TV-sarja: Reacher, kausi 1 (2022)

REACHER - KAUSI 1Luoja: Nick Santora
Pääosissa: Alan Ritchson, Willa Fitzgerald, Malcolm Goodwin, Chris Webster, Bruce McGill, Maria Sten, Maxwell Jenkins, Marc Bendavid, Willie C. Carpenter, Harvey Guillén, Hugh Thompson, Kristin Kreuk ja Currie Graham
Genre: jännitys, toiminta, draama
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 42 minuuttia - 55 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 36 minuuttia
Ikäraja: 16

Reacher perustuu Lee Childin Jack Reacher -kirjasarjan (1997-) ensimmäiseen osaan Tappotahti (Killing Floor - 1997). Childin kirjojen pohjalta oli jo tehty kaksi elokuvaa, Tom Cruisen tähdittämät Jack Reacher: Tappajan jäljillä (Jack Reacher - 2012) ja Jack Reacher: Paluu päämajaan (Jack Reacher: Never Go Back - 2016), mutta niistä jälkimmäinen sai kehnon vastaanoton, joten suunnitelmat kolmannesta elokuvasta kuopattiin. Sen sijaan Amazon ryhtyi työstämään kirjojen pohjalta televisiosarjaa, jonka kuvaukset käynnistyivät huhtikuussa 2021. Nyt Reacher-sarjan ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu kerralla Amazonin Prime Video -suoratoistopalvelussa. Itse en ole lukenut Childin kirjoja, mutta isäni fanittaa hänen töitään ja olenkin hänen kanssa katsonut Cruisen Jack Reacher -elokuvat. Kun uusi Reacher-sarja julkaistiin Prime Videossa, ryhdyin kiinnostuneena katsomaan, millainen tämä tulkinta olisi aiheesta ja katsoinkin koko kauden läpi muutamassa päivässä.

Mysteerimies Jack Reacher saapuu Margraven kaupunkiin, missä hänet pidätetään saman tien murhaepäiltynä. Kuitenkin kun uusi murha tapahtuu Reacherin lojuessa sellissä, paikallinen poliisi ottaa hänet mukaan selvittämään, kuka on oikeasti tappojen takana?
Jos jotain Childin kirjojen fanit kritisoivat Jack Reacher -elokuvista, niin 170-senttisen Tom Cruisen valintaa lähes kaksimetriseksi järkäleeksi kirjoitetun Reacherin rooliin. Fanit voivatkin olla tyytyväisiä, sillä Cruisen sijaan tässä uudessa sarjassa nähdään lähes 190-senttinen Alan Ritchson, joka saattaa olla monelle tuttu DC:n Titans-sarjan (2018-) Hawk-sankarina. Ritchson ei näyttelijänä omaa Cruisen karismaa, mutta istuu kyllä rooliin muuten varsin passelisti. Hänestä löytyy suurta kokoa, mutta myös muutakin uskottavuutta entiseksi armeijan sotilaaksi, joka päätyy hyödyntämään monia taitojaan jahdatessaan murhaajaa pienessä Margravessa.
     Ritchsonin lisäksi sarjassa nähdään myös Malcolm Goodwin paikallisena poliisipäällikkö Finlayna, Willa Fitzgerald nuorena poliisi Roscoena, Bruce McGill kaupungin pormestari Tealena, Maria Sten Reacherin vanhana armeijatuttuna Neagleyna, Marc Bendavid pankkiiri Hubblena, Currie Graham vaikutusvaltaisena Klinerina ja Chris Webster tämän KJ-poikana. Sivunäyttelijätkin hoitavat hommansa hyvin, erityisesti Goodwin ja Fitzgerald, joiden hahmot ryhtyvät auttamaan Reacheria.
Reacher onnistui yllättämään minut positiivisesti sillä, kuinka hyvin se sai napattua mukaansa ja pitämään otteessaan tuotantokauden loppuun saakka. Alusta alkaen katsoja hyppää nimikkohahmon matkaan ja haluaa selvittää, kuka oikein on murhien takana ja miksi Reacheria pidetään syypäänä? Kauden mittaan kuvioista alkaa selvitä uusia puolia, jotka tekevät tapauksesta entistä mielenkiintoisemman. Kahdeksan jakson mitassa kausi on tarpeeksi laaja, mutta silti sopivan tiivis, jotta homma ehditään kertoa kiirehtimättä, mutta laahaavaa täytettä ei erityisemmin pääse livahtamaan mukaan. Oikeastaan vain tarinan tylsähkö pahis jättää toivomisen varaa.

Kauden varrelta löytyy sopivassa määrin ja hyvin rytmitettynä kiinnostavaa etsivätyötä, kun todellisia roistoja yritetään saada selville, sähäkkää toimintaa, jossa ei pelätä murjoa porukkaa sairaalakuntoon, sekä ihan toimivaa ihmisdraamaa ja muutamia hauskoja heittojakin. Parissa jaksossa on varsin onnistuneita tiivistunnelmaisia tilanteita - erityisesti kauden loppupään motellikohtaus. Lähes jokainen jakso huipentuu jännittävään kohtaan, millä saadaan katsoja pistämään seuraava jakso heti pyörimään. Kaikki johtaa toimivaan loppuhuipennukseen ja on muuten hyvä idea, että kausi käsittelee Tappotahti-kirjan tapahtumat kokonaan, eikä yritä vääntää siitä materiaalia jatkokaudellekin. Ajatus siitä, että jos Amazon päättää jatkaa sarjaa ja jokainen kausi käsittelisi yhden Childin kirjoista, on varsin mainio ja Reacherin ykköskauden päätteeksi jäin kyllä positiivisin mielin odottamaan jatkoa.
Sarjan ohjaajat rakentavat pätevästi tunnelmaa ja käsikirjoittajat pitävät pakettia hyvin kasassa. Innokkaan isäni puheista päätellen sarjassa on onnistuttu erityisen hyvin siirtämään kirja näyteltyyn muotoon kaikin puolin. Myös teknisiltä ansioiltaan Reacher toimii oivallisesti. Se on hyvin kuvattu ja leikkauskin on sujuvaa. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat mainiot, valaisua hyödynnetään kelvollisesti ja äänimaailma on toimivasti luotu, joskin musiikit eivät missään kohtaa nouse kunnolla esille.

Yhteenveto: Reacherin ensimmäinen tuotantokausi on varsin lupaava aloitus Lee Childin kirjoihin perustuvalle televisiosarjalle, jolle näkisi mielellään jatkoa. Alan Ritchson ottaa Jack Reacherin roolin haltuun pätevästi ja fanit voivat olla iloisia nähdessään kunnon järkäleen esittävän hahmoa. Reacherin tutkintareissulle lähtee kiinnostuneena mukaan ja kausi tiukentaa hyvin otettaan edetessään. Seassa on niin mainion rujoja toimintakohtauksia kuin oivallisen jännittäviä tilanteita. Kahdeksan jaksoa on sopiva mitta kaudelle ja pääasiassa turhempi täyte on osattu karsia pois. Pääasiassa ärsyttävän pahaan paikkaan loppuvia jaksoja voi huomata tuijottaneensa useamman putkeen ja kauden parissa viettääkin helposti vaikka yhden viikonlopun. Reacher onnistui yllättämään minut positiivisesti ja toivon, että sille päätetään tehdä jatkoa. Child on tähän mennessä kirjoittanut lähes 30 Jack Reacher -kirjaa, eikä loppua näy, joten hyvällä tuurilla Amazonilla on uusi hittisarja käsissään, josta voi vääntää kausia vielä monta vuotta.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 7.2.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Reacher, Yhdysvallat, 2022-, Amazon Studios, Blackjack Films Inc., Paramount Television, Skydance Television


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti