TV-sarja: I Am Groot, kausi 1 (2022)

I AM GROOT - KAUSI 1Luoja: Ryan Little
Pääosissa: Vin Diesel
Genre: animaatio, komedia, scifi
Jaksomäärä: 5
Jakson kesto: noin 4 minuuttia - Yhteiskesto: noin 20 minuuttia
Ikäraja: 7

Marvelin sarjakuviin perustuvat elokuvat Guardians of the Galaxy (2014) ja Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) olivat suuria menestyksiä, joten niille päätettiin tietty tehdä jatkoa. Kolmannen elokuvan lisäksi leffojen pohjalta päätettiin tehdä jouluspesiaali, sekä kokonaan oma televisiosarja monien suosikkihahmosta, Groot-puusta. Animointi käynnistyi elokuussa 2021 ja nyt I Am Groot -nimen saanut sarja ilmestyy Disney+ -suoratoistopalveluun. Itse pidin todella paljon Guardians of the Galaxy -elokuvista ja Groot-hahmosta, mutten kokenut hahmon tarvitsevan omaa sarjaansa. Päätin kuitenkin toki katsoa sarjan ja ilokseni sainkin I Am Grootin nähtäväksi jo yli viikkoa ennakkoon Disneyltä.

Vauva-Groot seikkailee eri planeetoilla ja avaruudessa, kohdaten uusia tuttavuuksia ja uhkia.
Äänimuunneltu Fast & Furious -leffojen (2001-) stara Vin Diesel tekee paluun Groot-puun ääneksi, hokien jälleen hahmon yhtä ja samaa lausetta, jonka mukaan sarja on saanut nimensä. Hahmosta nähdään monien suosikkiversio, eli Guardians of the Galaxy Vol. 2:sta tuttu vauva-Groot, joka ihastutti ja sulatti fanien sydämet söpöydellään. Vaikka hahmo onkin yhä suloinen, en sarjan nähtyänikään koe, että Groot olisi tarvinnut oman sarjansa. Ja jos sellainen piti tehdä, niin miksei sarjaa käytetä hahmon alkuperän esittämiseen? Lisäksi vaikka vauva-Groot on suloinen, hahmon teini- ja aikuisversioita olisi myös voitu hyödyntää.

Alatteko te muutkin Marvel-fanit jo potea Marvel-ähkyä? Vastahan Disney+ -palvelun edellinen Marvel-sarja Ms. Marvel (2022) päättyi ja elokuva Thor: Love and Thunder (2022) ilmestyi, missä muuten Groot esiintyy myös lyhyesti. Seuraava Marvel-sarja, She-Hulk: Attorney at Law (2022) alkaakin sitten jo ensi viikolla. Kun ottaa huomioon, että Groot tullaan näkemään vielä vuoden lopussa The Guardians of the Galaxy Holiday Specialissa (2022) ja ensi vuonna Guardians of the Galaxy Vol. 3:ssa (2023), oliko Grootin omalle sarjalle ihan aidosti oikeasti tarvetta? Eipä juurikaan.
I Am Groot pitää sisällään vain viisi neljän minuutin mittaista jaksoa, joten se on todella helppo katsoa läpi. Eipä jaksoissa mitään ihmeellistä ehdi tapahtua, mutta Grootin kommellukset viihdyttävät ihan kivasti läpi kaksikymmentäminuuttisen yhteiskeston. Ja siitäkin kestosta osa menee Marvelin logolle ja lopputeksteille. Avausjakso mutakylvyssä on ihan hupaisa ja päätösjakso miniatyyrikansan kera onnistuu kerran naurattamaan makeasti. Muuten meininki on todella yhdentekevää ja kerran katsottavaa hömppää. Marvel siirtyy pelottavan selvästi linjalle "määrä ennen laatua". Aiemmin kun Marvel-projekteja ilmestyi pari vuodessa, niitä katsoi sujuvasti ja mielellään uudestaan. Nyt kun niitä ilmestyy jopa suunnilleen kymmenen vuosittain, ei mitään ehdi tai jaksa tai edes halua katsoa enää toistamiseen, kun pitää jo katsoa seuraavaa juttua.

Jos jostain I Am Grootia ei voi kritisoida, niin sen animaatiolaadusta. Sarja on animoitu fotorealistisesti ja kaikki näyttää samalta kuin Guardians of the Galaxy -elokuvissakin. Groot itse on upeasti toteutettu ja erilaiset tapahtumapaikat eri planeetoista avaruusaluksiin ovat visuaalisesti todella näyttäviä. Äänimaailma on myös taidokkaasti rakennettu ja Daniele Luppin säveltämät musiikit toimivat oivallisesti. Ohjaaja Kirsten Lepore pitää mukavaa tunnelmaa hyvin yllä, mutta eipä sarjan luoja ja käsikirjoittaja Ryan Little paljoa sisältöä keksi jaksoihin. Lopputulos kun tuntuu siltä, että jaksojen olisi pitänyt olla Guardians of the Galaxy Vol. 2:n Blu-rayn ja DVD:n lisämateriaaleista löytyviä bonuslyhytleffoja, eikä oma sarjansa.
Yhteenveto: I Am Groot on ihan viihdyttävä, joskin täysin tarpeeton ja mitäänsanomaton lisäys liiankin isoksi paisuvaan Marvelin elokuvauniversumiin. Söpön Groot-puun kommellukset ovat ihan mukavaa seurattavaa, mutta parin naurunkin aikana takaraivossa kolkuttaa ajatus, että tarvitsiko tätä sarjaa ihan oikeasti tehdä? Vaikka animaatiojälki on näyttävää, on kyseessä muuten todella hätäisesti kyhätyn oloinen rahastus. Neljän minuutin jaksoissa ei ehdi tapahtumaan oikein mitään ja koko homma tuntuu loppuvan ennen kuin mikään ehtii oikeasti alkaakaan. Jos Grootista piti tehdä sarja, miksei siinä käytetä ollenkaan aikaa hahmon alkuperän esittelyyn? Tai miksei siinä hyödynnetä vauva-Grootin lisäksi myös teini-Grootia ja aikuis-Grootia? Varmaan koska vauvaversio myy parhaiten. I Am Groot jätti itselleni todella ristiriitaisen ja turhauttavan olotilan. On se ihan kivaa viihdehömppää, mutta samalla se on täysin turha lisätuote. Grootin vannoutuneimmille faneille sarja on varmasti tervetullut, mutta omalla kohdalla se lisää itselleni tänä vuonna muodostunutta Marvel-ähkyä. Asiaa ei auta tieto, että I Am Grootista on parhaillaan tekeillä lisää jaksoja.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 1.8.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
I Am Groot, Yhdysvallat, 2022-, Marvel Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti