TV-sarja: Blue Eye Samurai, kausi 1 (2023)

BLUE EYE SAMURAI - KAUSI 1Luojat: Michael Green ja Amber Noizumi
Pääosissa: Maya Erskine, Masi Oka, Darren Barnet, Brenda Song, Kenneth Branagh, Randall Park, George Takei, Cary-Hiroyuki Tagawa, Ming-Na Wen, Stephanie Hsu, Mark Dacascos ja Harry Shum Jr.
Genre: animaatio, toiminta
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 35 minuuttia - 1 tunti 2 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 17 minuuttia
Ikäraja: 16

Blue Eye Samurai on pariskunta Michael Greenin ja Amber Noizumin luoma animaatiosarja. Pari ryhtyi kehittelemään sarjaa perustuen Noizumin omaan ristiverisyyteen, sekä pariskunnan lapseen, jonka sinisilmäisyydestä kaikki intoilivat. Green ja Noizumi saivat myytyä ideansa Netflixille ja sarjan teko käynnistyi. Ääninäyttelijät nauhoittivat repliikkinsä, ranskalainen Blue Spirit -firma aloitti animoimisen ja lopulta Blue Eye Samurain ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin nyt marraskuun alussa Netflixin suoratoistopalvelussa. Itse en ollut kuullutkaan sarjasta, ennen kuin se jo julkaistiin ja sitä kehuttiin yhdeksi vuoden parhaista uutuussarjoista. Traileri vaikutti kiinnostavalta, joten ryhdyinkin uteliaana katsomaan Blue Eye Samuraita.

1600-luvun puolessa välissä Japani on eristänyt itsensä muusta maailmasta. Yksinäinen sinisilmäinen ja taustojaan salaileva soturi kulkee halki Japanin, etsien kostonhimoisena laittomasti maassa pysyviä valkoisia miehiä.
Sarjan päähenkilö on sen nimikkohahmo sinisilmäinen samurai, eli Mizu (äänenä Maya Erskine). Kyseessä on todellisuudessa ristiverinen nainen, joka peittelee niin omaa sukupuoltaan tekeytyen mieheksi kuin myös valkoista puoltaan, käyttämällä laseja, jotka peittävät hänen sinisilmäisyytensä. Hahmo on kiehtova ja tämän päämääräiselle kostoreissulle lähtee kiinnostunein mielin mukaan, vaikkei pitkään edes tietäisi, miksi Mizu on niin vimmaisesti valkoisten miesten perässä. Mizun taustoja availlaan pitkin tuotantokautta ja hänestä myös kuoriutuu uudenlaisia puolia, kun hänet on alun perin esitelty pelkkänä kovana kuorena. Kyseessä on myös erinomainen taistelija, joka pistää usein vastuksensa kumoon noin vain. Ei kuitenkaan onneksi liian täydellinen, jotta hänen puolestaankin jännittää jaksosta toiseen.
     Muita hahmoja sarjassa ovat muun muassa kädetön kokki Ringo (Masi Oka), joka haluaa toimia Mizun oppipoikana, Mizun kasvattanut sokea seppä Eiji (Cary-Hiroyuki Tagawa), prinsessa Akemi (Brenda Song), jota yritetään naittaa itse shōgunin pojalle, mutta joka on rakastunut köyhemmän taustan omaavaan miekkamieheen, Taigeniin (Darren Barnet), bordellia pyörittävä madame Kaji (Ming Na Wen), juonitteleva irlantilainen salakuljettaja Abijah Fowler (Kenneth Branagh), sekä tämän kanssa yhteistyötä tekevä Heiji Shindo (Randall Park). Sympaattinen ja huumoria muuten varsin synkkään sarjaan tuova Ringo nousee takuulla monen suosikiksi, mutta myös muut sivuhahmot ovat mainioita ja Fowler ja Shindo toimivat hyvin ykköskauden pahiksina.
Blue Eye Samurai osoittautui yhdeksi vuoden kovimmista yllättäjistä sarjojen puolella. Kyseessä on mahtava ja koukuttava kostokertomus, joka vie katsojan keskelle yhtä Japanin kiinnostavimmista aikakausista, kun maa päätettiin sulkea muulta maailmalta. Kaikkea muuta kuin japanilaisuutta katsottiin pahalla ja tällaisessa tilanteessa Mizun täytyy käydä läpi haastava, veren ja kuoleman täyttämä matkansa. Jos luulit, että kun kyseessä on animaatiosarja, niin homma olisi jotenkin lapsiystävällisesti koko perheelle tehty kiva seikkailu, olet pahasti väärässä. Blue Eye Samuraissa pistetään porukkaa hengiltä toinen toistaan verisemmin tavoin, eikä se jää ainoaksi syyksi, miksi sarja on lapsilta kielletty. Mukana on paljon muitakin aikuisten juttuja, lähtien useammasta seksikohtauksesta.

Sarja nappaa mukaansa heti vangitsevalla ja tylyllä avauskohtauksellaan ja pitää sitten tiukasti otteessaan läpi kahdeksan jakson. Kerronta on hidasta, muttei koskaan tylsää. Rauhallinen rytmitys istuu myös täydellisesti Japani-asetelmaan ja rauhaa rikkovat erinomaisesti tarjotut toimintakohtaukset. Kostotarina vie Mizua monenlaiseen paikkaan, monenlaisten ihmisten luokse ja kaikkea tätä, kuten myös itse Mizua on kiinnostavaa päästä tutkimaan. Sekaan tekijäpari Green-Noizumi ripottelee väkeviä teemoja oman paikan löytämisestä maailmassa, joka torjuu sinut, sekä mitä hyötyjä ja haittoja erilaisten kulttuurien jakamisesta ja sulkemisesta on. Kaikkea kasvatellaan onnistuneesti ja jännittävästi kohti säväyttävää finaalijaksoa, joka nojaa löyhästi historiallisiin tapahtumiin. Kausi saa toisaalta tyydyttävän lopun, mutta samalla se myös jättää katsojan innolla odottamaan mahdollista jatkoa.
Kyseessä on myös visuaalisesti todella komea sarja. Kaksi- ja kolmiulotteisuutta taitavasti yhdistelevä animaatiojälki on erittäin näyttävää läpi sarjan. Luminen Japani on kaunis ja ajoittain suorastaan lumoava näky. Vitivalkoiset lumihangethan tietty myös korostavat punaista veriroisketta entisestään. Taustat ovat pullollaan yksityiskohtia ja niin luonto kuin rakennukset ovat upeasti toteutettuja. Värien, valojen ja varjojen käyttö on tyylikästä. Hahmot ovat myös hyvin piirrettyjä ja he liikkuvat sulavasti. Äänimaailma on vahvasti rakennettu Amie Dohertyn säveltämiä musiikkeja myöten. Doherty tunnelmoi melodioillaan oivallisesti, mutta lopulta musiikkipuolelta parhaiten jää mieleen parikin kertaa kuultava japanilaissovitus Metallican For Whom the Bell Tolls -kappaleesta.

Yhteenveto: Blue Eye Samurain ensimmäinen tuotantokausi on mahtava alku todella lupaavalle animaatiosarjalle. Verinen kostokertomus nappaa täysillä mukaansa ja koukuttaa läpi keston. Kerronta on rauhallista, muttei koskaan tylsää. Hahmoja ja 1600-luvun eristäytynyttä Japania on kiehtovaa tutkia ja sekaan ripotellut toimintakohtaukset ovat toinen toistaan sähäkämpiä ja jännittävämpiä. Meno on pääasiassa totista, mutta esimerkiksi sympaattisen Ringon kautta mukaan tuodaan myös kelpo huumoria. Seasta löytyy myös vahvoja teemoja. Kolmi- ja kaksiulotteisia tekniikoita yhdistelevä animaatiojälki on upeaa katseltavaa. Blue Eye Samurai on yksi kuluneen vuoden parhaista sarjauutuuksista ja suosittelenkin sen katselua aikuiseen makuun tehtyjen animaatioiden ystäville ja Japanin historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille. Mahdollista kakkoskautta jää odottamaan todella innostuneena.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 13.11.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Blue Eye Samurai, Yhdysvallat, 2023-, Netflix, Netflix Animation, 3 Arts Entertainment, Blue Spirit Animation


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti