TV-sarja: The Afterparty, kausi 1 (2022)

THE AFTERPARTY - KAUSI 1Luoja: Christopher Miller
Pääosissa: Tiffany Haddish, Sam Richardson, Zoë Chao, Ben Schwartz, Ike Barinholtz, Ilana Glazer, Jamie Demetriou, John Early, Kelvin Yu, Tiya Sircar, Ayden Mayeri, Genevieve Angelson, Everly Carganilla, Dave Franco, Channing Tatum ja Will Forte
Genre: mysteeri, komedia, trilleri, musikaali, draama, animaatio
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 31 minuuttia - 48 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 44 minuuttia
Ikäraja: 12

The Afterparty on Christopher Millerin luoma murhamysteerisarja. Miller kehitteli idean sarjaan jo kymmenisen vuotta sitten, oltuaan vuosia innostunut murhamysteeritarinoista. Käytyään luokkakokouksessa, Miller keksi, minne sijoittaa tarinansa. "The Reunion" -nimellä käynnistyneen projektin oli alun perin tarkoitus olla elokuva, mutta oltuaan kiireinen muun muassa elokuvien Lego Elokuva (The Lego Movie - 2014) ja 22 Jump Street (2014) kanssa, hän päättikin siirtää tarinan televisioformaattiin. Hän sai myytyä ideansa Apple TV+:lle ja kuvaukset käynnistyivät marraskuussa 2020. Lopulta The Afterpartyn ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä Apple TV+ -palvelussa tammikuussa 2022. Kausi sai paljon kehuja niin katsojilta kuin kriitikoilta, mutta itseltäni sarja meni täysin ohi. Kun otin alkuvuodesta Apple TV+:n käyttöön Ted Lassoa (2020-) varten, työkaverini kehui The Afterpartya minulle. Nyt kun sarja on saamassa toisen kauden, päätin vilkaista, mistä on oikein kyse?

2000-luvun alussa samalla luokalla olleet ovat juhlimassa luokkakokoustaan, kun yksi porukasta, suosituksi laulajaksi noussut Xavier löytyy kuolleena. Etsivä Danner saapuu paikalle tutkimaan tapausta ja kuuntelemaan jokaisen paikallaolevan kertomusta illan tapahtumista, selvittääkseen murhaajan henkilöllisyyden.
Kun Dave Francon näyttelemä laulaja Xavier löydetään kuolleena luokkakokouksen juhlissa, alkaa murhatutkinta, jossa epäiltyinä ovat artistin entiset koulutoverit. Heitä ovat Aniq (Sam Richardson), hänen vanha ihastuksensa Zoë (Zoë Chau), tämän entinen mies Brett (Ike Barinholtz), heidän lapsensa Maggie (Everly Carganilla), Yasper (Ben Schwartz), Chelsea (Ilana Glazer), Ned (Kelvin Yu), hänen raskaana oleva vaimonsa Jennifer (Tiya Sircar), toinen Jennifer (Ayden Mayeri), joka sattuu myös olemaan raskaana, eksentrinen Indigo (Genevieve Angelson), sekä Walt (Jamie Demetriou), johon kukaan ei ole kouluajoista lähtien kiinnittänyt oikein mitään huomiota. Hahmot ovat toimivan erilaisia toisistaan ja siten myös heidän kertomansa kuvaukset illan tapahtumista ovat toisistaan poikkeavat.
     Tapausta tutkimaan saapuu Tiffany Haddishin näyttelemä etsivä Danner, sekä hänen työparinsa, etsivä Culp (John Early). Koko näyttelijäkaarti suoriutuu hommistaan oivallisesti, mutta Haddish on ainakin tällä avauskaudella sarjan tähti. Hän tekee etsivähahmostaan hilpeän tyypin, jonka haluaakin nähdä ratkaisevan rikoksen. Hahmoon on otettu vaikutteita murhamysteeritarinoiden ikoneista, kuten vaikkapa Hercule Poirotista, mutta Haddish tekee Dannerista täysin omannäköisensä tyypin.
The Afterparty voi päällisin puolin kuulostaa tavanomaiselta murhamysteerisarjalta, mutta sen mehukas twisti on se, että kun etsivä Danner kuulustelee luokkakokouksen juhlijoita ja murhaepäiltyjä, jokaisen kertoma kuvaus tapahtumista esitetään eri lajityyppinä. Pääasiassa sarja on komediallinen jännärisarja, mutta näiden hahmojen kertomat tarinat esitetään muun muassa romanttisena komediana, toimintaelokuvana, musikaalina, psykologisena trillerinä, taide-elokuvana, teinidraamana, sekä jopa animaationa. Nämä eri genret tuodaan ruudulle hieman vaihtelevin lopputuloksin. Esimerkiksi toimintajakso jättää paljon toivomisen varaan, mutta sitten taas musikaalijakson biisi Two Shots on yllättävänkin tarttuva rallatus. Kokonaisuutena genreleikittelyidea toimii silti ja luo The Afterpartysta hyvin omalaatuisen ja mielenkiintoisen katselukokemuksen.

Lukuun ottamatta liki tunnin mittaista pilottia, jaksot ovat suunnilleen puolen tunnin pituisia ja niitä voi helposti ahmia useamman putkeen, kun katsojana jää koukkuun niin sarjan toteutukseen kuin itse murhamysteeritarinaan. Sen lisäksi, että jokaisen hahmon kertomus esitetään eri genrenä, ne myös poikkeavat hieman toisistaan ja katsojallekin herää salapoliisimainen vainu selvittää murhaajan identiteetti. Minulla oli pari vahvaa veikkausta mielessä, joista toinen osoittautui ilokseni todeksi. Sarja onnistuu kuitenkin ihan ovelasti myös johtamaan hieman harhaan ja herättämään epäilystä useammasta hahmosta. Kaikki kulminoituu mainiosti päätösjaksossa ja itse jäin positiivisin mielin odottamaan uutta murhamysteeriä samalla vekkulilla tavalla esitettynä.
Sarjan luoja Christopher Miller on myös ohjannut koko ensimmäisen tuotantokauden, sekä kirjoittanut osan jaksoista. Miller rakentaa tunnelmaa pääasiassa mainiosti, onnistuen joillain osa-alueilla paremmin kuin toisilla. Komediataustaisena Miller hoitaa vähemmän yllättäen huumoriosaston parhaiten. Käsikirjoittajatiimi pyörittelee tarinaa hyvin Millerin ideoiden pohjalta. The Afterparty on myös teknisesti taitavasti tehty ja eri lajityyppejä edustetaan myös audiovisuaalisella kikkailulla. Kuvaus on oivallista, samoin leikkaus. Lavasteet ovat tyylikkäät ja animaatiojakso on hyvin työstetty. Äänimaailma on pätevästi rakennettu Daniel Pembertonin säveltämiä musiikkeja myöten.

Yhteenveto: The Afterparty tarjoaa todella vekkulin idean, jolla tuodaan miellyttävä ripaus jotain uutta tuttuun murhamysteerigenreen. On todella hauska ajatus, että jokaisen kuulusteltavan tarina esitetään eri genrenä, esittäen näin eri hahmojen persoonia. Pääasiassa eri lajityyppejä hyödynnetään hyvin, mutta esimerkiksi toimintajakso jää hieman latteaksi. Sarja ei kuitenkaan ole pelkkää kikkailua, vaan sen tarina on myös mainio. Mysteerin selvittäminen nappaa hyvin mukaansa ja katsojaa johdetaan sopivasti harhaan. Puolituntisia jaksoja voi helposti ahmia useamman putkeen. Näyttelijät ovat oivallisia rooleissaan, Tiffany Haddishin varastaessa show'n etsivä Dannerina. The Afterparty osoittautui erittäin mieluisaksi yllättäjäksi, jota suosittelen kaikille murhamysteerien ystäville. Nyt jään positiivisin mielin odottamaan tulevaa kakkoskautta, toivoen, että se onnistuu pitämään avauskauden hyvää tasoa yllä.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 12.6.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
The Afterparty, Yhdysvallat, 2022-, Sony Pictures Television, Lord Miller, Columbia TriStar TV Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti