perjantai 3. huhtikuuta 2020

Arvostelu: What We Do in the Shadows (2014)

WHAT WE DO IN THE SHADOWSOhjaus: Jemaine Clement ja Taika Waititi
Pääosissa: Taika Waititi, Jemaine Clement, Jonathan Brugh, Ben Fransham, Cori Gonzalez-Macuer, Stu Rutherford, Jackie van Beek, Rhys Darby ja Elena Stejko
Genre: komedia, fantasia, kauhu
Kesto: 1 tunti 26 minuuttia
Ikäraja: 16

What We Do in the Shadows on uusiseelantilaisten Taika Waititin ja Jemaine Clementin ohjaama, käsikirjoittama ja tähdittämä komedia, mikä perustuu kaksikon lyhytelokuvaan What We Do in the Shadows: Interview with Some Vampires vuodelta 2005. Kaksikko oli pitkään pohtinut työstävänsä koko illan elokuvan lyhytleffan pohjalta ja kun Waititi oli saanut valmiiksi filminsä Boy (2010), he alkoivat tosissaan työstämään sitä. Kuvaukset alkoivat syyskuussa 2012 ja koska tekijät ja näyttelijät improvisoivat paljon ja saivat uusia ideoita kaiken aikaa, kuvamateriaalia tuli pitkälti yli 100 tunnin edestä. Leikkausprosessi kestikin lähes vuoden, kunnes elokuva saatiin puolentoista tunnin mittaiseksi. What We Do in the Shadows sai maailmanensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla tammikuussa 2014, minkä jälkeen sitä esitettiin useilla leffafestivaaleilla (mm. Suomessa Night Visionsissa samaisen vuoden lokakuussa), kunnes se alkoi saamaan teatterilevitystä. Leffa oli niin halpa, että jo seitsemän miljoonan dollarin lipputuloillaan sen pystyi laskemaan hitiksi. Lisäksi kriitikot kehuivat filmiä kovasti ja se on kerännyt oman uskollisen fanikuntansa, minkä vuoksi elokuvan pohjalta on jopa tehty samanniminen televisiosarja (2019-). Itse en ollut aiemmin nähnyt What We Do in the Shadowsia, mutta kaverini Episodi-lehdeltä on suositellut sitä minulle jo muutaman vuoden ajan. Nyt kun What We Do in the Shadows -televisiosarjan toinen tuotantokausi on tulossa, päätin vihdoin tutustua koko hommaan, ensin katsomalla elokuvan ja sitten sarjan.

Dokumenttia Uuden-Seelannin vampyyreista tekevä kuvausryhmä majoittuu wellingtonilaiseen vampyyrikommuuniin, mikä koostuu neljästä erilaisesta verenimijästä, joiden ikähaarukka ulottuu parista sadasta vuodesta useampaan tuhanteen ikävuoteen asti.
Vampyyrikommuunin neljä vampyyria ovat hienostuneesti käyttäytyvä, 379-vuotias Viago (elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Taika Waititi), itsestään liikoja luuleva 862-vuotias seksihullu Vladislav (elokuvan toinen ohjaaja-käsikirjoittaja Jemaine Clement), nuori - 183-vuotias - ja hieman kapinahenkinen Deacon (Jonathan Brugh), sekä nosferatumainen, suunnilleen 8000-vuotias Petyr (Ben Fransham). Kyseessä on erittäin lystikäs, vaikkakin Petyrin kohdalla myös karmiva, porukka "yön lapsia". Jokaiselle on luotu oma veikeä persoonansa ja näyttelijät ovat mahtavia rooleissaan. Elokuvasta näkee kaiken aikaa, kuinka hysteerisen hauskaa heillä on ollut kuvauksissa ja se sama tunne välittyy kotisohvalle, pitäen katsojan hymyn kaiken aikaa yllä.

Kuten juonikuvauksesta voi jo hieman päätellä, What We Do in the Shadows on mokumentti, eli se esittää olevansa dokumentti, eikä ole ihan tavallinen elokuva. Vampyyrit otetaan välillä haastatteluun, jossa he kertovat tuntemuksiaan kämppätovereistaan ja muutenkin elämästään kommuunissa. Sisältö on muutenkin hyvin dokumentillinen ja leffa seuraakin lähinnä hahmojen arkea ja puuhastelua. Mukana on kyllä selvä tarina, mutta sekin kerrotaan kuin dokumentissa. Monet tyyliratkaisut ovat samoja ja Waititi ja Clement ovat pitäneet tarkkaan huolta, että lopputulos ei leviä käsiin. Leffaa on tehty huolellisesti, eikä meno muutu täysin älyttömän typeräksi pelleilyksi, mutta samalla voi huomata, että tekijät eivät ota monia asioita tosissaan. Elokuvalla on jatkuva pilke silmäkulmassaan ja jo se saa napattua katsojan heti ensiminuuteilla mukaansa.
Isoin syy siihen, että elokuva nappaa heti mukaansa on se, että se todella on aivan mielettömän hauska. Ai että, kuinka paljon nauroinkaan What We Do in the Shadowsin aikana! Ja jos naapurini lukevat tätä, pahoittelen kovasti, että katsoin leffan keskellä yötä... Waititi on vuosien varrella osoittanut useasti olevansa komedianero ja tekee sen tässäkin. Elokuva tarjoaa hulvattomia vitsejä, hahmoja ja tilanteita toisensa perään. Mukana on ihanan kuivaa huumoria, yliampuvaa verellä mässäilyä, fantastista ilmehdintää ja valtava määrä riemukasta absurdiutta, mikä takaa sen, että puolentoista tunnin kesto on hujauksessa ohi. Saisiko tästä sen alkuperäisen yli 100 tunnin version, sillä tämä ei todellakaan riitä? Vampyyrifaneille on myös tarjolla valtava määrä viittauksia muihin vampyyrileffoihin, kuten myös mahtavaa leikittelyä hirviöön kuuluvien kliseiden kustannuksella.

Näyttelemisen lisäksi Waititi ja Clement tekevät upeaa työtä ohjaajina ja käsikirjoittajina. Kaksikon idea leffalle on suorastaan nerokas ja he pyörittelevät sitä kekseliäästi läpi elokuvan, tuoden mukaan uusia oivalluksia, mitä pidemmälle elokuva kulkee. Kuvaus ei ole kovin elokuvauksellista, vaan se mukailee juurikin dokumentteja kuvakulmillaan ja sommitteluillaan. Leikkauskin on samanlaista. Samaa kuvaa on voitu pätkiä useaankin otteeseen. Leikkaus on todella napakkaa ja siinäkin on pidetty hauskaa. Vampyyrien kodin lavasteet ovat erinomaiset, asut ovat hupaisan vanhanaikaiset ja etenkin Petyrin maskeeraukset ovat täydelliset. Äänimaailmakin on hyvin rakennettu ja Plan 9:n musiikit sisältävät niin dokumenttivivahteita kuin vaikutteita vampyyriteoksista.
Yhteenveto: What We Do in the Shadows on hulvaton vampyyrikomedia, mikä tarjoaa niin paljon lystiä ja riemua puolentoista tunnin kestonsa aikana, että sen katsoisi mielellään heti uudestaan. Taika Waititi ja Jemaine Clement tekevät erinomaista työtä niin ohjaajina, käsikirjoittajina kuin näyttelijöinä. Läpi elokuvan paistaa, että kaksikko on halunnut pitää mahdollisimman paljon hauskaa, mutta samalla he onnistuvat pitämään teoksen hienosti kasassa, eikä se koskaan leviä käsiin kaikessa pöhköydessään. Elokuva tarjoaa monenlaista huumoria ja se leikittelee hauskasti vampyyrikliseiden kustannuksella. Lisähuvin leffaan tuo sen mokumenttityyli. Hahmojen haastattelut tarjoavat makeat lisänaurut. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat hienosti luotu ja näyttelijät pistävät itsensä täysillä likoon hullunkurisissa rooleissaan. Suosittelen What We Do in the Shadowsia todella lämpimästi vampyyrien faneille, jotka kestävät (vaarnalla) piikittelyä, sekä yleisesti komedioiden, etenkin absurdien sellaisten ystäville!
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 22.3.2020
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
What We Do in the Shadows, 2014, Unison Films, Defender Films, Funny or Die, New Zealand Film Commission, Resnick Interactive Development


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti