TV-sarja: Loki, kausi 2 (2023)

LOKI - KAUSI 2Luoja: Michael Waldron
Pääosissa: Tom Hiddleston, Owen Wilson, Sophia Di Martino, Wunmi Mosaku, Eugene Cordero, Ke Huy Quan, Gugu Mbatha-Raw, Kate Dickie, Rafael Casal, Tara Strong ja Jonathan Majors
Genre: scifi, seikkailu, jännitys
Jaksomäärä: 6
Jakson kesto: 46 minuuttia - 58 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 8 minuuttia
Ikäraja: 12

Marvelin elokuvauniversumiin sijoittuva Loki-sarja nousi suureen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä Disney+ -palvelussa kesäkuussa 2021. Toisin kuin muut Disney+:n Marvel-sarjat, Lokin ilmoitettiin pian saavan jatkoa ja kuvaukset käynnistyivät kesäkuussa 2022. Nyt Lokin toinen tuotantokausi on pyörinyt loppuun ja itse odotin sarjan paluuta innolla. Tiettyine ongelmineenkin pidin ykköskaudesta paljon ja halusin nähdä, kuinka sen erittäin jännittävään paikkaan jäänyt tarina jatkuu. Ilokseni pääsin katsomaan kakkoskauden pari ensimmäistä jaksoa ennakkoon elokuvateatterissa, minkä jälkeen katsoin loput neljä jaksoa heti niiden julkaisupäivinä.

Sylvien tapettua Jäljellä olleen, aikalipsumisesta kärsivä Loki yrittää pelastaa niin Aikavarianssiviraston, Pyhän aikajanan ja multiversumin kuin myös Sylvien Jäljellä olleen vihjailemilta varianteilta.
Tom Hiddleston palaa rooliinsa keppostelun jumala Lokin rooliin. Avengers: Endgame -elokuvan (2019) tapahtumissa vuonna 2012 New Yorkin taistelun hävinnyt Loki yritti paeta tesseraktin avulla, mutta joutui Aikavarianssiviraston vangiksi ja sitten heidän apurikseen. Nyt hätääntynyt Loki yrittää löytää oikean ajan ajattomassa paikassa ja varoittaa muita tulevasta vaarasta. Hiddleston tekee tähän asti parasta työtään Lokina, näyttäen hahmosta runsaasti erilaisia puolia, jotka rikastuttavat alun perin kierona pahiksena esiteltyä hahmoa entisestään. Lokin matkaan hyppää vielä innokkaammin mukaan, joskin aina toisinaan täytyy muistuttaa itseään, että kyseessä on tosiaan variantti-Loki, eikä alkuperäisen, Pyhän aikajanan Loki.
     Kaudella nähdään myös tutut hahmot ykköskaudelta. Aikavarianssivirastossa toimivat edelleen Lokin ystäväksi muovautunut Mobius (Owen Wilson), metsästäjät B-15 (Wunmi Mosaku) ja X-5 (Rafael Casal), toimistotyöntekijä Casey (Eugene Cordero) ja kenraali Dox (Kate Dickie). Renslayer (Gugu Mbatha-Raw) on sen sijaan lähtenyt omille teilleen. Lokin variantti Sylvie (Sophia Di Martino) pakenee edelleen Aikavarianssivirastoa. Ykköskaudella Aikavarianssiviraston perustajana, Jäljellä olevan roolissa nähty, pahoinpitelystä syytetty Jonathan Majors nähdään jälleen uutena varianttina Kang Valloittajasta, Ant-Man and the Wasp: Quantumanian (2023) lopputekstikohtauksessa nopeasti nähtynä tiedemies Victor Timelynä. Toisena uutena hahmona mukaan tuodaan vastikään Everything Everywhere All at Oncesta (2022) parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon voittaneen Ke Huy Quanin näyttelemä AVV-teknikko Ouroboros. Wilson, Mosaku ja Di Martino ovat edelleen mainiot rooleissaan ja Majors näyttää monipuolista lahjakkuuttaan jälleen uudenlaisena Kang-varianttina. Show'n kuitenkin varastaa riemastuttava Quan, jonka hahmo Ouroboros - tai ihan vain OB - on hillittömän hauska lisäys menoon.
Lokin toinen tuotantokausi on vielä ensimmäistä parempi. Kakkoskausi lähtee todella sähäkästi käyntiin siitä, mihin viimeksi jäätiin: Loki on ajautunut Aikavarianssivirastoon, jota Jäljellä oleva ja hänen varianttinsa johtavat näkyvästi, eivätkä Mobius ja muut vaikuta tuntevan Lokia. Avausjakso on tehokkaan vangitseva ja katsojallekin herää kunnon huoli siitä, millainen vaara AVV:tä ja koko multiversumia uhkaakaan. Jos Jäljellä oleva tai Quantumanian Kang eivät vielä saaneet vakuutettua, että kyseessä voi olla jopa Thanosia hirvittävämpi vastus Avengereille, Hiddlestonin intensiivinen roolityö pitää siitä huolen. Tilannetta ei helpota Lokia turhauttava aikalipsuminen.

Vaikka kakkoskausi antaakin kuuden jaksonsa varrella silloin tällöin vähän turhankin paljon hengähdysaikaa ja kadottaa samalla osan intensiteetistään, pääasiassa kausi on onnistuneen mukaansatempaava ja jännittävä paketti. Siitä huolimatta, että Kangin uhka ja yksi hänen varianteistaan, Victor Timely ovat merkittävä tekijä kaudella, kaudelta puuttuu tavanomainen pääpahis, jota vastaan taisteltaisiin eeppisesti loppupäässä. En kuitenkaan sano tätä mitenkään negatiivisessa mielessä. Selvää pahishahmoa ei edes huomaa kaipaavansa, sillä kausi on todellinen kilpajuoksu aikaa vastaan. Pyhä aikajana, Aikavarianssivirasto ja samalla koko multiversumi ovat vaakalaudalla ja kerta toisensa perään Lokin ja muiden yritykset pelastaa kaikki tuntuvat menevän mönkään. Jännitys vain kasvaa loppua kohti ja finaalijakso onkin tehokkaan tiivistunnelmainen, jättäen katsojan odottamaan tulevaa suurella mielenkiinnolla.
Tuotantokauden ohjaajat rakentavat tunnelmaa pääasiassa erinomaisesti ja koko kauden käsikirjoittanut Eric Martin pitää hieman heppoisempaa kakkosjaksoa lukuun ottamatta reipasta, ajalla leikkivää kerrontaa hyvin yllä, sekä luo uhkakuvia tulevaisuudesta. Lokin toinen kausi on hyvin kuvattu, mutta valaisunsa ja värimäärittelynsä puolesta se on ajoittain todella turhauttava. Osa kohtauksista näyttää siltä kuin kohtaus olisi hyvin valaistu kuvauksissa, mutta ne on jälkikäteen himmennetty ärsyttävän pimeiksi. Jotkut kohtaukset taas näyttävät siltä kuin ne olisi kuvattu kynttilänvalossa ja parissa kohtaa on haastavaa tihrustaa, mitä ruudulla tapahtuu. Lavasteet ovat hienot ja puvustus oivallista. Erikoistehosteet ailahtelevat tasoltaan, osan efekteistä näyttäessä komeilta ja toisten taas keskeneräisiltä. Äänimaailma on hyvin rakennettu ja Natalie Holtin säveltämät musiikit tunnelmoivat toistamiseen mahtavasti taustalla.

Yhteenveto: Lokin toinen tuotantokausi on mahtavaa jatkumoa erittäin mainiosti käynnistyneelle Marvel-sarjalle. Kakkoskausi nostaa panoksia kaikin tavoin ja suuren osan ajasta se onkin tehokkaan jännittävä ja intensiivinen. Koko multiversumia uhkaava Kang tuntuu todelliselta vaaralta ja mitä pidemmälle kausi etenee, sitä enemmän meno muuttuu hengästyttäväksi kilpajuoksuksi aikaa vastaan. Vain parissa jaksossa annetaan jopa turhan paljon hengähdysaikaa, kun meno voisi olla vielä hieman tiiviimpää. Muiksi vioiksi laskettakoot kehno valaisu ja ailahtelevat erikoistehosteet. Muuten kausi on todella vahva ja se jättää katsojan suurella mielenkiinnolla odottamaan tulevaa. Tom Hiddleston tekee tähän mennessä parasta työtään Lokina ja muukin näyttelijäkaarti on hyvässä vedossa. Ke Huy Quan on hulvaton lisäys OB:nä. Jälleen hyvän näyttelijäsuorituksen tarjoavan Jonathan Majorsin yksityiselämän ongelmat asettavat kuitenkin toisenlaisen uhkan Marvelin tulevaisuudelle. Kiinnostuksella jään odottamaan, kuinka tämä multiversaalinen sota jatkuu. Pysyykö Marvel suunnitelmassaan ja kulkee kohti Avengers: The Kang Dynastya (2026) joko Majorsin tai jonkun toisen näyttelijän kanssa, vai menevätkö suunnitelmat kokonaan uusiksi, eikä viimeisen parin vuoden kasvattelulla olekaan väliä?
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 10.11.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Loki, Yhdysvallat, 2021-, Marvel Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti