TV-sarja: Cobra Kai, kausi 2 (2019)

COBRA KAI - KAUSI 2



Luojat: Josh Heald, Jon Hurwitz ja Hayden Schlossberg
Pääosissa: William Zabka, Ralph Macchio, Tanner Buchanan, Mary Mouser, Xolo Maridueña, Jacob Bertrand, Gianni DeCenzo, Peyton List, Nichole Brown, Courtney Henggeler, Martin Kove, Paul Walter Hauser, Vanessa Rubio, Hannah Kepple, Khalil Everage, Aedin Mincks, Owen Morgan, Nathaniel Oh, Griffin Santopietro, Rob Garrison, Ron Thomas, Tony O'Dell ja Randee Heller
Genre: draama, urheilu
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 24 minuuttia - 36 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 15 minuuttia
Ikäraja: 13

The Karate Kid -elokuvien (1984-1994) tarinaa jatkava Cobra Kai -sarja nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin YouTube Red -palvelussa toukokuussa 2018, joten jatkoa oli luvassa. Kuvaukset käynnistyivät lokakuussa 2018 ja lopulta Cobra Kain toinen tuotantokausi julkaistiin YouTube Premiumiksi uudelleennimetyssä palvelussa huhtikuussa 2019. Tämäkin kausi sai paljon kehuja niin kriitikoilta kuin The Karate Kid -faneilta ja se kasvatti sarjan suosiota, erityisesti, kun sarja siirtyi YouTubesta Netflixiin loppuvuodesta 2020. Nyt kun Cobra Kai on saamassa kuudennen ja samalla viimeisen tuotantokautensa, minkä lisäksi uusi The Karate Kid -elokuva (2024) on tekeillä, päätin katsoa elokuvasarjan, sekä Cobra Kain läpi. Mahtavasti käynnistynyt elokuvasarja luisui nopeasti alamäkeen, mutta Cobra Kain avauskausi oli mielestäni erinomainen, joten muutamaa kuukautta myöhemmin aloitin innoissani kakkoskauden katselun ja olinkin jopa niin innoissani, että katsoin koko tuotantokauden yhdessä päivässä.

Cobra Kain juhliessa voittoaan Valleyn karateturnauksessa, kuolleeksi luultu John Kreese palaa manipuloimaan Johnnyä. Daniel avaa oman dojonsa, mutta huomaa pian, että nuoret ovat huomattavasti innostuneempia väkivaltaisesta Cobra Kaista kuin seesteisestä Miyagi-Do'sta.




Lukuun ottamatta Yasminea (Annalisa Cochrane) ja Kyleria (Joe Seo), Cobra Kain tutut hahmot tekevät paluun. Johnny Lawrence (William Zabka) kasvattaa Cobra Kai -dojon suosiota, samalla kun hän yrittää selvittää outoa tunnemylläkkäänsä, mitä ei auttanut yhtään hänen entisen senseinsä, kuolleeksi luullun John Kreesen (Martin Kove) paluu. Johnny muuttuu yhä vain syvemmäksi ja kiinnostavammaksi hahmoksi, kun hän yrittää ratkoa menneisyytensä, sekä nykyhetken ongelmia ja toimia senseinä oppilailleen. Kreesen paluu luo onnistunutta konfliktia ja saa Johnnyn pohtimaan, millainen sensei hän itse haluaa olla ja mitä Kreesen myrkyllisistä opeista pitäisi jättää taakse. Zabka jatkaa vahvasti roolissaan ja Kove oikein herkuttelee katalana Kreesenä. Cobra Kai -dojossa jatkavat Miguel (Xolo Maridueña), Eli, eli Haukka (Jacob Bertrand) ja Aisha (Nichole Brown) ja uusina oppilaina väkivaltaisen karaten maailmaan hyppäävät kapinahenkinen Tory (Peyton List) ja hupsu Raymond (Paul Walter Hauser). Miguel jää tällä kaudella hieman sivuun, kun taas yhä vain enemmän hukassa oleva Haukka saa enemmän ruutuaikaa, äksyn nuoren puskiessa vanhan kaverinsa Demetrin (Gianni DeCenzo) syrjään.
     Vastapuolella Daniel LaRusso (Ralph Macchio) avaa oman dojonsa, Miyagi-Do'n, toistaiseksi ainoina oppilainaan oma tyttärensä Sam (Mary Mouser) ja Johnnyn poika Robby (Tanner Buchanan). Kun Daniel keskittyy kesän täysin karatehommiin, hänen vaimonsa Amanda (Courtney Henggeler) jää yksinään pyörittämään perheen autobisneksiä. Toinen lapsi Anthony (Griffin Santopietro) taas passitetaan kauden alussa kesäleirille ja unohdetaankin sitten lähes koko loppukauden ajaksi. Macchio jatkaa edelleen vahvasti Danielina, joka pyrkii jatkamaan viisaan senseinsä, herra Miyagin jalanjäljissä. Myös muukin näyttelijäkaarti suoriutuu toistamiseen vakuuttavasti, monen vain parantaessa otettaan sarjan edetessä.




Cobra Kain toinen tuotantokausi jatkaa suurimmilta osin ykköskauden vahvalla linjalla, mutta ihan samoihin korkeuksiin se ei kokonaisuutena yllä. Tuotantokautta latistavat pienesti muutamat epäkohdat ja turhauttavat jutut. Hahmoilla olisi muutamaankin otteeseen täysin pitävä syy soittaa poliisit toisten perään tai jopa haastaa oikeuteen pitävien todisteiden kanssa, mutta sen sijaan he päättävät tietty vain pistää lisää juttuja hampaankoloon hiertämään. Hahmojen välisiä monipuolisia ja monimutkikkaita konflikteja rakennellaan pääasiassa tehokkaasti kuten viimeksi, mutta välillä on ärsyttävää, kun hahmot voisivat helposti ratkoa jotkut ongelmat, jos he vain kommunikoisivat, mutta syystä tai toisesta he pysyvät hiljaa tai muotoilevat lauseensa niin, että ne voi varmasti tulkita väärin.

Muuten meno on aivan mahtavaa läpi kauden ja kakkoskausi vie täysin mennessään, enkä ihmettele, jos moni muukin tuijottaa kauden alusta loppuun saman päivän aikana. Puolen tunnin jaksot ovat todella viihdyttävää, koukuttavaa ja ajoittain jopa jännittävää katseltavaa. Kauneusvirheineenkin konfliktit ovat toinen toistaan herkullisempia ja niiden eskaloitumisia pitkin kautta on äärimmäisen vangitsevaa seurata. Monet näistä vastoinkäymisistä ratkotaan totta kai karaten avulla ja tappelukohtaukset vain paranevat kauden edetessä, kunnes finaalijakso muuttuu jo aikamoiseksi mätöksi. Korkeampien panosten, oivan ihmisdraaman ja entistä tyylikkäämpien turpaanvetojen ohessa tekijät onneksi muistavat lisätä sekaan niin alkuperäiselokuvista tuttua miyagimaista seesteisyyttä ja itsensä tutkiskelua. Jaksoista löytyy myös kosolti hilpeää huumoria, oli kyse sitten Johnnyn vanhentuneista maailmankatsomustavoista ja kyvyttömyydestä teknologian kanssa tai hänen ja Danielin usein kiusallisista kohtaamisista, kun keski-ikäiset miehet ovat täysin kykenemättömiä antamaan teinivuosiensa riitojen painua unholaan.




Sarjan ohjaajat rakentavat tunnelmaa väkevästi, kasvatellen menoa jakso jaksolta kohti intensiivistä finaalia, joka onnistuu vetäisemään maton katsojan jalkojen alta ja jättää vaatimaan lisää. Käsikirjoittajat olisivat voineet viilata joitain kohtia, mutta he suoriutuvat muuten vakuuttavasti hommastaan. Kymmenen jaksoa on rustattu täyteen mielenkiintoisia juttuja, eikä aika käy kertaakaan pitkäksi. Tuotantokausi on hyvin kuvattu ja napakasti leikattu. Lavasteet ovat mainiot ja erityisesti herra Miyagin talolle paluu levittää hymyn katsojan huulille. Puvustus tekee hyvää työtä erityisesti Cobra Kain jäsenten kanssa ja maskeeraajat luovat ikävän näköisiä ruhjeita tappelujen päätteeksi. Äänimaailma on hyvin työstetty ja niin Leo Birenbergin ja Zach Robinsonin säveltämät musiikit kuin kauden varrella kuultavat useat kasarin rock-rallatukset säestävät menoa energisesti.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 9.11.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Cobra Kai, Yhdysvallat, 2018-, Hurwitz & Schlossberg Productions, Overbrook Entertainment, Sony Pictures Television


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti