TV-sarja: Cobra Kai, kausi 3 (2021)

COBRA KAI - KAUSI 3Luojat: Josh Heald, Jon Hurwitz ja Hayden Schlossberg
Pääosissa: William Zabka, Ralph Macchio, Martin Kove, Mary Mouser, Tanner Buchanan, Xolo Maridueña, Courtney Henggeler, Peyton List, Jacob Bertrand, Gianni DeCenzo, Hannah Kepple, Annalisa Cochrane, Bret Ernst, Griffin Santopietro, Tamlyn Tomita, Yuji Okumoto, Barrett Carnahan, Terry Serpico, Nick Marini ja Elisabeth Shue
Genre: draama, jännitys
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 28 minuuttia - 41 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 37 minuuttia
Ikäraja: 13

The Karate Kid -elokuvia (1984-1994) jatkava Cobra Kai -sarja nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin YouTube Red -palvelussa keväällä 2018. Vuotta myöhemmin YouTube Premiumissa julkaistu toinen tuotantokausi kasvatti suosiota, joten jatkoa oli luvassa lisää. Alun perin kolmannen kauden oli tarkoitus ilmestyä myöskin YouTuben puolella ja kausi ehdittiin kuvata syksyllä 2019, mutta sarjaa tehnyt Sony Pictures Television halusi siirtää sarjan tuottavammalle alustalle. Netflix tarttui sarjaan kesällä 2020 ja lopulta Cobra Kain kolmas tuotantokausi julkaistiin Netflixissä tammikuun ensimmäisenä päivänä 2021. Kausi kasvatti sarjan suosiota valtavasti ja se keräsi kehuja niin faneilta kuin kriitikoilta, sekä neljä Emmy-ehdokkuutta (paras komediasarja, äänitys, äänitehosteet ja stunt-työskentely). Itse olin kuullut kehuja Cobra Kaista jo pitkään ja pohtinut sen katselua muutaman vuoden ajan. Nyt kun sarja on saamassa kuudennen ja samalla viimeisen tuotantokautensa, minkä lisäksi on tulossa uusi Karate Kid -elokuva (2024), päätin katsoa aiemmat elokuvat ja Cobra Kain vihdoin läpi. Pidin valtavasti Cobra Kain kahdesta ensimmäisestä tuotantokaudesta ja katsoinkin koko kolmoskauden yhdessä päivässä pari kuukautta kakkoskauden jälkeen.

Koulussa tapahtuneen tappelun jälkeen Miguel makaa koomassa sairaalassa ja Daniel yrittää pelastaa Miyagi-do'n maineen, kun hänen oppilaitaan syytetään tappelusta. Johnny etsii poikaansa Robbyä, samalla kun Cobra Kain takaisin itselleen ominut Kreese myrkyttää oppilaidensa mielet.
Aishaa esittävä Nichole Brown ja "Rauskua" esittävä Paul Walter Hauser eivät erinäisistä syistä palanneet kolmannelle kaudelle, mutta kakkoskaudella poissaolollaan loistaneet Yasmine (Annalisa Cochrane) ja Kyler (Joe Seo) tekevät paluun. Muut tutut Cobra Kai -hahmot ovat edelleen menossa mukana ja kakkoskauden finaalijakson koulutappelun jälkeen itse kukin on hajalla. Daniel LaRusso (Ralph Macchio) yrittää pelastaa dojonsa ja autofirmansa maineen, kun Miyagi-do'ta pidetään syyllisenä tappeluun. Danielin vaimo Amanda (Courtney Henggeler) pyrkii olemaan miehensä tukena, samalla kun heidän traumatisoitunut tyttärensä Sam (Mary Mouser) päättää jättää karaten taakseen. Cobra Kain hylännyt Johnny Lawrence (William Zabka) sen sijaan syyttää itseään Miguelin (Xolo Maridueña) joutumisesta koomaan, samalla kun hän etsii karkuteillä olevaa poikaansa Robbyä (Tanner Buchanan). Vastapuolella käärmemäisen kiero John Kreese (Martin Kove) hyödyntää tilaisuuttaan ja puskee myrkyllistä ideologiaan yhä visummin jäljelle jääneiden Cobra Kai -oppilaiden, kuten Eli "Haukan" (Jacob Bertrand) ja Toryn (Peyton List) mieliin. Hahmogalleria toimii edelleen aivan mahtavasti ja näyttelijät jatkavat hyvää työtään. Macchio on aina mahtava Danielina, Zabka vakuuttaa kausi kaudelta enemmän monisävyisenä Johnnynä ja Kove on yhtä ihanan iljettävä pahis kuin ennenkin. Tämän jo kasarilla yhdessä työskennelleen kolmikon yhteiset kohtaukset tuottavat takuulla aikamoista nostalgiapärinää. Nähdäänpä kauden varrella muutama muukin näyttelijä alkuperäistrilogiasta...
Cobra Kai se vain jatkaa tykittelyään. Kolmas tuotantokausi on jälleen aivan mahtavaa menoa, joka nappaa heti takaisin koukkuunsa, eikä suostu irrottamaan otettaan missään kohtaa. Kakkoskauden tavoin katsoinkin myös tämän kauden täysin helposti yhden päivän aikana. Sukupolvista traumaa hienosti käsittelevä sarja tarjoaa jälleen niin mehukasta draamaa ja hauskoja hetkiä, ettei katselua yksinkertaisesti malta lopettaa. Sarja jatkaa huippuduuniaan hahmojen välisten ja heidän sisäisten konfliktien rakentelussa. Danielin ja Johnnyn vuosikymmeniä jatkuneesta vihanpidosta lähtien kaikkien hahmojen välit ovat erinomaisesti työstettyjä ja niitä kasvatellaan ja muovataan väkevästi läpi kauden. Tämä välienselvittely eskaloituu usein fyysisiin mittelöihin, jotka ovat toinen toistaan jännittävämpiä ja paremmin koreografioituja. Etenkin finaalijakson suuri tappelu on jälleen kerran huikeaa menoa kaikin puolin. Hahmojen sisälläkin kuohuu tehokkaasti ja jokainen päätyy miettimään paikkaansa tämän kaiken keskellä. Kenen puolella kukin haluaa olla?

Vaikka kaudella käydäänkin läpi varsin vakavia asioita, eikä pistäviltä tunteenpurkauksilta vältytä ruudulla tai kotisohvalla, ei Cobra Kai unohda kevyttä ja humoristista puoltaan. Kauden varrelta löytyy useita hauskoja hetkiä, lähtien jälleen kerran Danielin ja Johnnyn vihanpidon tarjoamista kiusallisista tilanteista. Meno on kaikin puolin loistokasta ja viimeiset jaksot jättävät katsojan odottamaan jatkoa vieläkin innokkaammin kuin kahden edelliskauden päätteeksi - jos se kuulostaa tässä kohtaa mitenkään mahdolliselta.
Sarjan ohjaajat pitävät tunnelmaa korkealla ja saavat näyttelijät irrottelemaan onnistuneesti. Käsikirjoittajat vievät hahmoja ja tarinaa tehokkaasti eteenpäin, kasvatellen ja mutkistaen asioita toimivasti. Tämäkin kausi on teknisiltä ansioiltaan mainio. Se on hyvin kuvattu ja etenkin finaalijakson tappelu on kameratyöskentelyltään vaikuttava. Maskeeraustiimi pääsekin peittämään hahmot jälleen kerran erilaisiin ruhjeisiin. Myös lavastus- ja puvustustiimit tekevät hyvää työtä. Äänimaailma on tiukasti rakennettu ja Leo Birenbergin ja Zach Robinsonin säveltämät musiikit säestävät menoa edelleen oivallisesti.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 18.1.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Cobra Kai, Yhdysvallat, 2018-, Hurwitz & Schlossberg Productions, Overbrook Entertainment, Sony Pictures Television


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti