TV-sarja: Voittamaton, kausi 1 (Invincible - 2021)

VOITTAMATON - KAUSI 1

INVINCIBLELuoja: Robert Kirkman
Pääosissa: Steven Yeun, J. K. Simmons, Sandra Oh, Gillian Jacobs, Zachary Quinto, Jason Mantzoukas, Walton Goggins, Zazie Beetz, Andrew Rannells, Ross Marquand, Malese Jow, Grey Griffin, Kevin Michael Richardson, Khary Payton, Clancy Brown, Lauren Cohan, Sonequa Martin-Green, Chad Coleman, Michael Cudlitz, Lennie James, Seth Rogen, Mahershala Ali, Ezra Miller, Jeffrey Donovan, Jon Hamm, Djimon Hounsou ja Mark Hamill
Genre: animaatio, toiminta
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 43 minuuttia - 49 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 7 minuuttia
Ikäraja: 18

Invincible, eli suomalaisittain Voittamaton perustuu Robert Kirkmanin samannimiseen sarjakuvaan (2003-). Kirkman esitteli Amazonille idean tehdä sarjakuvastaan animaatiosarjan Amazonin Prime Video -suoratoistopalveluun, josta yhtiö kiinnostui. Animointi alkoi ja lopulta Voittamattoman ensimmäinen kausi alkoi pyöriä Prime Videossa maaliskuussa. Itseltäni meni sarja kokonaan ohi ennen avausjakson julkaisua, mutta kun siitä alettiin yhtäkkiä kohista sosiaalisessa mediassa, päätin tutustua tarkemmin, mistä on oikein kyse. Kun näin sarjan hurjan ääninäyttelijäkaartin, tiesin, että sarja olisi nähtävä. Hieman ennen kauden viimeisen jakson julkaisua aloin vihdoin katsomaan Voittamatonta ja katsoin kauden läpi muutamassa päivässä.

Supersankari Omni-Manin poika Mark Grayson saa 17-vuotiaana itsekin supervoimat käyttöönsä. Voittamaton-nimen omiva Mark ryhtyy innokkaasti harjoittelemaan supersankariksi, mutta hoksaa pian, ettei homma olekaan sellaista unelmaa kuin sarjakuvat ja elokuvat antavat ymmärtää.
The Walking Dead -televisiosarjan (2010-) Glenninä parhaiten tunnettu Steven Yeun ääninäyttelee päähenkilö Mark Graysonia, jolle kehittyy supervoimia ja joka haluaa seurata supersankari-isänsä Omni-Manin (mahtava J. K. Simmons) jalanjäljissä. Marvelin Spider-Man -hahmon tavoin Markissa on kiinnostavaa se, että hän yrittää tasapainotella tavallisen kouluelämän ja alkavan supersankariuran välillä. Hahmo on innokas, mutta joutuu pian jo huomaamaan, että supersankarielämä vaatii todella paljon. Yeun sopii erittäin hyvin rooliin, eikä todellakaan jää sarjan ainoaksi The Walking Deadista tutuksi näyttelijäksi - onhan sarjan luoja ja Invincible-sarjakuvan tekijä Robert Kirkman yksi alkuperäisen The Walking Dead -sarjakuvan luojista.
     The Walking Deadista tutut Ross "Aaron" Marquand, Lauren "Maggie" Cohan, Sonequa "Sasha" Martin-Green, Chad "Tyreese" Coleman, Lennie "Morgan" James ja Michael "Abraham" Cudlitz esittävät nimittäin Maapallon vartijat -supersankariryhmän jäseniä; Kuolematonta, Aquarusta, Soturitarta, Vihreää Aavetta, Marsilaista, Pimeäsiipeä ja Punavasamaa. Kyseessä on DC:n Justice League -ryhmää vahvasti muistuttava porukka. Lentävä ja väkivahva Kuolematon on kuin Superman, kalamainen Aquarus kuin Aquaman, Soturitar kuin Wonder Woman, Vihreä Aave kuin Green Lantern, Marsilainen kuin Martian Manhunter, Pimeäsiipi kuin Batman ja nopea Punavasama kuin Flash. Aluksi jälleen yhden Justice League -kopion esittäminen supersankarisarjassa tuntui tylsältä idealta, olihan Amazon tehnyt saman jo The Boys -sarjassaan (2019-). Hahmoja kuitenkin hyödynnetään todella yllättävällä tavalla, mikä sai antamaan anteeksi selvän kopioinnin.
Sarjan hurja näyttelijäkaarti ei tosiaankaan pääty vain J. K. Simmonsiin ja The Walking Dead -tähtiin, vaan mukana on paljon muitakin. Killing Eve -sarjasta (2018-) tuttu Sandra Oh esittää Markin äitiä, Deadpool 2:ssakin (2018) nähty Zazie Beetz Markin ihastuksenkohdetta Amberia, Walton Goggins supersankareita valvovan GDA:n pomoa Cecil Steadmania, Gillian Jacobs supersankari Atomi-Eveä, uusista Star Trek -leffoista (2009-2016) Spockina tunnettu Zachary Quinto Robottia, koomikko Jason Mantzoukas ylimielistä Rex-Splodea, Oscar-voittaja Mahershala Ali Titaania, Kevin Michael Richardson pahoja Maulerin kaksosia, koomikko Seth Rogen Allen-alienia, Flashina tuttu Ezra Miller hullua tiedemies Sinclairia, Mad Men -sarjasta (2007-2015) tuttu Jon Hamm salaista agentti Steveä, Paavo Pesusieni -sarjan (The SpongeBob SquarePants - 1999-) johtaja Rapua esittävä Clancy Brown demonietsivä Damien Darkbloodia, Djimon Hounsou Marsilaiskeisaria, Rick and Morty -sarjan (2013-) luoja ja nimikkohahmoja esittävä Justin Roiland collegejuntti Dougina, sekä Tähtien sota -saagan (Star Wars - 1977-) Luke Skywalker itse, Mark Hamill supersankareiden asut tekevänä Art Rosenbaumina. Siis katsokaa nyt, mikä määrä staroja! Suuri osa heistä tekee vain pienen roolityön, mutta on silti vaikuttavaa, että tähän saatiin näin paljon nimekkäitä näyttelijöitä mukaan.

Voittamaton osoittautui onneksi positiiviseksi yllätykseksi. Vaikka tällaisia satiirisia, ääriväkivaltaisia supersankarileffoja ja -sarjoja alkaa tulla jo joka tuutista, ei tämä uutuussarja onneksi lankea sinne heikompaan päätyyn, vaan on mielenkiintoinen uusi tapaus seurattavaksi genren faneille. Lapsiystävällisestä sarjasta ei kuitenkaan ole kyse, vaan veri roiskuu, suolenpätkät lentelevät seinille, ihmisiä ja avaruuden mölliäisiä katkotaan palasiksi ja muuten vaan jengiä hakataan sillä lailla muusiksi, että lopputulemasta on vaikea enää saada selvää, että kyseessä oli joskus ihminen. Siitä huolimatta, että erityisesti kauden finaalijakso äityy todella brutaaliksi, sarja onnistuu välttämään täysin typerryttäväksi raakuuksilla mässäilyksi muuttumisen ja lähinnä vain havainnollistaa, mitä oikeasti kävisi, jos joku Supermanin kaltainen päättäisi vetää ihmistä turpaan. Ei olisi kaunista katseltavaa.
Raaka meno ei kuitenkaan ollut se, mikä itseäni viehätti tässä sarjassa. Aikamoisen näyttelijäkaartin esittämät hahmot ovat mielenkiintoisia tyyppejä, joiden juonikuvioita on mukavaa seurata. Eri hahmojen kautta nousee esille erilaisia mielipiteitä ja käsityksiä tästä supersankarien täyttämästä maailmasta. Jaksojen aikana pohditaankin voimien hyötyjä ja haittoja, missä onnistutaan välillä menemään aika syviinkin vesiin. Markin matka koulupojasta supersankariksi on hyvin rakennettu. Tarinasta löytyy hyviä käänteitä, joilla pakkaa sekoitetaan ja pidetään hommaa raikkaana. Seasta löytyy niin hyvää huumoria kuin ihan pätevää jännitettäkin. Loppua kohti tunnelma tiivistyy ja finaali jättää kaipaamaan lisää.

Vahvinta on kenties kuitenkin Voittamattoman tekninen toteutus. Animaatiojälki on tyylikästä ja oiva sekoitus hyvin sarjakuvamaisia hahmoja ja yllättävänkin yksityiskohtaisia taustoja. Monet kaupunkikuvat ovat pikkutarkasti tehtyjä ja näyttäviä otoksia. Visuaalinen puoli todella tuntuu siltä kuin katsoisi henkiin herännyttä sarjakuvaa. Tähän vaikuttaa vahvasti myös sarjakuvamainen tyyli jaksojen tarinoissa. Vaikka taustalla kulkeekin pääkertomus, sekä näiden hahmojen kehityskaaret, joka jaksossa sankarit saavat vastaansa uuden vihulaisen, joista jokainen aiheuttaa päänvaivaa eri tavoilla. Käsikirjoittajat onnistuvat siis hommassaan hyvin ja ohjaajat rakentavat tunnelmaa toimivasti, pitäen pakettia mainiosti kasassa. Äänimaailmakin on oivallinen musiikkeja myöten ja on ihan hauska idea, kuinka sarjan nimi pamautetaan ruutuun aina, kun joku on juuri sanomassa pääsankarin nimen. Veikeää on myös se, että joka jakson myötä sarjan logon päälle roiskuvan veren määrä vain lisääntyy, kunnes lopussa on jopa vaikeaa enää erottaa kirjaimia.
Yhteenveto: Voittamattoman ensimmäinen tuotantokausi on todella mainio avaus uudelle aikuisille tehdylle, animoidulle supersankarisarjalle. Meno ei todellakaan ole lapsiystävällistä - sen osoittaa jo pilottijakso. Kauden edetessä brutaali ja häikäilemätön meininki vain lisääntyy ja paikoitellen tekee jopa pahaa seurata, kuinka käy, kun ihmiset joutuvat supervoimaisten olentojen käsirysyn tielle. Sarjan voimavara ei kuitenkaan ole pelkät raakuudet, vaan hyvät hahmot, heidän mielenkiintoiset juonikuvionsa, sekä tyylikäs animointi. Sarja todella näyttää siltä kuin sarjakuva heräisi eloon ja lopputulosta on miellyttävää katsoa - vaikka ruudun täyttäisivätkin veri, irtoraajat ja suolenpätkät. Seasta löytyy myös oivaa huumoria, sekä loppua kohti tiivistyvää tunnelmaa. Kauden finaali saakin katsojan positiivisin mielin odottamaan jatkoa ja sitä Amazon on jo onneksi luvannut ainakin kahden tuotantokauden verran!
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 30.4.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Invincible, Yhdysvallat, 2021-, Amazon Studios, Image Comics, Skybound Entertainment


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti