tiistai 9. toukokuuta 2023

Arvostelu: Suzume (すずめの戸締まり - 2022)

SUZUME

すずめの戸締まり



Ohjaus: Makoto Shinkai
Pääosissa: Nanoka Hara, Hokuto Matsumura, Eri Fukatsu, Ryunosuke Kamiki, Ann Yamane, Shota Sometani, Kotona Hanase, Sairi Ito, Kana Hanazawa ja Matsumoto Hakuō II
Genre: fantasia, seikkailu
Kesto: 2 tuntia 2 minuuttia
Ikäraja: 12

Suzume on elokuvien Your Name (君の名は。- 2016) ja Weathering with You (天気の子 - 2019) ohjaaja-käsikirjoittaja Makoto Shinkain uusi anime-elokuva. Kun Shinkai kiersi Japania, pitäessään puheita elokuvistaan, hän huomasi, kuinka paljon maasta löytyy erilaisten katastrofien myötä hylättyjä paikkoja. Shinkai ryhtyi käsikirjoittamaan tämän pohjalta elokuvaa keväällä 2020 ja animointiprosessi käynnistyi myöhemmin samana vuonna. Suzume sai ensi-iltansa Japanissa jo marraskuussa 2022, mutta maailmalle se on levitetty vasta tänä keväänä. Itse kiinnostuin heti, kun kuulin, että Shinkailta oli tulossa uusi anime-elokuva, vaikka hänen edellinen leffansa Weathering with You oli ollut minulle iso pettymys. Suzume oli ehtinyt pyöriä Suomen elokuvateattereissa jo pari viikkoa, ennen kuin ehdin vihdoin käydä katsomassa sen.

Nuori Suzume-tyttö päätyy auttamaan tuoliksi muuttuvaa miestä, jonka tehtävänä on sulkea ympäri Japania löytyviä ovia, joiden avautumiset aiheuttavat valtavia katastrofeja.




Elokuvan päähenkilö on sen nimikkohahmo Suzume (äänenä Nanoka Hara), 17-vuotias opiskelija, joka asuu tätinsä Tamakin (Eri Fukatsu) kanssa pienessä kaupungissa Kyushussa. Suzumen äiti kuoli katastrofin seurauksena, kun tyttö oli vasta lapsi ja traumalla on edelleen vaikutuksensa häneen. Eräänä päivänä Suzume päätyy hurjaan seikkailuun, kun hän kohtaa Soutan (Hokuto Matsumura), joka kiertää ympäri Japania ja sulkee ovia, joista muinainen paha olento pyrkii tunkeutumaan läpi ja aiheuttamaan tuhoa. Suzume on välittömästi pidettävä hahmo, jonka mukaan katsoja hyppää ilomielin seikkailemaan. Hän kehittyy matkansa aikana huimasti ja tätä kehitystä on vaikuttavaa seurata. Souta on myös oiva tapaus ja vaikka hänet nähdään lähinnä kolmijalkaisena tuolina, katsojalle muodostuu yllättävänkin vahva tunneside häneen.
     Muita hahmoja elokuvassa ovat muun muassa Suzumen ja Soutan jahtaama kissajumala Daijin (Ann Yamane), sekä matkan varrella kohdatut tyypit, kuten toinen koulutyttö Chika (Kotona Hanase), yksityishuoltajaäiti Rumi (Sairi Ito), sekä Soutan paras kaveri Serizawa (Ryunosuke Kamiki). Sivuhahmot tuovat oivan lisänsä matkan varrelle ja tukevat hyvin tarinaa.




Makoto Shinkain aiemmista elokuvista Your Name oli mielestäni erinomainen filmi, yksi ilmestymisvuotensa parhaista, mutta sen jälkeen ilmestynyt Weathering with You jätti minut harmillisen kylmäksi ja tylsistyneeksi. Olenkin iloinen päästessäni sanomaan, että Suzume on paljon lähempänä Your Namen korkeuksia kuin Weathering with Youn keskinkertaisuuksia. Suzume on aivan mahtava seikkailuelokuva, joka todella vie katsojansa kunnon elämysmatkalle. Siitä löytyy satumaista fantasiaa, ehtaa seikkailun henkeä, toimintaa, jännitystä, huumoria, henkeäsalpaavaa spektaakkelia, hieman romantiikkaakin, sekä mukaansatempaavaa road trip -kerrontaa. Se on myös todella koskettava ja siitä löytyy vahvoja teemoja. Elokuva muistuttaa, millaisia kunnon viihde-elokuvat voivat parhaimmillaan olla ja toivonkin Hollywoodin ottavan muistiinpanoja tästä filmistä, sillä Suzume peittoaa suuren osan viime vuosien jenkkiblockbustereista. Ei olekaan ihme, että elokuvasta on jo nyt muodostunut yksi kaikkien aikojen parhaiten menestyneistä anime-elokuvista ja leffan voittokulkuhan vain jatkuu.

Suzume nappaa heti mukaansa, eikä se kauaa viivyttele, kun se jo pistää mielikuvituksellisen ja kiehtovan seikkailunsa käyntiin. Matka tarjoaa toinen toistaan vaikuttavampia kohtauksia, lähtien heti ensimmäisestä kohtaamisesta Suzumen kaupungin lähistöltä löytyvän oven kautta purkautuvan pimeyden olion välillä. Matka on myös varsinaista tunteiden vuoristorataa. Ovien sulkemiset ovat onnistuneen tiivistunnelmaisia kohtauksia ja tekijät saavat luotua aitoa vaaran tunnetta, näyttämällä lähistöllä asuvien, tapahtumista tietämättömien ihmisten elämistä pieniä väläyksiä. Kaikki nämä poloiset viattomat voivat kuolla ja elokuva rakentaakin isoja paineita Suzumen ja Soutan tehtävän onnistumiselle.




Nämä kohtaamiset muuttuvat todellisiksi spektaakkelikohtauksiksi ja erityisesti pääkaupunki Tokiosta löytyvän oven kautta murtautuvan olennon kohtaaminen on erinomainen. Näiden taistojen välistä löytyy myös väkevää henkilödraamaa, oli kyse sitten hahmojen taustojen avaamisesta tai aidon ilahduttavista ja hauskoista hetkistä, jotka muodostavat tiiviimpää yhteyttä hahmojen välille. Kun hahmoista alkaa tosissaan välittämään, myös katsojalle muodostuu tiivis yhteys ja siten leffa ujuttautuu ihon alle ja muuttuu edetessään tehokkaan liikuttavaksi. Elokuvan pieneksi kompastuskiveksi muodostuu sen toisen puoliskon automatka, jota on venytetty hieman liian pitkäksi. Puolen välin taisto Tokiossa on niin huima, että sen jälkeen katsojana tarvitseekin pientä hengähdystaukoa, mutta tämä tauko venähtää hieman liian pitkäksi. Muuten kyseessä on loistava teos.

Makoto Shinkain ohjaus ja käsikirjoitus ovat erittäin vakuuttavaa työtä. Shinkai ei ole tehnyt leffastaan mitään yhdentekevää höttöä, vaan vauhdikkaasta seikkailusta löytyy myös painavaa asiaa. Suzume käsittelee mainiosti japanilaisten kohtaamien katastrofien synnyttämää traumaa. Tämä ei ole maan viihde-elokuville mitenkään uusi juttu, vaan jo esimerkiksi alkuperäinen Godzilla (ゴジラ - 1954) käsitteli ydinpommien tuomaa surua ja kauhua kävelevän ydinpelotehirviön kautta. Suzume on myös visuaalisesti aivan uskomattoman upea ja kaunis elokuva. Animaatiojälki on kauttaaltaan häikäisevää katseltavaa. Tarkkaan piirretyt hahmot liikkuvat sulavasti ja taustat ovat mielettömän yksityiskohtaisia. Elokuva on myös ihastuttavan värikäs. Kirsikkana kakun päällä toimivat Radwimpsin ja Kazuma Jinnouchin säveltämät musiikit. Ne tunnelmoivat kauniisti taustalla ja suurissa kohtauksissa kuorot nostavat ihon kananlihalle. Parasta on kuitenkin lumoava hyräily, joka on samanaikaisesti nätti, mutta silti jotenkin ahdistava.




Yhteenveto: Suzume on aivan mahtava anime-elokuva, joka tarjoaa kaikkea, mitä kunnon seikkailun kuuluu. Satumaista fantasiaa, jännittävää toimintaa, spektaakkelimaisia kohtauksia, hauskaa huumoria, hempeää romantiikkaa, sekä road trip -tyylistä matkailua sekoittava elokuva nappaa heti mukaansa ja pitää tiukasti mukanaan läpi kestonsa, vaikka toisen puoliskon automatkailu kaipaisikin hieman tiivistämistä ja lisäpotkua. Filmi ällistyttää kerta toisensa perään eri tavoin, iskee tehokkaasti katsojansa tunteisiin ja se hyödyntää taitavasti teemojaan japanilaisten kohtaamien katastrofien aiheuttamien traumojen käsittelemisestä. Lisäksi elokuva on visuaalisesti ällistyttävän upea. Piirrosjälki on läpikotaisin häikäisevän kaunista ja visuaalisuutta vain tukee loistava musiikki. Suzume on yksi alkuvuoden parhaista elokuvista ja ehdotonta pakkokatsottavaa kaikille animen ystäville. Suosittelen sitä muutenkin lämpimästi seikkailuelokuvista pitäville.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 6.5.2023
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
すずめの戸締まり, 2022, Aniplex, CoMix Wave Films, East Japan Marketing & Communication Inc., Kadokawa, Lawson Entertainment, Story (II), Toho Company, Voque Ting


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti