TV-sarja: Outer Banks, kausi 1 (2020)

OUTER BANKS - KAUSI 1Luojat: Josh Pate, Jonas Pate ja Shannon Burke
Pääosissa: Chase Stokes, Madelyn Cline, Rudy Pankow, Madison Bailey, Jonathan Daviss, Charles Easten, Austin North, Drew Starkey, Adina Porter, Cullen Moss, Caroline Arapoglou, Julia Antonelli, E. Roger Mitchell, Chelle Ramos, Samantha Soule, Marland Burke, Gary Weeks ja Terence Rosemore
Genre: seikkailu, draama, romantiikka
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 47 minuuttia - 57 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 21 minuuttia
Ikäraja: 16

Outer Banks on Josh Paten, Jonas Paten ja Shannon Burken luoma Netflix-sarja. Suoratoistopalvelu ilmoitti sarjan teosta keväällä 2019, samalla kun sen kuvaukset käynnistyivät Etelä-Carolinassa. Outer Banksin ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin huhtikuussa 2020 ja se nousi nopeasti suureen suosioon. Jopa kriitikot antoivat avauskaudelle positiivisia arvioita. Sarja joutui kuitenkin ongelmiin, kun kirjailija Kevin Wooten haastoi Netflixin oikeuteen, vedoten siihen, että Outer Banks oli kopioitu hänen kirjastaan Pennywise: The Hunt for Blackbeard's Treasure! (2016). Oikeudessa kuitenkin todettiin, että aarrejahtiteeman lisäksi kirjalla ja sarjalla ei ollut muuta yhteistä ja Wooten hävisi kiistan. Omalla kohdallani Outer Banks nousi tietoisuuteni vasta, kun sen kakkoskausi julkaistiin vuotta myöhemmin. Pohdin jo tuolloin, sekä kolmannen kauden ilmestymisen aikaan helmikuussa 2023, että olisin katsonut ja arvostellut sarjan läpi, mutta muiden projektieni takia homma jäi pelkän pohdinnan tasolle. Kuitenkin nyt kun Outer Banks on saamassa jo neljännen tuotantokautensa, päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen ja katsoa sarjan läpi.

Pohjois-Carolinassa Outer Banksin alueella asustaa itseään Sinteiksi kutsuva kaveriporukka, John B., Kie, Pope ja JJ. Kun nelikko saa vihiä läheisillä vesillä lymyilevästä aarteesta, alkaa sen vimmainen etsintä, mikä muuttaa kavereiden elämät lopullisesti.
Outer Banks kertoo Yhdysvaltain Pohjois-Carolinassa sijaitsevalla Outer Banksin alueella asuvista ystävistä, John B. Routledgestä (Chase Stokes), Kiara "Kie" Carrerasta (Madison Bailey), Pope Heywardista (Jonathan Daviss) ja JJ Maybankista (Rudy Pankow). Pitkäaikaiset kaverukset kutsuvat itseään Sinteiksi ja he viettävätkin aika lailla kaikki päivät yhdessä, usein pakoillen vaikeita oltavia kotona. John B. on vastikään jäänyt orvoksi, JJ:n isä Luke (Gary Weeks) on alkoholisti ja väkivaltainen, Popen isä Heyward (E. Roger Mitchell) haluaa pojalleen erilaisen tulevaisuuden ja Kien perhe taas on likimain hylännyt tyttärensä tämän kaveriporukan takia. John B., Kie, Pope ja JJ muodostavat toimivan nelikon, joiden edesottamuksia katsojana ryhtyy seuraamaan. Hahmot saavat kukin hyvin aikaa, vaikka John B. nouseekin selvästi poppoon keulakuvaksi. Stokes, Bailey, Daviss ja Pankow ovat rooleissaan pääasiassa oivalliset ja etenkin Pankow tulkitsee hyvin kotiolojaan pelkäävää ja inhoavaa hahmoaan.
     Merkittävässä osassa ovat myös varakkaampi Cameronin perhe, johon kuuluvat isä Ward (Charles Esten), tämän uusi vaimo Rose (Caroline Arapoglou) ja lapset Sarah (Madelyn Cline), Rafe (Drew Starkey) ja Wheezie (Julia Antonelli), Sarahin Sinttejä halveksuva poikaystävä Topper (Austin North), sekä seriffit Peterkin (Adina Porter) ja Shoupe (Cullen Moss). Sivunäyttelijätkin tekevät suurimmaksi osaksi hyvää työtä, etenkin Esten Cameronien isänä.
Vaikka minua onkin kiinnostanut Outer Banks jo parin vuoden ajan, odotukseni sarjaa kohtaan eivät olleet kovin korkeat, tietäessäni, että sarja oli suosiossa erityisesti teiniyleisön keskuudessa, enkä ajatellut, että sarja resonoisi enää minun kohdallani kovinkaan vahvasti. Ilokseni pääsin huomaamaan, että sarjan tietystä "teiniydestä" huolimatta Outer Banks on ensimmäisen tuotantokautensa perusteella yllättävänkin mainio moderni aarrejahtiseikkailu. Se esittelee toimivasti avausjaksossaan maailmansa, eikä aikaakaan, kun se nostaa jo mysteerin ilmoille, jota ryhtyy uteliaana tutkimaan Sinttien kanssa. On sukelluksia laivojen hylkyihin, takaa-ajoja, salaliittoja, petturuuksia ja vähän kaikenlaista, mitä kunnon aarrejahtiin kuuluu - unohtamatta tietenkään toisiaan tukevia kaveruksia, sekä ripausta romantiikkaa.

Ensimmäisen kauden kymmenen jaksoa pitävät hyvin mukanaan, kun asiat alkavat vihdoin aueta ja ratkaisu olemaan lähellä. Käsikirjoittajatiimi on kehitellyt sekaan paljon erilaisia koukkuja ja käänteitä, jotka joko tehostavat menoa tai sitten ovat mukana vain keston venyttämiseksi. Hahmojen välisiä konflikteja rakennetaan kelvollisesti, sekä myös joidenkin hahmojen välien lämpenemisiä. Jännitystä kasvatellaan hyvin jakso jaksolta, etenkin loppupäässä ja kauden finaalijakso onkin mainiota menoa, huipentuen kohtaan, josta katsoja jatkaa erittäin kiinnostuneena kakkoskaudelle.
Avauskauden ohjaajat rakentavat tunnelmaa mainiosti, kasvatellen jännitystä loppua kohti. Sarjan luojien, Paten veljesten ja Shannon Burken johdolla käsikirjoitustiimi taas pyörittelee mysteeriä pääasiassa oivallisesti, imaisten katsojan yhä vain tehokkaammin aarrejahtiin. Kausi on tyylikkäästi kuvattu ja Etelä-Carolinan komeita maisemia pääsee ihastelemaan minuuttikaupalla. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat oivalliset ja efektit ovat pääasiassa toimivat. Äänimaailma on kelvollisesti kasattu ja Fil Eislerin musiikit tunnelmoivat tarpeeksi menevästi taustalla, mutta eivät juuri erotu edukseen tai jää mieleen.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 24.8.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Outer Banks, Yhdysvallat, 2020-, Netflix, Red Canoe Productions, Rock Fish Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti