perjantai 5. heinäkuuta 2024

Arvostelu: Hiljainen paikka: Päivä yksi (A Quiet Place: Day One - 2024)

HILJAINEN PAIKKA: PÄIVÄ YKSI

A QUIET PLACE: DAY ONE



Ohjaus: Michael Sarnoski
Pääosissa: Lupita Nyong'o, Joseph Quinn, Alex Wolff ja Djimon Hounsou
Genre: kauhu
Kesto: 1 tunti 40 minuuttia
Ikäraja: 16

John Krasinskin ohjaama, käsikirjoittama ja tähdittämä kauhuelokuva Hiljainen paikka (A Quiet Place - 2018) oli kriitikoiden kehuma jättihitti, joten jatkoa oli luvassa. Jatko-osan Hiljainen paikka: Osa 2 (A Quiet Place Part II - 2021) lisäksi Krasinski kynäili yhdessä Jeff Nicholsin kanssa esiosatarinan, joka keskittyisi kuulon avulla metsästävien avaruusolentojen hyökkäyksen alkuun. Taiteellisten erimielisyyksien vuoksi Nichols kuitenkin jättäytyi projektista, jolloin hänet korvattiin Michael Sarnoskilla, Krasinskin innostuttua tämän esikoiselokuvasta Pigistä (2021). Kuvaukset käynnistyivät helmikuussa 2023 ja nyt Hiljainen paikka: Päivä yksi saapuu elokuvateattereihin. Itse pidin valtavasti kahdesta ensimmäisestä Hiljaisesta paikasta ja olinkin hieman pettynyt, kun paljastettiin, että seuraava osa ei jatkaisikaan tuttujen hahmojen tarinaa. Elokuvan traileri näytti kuitenkin lupaavalta, tekijät vaikuttivat paperilla hyviltä ja leffan keräämät kehut kriitikoilta ja katsojilta Yhdysvalloissa nostattivat odotuksiani. Kävinkin uteliain mielin katsomassa Hiljainen paikka: Päivä yhden sen ennakkonäytöksessä pari päivää ennen ensi-iltaa.

Kuolemansairas Sam jää kissansa Frodon kanssa jumiin New Yorkiin, kun supertarkan kuulonsa avulla metsästävät avaruusolennot hyökkäävät Maahan.




Hiljainen paikka: Päivä yksi ei jatka kahdesta ensimmäisestä elokuvasta tutun Abbottin perheen tarinaa, vaan esittelee uudet hahmot, jotka joutuvat taistelemaan henkensä edestä avaruusolentojen hyökkäyksen käynnistyessä. Keskiössä on aina mahtavan Lupita Nyong'on näyttelemä Sam, syöpää sairastava, varsin tympeä nainen, joka löytää iloa lähinnä kissastaan Frodosta (Schnitzel ja Nico, jotka ansaitsivat jonkin kissa-Oscarin roolisuorituksillaan), pizzasta ja runoista. Hahmo on mainio ja yksinelossaan hyvin erilainen kuin aiemmissa leffoissa nähty tiivis ydinperhe. Nyong'o ei ikinä suostu pettämään ja hän vakuuttaa tässäkin elokuvassa.
     Elokuvassa nähdään myös Alex Wolff syöpää sairastavien tukiryhmää vetävänä Reubenina, Stranger Things -sarjan (2016-) neljännen tuotantokauden myötä kuuluisuuteen ponkaissut Joseph Quinn lakia opiskelevana Ericinä, sekä Hiljainen paikka: Osa 2:ssa nähty Djimon Hounsou tutussa roolissaan Henrinä. Sivunäyttelijätkin ovat mainiot osissaan, etenkin Quinn, jolle todella toivoo kaikkea hyvää Hollywoodissa. Seuraavaksi hänet nähdäänkin Marvelin The Fantastic Four -elokuvan (2025) Liekki-supersankarina. Quinn on todella sympaattinen Ericinä, joka pelkää kuolemaa ja löytää yllättävän toverin kuolemista jo odottavasta Samista. Quinnin ja Nyong'on väliltä löytyy hyvää kemiaa, mutta pidän silti siitä, ettei hahmojen välille ole ryhdytty kirjoittamaan väkinäistä romanssia.




Kukapa olisi vuosia sitten arvannut, että Amerikan Konttorista (The Office - 2005-2013) tuttu hassuttelija John Krasinski käynnistäisi tämän hetken parhaan elokuvasarjan, joka porskuttaisi lujaa vielä kolmannen leffansa myötä? Jännitin etukäteen, että kyseessä olisi rahan perässä tehty studioräpellys, jonka myötä vahvasti käynnistynyt elokuvasarja lässähtäisi, mutta mitäpä vielä. Hiljainen paikka: Päivä yksi on mahtava lisäys leffasarjaan ja vain sementoi elokuvasarjan asemaa parhaiden monsterileffojen rintamalla. Kyseessä on intensiivinen, mutta myös tehokkaan herkkä puolitoistatuntinen, joka kertoo väkevän tarinan, mutta aukoo myös ovia laajentaa leffasarjaa entisestään. Varsinaisen Osa 3:n lisäksi olisi kiinnostavaa nähdä lisää tarinoita tämän hiljaisen maailmanlopun tiimoilta. Kenties antologiamainen televisiosarja, jonka jokainen jakso kertoo oman tarinansa eri puolilta maailmaa?

Hiljainen paikka: Päivä yhdestä löytyy paljon tuttuja juttuja edellisosista ja mukana on jälleen useita kohtauksia, jolloin katsojakaan ei meinaa uskaltaa hengittää, sillä pelkää, että pieninkin pihahdus herättää näiden hirviöiden huomion. Jännittäviä kohtauksia on useita ja erityisesti eräs takaa-ajo metrotunnellissa saa sydämen hakkaamaan lujaa. Merkittävin osa jännitystä on kuitenkin se, että katsoja välittää seuraamistaan hahmoista ja juuri tämä puoli on elokuvan (ja koko sarjan) vahvuus. Samin ja Ericin selviytymiskamppailua jämähtää seuraamaan kuin vangittuna ja loppupäässä voi huomata, kuinka paljon onkaan tykästynyt näihin tyyppeihin.




Elokuvan ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa Michael Sarnoski, jonka edellinen leffa, Nicolas Cagen tähdittämä Pig oli todella erilainen tapaus. Sarnoski osoittaa hallitsevansa yhä niin vahvan henkilödraaman kuin myös jännittävämmän hirviöspektaakkelin. Hän on panostanut hahmoihin ja tuo kauhun väliin myös sydämellisyyttä, sekä hieman huumoriakin. Hahmojen motiivi on tavallaan huvittava, mutta toisaalta myös varsin samaistuttava. Jäin käsikirjoituksessa kaipaamaan oikeastaan vain sitä, että hahmot olisivat itse vähitellen tajunneet olentojen metsästävän kuulonsa avulla, sillä nyt heille yksinkertaisesti kuulutetaan armeijan toimin, että kaikkien täytyy pysyä ihan hiirenhiljaa. Teknisiltäkin ansioiltaan Hiljainen paikka: Päivä yksi on mainio. Se on taitavasti kuvattu ja napakasti leikattu. Tuhoutuva Manhattan on luotu upean lavastuksen ja pääasiassa toimivien tietokonetehosteiden avulla. Äänimaailma on hyvin rakennettu Alexis Grapsasin säveltämän musiikin kera, tehostaen tietty tunnelmaa entisestään. 




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 3.7.2024
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
A Quiet Place: Day One, 2024, Paramount Pictures, Platinum Dunes, Sunday Night


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti