TV-sarja: Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty, kausi 2 (2023)

WINNING TIME: THE RISE OF THE LAKERS DYNASTY - KAUSI 2Luojat: Max Borenstein ja Jim Hecht
Pääosissa: John C. Reilly, Quincy Isaiah, Jason Segel, Jason Clarke, Adrien Brody, Solomon Hughes, Newton Mayenge, Hadley Robinson, Michael Chiklis, Gaby Hoffman, DeVaughn Nixon, Tamera Tomakili, Spencer Garrett, Sarah Ramos, Molly Gordon, Brett Cullen, LisaGay Hamilton, Rob Morgan ja Tracy Letts
Genre: urheilu, draama, komedia
Jaksomäärä: 7
Jakson kesto: 43 minuuttia - 1 tunti 9 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 2 minuuttia
Ikäraja: 16

Tositapahtumiin ja Jeff Pearlmanin kirjaan Showtime: Magic, Kareem, Riley, and the Los Angeles Lakers Dynasty of the 1980s (2014) perustuva televisiosarja Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty nousi kohtalaiseen suosioon, kun ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä HBO Max -palvelussa maaliskuussa 2022, joten jatkoa oli luvassa. Kuvaukset käynnistyivät elokuussa 2022 ja nyt Winning Time: The Rise of the Lakers Dynastyn toinen (ja HBO:n tylystä päätöksestä samalla myös viimeinen) tuotantokausi on pyörinyt loppuun HBO Maxissa. Vaikken olekaan koskaan ollut kiinnostunut koripallosta, pidin sarjan avauskaudesta ja kun kakkoskaudesta oli enää pari jaksoa julkaisematta, ryhdyin katsomaan sitä.

Los Angeles Lakersilla on kova putki päällä, kun joukkueen huippupelaaja Magic Johnson murtaa jalkansa kesken pelin. Jerry Buss yrittää keksiä keinoa pitää Lakersit huipulla, mutta voiko joukkue pärjätä ilman Magicia?
Winning Time: The Rise of the Lakers Dynastyn tutut hahmot tekevät paluun ja näillä näkymin myös viimeistä kertaa, sillä HBO ilmoitti kauden päätösjakson julkaisupäivänä, että jakso toimisi samalla koko sarjan finaalina, eikä enempää tulisi. Tämä on suuri sääli, sillä jo pelkästään näyttelijät ovat niin hyvässä vedossa, että lisää olisi katsonut erittäin mielellään, vaikkei koripallosta piittaisikaan. John C. Reillyn näyttelemä Lakersin omistaja Jerry Buss aiheuttaa katsojassa jälleen ristiriitaisia tunteita. Toisaalta hän on hilpeä veijari, toisaalta taas lipevä mulkero. Quincy Isaiah jatkaa vakuuttamistaan Lakersin tähtipelaaja Earvin "Magic" Johnsonina, jolla on maine noussut hattuun ja oma elämä mennyt sekaisin kuuluisuudesta. Asiaa ei auta, kun Magicin jalka murtuu kesken pelin ja Kareem Abdul-Jabbar (Solomon Hughes) nousee näyttämään todelliset lahjansa kentällä. Jason Clarke, Jason Segel ja Adrien Brody taas ovat mahtavia Jerry Westinä, Paul Westheadina ja Pat Rileynä, jotka yrittävät epätoivoisesti pitää Lakersia kasassa, samalla kun jokainen havittelee merkittävintä roolia tiimissä. Tämän kolmikon naljailu on erityisen viihdyttävää seurattavaa.
     Muissa rooleissa nähdään muun muassa Gaby Hoffmann Lakersien todellisena tukena Claire Rothmanina, Tracy Letts valmentaja Jack McKinneynä, Hadley Robinson Jerryn tyttärenä Jeaniena, sekä Newton Mayenge, DeVaughn Nixon ja Spencer Garrett Lakersilla myös pelaavina Jiminä, Normina ja Chickinä. Sivunäyttelijätkin suoriutuvat oivallisesti rooleistaan, kaikkien pistäessä parastaan kameran edessä.
Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty jatkaa erittäin hyvää linjaansa toisella tuotantokaudellaan, tasapainotellessaan mallikkaasti draaman ja komedian välillä, esittäessään tapahtumia toisinaan dokumentin tavoin ja pistäen hahmot silloin tällöin jopa rikkomaan neljättä seinää ja kommentoimaan asioita suoraan katsojalle. Vaikka sekaan mahtuukin aikamoista draamaa, oli kyse sitten Lakers-huuman takia kärsivistä parisuhteista ja perheistä tai jatkuvasti napit vastakkain olevista pelaajista tai joukkueen pomoista ja valmentajista, ilmapiiri on pääasiassa lupsakka ja meiningin parissa viihtyy oikein mukavasti. Itse koripallomatsit ovat pätevästi toteutettuja ja sähäköitä. Jos ei ole seurannut Lakersin saavutuksia vuosien varrella lainkaan, voi luvassa olla monia jännittäviäkin hetkiä, kun kotisohvalla kannustaa tiimiä.

Sarja ei valitettavasti löytänyt tarpeeksi isoa yleisöä ja se näkyy kaudella muutaminkin eri tavoin. Ensinnäkin jaksoja on kolme vähemmän kuin viimeksi ja kymmenen jakson sijaan kakkoskaudelta löytyy vain seitsemän jaksoa. Tämä johtaa tiiviimpään tarinankerrontaan, mikä pitää huolen, että tylsempää tyhjäkäyntiä karsitaan viihteellisemmän menon edeltä, mutta samalla se myös viestii pienennetystä budjetista. Kakkoskauden katsojaluvut osoittautuivat pettymyksiksi, mikä johti HBO:n päätökseen lopettaa sarjan tähän kauteen. Kauden ja samalla koko sarjan lopetus on todella turhauttava. Homma jätetään kesken ikävään paikkaan ja tarkoituksena on selvästi ollut jatkaa vielä ainakin yhden kauden verran. Sentään sarjan tekijät ovat nähtävästi saaneet tietää lopetuspäätöksestä etukäteen, sillä viimeisen jakson loppuun on ehditty hätäisesti pistää mukaan tekstit, joissa kerrotaan, kuinka Lakersille ja sen jäsenille kävi vuosien saatossa. Vaikka näin tarina saadaan periaatteessa kerrottua loppuunsa, on ratkaisu selvästi pakon seuraus ja katsoja jää lopetuksesta lähinnä ärtyneeksi.
Sarjan ohjaajat pitävät hyvää ilmapiiriä yllä ja saavat näyttelijät irrottelemaan mainiosti. Käsikirjoittajat pyörittelevät tositapahtumia toimivasti, vaikka lukemani perusteella syyllistyvät ajoittain myös aikamoisten vapauksien ottamiseen. Visuaaliselta puoleltaan Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty pysyy yhtenä viime vuosien kiinnostavimmista tapauksista. Rätisevä ja ylivalottunut kuva näyttää edelleen siltä kuin sarja olisi oikeasti kuvattu 1980-luvun alussa ja dokumentaarista ulkonäköä korostavat sekaan heitetyt uutispätkät. Lavasteilla, asuilla ja maskeerauksilla 1980-luku herätetään tyylikkäästi takaisin henkiin ja äänimaailmakin on pätevästi rakennettu. The Coupin My Favorite Mutiny -kappale toimii jälleen mukavasti jumputtavana tunnuslauluna sarjalle.

Yhteenveto: Winning Time: The Rise of the Lakers Dynastyn toinen tuotantokausi on erittäin lystikästä jatkoa hyvin käynnistyneelle urheilusarjalle. Sarjan päätöksenä se ei kuitenkaan toimi, vaikka viimeisen jakson loppuun on hätäisesti lisätty hahmojen tulevaisuutta valottavat tekstit, joilla yritetään korvata tekemättä jäänyttä kolmoskautta. Näyttelijät ovat loistavassa vedossa läpi kauden ja heidän välisiä hetkiään seuraa hyvillä mielin. Huumori on oivallista ja draamakin toimii. Osittain dokumentaarinen tyyli on läsnä tälläkin kaudella, kuten on myös ajanjaksoa matkiva visuaalinen ilme. Lakersin edesottamuksia tuntemattomille matsit ovat jopa ihan jännittävää seurattavaa. Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty toimi oikein passelisti, vaikkei koripallosta yleisesti olisi ollenkaan kiinnostunut ja on sääli, että sarja loppuu tähän - erityisesti kun finaali jää vielä ärsyttävässä kohdassa kesken. Jos pidit ykköskaudesta, suosittelen toisenkin tuotantokauden katselua, joskin sillä varauksella, että enempää ei tosiaan ole näillä näkymin tulossa.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 18.9.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty, Yhdysvallat, 2022-, HBO, Hyperobject Industries


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti