TV-sarja: Reacher, kausi 2 (2023-2024)

REACHER - KAUSI 2Luoja: Nick Santora
Pääosissa: Alan Ritchson, Maria Sten, Serinda Swan, Shaun Sipos, Robert Patrick, Domenick Lombardozzi, Andres Collantes, Edsson Morales, Ferdinand Kingsley, Shannon Kook, Dean McKenzie, Luke Bilyk, Christina Cox, Lochlyn Munro ja Al Sapienza
Genre: toiminta, jännitys
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 43 minuuttia - 56 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 19 minuuttia
Ikäraja: 16

Lee Childin Jack Reacher -kirjasarjaan (1997-) perustuva televisiosarja Reacher nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä Amazon Prime Video -suoratoistopalvelussa helmikuussa 2022, joten jatkoa oli luvassa. Kuvaukset käynnistyivät saman vuoden kesällä ja nyt Reacherin toinen tuotantokausi on pyörinyt loppuun Prime Videossa. Itse en ole lukenut Childin kirjoja, ainoastaan nähnyt niiden pohjalta tehdyt Tom Cruisen tähdittämät elokuvat. Pidin Amazonin sarjan ensimmäisestä kaudesta ja aloitinkin positiivisin mielin kakkoskauden katselun, kun siitä oli enää muutama viimeinen jakso julkaisematta.

Kun joku ottaa kohteekseen Jack Reacherin entisen tiimin, Reacher ja hänen vanhat kumppaninsa lyöttäytyvät vuosien jälkeen yhteen kostaakseen toverinsa kuoleman.
Alan Ritchson palaa rooliinsa Jack Reacherina, entisenä sotilaana, joka vaeltaa nyt ympäri Yhdysvaltoja, ajautuen milloin minkälaisiin vaikeuksiin. Ritchson on näyttelijänä yhä ajoittain aika tönkkö puupökkelö, mutta hänestä löytyy tarpeeksi kovaa karismaa (sekä tietty kokoa) istuakseen uskottavasti Reacherin rooliin. Kausi avaa enemmän Reacherin menneisyyttä armeijassa ja kun tämänkertaiset vaikeudet osuvat henkilökohtaisesti juuri häneen, katsojana on kiinnostuneena menossa mukana, Reacherin lähtiessä kostamaan vanhan toverinsa kuolemaa.
     Paluun tekee myös Maria Sten Reacherin komennossa olleena Frances Neagleyna, joka hyppää tietty miehen kostoretkelle mukaan, minkä lisäksi uusina hahmoina kaudella esitellään muun muassa tiimiin kuuluneet Karla Dixon (Serinda Swan), David O'Donnell (Shaun Sipos), Jorge Sanchez (Andres Collantes), Manuel Orozco (Edsson Morales), Tony Swan (Shannon Kook), Stanley Lowrey (Dean McKenzie) ja Calvin Franz (Luke Bilyk), joista jälkimmäisen murha käynnistää kauden tapahtumat, Franzin kuolemaa tutkiva etsivä Guy Russo (Domenick Lombardozzi), sekä entinen etsivä Shane Langston (Robert Patrick). Sivunäyttelijätkin suoriutuvat vähintään kelvollisesti osistaan. Langalla-sarjasta (The Wire - 2002-2008) tuttu Lombardozzi istuu tietty täydellisesti poliisiksi, kun taas Terminator 2 - Tuomion päivästä (Terminator 2: Judgment Day - 1991) parhaiten tunnettu Patrick sopii hyvin tämänkertaisen pahiksen osaan.
Yhdenteentoista Jack Reacher -kirjaan Tilinteko (Bad Luck and Trouble - 2007) perustuva Reacherin toinen tuotantokausi nappaa mainiosti mukaansa. Avauskohtaus on tehokas ja kun tämä vielä liitetään henkilökohtaisesti Reacheriin, katsojana haluaa nähdä pahantekijöiden saavan karun palkkansa tämän korston käsissä. Tutkimuksia on kiinnostavaa seurata, mutta ajoittain kertomuksen imu katoilee, eikä kausi lopulta pidä ihan niin hyvin otteessaan kuin voisi toivoa. Vaikka avauskauden tarina ei ollut näin henkilökohtainen, tuntui se silti jotenkin napakammalta ja koukuttavammalta. Jatkokausi on hyvä, muttei ihan edeltäjänsä veroinen, kun tarina ryhtyy toisella puoliskollaan kääntyilemään ja vääntyilemään.

Itse kostoretkeä kiinnostavammaksi koin lopulta Reacherin armeijataustaan syventyvät takaumakohtaukset, joita on ripoteltu pitkin kautta. On erittäin kiintoisaa nähdä tätä puolta miehestä, takaumien avatessa hieman, miksi Reacherista on tullut sellainen yksinäinen susi, jollaisena hänet tunnemme. Takaumakohtaukset myös tuovat lisää painoarvoa nykyhetken tapahtumille. Tiimityöskentelypuoli toimii, oli kyse sitten keskusteluista kuppilassa tai kelpo toimintakohtauksista. Kauden loppuhuipennus pyrkii paisumaan suurin mittoihin, mutta itse en ainakaan kokenut sitä yhtä väkevänä kuin joitain pienempiä selkäsaunoja kauden varrella.
Tuotantokauden ohjaajat rakentavat tunnelmaa oivallisesti, saaden parissa jaksossa aikaiseksi varsin tiukkoja tilanteita. Käsikirjoittajat käynnistävät kauden tehokkaasti, mutta teho hiipuu hieman jaksojen edetessä. Teknisiltä ansioiltaan kausi on pätevästi työstetty. Se on hyvin kuvattu ja tarpeeksi sulavasti leikattu. Lavasteet, asut ja ajoittain varsin tylyt maskeeraukset näyttävät hyviltä. Tietokonetehosteet pistävät silmään, mutta ajavat asiansa. Äänimaailma rymistelee mukavasti, joskin Tony Moralesin musiikit eivät oikeastaan missään kohtaa nouse kunnolla esille tai jää mieleen.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 23.1.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste ja kuvat / poster and still images of Reacher season 2 www.press.amazonstudios.com
Copyright material used under fair use for review and educational purposes.
Reacher, Yhdysvallat, 2022-, Amazon Studios, Blackjack Films Inc., Paramount Television, Skydance Television


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti