sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Arvostelu: Extraction (2020)

EXTRACTION



Ohjaus: Sam Hargrave
Pääosissa: Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, Randeep Hooda, Priyanshu Painyuli, Golshifteh Farahani, Suraj Rikame, Shataf Figar, Pankaj Tripathi ja David Harbour
Genre: toiminta
Kesto: 1 tunti 56 minuuttia
Ikäraja: 18

Extraction on Chris Hemsworthin tähdittämä toimintaelokuva, mikä perustuu Ande Parksin, Joe ja Anthony Russon, Fernando Leon Gonzalezin ja Eric Skillmanin sarjakuvaan Ciudad (2014). Yksi sarjakuvan luojista, Joe Russo kirjoitti sen pohjalta elokuvan käsikirjoituksen, mitä hän alkoi työstämään veljensä Anthonyn kanssa. Aluksi leffa kulki nimellä "Dhaka", minkä jälkeen se vaihdettiin "Out of the Fireksi", kunnes vasta pari kuukautta ennen ensi-iltaa se nimettiin Extractioniksi. Kuvaukset alkoivat marraskuussa 2018 ja nyt elokuva on julkaistu suoraan Netflixin suoratoistopalvelussa. Itse kiinnostuin filmistä heti, kun kuulin siitä. Hemsworth toimintaleffan pääroolissa ja teossa mukana Marvel-elokuvien parhaimmistoa tehneet Russon veljekset, niin onhan tämä pakko nähdä. Katsoinkin Extractionin päivä sen jälkeen, kun se oli julkaistu Netflixissä.

Palkkasoturi Tyler Rake saa tehtäväkseen matkata Bangladeshiin, hakeakseen huumeparonin siepatun pojan.

Thorin roolista parhaiten tunnettu Chris Hemsworth omaa juuri oikeaa karismaa ja rautaista olemusta, että hän sopii kuin valettu tuiman palkkasoturin rooliin. Alkua lukuunottamatta Hemsworth ei kuitenkaan hoida hommaa tuttuun tyyliinsä pilke silmäkulmassa, vaan Tyler Rakena hän lähtee tylysti pelastusretkelle, tappaen kaikki, jotka yrittävät pysäyttää hänet. Onneksi hahmon tehokkuudesta huolimatta Tyler ei ole mikään luodinkestävä supersankari, vaan hän saa vähän kaikenlaista osumaa pitkin leffaa. Hahmoa yritetään jossain kohtaa hieman syventää ja näyttää herkkää puolta, mutta tämä on hieman kömpelösti ujutettu mukaan.




Vastaansa Tyler saa bangladeshilaisen rikollispomo Amir Asifin (Priyanshu Painyuli) ja tämän suuret joukot. Amir ei itse ryhdy taistelemaan, vaan toimii nukkemestarina taustalla, ohjaillen joukkojaan häikäilemättömästi. Painyuli sopii hyvin muka-hienostuneeksi ihmishirviöksi, mutta silti Amir Asif jää hieman tylsäksi roistoksi.
     Elokuvassa nähdään myös Golshifteh Farahani Tyleria kauempaa auttavana Nikinä, Randeep Hooda pakkaa sekoittavana Saju-soturina, sekä Rushraksh Jaiswal nuorena Ovi Mahajan -poikana, jota Tyler lähtee pelastamaan pahan Amirin kynsistä. Farahani ei onneksi joudu tyytymään osaan lankoja pitkin ja tietokoneen avulla ohjeita latovana avustajana, vaan pääsee itsekin lopulta toimintaan mukaan. Hooda näyttää vaikuttavia stunt-taitojaan Sajuna. Jaiswal on sympaattinen Ovina, jonka hahmoon toivoisi kuitenkin hieman lisäsisältöä. Ovin pitäisi olla huumeparonin poika, mutta hänet on kirjoitettu kuin hän olisi jonkun laillisesti rikastuneen bisnesmiehen lapsi. Leffan aikana ei osoiteta tarpeeksi, että hän tulee rikollisesta perheestä.

Extraction hyötyy paljon Hemsworthin vakuuttavuudesta, sekä ensikertalaisohjaaja Sam Hargraven ohjauksesta. Hargrave on aiemmin koreografioinut ja suunnitellut taisteluiden stuntteja elokuviin ja nyt kun hänet on päästetty ohjaajaksi, hän pääsee vauhtiin paremmin kuin koskaan, tarjoten toinen toistaan tyylikkäämpiä taistelukohtauksia. Ilman heitä elokuva olisi juurikin sellainen tyypillinen suoraan Netflixin tungettu toimintaraina, minkä juoni on nähty ties kuinka moneen kertaan ja minkä unohtaa nopeasti sen katselun jälkeen. Käsikirjoittaja Joe Russon ajatukset ovat tainneet olla täysin keskittyneet Avengers-elokuvien huipennukseen, sillä Extractionin teksti tuntuu nopeasti kyhätyltä sivuprojektilta. Aivan kuin Russo olisi kirjoitellut sitä omaksi huvikseen ja yksi ensimmäisistä käsikirjoitusluonnoksista on otettu filmattavaksi. Elokuvasta löytyy useita kohtia, mitkä kaipaisivat huomattavasti enemmän panostusta, sillä tällaisinaan ne voisi lähestulkoon leikata kokonaan pois. Noin kahden tunnin kestoon tarina on todella ohut ja silloin kun Hargrave ja Hemsworth eivät tarjoa toimintakohtauksia, leffa jopa laahaa hieman.




Mutta ai että, mitä kyytiä onkaan tiedossa silloin, kun taistelut pärähtävät käyntiin! 2010-luvun suosituimpien, yliluonnollisuuksista riisuttujen toimintaelokuvien, John Wickien (2014-) tavoin Extractionin toimintakohtaukset on rakennettu suurella ammattitaidolla, innolla ja selvällä rakkaudella lajiin. Taistelut ovat monin tavoin monipuolisia, niin kaikenlaisten aseiden kuin lokaatioiden kautta, minkä lisäksi lähitappelujen liikeradat ovat hämmästyttävän iskevästi toteutettuja. Leffa ei todellakaan lähde mitään pehmoilemaan, vaan se muuttuu usein äärimmäisen väkivaltaiseksi ja tiettyjen hetkien vuoksi elokuva on korkean K18-ikärajansa ansainnut. Lyönnit selvästi sattuvat, eikä kuolemia kaunistella lainkaan. Meno on brutaalia, joten rajua toimintaa vesi kielellä odottaneet saavat, mitä ovat tilanneet. Taistelut sisältävät myös vangitsevaa jännitystä, kun päähenkilöäkin satutetaan. Mitä enemmän osumaa Tyler saa, sitä vaikeampaa hänelle on päihittää vastuksensa.

Toimintakohtausten tekninenkin toteutus on pääasiassa huippuluokkaa. Sekavat kameratyöskentelyt ja silppuava leikkaus loistavat poissaolollaan ja elokuva tarjoaa sulavia kuvien liikeratoja ja iskevää editointia. Jos olette lukeneet arvosteluni esimerkiksi sotaleffasta Taistelulähetit - 1917 (1917 - 2019), tiedätte, että rakastan toimintakohtauksia, mitkä on kuvattu ja leikattu näyttämään siltä kuin ne olisivat yksi todella pitkä kuva. Minunkaltaisilleni Extraction tarjoaakin yli 10 minuutin ajan puhdasta nannaa teknisellä puolella. Suuni loksahti pariinkin otteeseen auki tämän toimintajakson aikana, kameran liukuessa sisään kaahaavan auton ikkunasta, sitten ulos ikkunasta ja jossain kohtaa taas sisään autoon. Myös valaisu, lavasteet ja asut ovat huippuluokkaa. Äänimaailma tehostaa toimintakohtauksia upeasti. Aseiden tykitykset, erilaiset räjähdykset ja lyöntien iskut tekevät taisteluista vieläkin parempia. Toimintaan lisäsärmää tuovat myös Henry Jackmanin ja Alex Belcherin säveltämät, oivallisesti jumputtavat musiikit.




Yhteenveto: Extraction on mainio toimintaelokuva, minkä upeat taistelukohtaukset saavat usein katsomaan sormien läpi keskinkertaisen käsikirjoituksen. Ohut juoni ei riitä kahden tunnin elokuvaan ja selvää venyttämistä löytyy. Leikkauksessa elokuvasta saisi helposti saksittua tyhjäkäyntiä sieltä sun täältä, jolloin kokonaisuus pysyisi napakampana. Sitten taas toimintakohtauksien aikana leikkaus on suorastaan erinomaista. Kymmenminuuttinen muka yhden pitkän kuvan toimintajakso on aivan mieletöntä katseltavaa, minkä haluaisi kelata takaisin alkuun heti, kun se on päättynyt. Taistelut ovat muutenkin näyttävästi toteutettuja ja ne ovat oivallisen brutaaleja. Elokuvan väkivalta on siis... noh, todella väkivaltaista. Ensikertalaisohjaaja Sam Hargrave hyötyy paljon stunt-taustastaan ja tekee yllättävänkin sähäkkää työtä leffan kanssa. Chris Hemsworth pistää haisemaan mahtavalla tavalla Tyler Rakena. Joe Russon käsikirjoitus vaatisi kuitenkin viilaamista monessa kohtaa. Ilman Hargraven silmää fantastiselle toiminnalle ja Hemsworthin staravoimaa, Extraction olisi ihan mukiinmenevä toimintaraina, minkä katsoo kerran ja unohtaa lähes välittömästi. Jos siis kaipaat rajua toimintaa, kannattaa elokuva pistää pyörimään. Jos kuitenkin haluat toiminnan pysyvän helppona viihteenä, voi Extractionin lapsiinkin kohdistuva väkivalta olla aivan liian karua.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 25.4.2020
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Extraction, 2020, AGBO, India Take One Productions, T.G.I.M Films, Thematic Entertainment


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti