lauantai 8. lokakuuta 2016

Arvostelu: Guardians of the Galaxy (2014)

GUARDIANS OF THE GALAXYOhjaus: James Gunn
Pääosissa: Chris Pratt, Zoë Saldana, Dave Bautista, Bradley Cooper, Vin Diesel, Lee Pace, Michael Rooker, Glenn Close, John C. Reilly, Djimon Hounsou, Benicio Del Toro ja Josh Brolin
Genre: supersankarielokuva, scifi, komedia, toiminta
Kesto: 2 tuntia 1 minuutti
Ikäraja: 12

Kun Marvel Studios ilmoitti julkaisevansa elokuvan nimeltä Guardians of the Galaxy, massayleisö mietti, että "mitä"? Kyllä ihmiset tiesivät Captain American, Iron Manin, Hulkin, Thorin jne, mutta kovin moni ei ollut kuullut mistään galaksin vartijoista. En erityisemmin odottanut kyseistä elokuvaa, kun se ilmestyi kesän lopulla 2014. Itselleni tuntematon pärstä pääosassa ja mukana olisi puhuva pesukarhu ja yhtä lausetta toistava puu... Elokuva tuntui siltä, että se voisi mennä pahasti mönkään. Toisin kuitenkin kävi. Kävin katsomassa elokuvan viikko sen jälkeen, kun se oli saanut ensi-iltansa ja se yllätti katsojat läpi kestonsa sillä, miten hieno se oli. Nyt kun Marvel Cinematic Universen (2008-) uusin tuotos, Doctor Strange (2016) on saamassa ensi-iltansa, täytyi käydä läpi sarjan aiemmat osat ja arvostella ne. Guardians of the Galaxy on jo kymmenes MCU-elokuva.

HUOM! Tämä arvostelu saattaa sisältää SPOILEREITA sarjan aiemmista elokuvista Thor (2011), Captain America: The First Avenger (2011), The Avengers (2012), Thor: The Dark World (2013) ja Captain America: The Winter Soldier (2014)!

Joukko erilaisia rikollishylkiöitä päätyy muodostamaan ryhmän, huomatessaan, että haluavat kaikki enemmän tai vähemmän samaa ...ja että tarvitsevat toisiaan päästäkseen pois vankilasta.

Elokuvan pääosassa nähdään Chris Prattin esittämä Peter Quill/Star-Lord. Quill on yksi ainoista ihmisistä koko elokuvassa, mikä tekee hahmosta tietysti lähestyttävämmän. Katsojat pitävät hahmosta myös näyttelijän takia. Chris Pratt on nimittäin aivan mielettömän hyvä. Hän oli esiintynyt aiemmin lähinnä pienissä rooleissa elokuvissa, mutta tässä ja Jurassic Worldissa (2015) hän todistaa, että häneltä löytyy tolkuton määrä karismaa. Hän on hauska ja hänestä huokuu se, että kameran edessä oleminen on hänelle luonnollista. Haluan nähdä Prattin monissa tulevissa elokuvissa heti-heti-heti!
     Zoë Saldanan näyttelemä Gamora on aluksi pahisten puolella, mutta löytää tietysti paremman ryhmän Guardians of the Galaxyn kanssa. Saldana ei ole kovin erikoinen näyttelijä muuten, mutta tällaisiin rooleihin hän sopii, kun hänen ihonsa värjätään - tässä tapauksessa vihreäksi - ja hän esittää avaruusolentoa. Hänet on aiemmin nähty sinisenä elokuvassa Avatar (2009).
     Showpainija Dave Bautista nähdään Drax Tuhoajana ja hän sopii rooliin erinomaisesti. Drax vaikuttaa todella vaaralliselta, mutta paikoitellen hän tuntuu myös hieman tyhmältä. Draxilla on paljon hauskoja kohtia ja kyllä hän pääsee myös mätkimään porukkaa turpaan niin, että hampaat kalisevat.
Ryhmään kuuluu myös kaksikko Rocket ja Groot, joista ensimmäinen on jonkinlainen avaruuspesukarhu ja toinen elävä, kävelevä ja puhuva puu. Grootin sanavarasto tosin jää lauseeseen "Minä olen Groot", jota hän toistaa läpi elokuvan. Eri äänenpainot viestivät hänen tunnetilastaan ja lauseen merkityksestä. Groot on erittäin hauska hahmo, mutta voi olla myös todella vaarallinen, jos niin haluaa. Grootin äänenä kuullaan Vin Diesel ja Rocketin äänenä Bradley Cooper. Rocket on hieman ylimielinen heppu, joka selkeästi yrittää salailla synkempää menneisyyttään. Hahmo on myös tosi hauska. Kumpaankin on saatu paljon eloa, vaikka he ovatkin pääosin tietokoneella toteutettuja.
     Elokuvan pahis on Ronan Syyttäjä (Lee Pace), joka ei erityisemmin tunnu uhkaavalta hölmössä, sinisessä maskeerauksessaan ja voimakkaassa kajaalin käytössään. Ihan kivasti hahmo sopii elokuvan muutenkin värikkäämpään tunnelmaan, mutta kova sankariporukka olisi mielestäni ansainnut kovemman pahiksen. Lee Pacen ääni sentään sopii hyvin pahikselle. Ronanin apuna nähdään sininen kyborgi Nebula, jota esittää Karen Gillan. Myös The Avengersin lopputekstien aikana vilahtanut Thanos käväisee elokuvassa ja häntä näyttelee Josh Brolin. Thanos pääasiassa vain istuskelee leijuvassa tuolissaan.
     Muita hahmoja elokuvassa on The Walking Deadista (2010-) tutun Michael Rookerin esittämä Yondu-niminen ravager, Glenn Closen näyttelemä Nova Prime, John C. Reillyn näyttelemä päällikkö Dey, Djimon Hounsoun esittämä sotilas Korath, sekä Thor: The Dark Worldissa vilahtanut, Benicio Del Toron näyttelemä Keräilijä, joka on tällä kertaa jopa oleellinen osa tarinaa.

Elokuva alkaa aika surullisesti. Peter Quill on lapsena sairaalassa, jossa hänen äitinsä tekee kuolemaa. Jo heti alussa katsojille näytetään koskettava ja pysäyttävä hetki, jossa Peterin äiti pyytää Peteriä pitämään hänen kädestään, mutta Peter ei tähän jostain syystä suostu, vaan kääntyy poispäin. Sillä hetkellä hänen äitinsä menehtyy ja Peter romahtaa henkisesti, juosten ulos sairaalasta, jossa avaruusalus kaappaa hänet. Siirrytään ajassa eteenpäin kaksikymmentäkuusi vuotta ja katsojille ilmenee, ettei tätä elokuvaa kannatakaan ottaa kovin tosissaan. Salaperäinen hahmo saapuu planeetalle ja alkaa tutkia tätä. Hahmo paljastuu Peteriksi, joka on alkanut kutsua itseänsä Star-Lordiksi. Totisen näköinen Peter asettaa kuulokkeet korvilleen ja paina nauhuristaan playta... ja alkaa tanssia Redbonen "Come and Get Your Loven" tahtiin, samalla kun jättimäinen, kellertävä "Guardians of the Galaxy" -logo täyttää ruudun. Peter löytää mystisen pallon planeetalta, jonka aikoo myydä eteenpäin. Hänen myyntiyrityksensä menee pieleen, ja hän joutuu Rocketin ja Grootin, sekä Gamoran hyökkäyksen kohteeksi. Heidät viedään vankilaan, jossa he tapaavat Drax Tuhoajan ja saadessaan tietoonsa, että joku ostaisi pallon korkeaan hintaan, he päättävät paeta ja myydä sen. Jokainen heistä tuntuu olevan joissain ongelmissa Ronan Syyttäjän kanssa, joka yrittää saada pallon, joka sisältää mahtavia voimia.
Thor ja Thor: The Dark World yhdistivät supersankarit ja mytologian, Captain America: The First Avenger yhdisti supersankarit ja sodan, kun taas Captain America: The Winter Soldier yhdisti supersankarit ja vakoojajännärit. Guardians of the Galaxy tekee ärsyttävistä rikollisista toimivia sankareita ja heittää heidät jonkinlaiseen yhdistelmään scifiä, outoutta ja komediaa. Ja se toimii aivan törkeän hyvin! Tämä elokuva tuli täysin puskista ja yllätti kaikki sillä, miten nerokas se on - ollessaan todella hölmö. Se ei ota monia asioita vakavasti, mutta silti siitä löytyy sankarillisia kohtia, dramaattisia hetkiä, sekä koskettavia osuuksia. Se on erittäin moniulotteinen elokuva ja ottaen huomioon, ettei valtaosa yleisöstä ollut koskaan kuullutkaan hahmoista, se saa katsojat välittämään todella nopeasti jokaisesta ryhmän jäsenestä. Hahmojen ryhmäytyminen tuntuu luonnolliselta ja kestää kuitenkin kauan, ennen kuin rikollishahmot pystyvät luottamaan toisiinsa, eivätkä aja vain omaa etuaan läpi. Siinä on kekseliäitä paikkoja, tyylikkäitä avaruuslentelyitä, sekä erittäin hyvin kirjoitettua dialogia. Tällä kertaa on ihan sama, onko pahis kovin kummoinen, sillä kaikki muu toimii niin hienosti. Guardians of the Galaxy on ensimmäinen todiste siitä, että Marvel Studios saa minkä tahansa toimimaan, jos haluaa ja tekee mistä tahansa kassamagneetin.

Guardians of the Galaxyn ohjauksesta vastaa James Gunn, joka on myös toiminut yhtenä käsikirjoittajana. Gunn on selkeästi tiennyt, mitä on ollut tekemässä. Tuotantotiimi on yhteistyöllä luonut tyylikkään, yllättävän, jännittävän ja hauskan scifiseikkailun, joka pärjäisi loistavasti omillaankin, vaikkei kuuluisikaan Marvel Cinematic Universeen (mikä tuo tietty kuitenkin hieman lisämaustetta mukaan). Siitä tietenkin löytyy viittauksia muihin sarjan elokuviin ja tarinan keskiössä oleva pallo on yksi ikuisuuskivistä, joita aiemmin ollaan nähty kaksi; Tesserakti ja Aether. Elokuva on kuvattu ja leikattu taidokkaasti. Visuaalisesti se on aivan huikean näköinen. Elokuva on myös kivan värikäs ja äänimaailmakin on tarkkaan mietitty. Musiikista vastaa Tyler Bates, mutta elokuvaan sävelletty musiikki ei erityisemmin jää mieleen. Sen sijaan Guardians of the Galaxyn katsomisen jälkeen päässä soivat siinä käytetyt kappaleet, kuten Blue Sweden "Hooked on a Feeling", The Runawaysin "Cherry Bomb" ja Marvin Gaye & Tammi Terrellin "Ain't No Mountain High Enough".
Elokuvassa on mukana niin kutsuttuja "easter eggejä", eli viittauksia muihin elokuviin, sarjakuviin, hahmoihin jne. Stan Lee tekee tottakai cameonsa, mutta hänen lisäksi nähdään cameot myös esimerkiksi ohjaajan veljeltä, sekä hänen koiraltaan. Elokuvassa viitataan aiemmin nähtyihin ikuisuuskiviin. Keräilijän luona voivat monet bongailla sarjakuvista tuttuja asioita, sekä Howard the Duckin, jääjättiläisen Thorista ja chitaurin The Avengersista.

Blu-rayn kuvanlaatu on aivan huikea. Lisämateriaalina Blu-raylla on poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia, mokailuvideo, pätkät "Guide to the Galaxy with James Gunn" ja "The Intergalactic Visual Effects for Guardians of the Galaxy", sekä lyhyt vilkaisu Avengers: Age of Ultroniin (2015).

Yhteenveto: Guardians of the Galaxy on aivan mahtava yhdistelmä scifiseikkailua, supersankaritarinaa ja komediaa. Se yllätti minut, sekä suurimman osan ihmisistä, jotka sen näkivät ja se nousee helposti MCU-elokuvien kärkeen kilpailemaan parhaan Marvel Studiosin elokuvan tittelistä. Chris Pratt on aivan loistava pääosassa ja hyviä ovat myös muut tiimin jäsenistä. Ronan Syyttäjä ei vakuuta pahiksena. Musiikkina on käytetty kekseliäästi klassikkokappaleita. Scifimaailma on huikeasti luotu ja pidän siitä, kuinka värikäs elokuva on. James Gunn on luonut mestariteoksen omassa genressään... mikä ikinä elokuvan genre sitten onkaan. Suosittelen tätä Marvel-fanien ja sarjakuvien ystävien lisäksi myös niille, jotka pitävät seikkailu- tai scifi- tai komediaelokuvista. Odotan todella paljon Guardians of the Galaxy, Vol. 2:ta (2017) ja toivon, että se on edes lähes yhtä nerokas kuin tämä.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 2.10.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.collider.com
Guardians of the Galaxy, 2014, Marvel Studios, Marvel Enterprises, Moving Picture Company, Bulletproof Cupid


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti