TV-sarja: Doom Patrol, kausi 3 (2021)

DOOM PATROL - KAUSI 3Luoja: Jeremy Carver
Pääosissa: April Bowlby, Diane Guerrero, Brendan Fraser, Matt Bomer, Joivan Wade, Michelle Gomez, Phil Morris, Skye Roberts, Abi Monterey, Bethany Anne Lind, Charmin Lee, Karen Obilom, Jonathan Lipow, Stephen Murphy, Billy Boyd, Micah Joe Parker, Wynn Everett, Miles Mussenden, Anita Kalathara, Gina Hiraizumi, Riley Shanahan, Matthew Zuk ja Timothy Dalton
Genre: toiminta, komedia, scifi, draama
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 47 minuuttia - 55 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 23 minuuttia
Ikäraja: 16

DC Comicsin sarjakuviin perustuva, Jeremy Carverin luoma televisiosarja Doom Patrol nousi suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi ilmestyi alkuvuodesta 2019. Kesällä 2020 julkaistu toinen kausi vain kasvatti suosiota, joten sarjan tekoa päätettiin jatkaa. Kuvaukset käynnistyivät tammikuussa 2021 ja kolmas tuotantokausi alkoi pyöriä HBO Maxissa saman vuoden syyskuussa. Tämäkin kausi sai hyvin katsojia, sekä kehuja kriitikoilta. Itse pohdin Doom Patrolin katselua, kun tämä kolmas tuotantokausi oli ilmestymässä, mutta silloin muiden arvosteluprojektien takia minun täytyi siirtää sarjan katsomista myöhemmäksi. Nyt kun Doom Patrol on saamassa jo neljännen tuotantokautensa, päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Kuukausi toisen kauden katsomisen jälkeen ryhdyin katsomaan kolmatta kautta.

Dorothyn pelastettua Doom Patrolin jäsenet Candlemakerilta, tiimiläiset ryhtyvät selvittämään omia ongelmiaan ränsistyvästä robottikehosta aikamatkustukseen ja avaruusloisiin.
Kömpelösti tiiminä toimivan Doom Patrolin tyypit tekevät jälleen paluun, selviydyttyään kuin ihmeen kaupalla Candlemakerin (Lex Lang) ansasta, Niles Caulderin (Timothy Dalton) tyttären Dorothyn (Abi Monterey) avulla. Kiinteän olotilan ylläpitoa epätoivoisesti yrittävä Rita Farr (April Bowlby) saa selville uusia asioita itsestään, Janen (Diane Guerrero) päättäessä vihdoin pistää päänsä sisällä asuvat useat persoonat kuriin. Cliff Steele (äänenä Brendan Fraser, asussa Riley Shanahan) yrittää keksiä keinoa saada itselleen paremman robottikehon, Victor Stonen eli Cyborgin (Joivan Wade) taas pyrkiessä eroon mekaanisista puolistaan. Larry Trainor (äänenä Matt Bomer, asussa Matthew Zuk) ei ole palannut avaruudesta yksin, vaan häneen on takertunut inha loisolento. Näyttelijät suoriutuvat yhä rooleistaan oivallisesti ja heidän hahmonsa ovat edelleen varsin mainioita ja heidän naljailuaan toisiaan kohtaan on jälleen ilo seurata. Silti tällä kertaa vekkulimaisten hahmojen seikkailut eivät ihan nappaa mukaansa.
     Muita hahmoja kaudella ovat mm. vanhat tutut Victorin isä Silas (Phil Morris), Cliffin tytär Clara (Bethany Anne Lind) ja Victorin etsimä Roni Evers (Karen Obilom), sekä uudet tulokkaat, kuten ajassa matkustava muodonmuuttaja Laura De Mille (Michelle Gomez), Pahuuden veljeskunnan johtaja Brain (Shanahan), tätä seuraava gorilla Mallah (Jonathan Lipow), avaruuden muukalainen Garguax (Stephen Murphy) ja tämän kätyri Samuelson (Billy Boyd), sekä Dadan sisarkunnan jäsenet (Micah Joe Parker, Wynn Everett, Miles Mussenden, Anita Kalathara ja Gina Hiraizumi), jotka ovat vain osa kummajaisista, jotka aiheuttavat Doom Patrolille tällä kertaa päänvaivaa. Sivunäyttelijätkin suoriutuvat passelisti osistaan, pahisrooleihin tykästyneen Gomezin hoitaessa luontevasti epäilyttävän aikamatkustajan osan.
Doom Patrolin taso harmillisesti jatkaa laskuaan kolmannella kaudellaan. Sarja pysyy yhä plussan puolella, mutta kolmas kausi jää silti valitettavan kauas ykköskauden riemastuttavuudesta. Avauskausi onnistui olemaan jotenkin jopa ihastuttava outoudessaan ja hölmöydessään, mutta kolmoskauden kohdalla alkaa tuntua, että tekijät yrittävät turhankin epätoivoisesti ylittää itseään sekopäisyydessä. Osa tämän kauden kummallisuuksista jaksaa yhä ilahduttaa ja pidin erityisesti neljännestä jaksosta, Undead Patrolista, jossa hahmot muuttuvat zombeiksi ja taistelevat purevia takapuolia vastaan. Myös Larryn avaruusloisongelma osoittautui mielenkiintoiseksi kaikessa ällöttävyydessään. Sitten taas koin sympaattiseksi, kuinka kyborgihahmot Cliff ja Victor samaistuvat ensi kertaa tosissaan toisiinsa.

Kokonaisuutena tuotantokausi on kuitenkin hieman ontuva ja kompuroiva. Siinä, missä ensimmäinen kausi levitti jatkuvasti hymyn huulilleni vekkulimaisilla tempauksillaan, kolmas kausi alkoi tuntua jo hieman uuvuttavalta jatkuvan härdellinsä kanssa. Juonikuvioita on monta päällekkäin ja joskus ne tuntuvat irrallisilta toisistaan ja toisinaan ne taas risteytyvät. Kokonaiskertomus jää usein hieman hämärän peittoon ja siksi kausi tuntuu rönsyilevän liikaa kaikkialle, leviten lattialle kuin Rita. Ritan aikamatkustuskuvio ei jaksanut kiinnostaa itseäni ja Janen uudet seikkailut mielensä sisällä eivät myöskään herättäneet isommin tunteita. Silloin tällöin kausi muistuttaa taas hilpeän huumorinsa tai pätevän ihmisdraamansa kanssa, miksi Doom Patrol oli alkaessaan niin mahtava, mutta sarjan todellinen loisto on selvästi hiipumassa.
Sarjan ohjaajat ja käsikirjoittajat onnistuvat paikoitellen tavoittamaan aiempien kausien erinomaisuuksia, mutta eivät saa pakettia pysymään kunnolla kasassa. Yksittäiset hetket hahmojen välillä ovat huomattavasti tasokkaampia kuin kokonaisuus niiden ympärillä. Tämäkin Doom Patrolin kausi on hyvin kuvattu. Mukana on joitain oikein veikeitä otoksia. Lavasteet ovat taas mainiot ja niin asut kuin maskeeraukset oivalliset. Erikoistehosteet eivät vieläkään tee kummoista vaikutusta, mutta tähän sarjaan edelleen sopivat hieman heikommat efektit. Äänimaailma on ihan sujuvasti rakennettu ja Clint Mansell ja Kevin Kiner tunnelmoivat jälleen kerran onnistuneesti säveltämillään musiikeilla.

Yhteenveto: Doom Patrol menettää selvästi tehoaan kolmannella, ailahtelevalla tuotantokaudellaan. Kaudelta löytyy selvät onnistumisensa, kuten kyborgien uusi toveruus, loiskuvio ja parhaimpana zombijakso purevien peppujen kanssa, mutta myös selvät heikkoutensa. Ritan aikamatkustuskuvio tai Janen mielensisäinen seikkailu eivät jaksaneet kiinnostaa minua. Näyttelijät suoriutuvat kuitenkin yhä mainiosti rooleistaan. Lisäksi koin, että ajoittain sarjan tekijät alkoivat tulla epätoivoiseksi hullunkurisuutensa kanssa. Siinä, missä esimerkiksi sekopäinen Rick and Morty -animaatiosarja (2013-) jaksaa yhä riemastuttaa nerokkailla hölmöilyillään ja hölmöillä nerokkuuksillaan, on sääli, että mahtavasti käynnistynyt Doom Patrol on väsähtänyt näin pian. Plussan puolella pysytään yhä, mutta itseäni alkoi kyllä jännittämään sarjan tulevaisuus...

Parin jakson lopputekstien aikana nähdään vielä lyhyet kohtaukset.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 17.6.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Doom Patrol, Yhdysvallat, 2019-, DC Comics


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti