lauantai 1. lokakuuta 2016

Arvostelu: Captain America: The Winter Soldier (2014)

CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER



Ohjaus: Anthony Russo ja Joe Russo
Pääosissa: Chris Evans, Scarlett Johansson, Anthony Mackie, Samuel L. Jackson, Robert Redford, Sebastian Stan, Cobie Smulders, Frank Grillo, Emily VanCamp, Hayley Atwell ja Toby Jones
Genre: supersankarielokuva, toiminta
Kesto: 2 tuntia 16 minuuttia
Ikäraja: 12

Captain America: The First Avenger (2011) oli mainio elokuva, vaikka tuntuikin loppupuolella kiirehtivän hieman, jotta päästäisiin vihdoin ja viimein The Avengersiin (2012). The Avengersissa Captain America oli erittäin alikäytetty ja paikoitellen aika turha hahmo, joten toivoin, että hänet saataisiin vihdoin toimimaan kunnolla. Olin myös kiinnostunut näkemään, miten hahmon elämä on lähtenyt käyntiin 2000-luvulla ja näytettäisiinkö aikahypyn vaikutuksia paremmin. Keväällä 2014 Kapun toinen oma seikkailu sai vihdoin ensi-iltansa - jostain kumman syystä Suomessa hölmöllä nimellä "Captain America: The Return of the First Avenger" - ja kävinkin katsomassa sen heti ensi-illassa. Nyt kun Doctor Strangen (2016) ensi-ilta on ihan lähellä, oli aika käydä läpi koko Marvel Cinematic Universe (2008-), johon nämä supersankarielokuvat kuuluvat ja tietty arvostella ne.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä elokuvia Iron Man 2 (2010), Captain America: The First Avenger, The Avengers ja Iron Man 3 (2013)!

Captain Americalle ja Black Widow'lle selviää, ettei S.H.I.E.L.D. olekaan sellainen järjestö kuin ovat luulleet, ja joutuvat taistelemaan sitä ja mysteeristä palkkasoturi Winter Soldieria vastaan.

The Avengersissa aika mitättömään rooliin jäänyt Steve Rogers/Captain America on vihdoin saatu kohdilleen. Ei pelkästään ole Chris Evansin suoritus parantunut, vaan myös hahmon käyttöä on parannettu. Sillä tarkoitan sitä, että hahmo tuntuu oikeasti siltä, että pystyy asioihin ja että on sellainen johtajahahmo kuin Captain American kuuluukin olla. Hänestä on tehty kunnon toimintasankari ja vihdoin hänestä huokuu se, että hän on parempi kuin tavallinen ihminen. Captain American kilpikään ei ole enää vain ikoninen koriste, vaan hahmo heittelee sitä päin pahiksia, kimmottaa sen seinän kautta ja suojautuu sen taakse tulitukselta. Jos löytäisin joskus jostain halvalla Captain American kilven näköisen frisbeen, niin olisihan se pakko ostaa. Harmi vain, että hahmon uudesta puvusta on tehty liian synkkä, eikä se muistuta millään lailla Yhdysvaltain lippua, niin kuin sen kuuluisi.
     Myös Scarlett Johansson parantaa suoritustaan Natasha Romanoffina/Black Widow'na. Silti heikkoja osuuksia löytyy hänen roolisuorituksestaan. The Avengersissa taistelussa avaruusolio-chitaureja vastaan Black Widow ei tuntunut kuuluvan joukkoon, mutta kun tässä ei ole samalla lailla yliluonnollisuuksia, hahmo sopii mukaan oikein hyvin.




Samuel L. Jacksonin esittämä Nick Fury pääsee jälleen paremmin esille ja hän esiintyy esimerkiksi yhdessä tyylikkäässä autotakaa-ajossa. Jackson pääsee olemaan hyvin samanlainen kuin monissa muissakin elokuvissaan, mutta toisaalta se sopii rooliin. Johtajahahmona Samuel L. Jackson on toimiva. Steven ja Furyn välillä on yksi mielenkiintoinen keskustelu, joka hieman kertoo heidän väleistään.
     Elokuvassa esitellään uusi sankari, eli Anthony Mackien näyttelemä Sam Wilson/Falcon. Falcon on erittäin hyvä lisäys MCU-sarjaan ja onneksi hahmon asu ei ole yhtä koominen kuin sarjakuvissa. Vaikka Falconilla on selässään "reppu", josta ilmestyvät siivet, joiden avulla hahmo voi lentää, koko juttu toimii tavallaan maanläheisenä, eikä se tunnu kovin yliluonnolliselta.
     S.H.I.E.L.D:n yhtenä johtohahmona esiintyy Alexander Pierce, jota näyttelee Robert Redford. En ole kovin montaa roolia nähnyt Redfordilta - tämän lisäksi olen nähnyt hänet ainakin The Stingissä (1973) - ja valitettavasti veteraaninäyttelijä ei tässä oikeastaan vakuuta, mutta uskonkin sen johtuvan lähinnä yksiulotteisesta ja aika tylsästi kirjoitetusta hahmosta. Tämä on siis hahmon eikä näyttelijän vika.
     Elokuvan pahiksena, Winter Soldierina, nähdään Sebastian Stan. Fanit tietävät varmasti, kuka Winter Soldier on, enkä usko paljastuksen tulevan yllätyksenä muille kuin hahmoille, mutta silti se on toimiva lisäys ja mielenkiintoinen juonenkäänne sarjaan. Winter Soldier on esitetty todella tyylikkäänä hahmona, eikä ole onneksi MCU:n perinteinen, yksiulotteinen pahishahmo. Winter Soldier saattaa jopa olla yksi parhaista MCU-pahiksista.
     Elokuvassa nähdään myös The Avengersista tuttu agentti Hill (Cobie Smulders), Iron Man 2:ssa esiintynyt senaattori Stern (Garry Shandling), sekä uudet agenttihahmot Brock Rumlow (Frank Grillo) ja Agent 13 (Emily VanCamp).

The Avengersin tapahtumien jälkeen Steve Rogers on aloittanut työt S.H.I.E.L.D:n sotilaana. Hän yrittää samalla ottaa selvää, mitä on tapahtunut niiden vuosien aikana, jotka hän vietti jäätyneenä ja totuttelee elämään nykymaailmassa. Hän pitää listaa asioista, jotka hänen kuuluisi selvittää. Hän ei kuitenkaan tunne kuuluvansa 2000-luvulle ja haikailee menneisyytensä perään. Erään tehtävänsä aikana hänelle selviää, että S.H.I.E.L.D. on jälleen pitänyt häneltä isoja asioita salassa ja alkaa epäillä sen toimintatapoja. Kun salaperäinen Winter Soldier yrittää salamurhata Nick Furyn, Fury paljastaa Stevelle, ettei hän voi luottaa kehenkään, ei edes S.H.I.E.L.D:ssä. Black Widow'n avustuksella Steve alkaa Captain Americana selvittää salattuja asioita, sekä Winter Soldierin henkilöllisyyttä.




Captain America: The First Avenger yhdisti supersankarit sotaelokuvaan, joka toimi. Captain America: The Winter Soldier yhdistää supersankarit vakoojajännäriin, joka toimii vielä paremmin. Siinä on jännitystä, salaliittoja ja soluttautumista, joita löytyy esimerkiksi James Bond -elokuvista (1962-). Tässä 007:n tilalla on Captain America. Teema tekee katselukokemuksesta mielenkiintoisen, sillä sellaista ei olla ennen erityisemmin nähty. Aiemmin maailmaa pelastamassa olleet supersankarit joutuvat piiloutumaan ja takaa-ajetuiksi läpi elokuvan. Elokuvasta löytyy myös monet yllättänyt, hyvin koskettava kohtaus, jossa Steve tapaa vanhan, dementoituneen Peggy Carterin (Hayley Atwell). Tietysti mukana on Marvelin elokuville tuttuja elementtejä, yliluonnollisuutta ja mahtipontinen lopputaistelu, mutta pidän siitä, kuinka realistisen tuntuiseksi elokuva on silti saatu.

Kuitenkin asia, mistä pidän ehkä eniten, on lähitaistelu. Ei pelkästään Captain American kilven heittely ole tyylikkäämpää, vaan myös etenkin nyrkkitappelut. Aiemmin MCU:n elokuvissa on nähty viihdyttäviä toimintakohtauksia ja vaikka New Yorkin taistelu The Avengersissa on erittäin upea, niin tässä on otettu uusi suunta. Yksittäiset tappelut kestävät hieman kauemmin, ne eivät tunnu yhtä koreografioiduilta, vaikka sitä varmasti ovatkin ja nyrkkien osumat näyttävät katsomoon, niin kuin ne oikeasti tuntuisivat pahalta. Captain American ja Winter Soldierin välinen tappelu elokuvan puolessa välissä on aivan mahtava. Kumpikin tuntuu tasavertaiselta, mutta kummankin tuntuu täytyvän pistää kaikkensa peliin, päästäkseen voitolle. Kilpikin vaihtaa nopeasti käyttäjää ja mukana käväisee myös veitsi. Etenkin loistavat äänitehosteet tuovat voimaa iskuihin. Tavallisten tuliaseiden käyttö tuo realismia ja vakavuutta mukaan elokuvaan. Meikä tykkää ja paljon!

Elokuvan ovat ohjanneet Russo-veljekset Anthony ja Joe, ja he ovat selkeästi tienneet, mitä ovat tekemässä. Etenkin toimintakohtauksissa heidän panostuksensa näkyy täydellisesti ja he ovat saaneet onnistuneesti tehtyä supersankaripätkästä realistisemman tuntuisen. Elokuva on kuvattu mainiosti, vaikka välillä käsivarakuva hieman häiritseekin. Leikkaus on sujuvaa ja tehosteet erittäin näyttäviä. Musiikin sävellyksestä vastaa Henry Jackman, mutta valitettavasti pitää sanoa, että musiikki ei erityisemmin jää mieleen. Usein kun Winter Soldier on läsnä, kuullaan mystistä, aika korkeaa ääntä, joka toimii täydellisesti ja tuo uhkaavuutta hahmoon.




Kuten muissakin Marvelin elokuvissa, myös tässä nähdään "easter eggejä", eli viittauksia muihin elokuviin, hahmoihin, sarjakuviin jne. Elokuvassa nähdään mm. tietysti Stan Leen cameo, jonka lisäksi elokuvassa esiintyy ohjaaja Joe Russo, sekä henkilö, joka näyttää epäilyttävästi The Avengersin ohjaajalta, Joss Whedonilta. Siinä myös viitataan Tony Starkiin, eli Iron Maniin, Bruce Banneriin, eli Hulkiin, sekä Stephen Strangeen, eli Doctor Strangeen. Avengersin torni on näkyvissä lyhyenä vilauksena ja Black Widow käyttää kaulakorua, jossa on nuoli, mikä on selvä viittaus Jeremy Rennerin esittämään Hawkeye-hahmoon.

Blu-rayn kuvanlaatu on huippulaatua. Lisämateriaalina Blu-raylla on poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia, mokailupätkä, sekä klipit "On the Front Line: An Inside Look at Captain America's Battlegrounds", "On Set With Anthony Mackie: Cut the Check!" ja "Steve Rogers's Notebook". Mukana ei valitettavasti ole lyhytelokuvaa, eikä lyhyttä vilkaisua Guardians of the Galaxyn (2014) tekoon.

Yhteenveto: Captain America: The Winter Soldier on erittäin hieno elokuva, joka yhdistää supersankarit ja agenttiseikkailut. Vaikka siinä tapahtuukin yliluonnollisia asioita, niin se tuntuu kummallisen realistiselta ja maanläheiseltä. Chris Evans parantaa roolisuoritustaan ja Captain American hahmo toimii vihdoin kunnolla. Itse Winter Soldier on loistava pahis elokuvalle. Elokuvan pari juonenkäännettä voi helposti arvata, mutta kummatkin ovat toimivia. Steve Rogersin lista asioista, jotka hänen kuuluisi tietää, on hauska keksintö. Jännä juttu on, että eri maissa listan sisältö vaihtelee huomattavasti. En ole varma, onko meillä Suomessa sama versio kuin Yhdysvalloissa. Lähitaistelut ovat aivan mielettömän tyylikästä katseltavaa ja ohjaajaveljekset ovat selkeästi tienneet, mitä ovat tekemässä. Onneksi he jäivät Marvelin pariin ohjaamaan myös Captain America: Civil Warin (2016). Olen aivan varma, että heidän käsissään Avengers: Infinity Warista (2018) tulee hieno. Suosittelen elokuvaa kaikille supersankarielokuvien ystäville, sekä niille jotka pitävät toimintaelokuvista. Nuorisolle tämä kelpaa vallan mainiosti hyvänä viihteenä. Muistakaa, ettei levyä saa ottaa pois, kun lopputekstit alkavat, sillä niiden aikana nähdään vielä pari kohtausta, jotka pohjustavat tämän jälkeen ilmestyneitä MCU-elokuvia.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 26.9.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.latino-review.com
Captain America: The Winter Soldier, 2014, Marvel Studios, Marvel Entertainment


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti