sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Arvostelu: Terminator 3: Koneiden kapina (Terminator 3: Rise of the Machines - 2003)

TERMINATOR 3: KONEIDEN KAPINA

TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES



Ohjaus: Jonathan Mostow
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Claire Danes, Kristanna Loken, David Andrews, Mark Famiglietti ja Earl Boen
Genre: toiminta, scifi
Kesto: 1 tunti 49 minuuttia
Ikäraja: 16

Vuonna 1984 ilmestynyt Terminator - tuhoaja (The Terminator - 1984) oli iso hitti, josta niin kansa kuin kriitikotkin pitivät, joten jatkoa oli tietty luvassa. Pienen säätämisen jälkeen ilmestynyt Terminator 2: Tuomion päivä (Terminator 2: Judgment Day - 1991) oli vielä suurempi menestys ja se on jäänyt elämään yhtenä maailman parhaimpana toimintaelokuvana. Jatkoa oli siis jälleen luvassa. Tämänkin tuotannon kohdalla ongelmia aiheuttivat sarjan oikeudet, kun Carolco Pictures meni konkurssiin ja puolet oikeuksista myytiin. Kaksi edellistä ohjannut James Cameron yritti saada oikeudet itselleen, mutta hänen uuden leffansa Titanicin (1997) ollessa ongelmissa jälkituotannossa, ei hän saanut niitä. Oikeudet ostivat Carolcon perustajat, jotka pistivät uuden firman pystyyn ja aloittivat sarjan kolmannen osan teon vuonna 1999. Terminator 3: Rise of the Machines, eli suomeksi Terminator 3: Koneiden kapina sai ensi-iltansa kesällä 2003 ja sekin oli menestys. Myös kriitikot pitivät elokuvasta. Kuitenkin vuosien varrella leffa on alkanut keräämään vihaa ja sen suosio on laskenut paljon. Itse näin Terminator 3: Koneiden kapinan ala-asteella ja vaikka se oli mielestäni ihan toimiva, en saanut siitä samaa tunnetta kuin edeltäjästä. Olenkin katsonut leffan harvemmin kuin kaksi aiempaa; viimeksi muutamia vuosia sitten. En edes katsonut tätä ennen kuin Terminator Genisys (2015) ilmestyi, mutta se johtui siitä, etten omistanut sitä, eikä se ollut Netflixissä. Tammikuun alussa pidin äänestyksen, jossa lukijat saivat valita yhden leffasarjan arvostelut kesälle 2017 ja Terminator voitti. Pakko sanoa, että oli itse asiassa ihan mukavaa aloittaa Koneiden kapinan katselu pitkästä aikaa. Ei pitkä tauko silti kokonaisuutta sen kummemmin parantanut...

Vuonna 2004 uusi terminaattori T-X saapuu tulevaisuudesta tappamaan John Connorin, joka on nyt nuori aikuinen. Johnia saapuu suojelemaan vastarintaliikkeen lähettämä tuhoaja, joka yrittää auttaa häntä ja erästä Kate Brewsteria...

Arnold Schwarzenegger palaa jälleen Terminaattorin rooliin ja edellisen osan tapaan hän on myös tässä elokuvassa hyvien puolella. Schwarzenegger on yhä paras vaihtoehto rooliin, mutta hahmo tuntuu olevan täysi kopio edellisen osan tuhoajasta, jolloin hänestä tulee jokseenkin tylsä. Pari huvittavaa hetkeä Terminaattorilta löytyy ja Arska on edelleen todella tyylikäs roolissaan, mutta tiettyä hienoutta ei hahmosta välity.
     Vakavan huumeongelman takia Edward Furlong ei palannut John Connoriksi ja hänet on korvattu Nick Stahlilla, mikä oli huono päätös. Stahl osoittaa, ettei ole kovin hyvä näyttelijä, eikä hänessä ole sitä samaa uhmaa kuin Furlongin Johnissa. Hahmo on muutenkin kirjoitettu aika kummallisesti, sillä edellisessä osassa näimme hahmon nuorisorikollisena ja nyt hänestä on tullut aika nössö miehenalku, joka vain haahuilee ympäriinsä, peläten seuraavan tuhoajan saapumista. Tiukan paikan tullen John kyllä tarttuu aseeseen, mutta pääasiassa hän tuntuu hyödyttömältä.





Tällä kertaa Johnin perässä on Kristanna Lokenin esittämä T-X, joka on tavallaan samanlainen kuin Terminator 2:n T-1000 -robotti, sillä T-X pystyy korjaamaan itseään, luomaan aseita käsistään, hänen ihonsa muuttuu välillä metallinväriseksi mössöksi ja kun häntä ampuu, luodin jättämät jäljet näyttävät pieniltä metallilätyiltä kehossa. Poikkeuksena on, että T-X on teknologisesti parempi, minkä lisäksi hän on nainen. Naisterminaattori on mainio lisäys ja Loken suoriutuu osastaan toimivasti, vaikkei hänessä ole samaa uhkaavuutta kuin T-1000:ssa ja Schwarzeneggerin tuhoajassa sarjan aloitusosassa.
     Uutena tuttavuutena esitellään Kate Brewster (Claire Danes), joka on myös T-X:n kohteena. Kate on ihan kiva lisäys sarjaan sen puolesta, mitä hän voisi muiden puheiden perusteella tarjota tarinaan, mutta hahmona hän on kuitenkin tylsä. Suurimmaksi osaksi Kate vain roikkuu mukana, eikä usko Johnin kertomuksia tulevasta sodasta ihmisten ja koneiden välillä. Danes ei pääse häikäisemään taidoillaan koskaan, mutta se ei välttämättä ole hänen vikansa, sillä käsikirjoitus ei anna mahdollisuutta siihen.
     Muita hahmoja elokuvassa ovat Katen poikaystävä Scott (Mark Famiglietti) ja Katen isä Robert (David Andrews), joka toimii johtajana armeijan uudessa koneisiin erikoistuvassa ohjelmassa... Elokuvassa nähdään myös kahdessa edeltäjässäkin esiintynyt tohtori Silberman (Earl Boen), jolla on ihan hauska lyhyt rooli. Johnin äidin, Sarahin oli tarkoitus olla mukana, mutta hänen näyttelijänsä Linda Hamilton kieltäytyi roolista, sillä koki tarinansa loppuneen edellisessä elokuvassa.

Terminator 2: Tuomion päivän arvostelussa sanoin, että joku voisi pitää sitä lähestulkoon kopiona Terminator - tuhoajasta ja se on tavallaan totta, sillä pohjajuoni ei ole kovin erilainen. Noh, Terminator 3: Koneiden kapina on paljon selkeämpi kopio, sillä kun tässäkin jahdataan John Connoria, ei mukana ole edes päähenkilön muutosta. Pahis on tällä kertaa nainen, mutta kun T-X on monin tavoin samanlainen kuin T-1000, ei vastuksessakaan ole suurta eroa. Arskan esittämä Terminaattori on jälleen alussa tympeä sotakone, jota Johnin pitää hieman opettaa ihmisten tavoille. Kate tuo tietty jonkinlaista muutosta mukaan, mutta kun hahmo on niin mitäänsanomaton, tulee lähinnä kova ikävä Sarahia. Elokuvan lopetus ei onneksi ole samanlainen kuin edeltäjässä. Finaali ei tule kuitenkaan suurena yllätyksenä, sillä hyvin nopeasti katsojille kerrotaan, että vaikka noin kymmenen vuotta sitten Cyberdyne Systems tuhottiin, Skynet on yhä olemassa ja tulevaisuudessa sota on edelleen käynnissä. Leffan nimikään ei ole kovin piilotteleva, joten kovin ihmeellisiä yllätyksiä ei ole tiedossa. Koko elokuvan ajan lähinnä odottaa näkevänsä tämän "koneiden kapinan", koska se kuulostaa niin huikealta. Vaikkei se kovin huikeaa olekaan, niin on se silti parasta ja viihdyttävintä koko elokuvassa.




Terminator 3: Koneiden kapina ei nimittäin ole viihdyttävä elokuva. Suoraan sanottuna se ei ole edes kovin hyvä. Edes Schwarzenegger ei saa kunnolla tuotua hienoja hetkiä mukaan, vaikka leffan "puhu kädelle" -kohdat ovatkin ihan hauskoja. Parhaimmillaan leffa on ihan menevää hömppää, mutta siitä puuttuu täysin edellisten osien tunnelmat. Tekijät eivät ole vaivaantuneet luomaan mitään uutta, vaan pelaavat varman päälle ja pysyvät siinä, mikä on tuttua ja turvallista. Ei siinä mitään, jos lopputulos toimisi, mutta kun koko homma on aika laiskasti pistetty kasaan, ei teoksesta voi oikein nauttia. Edes toimintakohtaukset eivät ole kovin ihmeellisiä. Mukana on näyttävä takaa-ajokohtaus, mutta sen jälkeen filmi ei saa napattua mukaansa. Kokonaisuus on aika heikko ja pettymys on suuri täydellisen Tuomion päivän jälkeen. Kuitenkin kaikkien elokuvan heikkouksien joukosta minua häiritsee eniten yksi asia ja se on sarjan suurimman sanoman rikkominen. Kahdessa edellisessä osassa on jankutettu sitä, että kohtaloa ei ole, vaan jokainen luo oman tulevaisuutensa, mutta tässä se muuttuu nopeasti siihen, että kaikki on ennakkoon määritelty, eikä mihinkään voi vaikuttaa mitenkään. Tämä vie sisällön siitä selviytymistahdosta, mikä toi voimaa edeltäjiin, jolloin Koneiden kapinasta puuttuu se oikea tunne.

Ongelmista voi syyttää ohjaaja Jonathan Mostowia, joka ei ole osannut luoda onnistunnutta tunnelmaa ja käsikirjoittajakaksikko John Brancatoa ja Michael Ferrisiä, jotka eivät ole uskaltaneet tuoda mitään uutta sarjaan, vaan muokanneet laiskasti edellisen osan käsikirjoitusta. He eivät kuitenkaan tarpeeksi tarkkaan katsoneet edeltäjää, sillä tämän leffan alussa, kun John kertaa aiempia tapahtumia, hänen repliikeistään löytyy virheitä. Kuvaus on sentään ihan toimivaa, mutta leikkauksessa jotkut toimintahetket muuttuvat sekaviksi, kun kuva vaihtuu seuraavaan liian äkkinäisesti. Maskeeraus on onnistunut ja vaikka mukana on tyylikkäitä tehosteita, on leffassa myös heikompia efektejä, jotka eivät näytä millään lailla uskottavilta. Leffan räjähdykset näyttävät liian digitaalisilta, jotta ne loisivat vaaran tunnetta. Äänitehosteet ovat sentään mainiot ja säveltäjä Marco Beltrami on tehnyt ihan hyvää työtä musiikkien kanssa.




Blu-rayn kuvanlaatu on oivallinen. Lisämateriaalina Blu-raylla on lyhyt elokuvan teosta kertova pätkä, kuvakäsikirjoitus finaalista, Terminator-leluista kertova video, "Terminator 3" -pelistä kertova pätkä, mokaotoksia, trailerit leffoille Terminator - Pelastus (Terminator Salvation - 2009) ja Da Vinci -koodi (The Da Vinci Code - 2006), sekä poistettu kohtaus, jota katsoessa on todella tyytyväinen, että se otettiin pois kokonaisuudesta. Mukana on myös "TerminatorVision: Picture-in-Picture Experience", jossa ohjaaja Mostow selittää elokuvan teosta leffan pyöriessä. Tämä poikkeaa kommenttiraidasta siten, että samaan aikaan näkee ruudun reunassa pätkiä leffan tuotannosta.

Yhteenveto: Terminator 3: Koneiden kapina on aika mitäänsanomaton leffa, joka ei ole edes kovin viihdyttävä. Tarina on muutamin muutoksin kopio edeltäjästä, mutta heikommin toteutettuna, jolloin sen aikana toivoisi katsovansa Terminator 2: Tuomion päivää. Joitain kivoja hetkiä on mukana, kuten myös pari hauskaa juttua, mutta muuten sen aikana voi jopa hieman tylsistyä. Arnold Schwarzenegger on jälleen tyylikäs tuhoajan roolissaan, muttei mitenkään erityinen. Nick Stahl on kehno valinta John Connoriksi. Pahisnaattori T-X on ihan kiva, mutta tuntuu vain hieman parannellulta versiolta edellisen osan tuhoajasta. Visuaaliset efektit ovat paikoitellen ihan toimivia, mutta osa tehosteista näyttää myös heikoilta. Ohjaaja Mostow ei ole tiennyt, mitä tehdä sarjan parissa ja kirjoittajat eivät ole uskaltaneet luoda mitään uutta. Jos pidit kahdesta edellisestä, luultavasti petyt Terminator 3: Koneiden kapinaan. Kyllä sen silti ainakin kerran katsoo.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 2.7.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.ratpackpodcasts.com
Terminator 3: Rise of the Machines, 2003, Columbia Pictures, Warner Bros. Pictures, C-2 Pictures, Intermedia Films, IMF Internationale Medien und Film GmbH & Co. 3 Produktions KG, Mostow/Lieberman Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti