TV-sarja: Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty, kausi 1 (2022)

WINNING TIME: THE RISE OF THE LAKERS DYNASTY - KAUSI 1Luojat: Max Borenstein ja Jim Hecht
Pääosissa: John C. Reilly, Quincy Isaiah, Gaby Hoffman, Jason Clarke, Adrien Brody, Tracy Letts, Jason Segel, Solomon Hughes, Julianne Nicholson, Hadley Robinson, DeVaughn Nixon, Sally Field, Brett Cullen, Spencer Garrett, Rob Morgan, Michael Chiklis, LisaGay Hamilton, Wood Harris ja Mike Epps
Genre: urheilu, draama
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 54 minuuttia - Yhteiskesto: noin 9 tuntia 5 minuuttia
Ikäraja: 16

Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty perustuu Jeff Pearlmanin kirjaan Showtime: Magic, Kareem, Riley, and the Los Angeles Lakers Dynasty of the 1980s vuodelta 2014, joka pohjautuu tositapahtumiin koripallojoukkue Los Angeles Lakersin noususta 1980-luvulla. Jim Hecht ehdotti Pearlmanille ideaa kääntää kirjan televisiosarjaksi ja Pearlman suostui. Hecht sai HBO:n tarttumaan projektiin, joka lähti liikkeelle nimellä "Showtime". Kuvaukset käynnistyivät huhtikuussa 2021 ja nyt Winning Time: The Rise of the Lakers Dynastyn ensimmäisen tuotantokauden kaikki jaksot on julkaistu HBO Max -palvelussa. En itse ole koripallon tai erityisemmin minkään muunkaan urheilulajin tai edes penkkiurheilun ystävä, mutta silti kiinnostuin sarjasta, kun HBO esitteli kattaustaan tämän vuoden uutuussarjoista. Kun Winning Time: The Rise of the Lakers Dynastysta oli julkaisematta enää viimeinen jakso, ryhdyin katsomaan sitä ja katsoin koko avauskauden läpi vajaassa viikossa.

Bisnesmies Jerry Buss päättää hankkia Los Angeles Lakers -koripallojoukkueen, nähdessään suurta potentiaalia nuoressa pelaajassa, Earvin "Magic" Johnsonissa.
John C. Reilly nähdään liikemies Jerry Bussina, joka päättää kokeilla onneaan urheilubisneksessä ja hankkii itselleen tuohon aikaan heikommin menestyneen Los Angeles Lakers -koripallojoukkueen. Vaikka olen jo useasti huomannut Reillyn muuntautumiskykyisyyden, on hän yllättävänkin erinomainen kovan luokan bisnesmiehenä, jonka silmissä kiiltää jatkuvasti dollarin logo. Jerry ei aina ole erityisen pidettävä ihmisenä, mutta Reillyn mainion työn takia hahmoa haluaa nähdä enemmän.
     Quincy Isaiah taas esittää nuorta ja lupaavaa koripalloilijaa, Earvin "Magic" Johnsonia. Itselleni tuntematon Isaiah tarjosi myös varsin positiivisen yllätyksen, tuoden niin suurta energiaa kuin myös moniulotteisuutta rooliinsa. Jerryn bisnespuolen tavoin on myös kiinnostavaa seurata innokkaan Magic Johnsonin nousua koripallon ykkösnimien joukkoon.
     Lisäksi televisiosarjassa nähdään mm. Gaby Hoffman Jerryn assistenttina Claire Rothmanina, Jason Clarke entisenä Lakersin pelaajana Jerry Westinä, Adrien Brody, Tracy Letts ja Jason Segel Lakersin valmentajina Pat Rileynä, Jack McKinneynä ja Paul Westheadina, Solomon Hughes Lakersille pelaavana Kareem Abdul-Jabbarina, Tamera Tomakili Magicin vaimona Cookiena, sekä Sally Field Jerryn äitinä Jessienä. Näyttelijät tekevät läpikotaisin hyvää työtä. Sivunäyttelijöistä parhaiten esille nousevat vimmaista työtä tekevät Clarke ja Brody, joiden hahmoilla on omat visionsa siitä, kuinka Lakersia kuuluisi johtaa.
Jos minun tavoin ei ole urheilun tai penkkiurheilun ystävä, Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty voi helposti kuulostaa paperilla aika tylsältä sarjalta. Olinkin siis yllättynyt, kuinka hyvin tämä koripallokertomus nappasi minut mukaansa. Sarjaa on ollut tekemässä mm. Uutisankkuri: Ron Burgundyn legendan (Anchorman: The Legend of Ron Burgundy - 2004) ja The Big Shortin (2015) ohjaaja Adam McKay ja sen myös huomaa. Sarjasta löytyy McKaylle ominaista sähäkkää energiaa, visuaalista kikkailua, sekä neljännen seinän vekkulimaista rikkomista. Hahmot kääntyvät usein puhumaan suoraan kameralle, selventäen esimerkiksi omia tai toisten taustoja, sekä tiettyjä aikakaudelle merkittäviä juttuja, jotka katsojan on hyvä tietää, ymmärtääkseen tietyt tapahtumat paremmin.

Oivallisesti rakennettu tunnelma pitää katsojaa mukanaan silloinkin, kun kaikki tapahtumat eivät olisi järin mielenkiintoisia. Los Angeles Lakersin nousua kuvataan kuitenkin pääasiassa varsin toimivasti niin bisnespuolta katsoen kuin itse pelejä seuraten. Niin pelaajat kuin taustalla pyörivät rahanpyörittäjät nousevat hyvin esille ja draamaa löytyy aivan kaikkialta. Huumoria on ripoteltu sekaan sujuvasti ja hahmojen naseva sanailu tarjoaa silloin tällöin hyvät naurut. Itse koripallomatseja avauskauden varrelta löytyy yllättävänkin vähän. Niiden määrä kasvaa loppua kohti ja samalla mukaan saadaan myös oivaa jännitettä.
Vaikka Adam McKay onkin ohjannut vain sarjan avausjakson, näkyy hänen visionsa muidenkin ohjaajien (mm. koomikko Jonah Hill) työssä läpi tuotantokauden. Ohjauksessa on onnistunutta reippautta ja myös pientä dokumentaarista henkeä. Teknisiltä ansioiltaankin Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty toimii erittäin passelisti. Se on taidokkaasti kuvattu ja hyvin leikattu kasaan. Lavasteilla, asuilla ja maskeerauksilla 1980-luku herätetään tyylikkäästi takaisin henkiin, mihin vaikuttaa myös kuvan päälle lisätyt muokkaukset ja tehosteet, jotka saavat sarjan näyttämään siltä kuin se olisi tehty kasarilla. Kikkailua on paljon ja pääasiassa se luo sarjaan viehätystä. Äänimaailmakin on hyvin toteutettu ja The Coupin My Favorite Mutiny toimii loistokkaasti sarjan tunnuskappaleena.

Yhteenveto: Winning Time: The Rise of the Lakers Dynastyn ensimmäinen tuotantokausi on erittäin mainio avaus urheiludraamasarjalle. Tarina kerrotaan onnistuneesti niin korkeuksia tavoittelevien koripalloilijoiden kuin rahanahneiden bisnesmiesten näkökulmasta. Tunnelma on hyvin rakennettu ja meno on oivallisen energistä. Neljännen seinän rikkominen toimii ja ajankuva on laadukkaasti toteutettu niin lavasteita ja asuja kuin kuvatehosteitakin myöten. Näyttelijät ovat läpikotaisin huippuvireessä. Kymmenen jaksoa pitävät mainiosti mukanaan ja olen iloinen, että sarjaa on päätetty jatkaa kakkoskaudelle, vaikka sitä mainostettiin alun perin minisarjana. Jos koripallo ja urheilutarinat kiinnostavat, suosittelen lämpimästi Winning Time: The Rise of the Lakers Dynastyn katsomista.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 10.5.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty, Yhdysvallat, 2022-, HBO, Hyperobject Industries


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti