TV-sarja: Abbott Elementary, kausi 1 (2021-2022)

ABBOTT ELEMENTARY - KAUSI 1Luoja: Quinta Brunson
Pääosissa: Quinta Brunson, Tyler James Williams, Chris Perfetti, Sheryl Lee Ralph, Lisa Ann Walter, Janelle James, William Stanford Davis, Zack Fox, Nate Jones, Larry Owens ja Reginald C. Hayes
Genre: komedia
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: noin 22 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 49 minuuttia
Ikäraja: 12

Abbott Elementary on Quinta Brunsonin luoma komediasarja. Humoristisilla Instagram-videoilla kuuluisaksi noussut Brunson alkoi suunnitella komediaa koulusta, hänen äitinsä työskenneltyä yli 40 vuotta opettajana. Vuonna 2020 ABC-kanava tarttui hänen "Harrity Elementary" -työnimellä kulkeneeseen ideaansa ja sarjan kuvaukset käynnistyivät elokuussa 2021. Abbott Elementary alkoi pyöriä ABC-kanavalla joulukuussa 2021 ja se keräsi kehuja niin katsojilta kuin kriitikoilta. Avauskausi sai seitsemän Emmy-ehdokkuutta (mm. paras komediasarja, naispääosa ja miessivuosa), joista se voitti parhaan naissivuosan, käsikirjoituksen ja roolituksen palkinnot, minkä lisäksi se voitti parhaan komediasarjan, naispääosan ja miessivuosan Golden Globe -palkinnot. Itse kuulin Abbott Elementarysta vasta, kun sen ensimmäinen tuotantokausi voitti parhaan komediasarjan Golden Globen ja päätin ottaa selvää, mistä on kyse. Kun Abbott Elementary saapui Suomeen Disney+ -suoratoistopalvelun kautta, pistin sen heti pyörimään.

Dokumenttiryhmä saapuu kuvaamaan philadelphialaisen Abbottin ala-asteen menoa, sen opettajia ja epäpätevää rehtoria.
Abbott Elementary kertoo nimensä mukaisesti Abbottin ala-asteesta, sen henkilökunnasta ja oppilaista. Sarjan keskiössä on tokaluokkalaisten opettaja Janine Teagues, jota näyttelee sarjan luoja ja käsikirjoittaja Quinta Brunson. Hänen ohellaan muita ovat opettajakonkari Barbara (Sheryl Lee Howard), historianopettaja Jacob (Chris Perfetti), hämäriä ihmisiä tunteva Melissa (Lisa Ann Walter), sekä avausjaksossa mukaan hyppäävä sijaisopettaja Gregory (Tyler James Williams). Koulun rehtorina toimii lievästi sanottuna työhönsä epäpätevä Ava Coleman (Janelle James), eikä pidä unohtaa vahtimestari Johnsonia (William Stanford Davis). Porukka kostuu toinen toistaan hauskemmista ja veikeämmistä tapauksista, joista löytyy niin hyvät kuin huonot puolensa. Janine on esimerkiksi todella pidettävä, vaikka toisinaan hänen yliyritteliäisyytensä käy hermoille. Vuosia hommaa tehnyt Barbara on tiukka täti, joka näpäyttää todella osuvia ja hauskoja piikittelyjä. Melissa jää poppoosta mielestäni tylsimmäksi, vahtimestari Johnsonin ollessa joukon hauskin. Ja sitten on rehtori Ava, joka on joko sarjan paras tai ärsyttävin hahmo. Katsojalle syntyy takuulla jonkinlainen viha-rakkaus-suhde tähän hölmöön rehtoriin, enkä oikeastaan kauden loputtuakaan osannut sanoa, mitä mieltä olen hahmosta. Eli siis aivan mahtava tapaus kyseessä. Näyttelijäkaarti suoriutuu rooleistaan taidokkaasti ja näyttelijöiden yhteishenki on selvästi vain parantunut kuvausten edetessä. Abbottin henkilökunnan kommellukset vievät heti mennessään ja jakso jaksolta niiden pariin hyppää innokkaammin.
Tilannekomediasuosikkieni Rillit huurussa (The Big Bang Theory - 2007-2019), Modernin perheen (Modern Family - 2009-2020) ja Brooklyn 99:n (Brooklyn Nine-Nine - 2013-2021) päätyttyä yksi kerrallaan, olen etsinyt itselleni uutta vastaavaa tilalle. Apple TV+:n Ted Lasso (2020-2023) on paras komediasarja, mitä on muutamaan vuoteen tullut, mutta siitä löytyy niin paljon muitakin nyansseja urheilusta draamaan, ettei se ihan täytä sitä tilannekomediatyhjiötä, mikä minulle on iskenyt. Abbott Elementary on kuitenkin todella potentiaalinen tapaus uudeksi suosikikseni yhä pyörivistä sitcomeista. Modernin perheen tapaan - tai itse asiassa tässä tapauksessa parempi vertailukohde on varmaankin amerikkalaisversio Konttorista (The Office - 2005-2013) - kyseessä on pseudodokumentti, jossa mukamas dokumenttiryhmä seuraa hahmojen puuhia työpaikallaan. Toimistotilan sijaan tässä tosin ollaan koulussa.

Kouluasetelma tarjoaa paljon hupia ja lystiä, enkä ihmettele, jos Abbott Elementaryn pistää pyörimään ja yhtäkkiä huomaakin katsoneensa koko ensimmäisen tuotantokauden saman päivän aikana. Avauskautensa perusteella kyseessä on valloittavan mukaansatempaava ja viihdyttävä sarja, joka naurattaa erittäin makeasti jakso toisensa perään. Jaksojen varrella nähdään jos jonkinlaista juonikuviota opettajien vaikeuksista oppilaiden someilmiöihin ja kauden huipentavaan luokkaretkeen. Niin parhaillaan koulua käyvät lapset, koulunsa jo käyneet aikuiset kuin opettajan hommia tekevät voivat tunnistaa jatkuvasti tutulta tuntuvia juttuja - olivat ne sitten hauskoja tai myötähäpeällisiä. Opettajien ahkeraa uurtamista kunnioittaa yhä vain enemmän, niin näiden hahmojen kuin tosielämän ammattilaisten.
Sarjan ohjaajat pitävät onnistuneesti reipasta ja hyväntuulista tunnelmaa yllä. Feikki-dokumenttipuoli tuo meininkiin hupaisan lisänsä, kun taustoilla hahmot saattavat reagoida johonkin repliikkiin tai tapahtumaan ilmeilemällä suoraan kameraan tai kun hahmot kommentoivat tilanteita jälkikäteen lyhyissä haastatteluissa. Brunsonin johdolla käsikirjoittajat leikittelevät kouluasetelmalla ja keksivät monenlaista hilpeää opettajien päänmenoksi. Abbott Elementary on myös tekniseltä puoleltaan oivallinen. Se on hyvin kuvattu, kameratyöskentelyn tuntuessa paikoitellen eläväiseltä dokumenttityylin kautta. Lavasteet ovat mainiot, samoin asut. Äänimaailma on pätevästi toteutettu, joskin Makerin työstämä tunnusmusiikki Hold'em ei oikeastaan jää mieleen.

Yhteenveto: Abbott Elementaryn ensimmäinen tuotantokausi on mahtava avaus todella lupaavalle komediasarjalle. Kouluasetelma johtaa runsaaseen hupiin ja pseudodokumenttipuoli tuo vekkulin lisäyksensä menoon. Sarja nappaa heti mukaansa ja kauden kolmetoista jaksoa voi helposti tuijottaa läpi vaikka samana päivänä. On erittäin lystikästä seurata näiden opettajien ja heidän oppilaidensa arkea, ja käsikirjoitustiimi on keksinyt kaikenlaisia kommelluksia hahmojen päiden menoksi. Meno naurattaa, sekä tuntuu myös helposti samaistuttavilta - oli katsoja sitten oppilas, koulunsa jo käynyt tai opettaja. Näyttelijäkaarti on hyvässä vedossa ja heidän hahmonsa ovat toimivan erilaisia ja vekkulia persoonia. Show'n varastaa lievästi sanottuna epäpätevä rehtori Ava, josta katsojan voi olla hyvin vaikea sanoa, onko kyseessä todella hauska, vai todella ärsyttävä hahmo. Abbott Elementaryn ykköskausi lupailee todella hilpeästä uudesta komediasarjasta ja jos meno jatkuu tällaisena, toivon sarjalle pitkää ikää.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 12.3.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Abbott Elementary, Yhdysvallat, 2021-, 20th Television, Warner Bros. Television, Delicious Non-Sequitur Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti