TV-sarja: Jack Ryan, kausi 1 (2018)

JACK RYAN - KAUSI 1Luojat: Carlton Cuse ja Graham Roland
Pääosissa: John Krasinski, Wendell Pierce, Abbie Cornish, Ali Suliman, Dina Shihabi, John Hoogenakker, Timothy Hutton, Karim Zein, Mena Massoud, Victoria Sanchez, Shadi Janho, Eileen Li, Matt McCoy, Marie-Josée Croze ja Michael Gaston
Genre: trilleri, toiminta, draama
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 45 minuuttia - 1 tunti 7 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 57 minuuttia
Ikäraja: 16

Jack Ryan (tai Tom Clancy's Jack Ryan) perustuu Tom Clancyn kirjasarja Ryanverseen (1984-). Kirjojen pohjalta oli jo tehty useampi elokuva, Punaisen lokakuun metsästys (The Hunt for Red October - 1990), Näkymätön vihollinen (Patriot Games - 1992), Isku Kolumbiaan (Clear and Present Danger - 1994), Peloista pahin (The Sum of All Fears - 2002) ja Jack Ryan: Shadow Recruit (2014), mutta vuonna 2015 Carlton Cuse ja Graham Noland päättivät sovittaa kirjat televisiosarjan muotoon. Amazon Studios kiinnostui kaksikon ideoista ja sarjan teko käynnistyi. Kuvaukset käynnistyivät keväällä 2017 ja lopulta Jack Ryanin ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Amazonin Prime Video -suoratoistopalvelussa elokuussa 2018. Sarja sai positiivista palautetta niin kriitikoilta kuin kirjojen faneilta, sekä Emmy-ehdokkuudet parhaista ääni- ja erikoistehosteista. Itse en ole lukenut Clancyn kirjoja, mutta olen nähnyt elokuvista mahtavan Punaisen lokakuun metsästyksen ja hieman keskinkertaiseksi jääneen Jack Ryan: Shadow Recruitin. Olen jo pitkään pohtinut Jack Ryan -sarjan katselua ja nyt kun se on saanut neljännen ja samalla viimeisen tuotantokautensa, päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Katsoinkin Jack Ryanin ykköskauden läpi noin viikossa.

Löydettyään epäilyttäviä rahansiirtoja, CIA-analyytikko Jack Ryan päätyy jahtaamaan jemeniläisterroristia nimeltä Suleiman, joka suunnittelee kauhistuttavaa iskua Yhdysvaltoihin.
Pääroolissa itse Jack Ryanina nähdään Hiljainen paikka -kauhuelokuvasta (A Quiet Place - 2018) tuttu John Krasinski. Hän istuu erinomaisesti rooliinsa, tulkiten hyvin tätä tavallisesta poikkeavaa CIA-agenttia. Kun yleensä tällaiset salaisten palvelujen hahmot esitetään James Bondin tai Ethan Huntin kaltaisina huippuvakoojina, Jack on enemmänkin toimistotyöhön tottunut analyytikko, joka tarttuu aseeseen vain, kun on ihan pakko. Onkin mielenkiintoista seurata, kun Jack joutuu poistumaan mukavuusalueeltaan, kun hänen rahansiirtolöytönsä pistävät CIA:n radikalisoituneen terroristin, Suleimanin (Ali Suliman) jäljille. Suliman tekee oivaa työtä pahisroolissaan ja hänen hahmolleen saadaan kirjoitettua tarpeeksi hyvää motiivia jo sarjan alussa, mikä saa katsojan ymmärtämään tämän vihaa sotaterrorismin saralla tekopyhiä Yhdysvaltoja kohtaan.
     Muita hahmoja sarjan avauskaudella ovat muun muassa Jackin pomo James Greer (Wendell Pierce), tohtori Cathy Mueller (Abbie Cornish), CIA-johtaja Singer (Timothy Hutton), Black Ops -komentaja Matice (John Hoogenakker), sekä Suleimanin vaimo Hanin (Dina Shihabi) ja hänen poikansa Samir (Karim Zein), jotka ovat vaikeassa jamassa Suleimanin suunnitelmien vuoksi. Myös sivunäyttelijät suoriutuvat mainiosti osistaan - etenkin Langalla-sarjastakin (The Wire - 2002-2008) tuttu Pierce Jackin pomona, joka näkee jakso jaksolta paremmin tämän potentiaalin kentällä.
On kyllä harmi, että panttasin Jack Ryan -sarjan katselua siihen, kun sen viimeinenkin tuotantokausi on jo ilmestynyt, sillä ainakin tämän avauskauden perusteella kyseessä on oikein pätevä agenttitrilleri, joka vain tiukentaa otettaan jaksojen edetessä. Käytettyään hetken esitelläkseen Jackin, sarja hyppää nopeasti itse asiaan ja pian Jack huomaa olevansa matkalla tositoimiin. Tarina herättää äkkiä mielenkiinnon ja jakso jaksolta katsoja jännittää enemmän Jackin ja kumppaneiden onnistumisen puolesta. Sekaan ripotellut toimintakohtaukset ovat vangitsevia, mutta jännittävintä on jatkuva kilpajuoksu aikaa vastaan. Hommat tietysti vain vaikeutuvat loppua kohti ja kauden päätösjaksosta on saatu onnistuneen tiivistunnelmainen.

Kahdeksan jaksoa on varsin passeli mitta tuotantokaudelle. Ajassa ehditään perehtymään hahmoihin ja heidän välisiin suhteisiin, sekä terroristien puoleen ja taustoihin, minkä lisäksi mukaan tuodaan sopiva määrä mutkia matkaan, eikä Jackia päästetä helpolla. Samalla se on kuitenkin tarpeeksi tiivis pituus, jottei homma lipsahda tyhjäkäynnin puolelle. Välillä sarja kaipaisi pientä lisäpotkua, eikä se säväytä ihan niin täysillä kuin mihin sillä olisi varmasti potentiaalia. Silti Jack Ryanin ensimmäinen tuotantokausi toimii erittäin mainiosti ja jättää katsojan odottamaan jatkokautta uusien jännittävien seikkailujen parissa.
Sarjan ohjaajat rakentavat tunnelmaa tehokkaasti ja pitävät jännitettä sujuvasti yllä läpi kauden. Käsikirjoittajat vievät kertomusta oivallisesti eteenpäin, tarjoten toisinaan jopa aika shokeeraavia vetoja. Jack Ryanin avauskausi on myös hyvin kuvattu ja leikattu. Lavasteet ovat näyttävät ja kaudella hypitäänkin tasaisesti Yhdysvaltojen ja Jemenin välillä. Asut ja maskeeraukset ovat mainiot ja erikoistehosteet näyttävät pääasiassa hyviltä. Äänimaailma on taidokkaasti luotu ja Ramin Djawadi tunnelmoi menevästi taustalla, joskin hän ei tarjoa sävelmillään mitään yhtä muistettavaa kuin töillään sarjojen Game of Thrones (2011-2019) ja Westworld (2016-2022) parissa.

Yhteenveto: Jack Ryanin ensimmäinen tuotantokausi siirtää kirjoista ja elokuvista tutun CIA-analyytikon seikkailut onnistuneesti television puolelle. John Krasinski istuu todella hyvin nimikkorooliin Jack Ryaniksi, toimistotyöntekijäksi, joka vedetään tositoimiin kentälle. Onkin kiinnostavaa seurata Jackin kehitystä kauden varrella ja kuinka miehen täytyy käyttää neuvokkuuttaan vihollisen suunnitelmien voittamiseksi. Avauskausi nappaa heti kättelyssä mukaansa ja pitää hyvin otteessaan, vaikkei meno koskaan äidy ihan niin tiivistunnelmaiseksi kuin voisi toivoa. Jännitettä kasvatellaan silti pätevästi loppua kohti. Kahdeksan jaksoa on sopivan napakka mitta, jotta turhat tyhjäkäynnit saadaan riisuttua pois, mutta myös tarpeeksi pitkä kesto, jotta kausi ehtii syventyä moniin puoliinsa, myös terroristien näkökulmaan. Jos pidät Jack Ryan -kirjoista ja niiden pohjalta tehdyistä elokuvista tai tykkäät ihan muuten vain vakoojajännäreistä, suosittelen tutustumaan Jack Ryan -sarjaan. Harmittelen, että älysin aloittaa sarjan katselun vasta nyt, kun se on jo päättynyt, mutta odotan positiivisin mielin, mitä seuraavat kaudet tuovat tullessaan...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 22.3.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Tom Clancy's Jack Ryan, 2018-, Yhdysvallat, Amazon Studios, Paramount Television, Skydance Television, Genre Arts, Push, Boot., Platinum Dunes, Carlton Cuse Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti