tiistai 2. toukokuuta 2023

Arvostelu: Memories of Murder (살인의 추억 - 2003)

MEMORIES OF MURDER

살인의 추억



Ohjaus: Bong Joon-ho
Pääosissa: Song Kang-ho, Kim Sang-kyung, Kim Roi-ha, Song Jae-ho, Byun Hee-bong, Go Seo-hee, Park No-shik, Park Hae-il, Ryu Tae-Ho ja Jeon Mi-seon
Genre: rikos, jännitys
Kesto: 2 tuntia 11 minuuttia
Ikäraja: 16

Memories of Murder perustuu Kim Kwang-rimin näytelmään Come to See Me (날 보러 와요 - 1996), joka taas pohjautuu löyhästi tositapahtumiin Etelä-Korean ensimmäisestä sarjamurhaajasta, joka murhasi viisitoista naista vuosien 1986 ja 1991 välillä Hwaseongin pikkukaupungissa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Bong Joon-ho oli kiinnostunut tästä tapauksesta ja ryhtyi työstämään sen pohjalta filmatisointia. Kuvaukset käynnistyivät syksyllä 2002 ja lopulta Memories of Murder sai maailmanensi-iltansa 2. toukokuuta 2003 - tasan 20 vuotta sitten! Elokuva oli pienimuotoinen menestys, joka voitti niin kriitikot kuin katsojat puolelleen. Itse kuulin leffasta ensi kertaa, kun se julkaistiin Suomen elokuvateattereihin vuonna 2020, Bong Joon-hon Oscar-voittajaleffa Parasiten (기생충 - 2019) jälkijunassa. En käynyt katsomassa leffaa, mutta kiinnostuin siitä. Kun huomasin Memories of Murderin täyttävän nyt 20 vuotta, päätin vihdoin katsoa elokuvan ja arvostella sen juhlavuoden kunniaksi.

Lokakuussa 1986 eteläkorealaisessa pikkukaupungissa kaksi naista löydetään samalla lailla raiskattuina ja murhattuina. Kun tapaus osoittautuu liian vaativaksi paikallisille etsiville, Soulista lähetetään kokeneempi rikosylikonstaapeli auttamaan sarjamurhaajan löytämisessä.




Song Kang-ho ja Kim Roi-ha näyttelevät etsiväkaksikko Park Doo-mania ja Cho Yong-koota, jotka ryhtyvät selvittämään murhattujen naisten tapausta ja metsästämään sarjamurhaajaa. Etsiväduolla on varsin omaperäiset keinot käytössään tapauksen hoitamiseksi. Park uskoo voivansa tunnistaa syyllisen ihan vain katsomalla tätä silmiin. Cho taas potkii ensin ja kyselee vasta sitten. Hyvin nopeasti käy selväksi, että nämä etsivät eivät ole erityisen päteviä työssään ja että he ovat haukanneet turhan ison palan purtavakseen, mutta heidän puuhiaan on kyllä kiinnostavaa ja usein aika hupaisaakin seurata - etenkin kun pakkaa saapuu sekoittamaan pääkaupunki Soulista saapuva rikosylikonstaapeli Seo Tae-yoon (Kim Sang-kyung), joka hoitaa työnsä rauhallisemmin ja tutkivammin. Erilaisten etsivien tönkkö ryhmädynamiikka ja vastakkainasettelu pikku- ja suurkaupunkien lainvalvojien välillä on erinomaisesti rakennettu. Song ja Kimit ovat hyviä rooleissaan - etenkin Song, joka on suorastaan mahtava.
     Elokuvassa nähdään myös muun muassa Byun Hee-bong tutkintaa johtavana päällikkö Koona, Song Jae-ho tätä seuraavana Shininä, Go Seo-hee tutkinnassa välillä avustavana konstaapeli Kwonina, Jeon Mi-seon Parkin tyttöystävänä Seol-yungina, sekä Park No-shik kehitysvammaisena Kwang-hona, joka on etsivien ensimmäinen murhaepäilty. Sivunäyttelijätkin suoriutuvat osistaan oivallisesti, varsinkin No-shik, jonka reppanaa hahmoa käy sääliksi, kun tämä joutuu välittömästi etsivien silmätikuksi.




Memories of Murder osoittautui kehujensa arvoiseksi rikosdraamaksi, eikä ihme, että sitä pidetään yhtenä lajityyppinsä vahvimmista merkkiteoksista. Kyseessä on todella koukuttava murhamysteeri, joka nappaa heti avauskohtauksellaan mukaansa ja tiukentaa kaiken aikaa otettaan. Ankean harmaa elokuva on ahdistava ilmapiiriltään ja se sisältää muutaman piinaavan tiivistunnelmaisen kohtauksen. Murhaajan etsiminen muuttuu hetki hetkeltä epätoivoisemmaksi, kun uhreja löytyy lisää, mutta tekijää ei millään tunnu löytyvän. Etsivät muuttuvat tapauksen myötä ja filmissä vallitsee suuri tragedian tuntu. Lopetus vetää hiljaiseksi, etenkin kun tietää homman perustuvan tositapahtumiin.

Raskaasta aiheestaan ja synkeästä menostaan huolimatta Memories of Murder on yllättävänkin hauska elokuva. Huumori syntyy erityisesti etsivien Parkin ja Chon hassuista ja erittäin kyseenalaisista toimintatavoista, sekä kekseliään kummallisista tilanteista. Kun murhaajaa ei tunnu löytyvän ja epätoivo alkaa vallita, etsivät päätyvät yhä vain erikoisempiin johtopäätöksiin, joiden avulla he yrittävät ratkoa tapausta. Esimerkiksi yhdessä kohtaa Doo-man on vakuuttunut, että koska raiskatuista uhreista ei ole löytynyt ainuttakaan karvaa murhaajalta, murhaajan täytyy olla kalju - myös alapäästään. Niinpä Doo-man lähteekin kylpylään etsimään häpykarvattomia miehiä. Absurdi huumori ja synkkä murhatutkimus kulkevat hämmentävän vakuuttavasti käsi kädessä, eikä komediapuoli haittaa filmiä yhtään. Itse asiassa juuri se nostaa Memories of Murderia korkeammalle, trillereiden kärkikastiin.




Bong Joon-ho suoriutuu työstään niin ohjaajana kuin käsikirjoittajana ihailtavan lahjakkaasti. Hänen rakentamansa tunnelma on vangitseva, käsitteli hän kohtausta sitten jännärinä tai komediana. Bongin teksti on vahva tarinankerrontaa ja hahmoja myöten ja käsikirjoitus sisältää toki yhteiskunnallista pohdintaa poliisien toiminnasta. Memories of Murder on myös tyylikkäästi kuvattu. Otokset ovat usein pitkiä ja niissä hyödynnetään kuva-alaa esimerkillisesti. Valaisu on näyttävää ja värimaailma on onnistuneen iloton. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat mainiot ja äänimaailma on oivallisesti rakennettu. Taro Iwashiro tunnelmoi hyvin musiikeillaan.

Yhteenveto: Memories of Murder on erinomainen rikosjännäri, joka vangitsee tiukasti mukaansa. Elokuva on synkkä ja ankean harmaa, aiheuttaen vahvaa epämiellyttävyyden tunnetta. Jännitettä rakennetaan ihailtavan esimerkillisesti ja jotkut kohtaukset ovat erittäin tiivistunnelmaisia. Samalla elokuva osaa olla myös yllättävän hauska. Etsivien kyseenalaisesta toiminnasta saadaan paljon huumoria, joka nimenomaan vain tehostaa leffaa, eikä syö sen jännitettä. Näiden toheloiden puuhia seuraa niin jännittyneenä kuin huvittuneena aina loppuhuipennukseen asti, joka tekee suuren vaikutuksen ja vetää hiljaiseksi. Näyttelijät ovat huippuvireessä leffassa ja teknisiltä ansioiltaankin elokuva on mainio. Bong Joon-hon ohjaus ja käsikirjoitus ovat todella väkevät. Memories of Murder on yksi rikostutkimuselokuvien huipputapauksista, jota suosittelenkin erittäin lämpimästi kaikille genren ystäville. 20-vuotisjuhla on täydellinen syy katsoa se vihdoin, jos sitä ei ole vielä nähnyt ja se on myös hyvä syy katsoa elokuva uudestaan, vaikka sen olisikin nähnyt jo useampaan otteeseen.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 16.10.2022
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
살인의 추억, 2003, Sidus, CJ Entertainment, Muhan Investment


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti