TV-sarja: Doom Patrol, kausi 2 (2020)

DOOM PATROL - KAUSI 2Luoja: Jeremy Carver
Pääosissa: Brendan Fraser, Diane Guerrero, Matt Bomer, April Bowlby, Timothy Dalton, Joivan Wade, Abi Monterey, Skye Roberts, Julie McNiven, Phil Morris, Bethany Anne Lind, Tommy Snider, Devan Chandler Long, Karen Obilom, Lex Lang, Vanessa Carter, Kat Cressida, Brandon Perea, Dan Martin, Roger Floyd ja Tracey Bonner
Genre: toiminta, komedia, scifi, draama
Jaksomäärä: 9
Jakson kesto: 44 minuuttia - 51 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 17 minuuttia
Ikäraja: 16

DC Comicsin sarjakuviin perustuva televisiosarja Doom Patrol nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin alkuvuodesta 2019, joten sarjaa päätettiin jatkaa. Toisen kauden kuvaukset käynnistyivät marraskuussa 2019 ja lopulta kakkoskausi alkoi pyöriä DC Universe -kanavalla ja HBO-suoratoistopalvelussa kesäkuussa 2020. Toinen kausi vain kasvatti sarjan suosiota ja keräsi lisää kehuja kriitikoilta, sekä sai Emmy-ehdokkuuden stunt-työskentelystään. Itse olin jo jonkin aikaa pohtinut Doom Patrolin katselua ja nyt kun sarja on saamassa neljännen tuotantokautensa, päätin vihdoin ryhtyä katsomaan sarjaa. Kolmisen kuukautta ensimmäisen kauden katsomisen jälkeen katsoin viimein sarjan toisen tuotantokauden.

Samaan aikaan, kun Doom Patrolin jäsenet yrittävät palata takaisin oikeaan kokoonsa, he joutuvat kohtaamaan uusia vastuksia, jotka koettelevat tiimin yhtenäisyyttä.
Doom Patrolin tutut... öh... "sankarit" palaavat viihdyttämään - tällä kertaa kauttaaltaan siteiden peitossa olevaa Larry Trainoria (puvussa Matthew Zuk, äänenä Matt Bomer) lukuun ottamatta miniatyyrikoossa. Pyörätuolissa kulkeva Niles Caulder (Timothy Dalton) toimii yhä joukon johtajana, joskin robotti Cliff Steele (puvussa Riley Shanahan, äänenä Brendan Fraser), monia persoonia omaava Jane (Diane Guerrero), venyvä Rita Farr (April Bowlby) ja kyborgi Victor Stone (Joivan Wade) eivät häntä paljoa jaksa kuunnella. Uutena joukkoon saapuu avauskauden finaalissa vain nopeasti nähty Caulderin epämuodostunut tytär Dorothy (Abi Monterey), joka kykenee herättämään mielikuvituskaverinsa, kuten stand-up-komiikkaa harkitsevan jättiläishämähäkin eloon. Tutut hahmot toivottaa avosylin vastaan, tekiväthän he suuren vaikutuksen ykköskaudella. Kaikkia syvennetään onnistuneesti lisää ja jokainen pääsee varastamaan valokeilan useasti itselleen. Sympaattinen Dorothy on erinomainen lisäys tiimiin. Näyttelijät jatkavat vahvaa työtään ja heidän kemiansa iskevät täysillä yhteen.
     Voitettuaan herra Nobodyn (Alan Tudyk), Doom Patrol saa nyt vastaansa uusia uhkia, kuten ihmisten toiveita katalasti toteuttavan Candlemakerin (Lex Lang), aikaa kontrolloivan tohtori Tymen (asussa Brandon Perea, äänenä Dan Martin), muiden tuskasta nautintoa saavan Red Jackin (Roger Floyd), sekä erikoisen SeX-Men -ryhmän. Erilaiset vastukset ovat toinen toistaan kekseliäämpiä ja hullunkurisempia, pitäen sarjan oudon hilpeää menoa hyvin yllä.
Doom Patrol jatkaa vekkulimaisen mainiota linjaansa, joskin toinen kausi ei ihan yllä ensimmäisen osan mahtavuuteen. Samat hyvät ainekset löytyy, mutta ihan samaa yllättävää vaikutusta sarja ei onnistu tuottamaan uudestaan. Osittain tämä johtuu jopa liiallisesta määrästä erilaisia uhkia, jotka riepottelevat tiimiä minne sattuu ja tekevät tuotantokaudesta paikoitellen hieman kaoottisen. Se tosin on tainnut olla tekijöiden tarkoituksena, sillä tästä hommasta todella on normaalius kaukana. Jaksomäärää on tiputettu jopa kuudella viime kauteen verrattuna, mutta näidenkin yhdeksän jakson aikana hahmot löytävät itsensä jos jonkinlaisesta pinteestä, joihin liittyy jättimäisiä hirviöitä, avaruusseikkailua, seksihirmuja ja jopa painimista itse Jeesus Kristuksen kanssa.

Sen lisäksi, että sarja sisältää paljon äärimmäisen mielikuvituksellista ja sekopäistä menoa ja meininkiä, onnistuu se toisellakin kaudellaan keskittymään hyvin myös ihmisdraamaan. Tuotantokausi vakavoituu tarpeen tullen ja päällepäin hupaisien hahmojen traagisia taustoja avataan entisestään. Ihmissuhteita rakennetaan pätevästi ja voi olla, että tuotantokautta katsoessa herkistyy ihan kyyneliin asti. Tätäkään tuotantokautta ei ole tehty lapsiystävälliseksi, vaan sen lisäksi, että mukana on seksuaalisia hetkiä, hahmojen (erityisesti Cliff Steelen) kielenkäyttö on varsin ronskia ja kun hahmoja tapetaan, tehdään se brutaalisti. Kaikki tämä huipentuu todella inhottavaan cliffhangeriin, mikä likimain pakottaa katsojansa aloittamaan kolmannen kauden välittömästi.
Ohjaajat ja käsikirjoittajat pitävät valloittavan pöljää, mutta silti nokkelaa ja ajattelevaa pakettia taidokkaasti kasassa, joskin mopo meinaa välillä lähteä käsistä. Kaiken hulluuden keskellä kirjoittajat saavat pidettyä homman hahmokeskeisenä. Myös teknisiltä ansioiltaan Doom Patrolin kakkoskausi toimii, joskin osa erikoistehosteista näyttää tälläkin kaudella hieman keskeneräisiltä. Kuvaus on sujuvaa ja leikkauskin toimii. Lavasteet ja asut ovat hyvin toteutetut ja maskeerauksetkin ovat mainiot. Äänimaailma on oivallisesti rakennettu ja Clint Mansellin ja Kevin Kinerin säveltämät musiikit tuovat menevän lisänsä tunnelmaan.

Yhteenveto: Doom Patrolin toinen tuotantokausi jatkaa ilahduttavan mainiolla linjalla, muttei enää tarjoa samaa yllätyksellisyyttä kuin mahtava ykköskausi. Jaksomäärää on tiivistetty, mutta mukaan mahtuu silti kaikenlaista päätöntä ja hupaisaa. Käsikirjoittajilta ei mielikuvitusta puutu ja meno muuttuu usein todella villiksi. Hölmön meiningin keskellä sarja muistaa kuitenkin pysyä hahmovetoisena. Nimikkoryhmän riemastuttavia hahmoja syvennetään entisestään ja he muuttuvat vieläkin kiinnostavammiksi ja pidettävämmiksi. Draamapuoli on toimivaa ja kulkee jälleen hämmentävän sulavasti käsi kädessä sekopäisen scifi-fantasiaosaston kanssa. Näyttelijät jatkavat hyvää työtään, mutta tekninen osasto pysyy ailahtelevana. Jos siis pidit Doom Patrolin erikoisesta avauskaudesta, kannattaa jatkaa sarjan katselua. Kakkoskausi ei ole ihan edeltäjänsä veroinen, mutta silti erittäin oivallinen ja sen pahasti auki jäävä finaali saa katsojan innolla aloittamaan kolmoskauden.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 16.5.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Doom Patrol, Yhdysvallat, 2019-, DC Comics


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti