TV-sarja: Goosebumps, kausi 1 (2023)

GOOSEBUMPS - KAUSI 1Luojat: Rob Letterman ja Nicholas Stoller
Pääosissa: Zack Morris, Isa Briones, Miles McKenna, Ana Yi Pung, Will Price, Justin Long, Rachael Harris, Ben Cockell, Rob Huebel, Leonard Roberts, Laura Mennell, Lexa Doig, Françoise Yip, Rhinnan Payne, Chris Geere, Jonathan Silverman, Gillian Vigman, Eddie Jemison ja Chris Geere
Genre: jännitys, fantasia, komedia
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 37 minuuttia - 48 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 53 minuuttia
Ikäraja: 12

Goosebumps perustuu R. L. Stinen samannimiseen kirjasarjaan (1992-1997). Kirjojen pohjalta oli jo tehty televisiosarja Goosebumps (1995-1998), sekä elokuvat Goosebumps (2015) ja Goosebumps 2 (Goosebumps 2: Haunted Halloween - 2018). Jatko-osaleffa ei kuitenkaan ollut toivottu menestys, joten Sony-yhtiö päätti siirtää homman takaisin television puolelle. Ensimmäisen elokuvan ohjaaja Rob Letterman ja Nicholas Stoller pestattiin työstämään sarjaa ja vuonna 2022 Disney ilmoitti hankkineensa sarjan Disney+ -suoratoistopalveluunsa. Kuvaukset käynnistyivät saman vuoden lokakuussa ja nyt Goosebumpsin ensimmäinen tuotantokausi on pyörinyt loppuun. Itse en ole koskaan lukenut Stinen kirjoja tai katsonut vanhaa televisiosarjaa, mutta leffa-adaptaatiot olen katsonut kummatkin. Ne olivat mielestäni turhan lapsellisia ja ilahduinkin, kun kuulin, että tekeillä oli uusi sovitus hieman varttuneempaan makuun. Ryhdyin positiivisin odotuksin katsomaan Goosebumpsia halloweenin aikaan, kun ensimmäiset jaksot saapuivat Disney+ -palveluun.

Pienessä Port Lawrencen kaupungissa joukko nuoria löytää kummallisia esineitä uuden äidinkielenopettajansa talosta ja ryhtyvät selvittämään talossa 30 vuotta aiemmin kuolleen Harold Biddle -pojan mysteeriä.
Uusi Goosebumps-sarja keskittyy Port Lawrencessa asuviin viiteen nuoreen, amerikkalaista jalkapalloa pelaavaan Isaiahiin (Zack Morris), tämän naapuriin Margotiin (Isa Briones), rikkaista taustoista tulevaan Jamesiin (Miles McKenna), koulussa vähälle huomiolle jääneeseen Isabellaan (Ana Yi Pung) ja villeistä tempuista tykkäävään Lucasiin (Will Price), sekä heidän uuteen äidinkielenopettajaansa Nathan Brattiin (Justin Long), jotka päätyvät selvittämään 30 vuotta aiemmin Brattin talossa kuolleen Harold Biddlen (Ben Cockell) mysteeriä. Nuoret hahmot ovat ihan pidettäviä, mutta vaihtelevasti kiinnostavia. Jokaiselle on kirjoitettu omat valokeilahetkensä ja avauskausi hyppiikin hahmosta toiseen lähes joka jakson välein. Morris, Briones, McKenna, Pung ja Price hoitavat tonttinsa kelvollisesti, mutta sarjan todellinen tähti tuntuu kuitenkin olevan Justin Long, joka ei taida tietää, onko hän mukana kauhusarjassa vai komediasarjassa ja vetääkin roolinsa jostain niiden väliltä.
     Muita hahmoja sarjassa ovat muun muassa Isaiahin tyttöystävä Allison (Rhinnan Payne), Isaiahin isä Ben (Leonard Roberts), Margotin vanhemmat Colin (Rob Huebel) ja Sarah (Lexa Doig), Jamesin äiti Eliza (Laura Mennell), Isabellan äiti Victoria (Françoise Yip), sekä Lucasin äiti Nora (Rachael Harris). Sivunäyttelijät suoriutuvat tarpeeksi hyvin rooleistaan, mutta eipä yksikään erityisemmin pääse säväyttämään.
Kuten alussa kerroin, R. L. Stinen Goosebumps-kirjat eivät ole minulle erityisen tuttuja ja olenkin vain nähnyt kaksi elokuvaa, jotka koin turhan lapsellisiksi, erityisesti jatko-osan. Mielestäni vuonna 2019 ilmestynyt Scary Stories to Tell in the Dark oli juuri sitä, mitä olisin halunnut Goosebumps-filmatisoinnilta. Uusi Goosebumps-sarja näytti kuitenkin olevan synkempää kamaa, eikä mitenkään lapsiystävällinen, joten pistin sen pyörimään toiveikkain mielin. Haroldin kuolemaan liittyvän mysteerin käyntiin pistävä ja kirotun kameran ympärillä pyörivä, ajoittain jopa hieman jännittävä avausjakso olikin mielestäni todella lupaava. Pari seuraavaa jaksoa pitivät oivaa tasoa yllä ja tuumin, että tästähän tulee toimiva kauhukertomusten sarja.

Valitettavasti taso tipahtaa tarinan edetessä. Kun kauden ensimmäinen puolikas lainailee Stinen kertomuksista ja tuo toimivasti uusia ja erilaisia kauhujuttuja isompaan kokonaisuuteen, vain yhteen juttuun, Goosebumps-hirvityksistä tunnetuimpaan, eli Slappy-vatsastapuhujanukkeen keskittyvä toinen puolikas menetti tehoaan roimasti. Vaikkei sarja ollut alkujaankaan erityisen pelottava, vähäisetkin jännityksen rippeet katoavat loppupäästä. Sen enempää Justin Long kuin tekijätkään eivät tunnu enää tietävän, tekevätkö kauhua vai komediaa ja lopputulos on kömpelö sekoitus molempia. Jännittäviksi tarkoitetut hetket tuntuvat tahattoman koomisilta ja hauskoiksi tarkoitetut jutut taas jättävät kylmäksi. Loppupäästäkin löytyy hyvät hetkensä, mutta laimea huipennus jää silti harmittamaan lupaavan alun jälkeen.
Ohjaajien työ heikkenee kauden edetessä, samalla kun käsikirjoitusten napakkuus hiipuu. Alkupäähän on vielä keksitty varsin mielenkiintoisia ja karmivia juttuja, mutta samaa intoa ei enää lopusta löydy. Teknisiltä ansioiltaankin kausi on ailahteleva. Goosebumps on hyvin kuvattu, mutta kehnosti valaistu. Kaikkia kohtauksia on tarkoituksella himmennetty jälkituotannossa, jolloin jopa kohtaukset, joissa huoneen kaikki lamput ovat päällä, näyttävät siltä kuin ne olisi kuvattu kynttilänvalossa. Öisistä kohtauksista ulkona onkin sitten jo välillä lähes mahdotonta saada selvää. Lavasteet ovat oivat, samoin maskeeraukset ja asut. Erikoistehosteet ajavat asiansa, mutta eivät huimaa päätä. Äänimaailma on kelvollisesti rakennettu, joskin kauhuosasto luottaa ajoittain turhan paljon kovaäänisiin böö-hyppysäikäytyksiin. The Newton Brothersin säveltämät musiikit tunnelmoivat toimivasti taustalla.

Yhteenveto: 2020-luvun Goosebumpsin ensimmäinen tuotantokausi alkaa lupaavasti ja jännittävästi, mutta muuttuu loppupäässään laimeaksi mekastukseksi, joka ei oikein tunnu tietävän, onko sarja kauhua vai komediaa. Näyttelijäkaartista Justin Long tuntuu olevan erityisen pihalla siitä, pitäisikö hänen esittää hahmoaan vakavasti vai leikitellen. Avausjakso on todella mainio ja viestii hyvästä menosta. Pari seuraavaa jaksoa ovat vielä toimivia, jaksojen ammentaessa mukaan R. L. Stinen eri kauhukirjoista. Kuitenkin kun keskittyminen kohdistuu toisen puoliskon aikana lähes täysin pelkkään Slappy-nukkeen, meno heikkenee. Alkupää on vielä ihan jännittävä, mutta loppupää lähinnä huvittaa tönkköydellään. Näyttelijäkaarti tekee kelvollista työtä ja kehnoa valaisua lukuun ottamatta tekninenkin puoli toimii. Uusi Goosebumps on lupaavasta alustaan huolimatta harmillisen keskinkertainen kauhusarja nuorille. Muutaman jakson jälkeen tuumin, että tätähän olisi kivaa saada lisää, mutta kauden loppuun päästyä aloin kokea yhdentekeväksi sen, saako uusi Goosebumps jatkoa, vai lopetetaanko sarja heti kättelyssä tähän.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 17.11.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Goosebumps, Yhdysvallat, 2023-, Sony Pictures Television, Sony Pictures Television Studios, Sony Pictures Animation, Original Film, Mofo Films, Factory Underground, Scholastic Entertainment, Stoller Global Solutions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti