TV-sarja: Cobra Kai, kausi 1 (2018)

COBRA KAI - KAUSI 1



Luojat: Josh Heald, Jon Hurwitz ja Hayden Schlossberg
Pääosissa: William Zabka, Ralph Macchio, Xolo Maridueña, Mary Mouser, Tanner Buchanan, Courtney Henggeler, Nichole Brown, Jacob Bertrand, Gianni DeCenzo, Annalisa Cochrane, Hannah Kepple, Vanessa Rubio, Rose Bianco, Griffin Santopietro, Bret Ernst, Joe Seo, Ed Asner, David Shatraw, Ken Davitian, Randee Heller ja Martin Kove
Genre: draama, urheilu
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 24 minuuttia - 37 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia
Ikäraja: 13

Strike first.
Strike hard.
No mercy.

Urheiludraamaelokuva The Karate Kid (1984) oli kriitikoiden kehuma menestys, joka on noussut vuosien varrella klassikon asemaan. Elokuva sai muutaman jatko-osan, Karate Kid II... kertomus jatkuu (The Karate Kid Part II - 1986), Karate Kid III (The Karate Kid Part III - 1989) ja Karate Kid saa seuraajan (The Next Karate Kid - 1994), sekä uudelleenfilmatisoinnin The Karate Kid (2010). 2000-luvulla alkoi myös idea alkuperäisen elokuvatrilogian jatkamisesta, kun sen tähdet Ralph Macchio ja William Zabka esiintyivät roolihahmojaan ja uriaan parodioivissa sketsissä ja musiikkivideossa, joissa Zabkan esittämää Johnny-hahmoa tituleerattiin alkuperäisleffan oikeaksi sankariksi. Kun tämä julistus ilmaistiin myös Ensisilmäyksellä-komediasarjassa (How I Met Your Mother - 2005-2014), jossa Macchio ja Zabka esiintyivät, alkoi tosissaan suunnittelu elokuvia jatkavasta televisiosarjasta, jossa heidän hahmonsa esitettäisiin vuosien jälkeen uudenlaisessa valossa. Useampi palvelu Netflixistä Amazoniin kilpaili sarjasta, kunnes juuri lanseerattu YouTube Red -palvelu nappasi sen itselleen. Kuvaukset käynnistyivät lokakuussa 2017 ja lopulta Cobra Kai -nimen saaneen sarjan ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin YouTube Redissä toukokuussa 2018. Sarja nousi heti suosituksi ja sitä kehuivat niin kriitikot kuin Karate Kidin fanit. Avauskausi sai myös Emmy-ehdokkuuden stunt-työskentelystään. Itse olen jo pidemmän aikaa halunnut katsoa Cobra Kain ja nyt kun sarja on saamassa viimeisen tuotantokautensa, minkä lisäksi ensi jouluna on ilmestymässä uusi The Karate Kid -elokuva, päätin katsoa leffat ja tämän sarjan läpi. Päivä sen jälkeen, kun olin saanut vuoden 2010 uudelleenfilmatisoinnin katsottua, pistin Cobra Kain ykköskauden pyörimään.

34 vuotta sen jälkeen, kun Johnny Lawrence hävisi Daniel LaRussolle All Valleyn karateturnauksessa, Johnny päättää avata Cobra Kai -karatedojon uudelleen ja toimia senseinä. Vanhat haavat kuitenkin aukeavat, kun Johnnystä edelleen pahaa uskova Daniel saa tietää Cobra Kain paluusta.




Ralph Macchio ja William Zabka palaavat rooleihinsa Daniel LaRussona ja Johnny Lawrencena, jotka ovat nyt jo keski-ikäisiä miehiä. Karateotteluita toisensa perään voittanut Daniel on menestyksekäs autokauppias, jolla on vaimo Amanda (Courtney Henggeler) ja kaksi lasta, Samantha (Mary Mouser) ja Anthony (Griffin Santopietro). Danielille hävinnyt Johnny taas ei ole saanut elämää raiteilleen, vaan hän on alkoholisoitunut ja niin hänen entinen vaimonsa Shannon (Diora Baird) kuin hänen hulttiopoikansa Robby (Tanner Buchanan) ovat katkaisseet puhevälit häneen. Karate Kid -faneille on varmasti riemastuttavaa nähdä Macchio ja Zabka pitkästä aikaa ikonisissa rooleissaan, etenkin kun he suoriutuvat näin vaikuttavasti paluustaan. Ikääntyessään heidän hahmonsa ovat alkaneet kanavoida entistä enemmän senseitään ja siinä, missä Daniel puhuu tyyneyden nimeen herra Miyagin (edesmennyt Pat Morita) tapaan, Johnny on ominut käytöstapansa mulkvistilta John Kreeseltä (Martin Kove). Hahmojen pariin palaa ilomielin ja on kiinnostavaa seurata heidän uusia elämiään, etenkin kun hahmojen roolit käännetään hieman nurinperin ja katsojana voi useasti huomata olevansa elämän potkiman Johnnyn puolella.
     Sarja esittelee myös uusia hahmoja ja uusia potentiaalisia karate kidejä. Merkittävin heistä on viime vuonna ilmestyneestä Blue Beetle -supersankarielokuvastakin (2023) tunnetun Xolo Maridueñan näyttelemä Miguel Diaz, yksinäinen koulupoika, joka ensimmäisenä löytää Johnnyn uudelleenavaaman Cobra Kai -dojon. Mukana ovat lisäksi Danielin tyttären Samanthan entinen kaveri Aisha (Nicole Brown) ja uudet kaverit Yasmine (Annalisa Cochrane) ja Moon (Hannah Kepple), sekä poikaystävä Kyler (Joe Seo), Danielin pöljä serkku Louie (Bret Ernst), Miguelin äiti Carmen (Vanessa Rubio), sekä Miguelin uudet kaverit Eli (Jacob Bertrand) ja Demetri (Gianni DeCenzo). Sivunäyttelijätkin suoriutuvat rooleistaan mainiosti, erityisesti Mouser, Maridueña ja Buchanan.




Ei ole mikään ihme, että Cobra Kaita on hehkutettu sen ilmestymisestä lähtien. Ensimmäisen tuotantokauden perusteella kyseessä on yksi parhaista niin sanotuista "legacy" -jatko-osista, jotka tuovat takaisin vanhoja hahmoja vuosien takaa ja yhdistävät heidät uuden poppoon kanssa kertomaan tarinaa, jolla kosiskellaan niin nostalgiannälkäisiä faneja kuin myös uusia potentiaalisia katsojia. Sarja nappaa välittömästi mukaansa ja vain tiukentaa otettaan katsojan ympärillä edetessään. Menoon uppoutuu niin täysillä, etten yhtään ihmettele, jos katsoja pistää Cobra Kain päivällä kokeilumielessä pyörimään ja huomaa viiden tunnin päästä tuijottaneensa koko ykköskauden läpi yhtä kyytiä. En ole hetkeen nähnyt yhtä koukuttavaa ja kaikin puolin innostavaa sarjaa, jonka finaalijakson lopputekstien päätteeksi tekee mieli pistää kakkoskausi välittömästi pyörimään.

Yksi Cobra Kain isoimmista onnistumisista on, kuinka väkevästi se rakentaa konfliktejaan. Sen lisäksi, että Danielia ja Johnnyä hiertävät yhä heidän vuosikymmenten takaiset kiistansa, muidenkin hahmojen välille rakennetaan toimivia vaikeuksia ja välirikkoja. Kun nämä hahmot vielä asettuvat eri leireihin, jotka menevät väkisinkin ristiin ja rastiin, mikä luo uusia konflikteja aiempien ystävien välille, on loppua kohti aikamoinen soppa keitettynä, eikä katsoja malta odottaa näkevänsä, kuinka kaikki eskaloituu. Parasta on, että katsoja tykästyy näihin hahmoihin niin toden teolla, että kun päästään tuotantokauden finaalijakson pakolliseen karateturnaukseen, katsojana ei välttämättä tiedä, ketä haluaisi edes kannustaa.




Sarja nojaa todella vahvasti katsojien nostalgiaan ja sen lisäksi, että alkuperäisestä trilogiasta näytetään useasti kohtauksia, avauskaudelta löytyy myös paljon kohtauksia, joissa toistetaan leffoista tuttuja juttuja. Danielin autokauppaan kuuluu tietty tutuilla metodeilla toteutettavaa vahausta ja myypä mies autojen päälle myös bonsai-puita senseinsä kunniaksi. Vaikka herra Miyagia näyttelevä Pat Morita kuolikin ennen kuin sarjan tekoa edes ryhdyttiin suunnittelemaan, hahmon ja näyttelijän henki ovat vahvasti läsnä sarjassa. Kohtaus, jossa Daniel käy Miyagin haudalla kysymässä neuvoja, iskee väkisinkin tunteisiin. Nostalgian kalastelu on täysin häpeilemätöntä, mutta siitä ei pysty edes sakottamaan, sillä niin onnistunutta se on. Vaikka ajoittain Cobra Kai kulkeekin ykköskaudellaan tuttuja latuja, se onnistuu silti kertomaan uutta ja vahvaa tarinaa kaiken nostalgian päällä. Se syventyy erinomaisesti kaikkiin hahmoihinsa ja luo monimutkikkaita ihmisiä, joiden koettelemuksia haluaa nähdä lisää. Danielin ja Johnnyn näkeminen vuosia myöhemmin ei millään tavalla latista alkuperäisen The Karate Kidin mahtia, vaan päinvastoin. Siinä, missä muut jatko-osat saivat arvostamaan ensimmäistä filmiä enemmän, koska ne olivat toinen toistaan kehnompia, Cobra Kai on niin laadukas, että se herättää alkuperäisen elokuvan synnyttämän rakkauden liekin takaisin roihuunsa. Samalla sarja ei pelkää hieman vitsaillakin vanhojen filmien kustannuksella. Vaikka sarja toisaalta kääntää katsojaa Cobra Kain puolelle, se nimenomaan painottaa, kuinka kornia dojolle ominainen "ei armoa" -mentaliteetti ja toksinen maskuliinisuus onkaan. On hyvä, että koulun kiusatut oppivat puolustamaan itseään, mutta missä kohtaa meno kääntyy siihen, että kiusatuista tuleekin itse kiusaajia?




Sarjan ohjaajat rakentavat tunnelmaa loistokkaasti. Henkilödraama on upeaa, mutta seasta löytyy runsaasti huumoria, usein huvittavasti machoilevan Johnnyn kautta. Vaikka meno onkin paikoin räväkkää ja nopeatempoista, eivät tekijät onneksi unohda alkuperäistrilogian seesteisyyttä. Siinä, missä Cobra Kai -dojolla huudetaan ja potkitaan, Danielin tekniikat keskittyvät edelleen sisäisen tasapainon löytämiseen. Käsikirjoittajat pyörittelevät usean hahmon pakettia ihailtavan taidokkaasti ja kehittelevät konflikteja suuntaan ja toiseen. Tuotantokausi on myös taidokkaasti kuvattu ja leikattu. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat mainiot. Tutuilla tapahtumapaikoillakin onnistutaan iskemään katsojan nostalgiasuoneen. Äänimaailma on hyvin rakennettu, oli kyse sitten tehosteista tai Leo Birenbergin ja Zach Robinsonin säveltämistä musiikeista, joissa hyödynnetään tietty elokuvista tuttuja Bill Contin kauniita melodioita. Sarja on myös täynnä kasarin rock-hittejä.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 27.8.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Cobra Kai, Yhdysvallat, 2018-, Hurwitz & Schlossberg Productions, Overbrook Entertainment, Sony Pictures Television


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti