TV-sarja: The Afterparty, kausi 2 (2023)

THE AFTERPARTY - KAUSI 2Luoja: Christopher Miller
Pääosissa: Sam Richardson, Tiffany Haddish, Zoë Chao, Zach Woods, Poppy Liu, Elizabeth Perkins, Ken Jeong, Vivian Wu, John Cho, Anna Konkle, Jack Whitehall, Paul Walter Hauser, Zack Calderon, Jade Wu, Martin Mull ja Ben Schwartz
Genre: rikos, komedia, mysteeri, draama, romantiikka, kauhu
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 31 minuuttia - 44 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 52 minuuttia
Ikäraja: 12

Christopher Millerin luoma murhamysteerisarja The Afterparty nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä Apple TV+ -suoratoistopalvelussa tammikuussa 2022. Toisen kauden teko käynnistyi heti, kun ensimmäinen todettiin hitiksi. Kuvaukset pistettiin pyörimään pääasiassa uuden näyttelijäkaartin kanssa toukokuussa 2022 ja nyt The Afterpartyn toinen tuotantokausi on julkaistu kokonaan Apple TV+:ssa. Itse tutustuin sarjaan vasta tänä kesänä työkaverini kehotuksesta ja tykkäsin vekkulin idean omaavasta murhamysteeritutkimuksesta paljon. Kun The Afterpartyn kakkoskaudesta oli enää pari jaksoa julkaisematta, ryhdyin vihdoin katsomaan sitä.

Aniq ja Zoë ovat juhlimassa Zoën siskon Gracen häitä, kun Gracen mies Edgar löytyy myrkytettynä. Aniq kutsuu paikalle poliisin työt lopettaneen Dannerin, auttamaan murhaajan henkilöllisyyden selvittämisessä.
Sam Richardson, Zoë Chao ja Tiffany Haddish palaavat rooleihinsa Aniqina, tämän tyttöystävänä Zoëna ja entisenä etsivänä Dannerina, jotka päätyvät keskelle uutta murhatutkimusta. Richardson ja Haddish suoriutuvat osistaan toistamiseen mainiosti ja on hupaisaa seurata, kun hahmot tekevät tällä kertaa alusta asti yhteistyötä syyllisen löytämiseksi. Aniq ja Danner ovat edelleen hupaisat hahmot, mutta Zoë sen sijaan jää enemmän taka-alalle tällä kertaa.
     Vanhojen tuttujen tapaamisen sijaan kiinnostavampaa on kuitenkin uuden hahmojen kohtaaminen. On avioliiton kynnyksellä oleva Edgar (Zach Woods), joka löytyy murhattuna sängystään, hänen kihlattunsa, eli Zoën sisko Grace (Poppy Liu), Zoën ja Gracen vanhemmat Feng (Ken Jeong) ja Vivian (Vivian Wu), Zoën ja Gracen setä, eli Fengin veli Ulysses (John Cho), Gracen entinen poikaystävä Travis (Paul Walter Hauser), Edgarin sisko Hannah (Anna Konkle), heidän äitinsä Isabel (Elizabeth Perkins), Edgarin bestman Sebastian (Jack Whitehall), sekä häiden kuvaajana toimiva Kyler (Zack Calderon). Sarjan tulokkaat hoitavat myös tonttinsa ansiokkaasti, luoden kenties jopa kiinnostavamman poppoon murhaepäiltyjä kuin viime kaudella. Sekaan mahtuu monenlaista persoonaa ja katsojan epäilyt vaihtelevat läpi kauden hahmosta toiseen, kun jokaiselle rakennetaan mahdollista motiivia nuoren ja menestyneen Edgarin murhaamiseen.
The Afterpartyn viehätys piilee siinä, kuinka vekkulisti se leikittelee eri lajityypeillä joka jaksossa, Dannerin kuulustellessa murhaepäiltyjä. Tällä myös painotetaan ideaa siitä, kuinka jokainen ihminen näkee maailman eri tavoin, kokee tapahtumat erilailla ja myös muistaa asiat toisistaan hieman poikkeavasti. Ykköskaudella nähtiin musikaalia, trilleriä, animaatiota sun muuta. Kakkoskausi vie hommaa vielä pidemmälle ja onnistuu pääasiassa genreleikittelyssään ensimmäistä kautta paremmin. Tekijät ovat uskaltaneet uppoutua vielä syvemmälle eri lajityyppeihin ja kun yksi jaksoista on esimerkiksi vanhanaikainen pukudraama, niin se myös totta vie on vanhanaikainen pukudraama hahmojen asuja ja puhetapoja, sekä totta kai lavastuksia myöten. Yksi jakso taas on kuin joku 1940-luvun film noir -dekkari, mustavalkokuvalla ja neliömäisellä kuvasuhteella tehostettuna. Seasta löytyy myös saippuasarjaa, monsterikauhua, eroottista jännäriä ja kirsikkana kakun päällä Wes Andersonin omalaatuisia filmejä mukaileva jakso.

Toinen tuotantokausi lähtee liikkeelle kömpelösti, hyppien turhan äkkinäisesti itse murhaan, unohtaen lämmitellä katsojan ensin takaisin menoon mukaan. Kerronta on hieman kömpelöä, eikä jakso onnistu esittäessään romanttista komediaa. Meno on aika väkinäistä ja huumori kiusallista, ja hetken jo pelästyin, että sarjan teho katosi heti kakkoskaudella. Onneksi heti toinen jakso petraa hurjasti ja pääasiassa kausi paranee edetessään. Joissain aspekteissa kakkoskausi toimii paremmin kuin edeltäjänsä, toisissa taas hieman heikommin. Lopputulos on kuitenkin erittäin mainio, sisältäen paljon tuttua ja tuoden jotain uuttakin veikeään ideaan mukaan.
Tuotantokauden ohjaajat onnistuvat suurimmaksi osaksi ajasta hyvin pallotellessaan eri genrejä ja wesandersonmainen jakso on erityisen toimiva kopio lupsakan ohjaajan omintakeisesta tyylistä. Käsikirjoittajat pyörittelevät pakkaa tehokkaasti, saaden katsojan epäilemään vähän sitä sun tätä hahmoa. Siinä, missä arvasin ykköskaudella varhaisessa vaiheessa murhaajan, kakkoskausi pääsi yllättämään oveluudellaan ja harhaanjohtamisellaan. Kausi on myös kuvattu ja leikattu taitavasti. Lavastajat ja puvustajat on päästetty vauhtiin, etenkin kun heidän täytyy muovata lähes joka jaksoon itse häätilaisuus uudelleen, istumaan erilaisiin tyylilajeihin. Äänimaailma on pätevästi rakennettu ja Daniel Pembertonin ja David Schweitzerin säveltämät musiikit tunnelmoivat hyvin taustalla.

Yhteenveto: The Afterpartyn toinen tuotantokausi on takeltelevasta avausjaksostaan huolimatta erittäin mainiota jatkoa lystikkään idean omaavalle murhamysteerisarjalle. Eri lajityypeillä leikittely viedään vielä pidemmälle ja pääasiassa siinä myös onnistutaan viime kautta tyylikkäämmin. Tekijät ovat halunneet syventyä eri genreihin entistä vahvemmin ja niinpä myös lavasteet, asut ja muu tekninen toteutus muovautuu lajityypin vaihtuessa. Tämänkertainen mysteeri on pätevästi rakennettu ja se johtaa katsojaa taitavammin harhaan, tarjoten jopa oikeita yllätyksiä. Ajoittain kausi kompastelee menossaan, eivätkä kaikki jaksot ole läheskään yhtä vahvoja kuin jotkut. Pääasiassa homma kuitenkin toimii lystikkäästi. Näyttelijät suoriutuvat hyvin rooleistaan ja mielestäni tämänkertainen murhaepäiltyjen joukko on jopa viime kautta kiinnostavampi. Jos siis pidit The Afterpartyn ensimmäisestä kaudesta, kannattaa katsoa myös kakkoskausi. Kolmannen kauden suunnittelu käynnistyi jo alkuvuodesta ja toivonkin, että tekijät onnistuvat pitämään vekkulin idean raikkaan tuntuisena myös tulevaisuudessa, sillä näin paljon yhteen kikkaan nojaava sarja voi pahimmassa tapauksessa menettää nopeasti tehonsa.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 7.9.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
The Afterparty, Yhdysvallat, 2022-, Sony Pictures Television, Lord Miller, Columbia TriStar TV Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti