TV-sarja: Parasyte: The Grey, kausi 1 (기생수: 더 그레이 - 2024)

PARASYTE: THE GREY - KAUSI 1

기생수: 더 그레이Ohjaus: Yeon Sang-ho
Pääosissa: Jeon So-nee, Koo Kyo-hwan, Lee Jung-hyun, Kwon Hae-hyo, Kim In-kwon, Yoon Hyun-gil, Lee Hyun-kyun, Moon Ju-yeon ja Masaki Suda
Genre: scifi, jännitys, toiminta
Jaksomäärä: 6
Jakson kesto: 42 minuuttia - 1 tunti - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 57 minuuttia
Ikäraja: 16

Parasyte: The Grey perustuu japanilaismangaan Parasyte (寄生獣 - 1989-1994). Mangan pohjalta on aiemmin tehty Japanissa animesarja Parasyte -the maxim- (寄生獣 セイの格率 - 2014-2015), sekä näytellyt elokuvat Parasyte: Part 1 (寄生獣 - 2014) ja Parasyte: Part 2 (寄生獣 完結編 - 2015). Elokuussa 2022 Netflix ilmoitti työstävänsä eteläkorealaista sarja-adaptaatiota mangan pohjalta. Kuvaukset käynnistyivät vuotta myöhemmin ja nyt Parasyte: The Greyn ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu Netflixin suoratoistopalvelussa. Itse en ollut aiemmin kuullutkaan Parasytestä, mutta kiinnostuin sarjasta heti, kun näin sen ensimmäiset mainokset ja ryhdyin katsomaan Parasyte: The Greytä pian sen jälkeen, kun sarja oli julkaistu.

Ulkoavaruudesta laskeutuvat loismaiset olennot takertuvat ihmisiin ja kylvävät tuhoa. Loisen kanssa yhdistynyt nuori nainen Jeong Su-in, siskoaan etsivä Seol Kang-woo ja poliisi Kim Chul-min ajautuvat keskelle sotaa näiden loisten ja niitä metsästävän The Grey -organisaation välillä.
Parasyte: The Grey ei suoraan perustu Hitoshi Iwaakin Parasyte-mangaan ja kerro sen päähenkilön, Shinichi Izumin tarinaa, vaan se on enemmänkin Etelä-Koreaan sijoittuva lisäosa. Sarjan hahmoja ovat Jeong Su-in (Jeon So-nee), kaupan kassalla työskentelevä nuori nainen, joka poikkeuksellisesti yhdistyy loisen kanssa mutanttisymbioosiksi, eikä joudu kokonaan loisen valtaan, Seol Kang-woo (Koo Kyo-hwan), rikollinen, joka päätyy loisten jäljille, etsiessään kadonnutta siskoaan, ylikomisario Kim Chul-min (Kwon Hae-hyo), joka kohtaa näitä loisia ja haluaa tietää niistä lisää, häntä auttava ylikonstaapeli Kang Won-seok (Kim In-kwon), sekä Choi Jun-kyung (Lee Jung-hyun), joka johtaa loisia metsästävää The Grey -organisaatiota. Hahmokattaus on oiva, joskin The Grey -johtaja Jun-kyung tuntuu aluksi kummallisen, jopa häiritsevän eksentriseltä. Hahmo onneksi muuttuu maltillisemmaksi jaksojen edetessä. Jeong Su-in on toki hahmogallerian kiinnostavin tapaus, hänen yhdistyessä loisen kanssa epätavanomaisella tavalla. Siinä, missä muut ihmiset joutuvat kokonaan loisen valtaan, Su-in elää symbioosissa loisensa kanssa, jolloin nainen ja loinen vaihtelevat, kumman tietoisuus milloinkin hallitsee Su-inin kehoa. Näyttelijäkaarti suoriutuu mainiosti rooleistaan. Jeon So-nee tulkitsee hyvin niin sinisilmäistä Su-inia kuin tämän silloin tällöin esiin putkahtavaa loispersoonaa. Hae-hyo istuu pätevästi pitkän poliisiuran tehneen Chul-minin rooliin ja täytyypä kehua myös kaikkia, jotka näyttelevät loisten valtaamia ihmisiä. Loiset paljastuvat ihmisten päistä esiin puskevina terävinä lonkeroina ja loisten hyökkäyksiä esittäessään näyttelijöiden on lähinnä pitänyt heilutella kehoaan ja kuvitella jälkikäteen tietokoneella lisätyt viuhuvat lonkerot, mikä on taatusti näyttänyt varsin pöljältä kuvauksissa.
Parasyte: The Grey osoittautui erittäin mainioksi toimintaa, scifiä ja kauhuelementtejä yhdisteleväksi sarjaksi, joka herätti nopeasti kiinnostuksen lähdemateriaalia kohtaan. Ihmisiksi naamioituvia avaruuden muukalaisia on toki nähty mediassa ennenkin - tunnetuimpana varmaan Ruumiinryöstäjät-elokuva (Invasion of the Body Snatchers - 1956) - mutta Parasyte onnistuu olemaan oivallisen omanlaisensa lisäys tuttuun kuvioon, lähinnä mielikuvituksellisella oliodesignillaan. Vaikka periaatteessa kaikki loiset putkahtavat esiin samalla tavalla, sarjan tekijät ovat onnistuneet työstämään hieman toisistaan poikkeavia lopputuloksia, joilla loisille luodaan enemmän omaa persoonaansa ja erilaisia muuntautumiskykyjä.

Sarjan hahmot ja tarina toimivat myös oivallisesti. Avausjakso nappaa välittömästi mukaansa ja vain kuuden jakson mitassa avauskausi on niin tehokkaan napakka, ettei tylsää hetkeä sekaan mahdu. Tarina etenee vauhdilla, mutta jättää kuitenkin tarpeeksi hengähdystaukoja tarvittaville hahmoja syventäville hetkille ja muun muassa ihmisyyteen liittyvien henkevien pohdiskelulle. Parhaimmillaan meno on erittäin koukuttavaa ja varsinkin puolessa välissä kautta nähdään todella tiivistunnelmainen operaatio. Toimintaa kauden varrelta löytyy runsaasti, eikä siitä ole tehty koko perheelle ystävällistä, vaan veri roiskuu ja irtoraajat ja -päät lentelevät. Finaalijakso voisi toimia tyydyttävänä päätöksenä minisarjalle, mutta viime minuutille on toki ujutettu mukaan vihiä mahdollisesta jatkosta, mikäli nämä kuusi jaksoa menestyvät hyvin.
Mahtavan zombileffa Juna Busaniin (부산행 - 2016) ohjaaja Yeon Sang-ho on ohjannut koko Parasyte: The Greyn. Hän rakentaa tunnelmaa hyvin ja pitää hommaa kaiken aikaa liikkeessä. Hänen ja Ryu Yong-jaen työstämä käsikirjoitus on mainio, tekstien ammentaessa hyvin lähdemateriaalistaan. Parasyte: The Grey on myös teknisiltä ansioiltaan pääasiassa onnistunut, vaikka välillä tietokonetehosteet eivät täysin vakuuttaisikaan. Kameratyöskentely näyttää hyvältä ja valaisua hyödynnetään paikoin tyylikkäästi. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat oivat ja äänimaailma hyvin rakennettu. Kim Dong-wookin säveltämät musiikit tunnelmoivat pätevästi taustalla, erityisesti sarjan tunnusmelodia toimii todella hyvin.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 19.5.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
기생수: 더 그레이, Etelä-Korea, 2024-, Climax Studio, Wow Point


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti