TV-sarja: Voittamaton, kausi 2 (Invincible - 2023-2024)

VOITTAMATON - KAUSI 2

INVINCIBLELuoja: Robert Kirkman
Pääosissa: Steven Yeun, Sandra Oh, Gillian Jacobs, Zazie Beetz, Andrew Rannells, Walton Goggins, J. K. Simmons, Sterling K. Brown, Chris Diamantopoulos, Zachary Quinto, Ross Marquand, Jason Mantzoukas, Malese Jow, Grey Griffin, Khary Payton, Jay Pharoah, Ben Schwartz, Kevin Michael Richardson, Mark Hamill, Seth Rogen, Peter Cullen, Clancy Brown, Eric Bauza, Calista Flockhart, Rhea Seehorn, Chloe Bennett ja Ella Purnell
Genre: animaatio, toiminta, jännitys, komedia
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 47 minuuttia - 54 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 45 minuuttia
Ikäraja: 18

Robert Kirkmanin samannimiseen sarjakuvaan perustuva Kirkmanin luoma animaatiosarja Voittamaton nousi suureen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Amazon Prime Video -suoratoistopalvelussa maaliskuussa 2021, joten jatkoa oli luvassa. Ääninäyttelijät palasivat nauhoittamaan repliikkinsä, animointiprosessi käynnistyi ja nyt Voittamattoman toinen tuotantokausi on julkaistu kokonaisuudessaan. Itse en ole lukenut Kirkmanin sarjakuvaa, mutta pidin paljon animaatiosarjan avauskaudesta. Kun Voittamattoman toinen kausi oli vihdoin kokonaan saatavilla, katsoin sen läpi noin viikossa.

Mark Grayson aloittaa collegen, samalla kun hän yrittää toipua isänsä Omni-Manin totuudesta ja suojella maailmaa Voittamattomana. Maata havittelevien viltrumilaisten lisäksi Voittamaton ja muut Maapallon vartijat saavat vastaansa ulottuvuuksien välillä loikkivan Angstrom Levyn.
Voittamattoman tutut hahmot tekevät paluun... tai no, ainakin he, jotka selvisivät ykköskaudelta hengissä. Omni-Manin (äänenä J. K. Simmons) paljastuttua pahikseksi, tämän poika Mark Grayson, eli itse Voittamaton (Steven Yeun) painiskelee vaikeiden juttujen äärellä. Hän yrittää jatkaa Maan suojelua, mutta samalla häntä painaa totuus isästään ja pelko siitä, että hänen kohtalonsa on muuttua samanlaiseksi viltrumilaiseksi tyranniksi. Parisuhde tyttöystävä Amberin (Zazie Beetz) kanssa ei oikein edisty, kun Markin täytyy jatkuvasti lentää treffeiltä päihittämään rikollisia ja kaiken tämän päälle Mark vielä aloittaa collegen, josta muodostuu omat stressinsä. Marvelin Hämähäkkimiehen, eli Peter Parkerin tapaan Mark käy läpi monenlaisia asioita, joista useat ovat tavalla tai toisella samaistuttavia katsojalle. Markiin on tässä kohtaa jo kiintynyt ja katsojana haluaa nähdä nuorukaisen päihittävän elämänsä esteet ja nousevan sellaiseksi sankariksi kuin hän toivoo.
     Muita hahmoja kaudella ovat muun muassa vanhat tutut Markin äiti Debbie (Sandra Oh), Maapallon uudet vartijat Kuolematon (Ross Marquand), Atomi-Eve (Gillian Jacobs), Robotti (Zachary Quinto), Rex Splode (Jason Mantzoukas), Dupli-Kate (Malese Jow) ja Hirviötyttö (Grey Griffin), Vartijoita johtava Cecil (Walton Goggins), supersankarien asut tekevä Art (Mark Hamill), pahat Maulerin kaksoset (Kevin Michael Richardson), sekä Allen-avaruusolio (Seth Rogen), minkä lisäksi uusina tuttavuuksina kaudella esitellään supersankarit Luodinkestävä (Jay Pharoah) ja Muodonmuuttaja (Ben Schwartz), sekä Angstrom Levy (Sterling K. Brown), joka pystyy hyppimään eri ulottuvuuksien välillä ja tulee todellisuudesta, jossa Voittamaton liittyi Omni-Manin riveihin ja orjuutti Maan väestön. Sivuhahmot toimivat myös mainiosti ja Angstrom Levy luo kiehtovan uudenlaisen uhkan. Hahmoa ei voi täysin pitää pahana, sillä heti ensiminuuteista lähtien katsojana voi ymmärtää, miksi mies kokee niin suurta vihaa Voittamatonta kohtaan, nähtyään tästä hirviömäisen version omassa maailmassaan.
Voittamattoman toinen kausi jatkaa avauskauden asettamalla erittäin mainiolla linjalla, tarjoten oivaa supersankariviihdettä aikuisempaan makuun. Menoa ei ole suinkaan muovattu lapsiystävällisemmäksi, vaan taisteluiden aikana veri roiskuu oikein antaumuksella ja usein heiveröiset ihmissivulliset menettävät henkensä äärimmäisen brutaalein tavoin, kun supervoimaiset taistelijat pistävät haisemaan. Sarjan kypsyys ei kuitenkaan tarkoita tälläkään kertaa pelkkää hurmeella mässäilyä, vaan sarjasta löytyy paljon syvyyttä esimerkiksi useiden eksistentiaalisten kriisien kautta, lähtien heti nimikkohahmon vaikeuksien puntaroimisesta. Kiinnostavaa on myös Cecilin alaisuudessa toimivan Donaldin (Chris Diamantopoulos) yritys päästä yli siitä faktasta, että Omni-Man tappoi hänet viime kaudella ja nyt hän on enää pelkkä robotti, jonka virtapiireihin on siirretty Donaldin tietoisuus.

Kauden tämänkertaiset juonikuviot toimivat myös pääasiassa passelisti. Mark päätyy kauden alkupäässä seikkailulle avaruuteen, joka muuttuu varsin jännittäväksi. Hänen, hänen isänsä, viltrumilaisen kohtalon ja muun käsittely kaudella on onnistunutta. Angstrom Levy jätetään hieman liikaakin taustalle ja hahmo voisi olla kauden varrella enemmän esillä. Silti hahmoa hyödynnetään kauden loppuhuipennuksessa tehokkaasti. Jotkut muihin hahmoihin liittyvistä sivujuonista tuntuvat ajoittain täytteeltä, mutta nämäkin puolet ajavat asiansa päätarinan ohessa.
Sarjan animaatiojälki pysyy ennallaan tyylikkäänä ja sarjakuville uskollisena. Hahmot liikkuvat sulavasti, etenkin räjähtävissä ja vauhdikkaissa toimintakohtauksissa. Taustat ovat pullollaan yksityiskohtia ja kausi on miellyttävän värikäs. Animaattorit ovat ujuttaneet mukaan hauskan näpäytyksen kaikille, jotka ovat valittaneet pitkää odotusta kausien välillä, mutta samalla myös informatiivisen katsauksen animointiin itsessään. Äänimaailma on kanssa pätevästi rakennettu ja John Paesanon musiikit tunnelmoivat mainiosti taustalla.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 12.4.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste ja kuvat / poster and still images of Invincible season 2 www.press.amazonstudios.com
Copyright material used under fair use for review and educational purposes.
Invincible, Yhdysvallat, 2021-, Amazon Studios, Image Comics, Skybound Entertainment


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti