TV-sarja: Daredevil, kausi 2 (2016)

DAREDEVIL - KAUSI 2Luoja: Drew Goddard
Pääosissa: Charlie Cox, Elden Henson, Deborah Ann Woll, Jon Bernthal, Élodie Yung, Stephen Rider, Rosario Dawson, Royce Johnson, Michelle Hurd, Scott Glenn, Peter Shinkoda, Geoffrey Cantor, Rob Morgan, Matt Gerald, Clancy Brown, Wai Ching Ho, Vincent D'Onofrio ja Carrie-Anne Moss
Genre: toiminta, draama, jännitys
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: 49 minuuttia - 1 tunti - Yhteiskesto: noin 11 tuntia 49 minuuttia
Ikäraja: 18

Marvelin sarjakuviin perustuva televisiosarja Daredevil nousi suureen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflixissä huhtikuussa 2015. Toisen kauden teko lähti heti liikkeelle ja kuvaukset käynnistyivät kesäkuussa 2015. Daredevilin toinen tuotantokausi julkaistiin Netflixissä maaliskuussa 2016 ja se oli vielä ykköskautta suositumpi. Kriitikotkin kehuivat kautta ja se sai Emmy-ehdokkuudet äänityöskentelystä ja stunt-koreografiasta. Itse olin innostunut valtavasti Daredevilin ensimmäisestä kaudesta, sarjan noustua tuolloin saman tien suosikikseni. Ahminkin kakkoskauden heti, kun se ilmestyi ja pidin siitäkin paljon. Olen pitkään halunnut katsoa sarjan uudestaan ja nyt kun hahmo on tekemässä paluun uudessa sarjassa Daredevil: Born Again (2024-), päätin katsoa sarjan, sekä sen rinnalla toimivat muut Defenders-sarjat. Pari kuukautta ykköskauden jälkeen ja kuukausi Jessica Jones -sarjan (2015-2019) avauskauden jälkeen katsoin Daredevilin toisen tuotantokauden.

Päihitettyään Wilson Fiskin, Matt Murdock, eli Daredevil kohtaa uuden ongelman, jengiläisiä, kartelleja ja muita rikollisia teurastavan Frank Castlen, eli Punisherin. Yrittäessään saada kiinni armotonta tappajaa, Matt tapaa entisen rakkaansa, Elektran.
Charlie Cox palaa sokeaksi asianajaja Matt Murdockiksi, joka on omaksunut imagonsa Hell's Kitchenin paholaisena, supersankari Daredevilinä. Cox teki suuren vaikutuksen heti sarjan avauskaudella ja jatkaa samaa menoa jälleen kerran. Hän hoitaa erinomaisesti hommansa niin maskissa kuin sen ulkopuolellakin. Hahmona Mattia syvennetään onnistuneesti lisää. Hän alkaa kokea suuria vaikeuksia erotella siviiliminäänsä ja alter egoaan, mikä vaikuttaa kaikkiin hänen ihmissuhteisiinsa. Kausi on oiva muistutus siitä, kuinka yksinäistä supersankarielämä luultavasti olisi ja välillä Mattia käy jopa sääliksi. Toisinaan taas katsoja ymmärtää täysin muiden suuttumuksen häntä kohtaan, kun Matt ei esimerkiksi pidä kiinni sovituista työmenoista.
     Paluun tekevät myös Mattin työkaverit Foggy (Elden Henson) ja Karen (Deborah Ann Woll), Mattin haavoja silloin tällöin paikkaileva sairaanhoitaja Claire (Rosario Dawson), poliisi Mahoney (Royce Johnson), sanomalehteä pyörittävä Ellison (Geoffrey Cantor), Daredevilin upean asun tehnyt Melvin (Matt Gerald), sekä toki vankilassa viruva Wilson Fisk (Vincent D'Onofrio). Näyttelijät jatkavat huipputyötään. Foggy ja Karen saavat lisää lihaa luidensa ympärille ja parissa jaksossa heidän kuvionsa ovat jopa mielenkiintoisempia kuin Daredevilin. Foggy tietää nyt Mattin salaisuuden, kun taas Karen on yhä pimennossa paholaisen identiteetistä. Tästä kehitelläänkin erinomaista draamaa kolmikon välille.
Uusina tuttavuuksina kaudella esitellään ykköskaudella vain mainittu Elektra Natchios (Élodie Yung), jolla oli vuosia sitten säpinää Mattin kanssa ja joka saapuu nyt sekoittamaan sankarin elämää, sekä perheensä traagisesti menettänyt Frank Castle, eli Punisher (Jon Bernthal), joka on saapunut Hell's Kitcheniin suorittamaan yhden miehen sotaansa rikollisuutta vastaan. Punisher ei tyydy vain passittamaan roistoja sairaalaan Clairen päänvaivaksi, vaan konnat päätyvät suoraan ruumishuoneelle - välillä jopa siinä kunnossa, ettei uhreja voi tunnistaa. Hahmot ovat loistolisäykset sarjaan ja näyttelijät ovat nappivalinnat, varsinkin Bernthal, joka on kuin kotonaan tylyn ja ilottoman antisankarin osassa.

Daredevilin toinen tuotantokausi jatkaa sarjan ykköskauden aloittamalla vahvalla linjalla, vaikkei kausi pääsekään ihan samalle täydellisyyden tasolle. Kauden avausjakso palauttaa katsojat napakasti takaisin synkeään Hell's Kitcheniin, jota Matt nyt suojelee punamustassa paholaisasussaan. Heti avausjakso muistuttaa, ettei Daredevil todellakaan ole mikään lapsiystävällinen supersankariseikkailu. Kun Punisher tuodaan mukaan kuvioihin, kakkoskausi onnistuu olemaan vielä ykköskautta väkivaltaisempi ja raaempi. Verta roiskuu niin jumanperkeleesti ja ihmisiä murjotaan ja pistetään hengiltä varsin brutaalein ja luovin tavoin. Toimintakohtaukset ovat läpikotaisin nannaa genren ystäville. Kolmosjaksossa tekijät pyrkivät päihittämään ykköskauden mahtavan käytävätappelun, kun Daredevil pistetään vastakkain moottoripyöräjengiläisten kanssa. Ninjataistelut ovat myös jännittäviä, sillä Daredevil ei pysty kuulemaan vastustajiensa sydämenlyöntejään, mikä tekee ninjoista lähes näkymättömiä sokealle sankarille. Daredevilin ja Punisherin välienselvittelyä odottaa suorastaan vesi kielellä, eikä se tuota pettymystä. Vielä hahmojen käsirysyä vangitsevampaa on seurata hahmojen väittelyä ideologioistaan.
Tuotantokaudelta löytyy kuitenkin heikkoutensa, mikä estää sitä nousemasta täyteen potentiaaliinsa. Juonikuvioita on paljon - kenties jopa liikaa. Siinä, missä avauskausi keskittyi täysillä Mattin yrityksiin päihittää Wilson Fiskin niin asianajajana kuin naamiokostajana, kakkoskausi yrittää tasapainotella Punisherin ja Elektran tuomien kuvioiden kanssa, eivätkä käsikirjoittajat ihan onnistu korkeissa tavoitteissaan. Molemmat kuviot ovat kyllä todella kiinnostavia ja kausi on läpikotaisin erittäin koukuttava, meiningin muuttuessa yhä vain intensiivisemmäksi jaksojen edetessä. Välillä kuitenkin tuntuu siltä, että tekijöiden olisi kannattanut valita tarinoista yksi ja keskittyä siihen täysillä.

Ohjaajat rakentavat tunnelmaa toistamiseen fantastisesti ja pitävät katsojan liimattuna penkkeihinsä silloinkin, kun käsikirjoittajat tuntuvat haukanneen liian ison palan kakkua. Vaikka juonikuvioita onkin mojovasti, kirjoittajat tekevät paljon hyvää niiden kanssa. Hahmojen väliset dialogit ovat myös voimakkaita ja juurikin heidän maailmankatsomustensa tutkiminen osoittaa sarjan olevan Marvelin tuotannoista selvästi kypsempää päätyä. Kausi on myös tyylikkäästi kuvattu ja valaistu. Lavasteet ovat hienot, maskeeraukset usein ällöttävänkin rujot ja asut vakuuttavat. Daredevilin piruasu oli siisti jo ykköskaudella, mutta tekijät onnistuivat tekemään siitä vielä näyttävämmän jatkokauteen. Efektit toimivat hyvin ja äänimaailma rytisee parhaimmillaan tehokkaasti. John Paesanon säveltämät musiikit lisäävät toistamiseen paljon tunnelmaan ja hänen ja Braden Kimballin työstämä tunnusmelodia on edelleen aivan mahtava.
Yhteenveto: Daredevilin toinen tuotantokausi on mahtavaa jatkumoa mestarillisesti käynnistyneelle supersankarisarjalle. Se ei kuitenkaan ihan yllä ykköskauden tasolle, käsikirjoittajien haukattua hieman liian ison palan kakkua kerralla. Kaikki juonikuviot ovat mielenkiintoisia ja todella koukuttavia, mutta niitä on kenties hieman liikaa, eivätkä ne oikein onnistu kulkemaan käsi kädessä. Muuten meno on toistamiseen fantastista ja tämän sokean pirun taistelua Hell's Kitchenin rikollisuutta vastaan on edelleen vangitsevaa seurata. Kausi tarjoaa vielä edeltäjäänsä rankempaa toimintaa, sekä syventää hahmoja entisestään. Hahmojen väliset konfliktit ovat väkevästi laadittuja. Mattin, Foggyn ja Karenin välille rakennetaan hyvää draamaa, kun vain Foggy tietää Mattin salaisuuden. Daredevilin ja Punisherin välienselvittely on myös onnistunut ja vielä käsirysyä parempaa on heidän väittelynsä ideologioistaan ja moraaleistaan. Kaikenlaiset tapahtumaketjut johtavat todella tiukkaan loppuhuipennukseen, joka jättää mielenkiinnolla odottamaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Ohjaajat rakentavat tunnelmaa erinomaisesti, tekninen puoli on kunnossa ja näyttelijät pistävät parastaan ruudulla. Daredevilin kakkoskausi on mahtavaa menoa ja vaikkei se ylläkään aika lailla täydellisen ykköskauden tasolle, se sementoi sarjan aseman yhtenä kaikkien aikojen hienoimmista sarjakuva-adaptaatioista. Jos siis pidit sarjan avauskaudesta, kannattaa ehdottomasti katsoa myös toinen kausi. Seuraavaksi pääsemme Daredevilin pariin muutaman kuukauden päästä, kun käsittelyssä on supersankarien yhteentörmäys The Defenders -minisarjassa (2017).
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 6.10.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Daredevil, Yhdysvallat, 2015-2018, Netflix, ABC Studios, Marvel Entertainment, The Walt Disney Company, Goddard Textiles, DeKnight Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti