sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Arvostelu: Final Destination - viimeinen määränpää 3 (Final Destination 3 - 2006)

FINAL DESTINATION - VIIMEINEN MÄÄRÄNPÄÄ 3

FINAL DESTINATION 3



Ohjaus: James Wong
Pääosissa: Mary Elizabeth Winstead, Ryan Merriman, Kris Lemche, Alexz Johnson, Texas Battle, Sam Easton, Chelan Simmons, Crystal Lowe, Amanda Crew, Jesse Moss ja Gina Holden
Genre: kauhu
Kesto: 1 tunti 33 minuuttia
Ikäraja: 18

Jeffrey Reddickin ideasta lähtenyt kauhuelokuva Final Destination - viimeinen määränpää (Final Destination - 2000) oli hitti, joten elokuvalle päätettiin tehdä jatkoa. Final Destination - viimeinen määränpää 2 (Final Destination 2 - 2003) ei ollut ihan yhtä menestynyt, mutta sekin tuotti rahaa niin paljon, että kolmas osa pistettiin heti kehitteille. Reddick ei halunnut enää jatkaa sarjan parissa ja tuottajat päättivätkin, että kolmas osa toimi itsenäisenä elokuvana, eikä olisi suoraa jatkoa kahdelle edelliselle osalle. Kuvaukset alkoivat alkuvuodesta 2005, mutta kun testiyleisöt reagoivat sen loppuun negatiivisesti, sille kuvattiin uusi päätös marraskuussa. Lopulta Final Destination - viimeinen määränpää 3 sai ensi-iltansa alkuvuodesta 2006 ja se menestyi paremmin kuin sarjan aiemmat osat. Kriitikot eivät tosin tällekään filmille lämmenneet. Itse en ollut nähnyt ainuttakaan Final Destination -elokuvasarjan osaa ennen viime vuotta. Kun huomasin, että sarjan avausosa täyttää tänä vuonna 20 vuotta, päätin vihdoin katsoa ja arvostella sen. Vaikken pitänyt siitä lähes lainkaan, päätin katsoa ja arvioida loputkin osat sarjasta.

McKinley High'n opiskelijat juhlivat valmistumistaan huvipuistossa, kun nuori Wendy saa näyn, missä hän ja hänen ystävänsä kuolevat vuoristorataonnettomuudessa. Kauhistunut Wendy ja muutama muu eivät suostu laitteen kyytiin ja joutuvatkin näkemään, kun Wendyn näky käy toteen. Vaikka he selvisivät tästä, alkavat henkiinjääneet kuolemaan mystisesti yksitellen...

Nykyään kuuluisa Mary Elizabeth Winstead tuhlaa lahjansa tämän leffan pääroolissa Wendynä ja selvää kyllästymistä on nähtävissä joissain kohtauksissa. Toisaalta on mukava nähdä joku osaava näyttelijä Final Destination -elokuvan pääosassa, minkä lisäksi jostainhan on aina pakko aloittaa. Winstead tekee parhaansa sillä, mitä hänelle on annettu, eikä se ole paljon. Wendy on tylsä hahmo, jonka piirteeksi jää se, että hän on kontrollifriikki... mitä katsoja ei varmaan tietäisi, jos Wendy ei sanoisi niin useasti elokuvan aikana.
     Muita kohtalokkaasta vuoristoratakyydistä selviäviä ovat Wendyn sisko Julie (Amanda Crew), Wendyn kaveri Kevin (Ryan Merriman), pariskunta Ian (Kris Lemche) ja Erin (Alexz Johnson), ystävykset Ashley (Chelan Simmons) ja Ashlyn (Crystal Lowe), heitä liehittelevä ja kuvaava pervo Frank (Sam Easton), sekä urheilija Lewis (Texas Battle, mikä on muuten yksi siisteimmistä nimistä ikinä, ainakaan Wikipedian mukaan se ei ole hänen taiteilijanimensä). Hahmot ovat tietenkin totaalisen yksiulotteisia ja unohdettavia, eikä monilla heistä ole muuta tarkoitusta kuin kuolla jollain kammottavalla tavalla.




Vaikka elokuvan hahmot eivät ole kiinnostavia, on ollut hyvä päätös tekijöiltä, etteivät he liity edellisten osien hahmoihin, vaan aloittavat täysin oman tarinansa. Heidän pitää siis itse selvittää, mistä Wendyn näyssä ja onnettomuudesta selvinneiden oudoissa kuolemissa on kyse. Tämä mahdollistaa sen, että elokuvan voi katsoa, vaikkei olisi nähnyt sarjan aiempia osia. Niille, jotka ovat nähneet kaksi ensimmäistä Final Destinationia, tämä kolmas osa ei tarjoa oikeastaan mitään uutta. Surullista on erityisesti se, että kun katsoja tietää, miten Kuoleman "suuri ja mahtava suunnitelma" toimii (mikä on yhä huvittava konsepti, mitä en vain osaa ottaa tosissani), katsoja myös tietää, missä järjestyksessä hahmot tulevat kuolemaan. Leffasta ei löydy minkäänlaista jännitettä, vaan katsojana suorastaan odottaa, milloin seuraava tylsä ja ärsyttävä tyyppi pääsee hengestään, sillä ne ovat filmin ainoita mielenkiintoisia hetkiä. Joissain tapoissa on kyllä käytetty luovuutta, mutta ne tapahtuvat usein niin monimutkaisen tapahtumaketjun kautta, että katsojaa lähinnä naurattaa.

Kenties isoin ongelmani Final Destination - viimeinen määränpää 3:n kanssa on, ettei se tajua lainkaan, kuinka typerä elokuva se on. Elokuva tarjoaa mitä yliampuvimpia kuolemia, mutta leffa ei ole itsetietoinen ja se esittää kaiken täysin vakavasti. Leffa käy todella usein ylidramaattisuuden puolella, mikä muuttuu lähes aina korniksi ja sitten hulvattomaksi. Elokuva selvästi kuvittelee olevansa paljon enemmän kuin se oikeasti onkaan ja siksi se on lähinnä surkuhupaisan huono. Joillekin katsojille filmin vakavuus toimii hyvin, mutta omasta mielestäni nämä elokuvat toimisivat vain, jos ne oikeasti ymmärtäisivät oman pöhköytensä ja vetäisivät homman kieli poskessa. Tällaisenaan tuntuu siltä kuin elokuva tarjoaisi muka-coolina raakoja kuolinkohtauksia ja leveilisi, että "Hähää! Kestättekö tätä?" mikä muuttuukin nopeasti ihmetykseksi "Miksi te nauratte minulle?!"




Ensimmäisen Final Destinationin ohjaaja James Wong palaa kolmannen osan ohjaajaksi ja tekee vielä kehnompaa työtä kuin viimeksi. Wong ei vieläkään osaa rakentaa tunnelmaa - etenkään tässä leffassa, mikä ei tiedä yhtään, onko se vakavaa kauhua vai hulvatonta komediaa. Kummassakaan elokuva ei onnistu, eikä yhdistelmä toimi lainkaan. Wongin ja Glen Morganin käsikirjoitus vain kierrättää edellisiä osia. Sentään leffasta löytyy onnistuneita kuvia ja yksi erinomainen leikkaus hauta-arkkuihin - se oli ihailtavinta koko teoksessa. Mukana on myös hyviä lavasteita ja kelpo maskeerauksia. Digiefektit ovat pahasti päivittyneet ja näyttävät nykyään vain koomisilta. Ääniefektit lisäävät kuolinkohtauksien huvittavuutta, kuten tekee myös Shirley Walkerin säveltämä ylidramaattinen musiikki.

Elokuvasta on olemassa interaktiivinen "Thrill Ride Edition", missä katsoja voi tehdä pieniä muutoksia elokuvaan. Lähinnä katsoja voi vain nähdä vaihtoehtoisen kuoleman, mutta hauskinta on, että jos filmin alussa päättää, etteivät Wendy ja kaverit nouse lainkaan vuoristoradan kyytiin, elokuva päättyy siihen.

Yhteenveto: Final Destination - viimeinen määränpää 3 jatkaa samalla huonolla linjalla sarjan edellisten elokuvien kanssa. Filmi vain kierrättää aiempien osien juttuja, eikä keksi tuoda lähes mitään uutta mukaan. Sentään päähenkilöksi on tällä kertaa valittu osaava näyttelijä, mutta harmillisesti Mary Elizabeth Winsteadin lahjat valuvat hukkaan täysin yhdentekevässä roolissa. Hahmolle luotu kontrollifriikki-persoona tulee esille vain siten, että hahmo toistaa useasti olevansa sellainen. Minkäänlaista jännitettä ei ole luvassa ja kauhistuttaviksi tarkoitetut kuolinkohtaukset ovat lähinnä koomisia - jopa hulvattomia. Elokuva ei kuitenkaan mene komediasta, sillä se on niin haudanvakavasti tehty. Se vain lisää leffan tekijöiden osaamattomuuden tuntua. Jos nämä filmit olisi tehty selvästi kieli poskessa ja pilke silmäkulmassa, voisivat nämä olla viihdyttäviä kauhukomedioita. Tällaisenaan Final Destination - viimeinen määränpää 3 on jo kolmas surkuhupaisan kökkö kauhuraina putkeen samassa elokuvasarjassa.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 14.10.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Final Destination 3, 2006, New Line Cinema, Hard Eight Pictures, Zide-Perry Productions, Practical Pictures, Matinee Pictures, Kumar Mobiliengesellschaft mbH & Co. Projekt Nr. 1 KG


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti