TV-sarja: Loki, kausi 1 (2021)

LOKI - KAUSI 1Luoja: Michael Waldron
Pääosissa: Tom Hiddleston, Owen Wilson, Sophia Di Martino, Wunmi Mosaku, Gugu Mbatha-Raw, Eugene Cordero, Tara Strong, Sasha Lane, Richard E. Grant, Jack Veal, DeObia Oparei, Jaimie Alexander ja Jonathan Majors
Genre: fantasia, scifi
Jaksomäärä: 6
Jakson kesto: 42 minuuttia - 54 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 54 minuuttia
Ikäraja: 12

Loki on Michael Waldronin luoma televisiosarja, joka perustuu Marvelin samannimiseen sarjakuvahahmoon ja sijoittuu Marvelin elokuvauniversumiin. Vuonna 2018 Marvel ryhtyi suunnittelemaan useita televisiosarjoja Disneyn uuteen Disney+ -suoratoistopalveluun. Kuvaukset käynnistyivät tammikuussa 2020, mutta kuvaukset jouduttiin keskeyttämään maaliskuussa alkaneen koronaviruspandemian vuoksi. Kuvaukset jatkuivat taas syyskuussa ja lopulta Lokin ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä Disney+ -palvelussa kesäkuussa. Itse en ole koskaan ollut erityisen iso Lokin fani, toisin kuin monet monet muut. Olin silti kiinnostunut, kun Marvel ilmoitti työstävänsä televisiosarjaa hahmosta ja kiinnostustani vain lisäsi veikeältä näyttävä traileri. Ryhdyinkin katsomaan Lokia heti, kun sen avausjakso julkaistiin.

Lokin napattua Tesseraktin ajassa matkustaneiden Avengerien nenän edestä vuonna 2012, hän päätyy Aikavarianssivirastoon, joka tarvitsee hänen apuaan pyhän aikajanan korjauksessa.
Tom Hiddleston palaa seitsemättä kertaa petoksen jumala Lokin rooliin, mutta kyseessä ei ole sama Loki, jota olemme nähneet muutamassa viime leffassa. Se Loki kuoli Thanosin käsissä Avengers: Infinity Warissa (2018). Tämä on The Avengers -elokuvasta (2012) tuttu Loki, joka Avengers: Endgamen (2019) tapahtumien myötä rikkoi oman aikajanansa varastamalla Tesseraktin ja lähtemällä omiin seikkailuihinsa. Tämä Loki ei ole kulkenut läpi hahmon kääntymistä hyvien puolelle, vaan hänellä on edelleen maailmanvalloitukseen liittyviä suunnitelmia. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka Hiddleston palaa hahmonsa kehityksessä useamman askeleen taaksepäin ja ryhtyy kehittämään hahmoa uuteen suuntaan. Virnuileva Hiddleston on tietty yhtä karismaattinen tapaus roolissa kuin aina ennenkin ja vekkulimaisen jekuttajan matkaan lähtee mielellään - erityisesti, kun hahmoon keskittyvä kuuden jakson avauskausi pystyy syventymään hahmoon enemmän ja paremmin kuin leffat, joissa hänet on nähty lähinnä sivuhenkilönä.
     Uuden seikkailunsa aikana Loki kohtaa Aikavarianssiviraston jäsenet, Minuuttimiehet, jotka tekevät kaikkensa pitääkseen pyhää aikajanaa järjestyksessä. Lokin rikottua oman aikajanansa Avengers: Endgamessa, Aikavarianssivirasto on erityisen kiinnostunut hänen toimistaan. Aikavarianssivirastoon kuuluvat mm. Mobius (Owen Wilson, joka ei harmillisesti kertaakaan sano "Wow" koko kauden aikana), Etsivä B-15 (Wunmi Mosaku), sekä Minuuttimiehiä johtava Ravonna Renslayer (Gugu Mbatha-Raw). Wilson on yllättävänkin erinomainen valinta Mobiukseksi, joka uskoo Lokin voivan parantaa tapansa ja auttaa Aikavarianssivirastoa uuden ongelman kanssa. Mosakusta ja Mbatha-Raw'sta löytyy oivaa arvokkuutta omiin osiinsa. Hyvän suorituksen tarjoaa myös Sophia Di Martino, jonka hahmosta en kerrokaan mitään...
Marvel onnistuu yllättävänkin tyylikkäästi jatkamaan voittoputkeaan näiden uusien televisiosarjojensa kanssa. Jo yksi syy WandaVisionin (2021), The Falcon and the Winter Soldierin (2021) ja nyt myös Lokin onnistumiselle on se, kuinka erilaisia sarjat ovat toisistaan. WandaVision leikitteli eri aikakausien tilannekomediasarjojen tyyleillä, lisäten mukaan magiaa, The Falcon and the Winter Soldier oli suoraviivaisempi toimintatrilleri ja nyt Loki hyppää Marvelin kosmiseen päätyyn ja avaa uusia, kiehtovia suuntia alati kasvavalle elokuva- ja televisiouniversumille. Jo avauskaudella ehditään nähdä monenlaista erilaisista planeetoista erilaisiin aikakausiin, Lokin päätyessä Aikavarianssiviraston matkaan. Silti kaiken scifin ja fantasiankin keskellä sarja onnistuu olemaan hyvin hahmovetoinen. Sarjan luojan Michael Waldronin johdolla käsikirjoitustiimi ja ohjaaja Kate Herron pitävät itse nimikkohahmon ja tämän uuden kehityskaaren kaiken aikaa homman keskipisteenä. Ja keskipisteenä olostahan Loki tunnetusti nauttii.

Ei Loki täysin ongelmaton sarja kuitenkaan ole. Alkupäässä sen vioiksi voisi laskea aikajanalla leikittelyn uudet säännöt. Aikavarianssiviraston esitetään olevan aika tiukkapipoinen aikajanan hallitsija, joka saapuu paikalle pienienkin poikkeuksien vuoksi. Se pistääkin kummastelemaan, missä koko virasto oli, kun Avengers: Endgamessa hypittiin ajassa sinne ja tänne, aivan varmasti rikkoen sitä pyhää aikajanaa. Jos S.H.I.E.L.D. Agentit -televisiosarjan (Agents of S.H.I.E.L.D. - 2013-2020) laskee yhä Marvel-kaanoniksi, myös sen aikamatkustelu olisi luultavasti herättänyt viraston huomion. Sarja vaatiikin sitä, että katsoo tiettyjä juttuja sormien läpi. Toinen selvä vika liittyy toimintakohtauksiin, joiden taistelukoreografiat ovat paikoitellen aika tönkköjä ja kömpelöitä. Muuten tyylikäs sarja olisi ansainnut näyttävämpää menoa toimintakohtauksiin.
Näistä heikkouksista huolimatta sarja silti toimii, sillä sen tarina ja päähenkilö ovat niin mielenkiintoiset. Vaikka Aikavarianssiviraston toimintatavat eivät välttämättä kävisi järkeen isoa kuvaa katsoessa, ihan vain tässä sarjassa virasto on äärimmäisen kiehtova lisäys Marvel-universumiin. Tarinasta löytyy tietynlaista mysteerisyyttä, minkä takia seuraavan jakson odottelu tuntuu joka viikko kauhean pitkältä prosessilta. Ihan samanlaisiin mysteerisyyksiin sarja ei yllä kuin WandaVision, jota katsoessa lähinnä rapsutteli aivoja ja kummasteli, että mistä ihmeessä tässä on oikein kyse? Lokilla on jo vahva avaus, mutta loppupäässä se tuntuu vain paranevan, mitä pidemmälle se etenee. Huipennus on erityisen mainio ja toisin kuin WandaVision ja The Falcon and the Winter Soldier, Loki ei ole yhden kauden mittainen minisarja. Homma jätetään kutkuttavasti auki ja innolla odotan, mitä sarjan jo työn alla oleva toinen tuotantokausi tarjoaa.

Lokin ohjauksesta vastaa Kate Herron, joka hahmon suurena fanina kirjoitti Marvelille jopa 60-sivuisen kirjeen siitä, miksi hän olisi paras mahdollinen valinta sarjan ohjaksiin. Kirje selvästi vakuutti Kevin Feigen ja kumppanit, Herronin saatua paikan. Herron kannatteleekin scifikertomusta mainiosti ja lisää hyvin kierroksia pikkuhiljaa. On hienoa, että vaikka hänellä on ollut suuri budjetti ja kaikenlaista käytössään, hän malttaa keskittyä täysillä Lokiin, eikä tee sarjasta vain suurta tehostemättöä ilman todellista sydäntä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sarjasta löytyisi vaikuttavat tehosteet. Marvel ja Disney syytävät jälleen suuria summia rahaa näihin sarjaprojekteihin ja Loki näyttää visuaalisesti yhtä laadukkaalta kuin teatteriesityksiin pääsevät elokuvat. Suuri budjetti pakottaa kuitenkin jaksomäärän lyhyeksi, mikä taas pakottaa käsikirjoittajat tiivistämään tarinaansa ja siten karsimaan kaiken turhan täytteen pois. Sarja on kuvattukin hyvin, minkä lisäksi lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat taidokkaasti toteutetut. Äänimaailma on erinomainen Natalie Holtin musiikkeja myöten. Erityisesti sarjan tunnusmusiikki on loistokas.
Yhteenveto: Lokin ensimmäinen tuotantokausi on erittäin mainio avaus uudenlaiselle luvulle Marvel-saagassa, vieden suoratoistopalvelusarjojen puolelle yhä vain isommin laajenevaa elokuvauniversumia vielä aiempaa kosmisempiin sfääreihin. On uusia planeettoja, maailmoja ja aikakausia, joissa seikkaillaan tiiviin kuuden jakson kauden aikana. Silti on hienoa, että kaiken tämän aika- ja avaruusseikkailunkin kanssa sarja on todella hahmovetoinen ja syventyy täysillä nimikkohahmoonsa. Tom Hiddleston virnuilee tuttuun mahtavaan tapaansa Lokina, mutta pääsee myös syventämään hahmoa täysin uusin tavoin. Muutkin näyttelijät tekevät hyvää työtä ja heidän hahmonsa ovat kiinnostavia tapauksia. Tiettyjä ongelmia sarjasta löytyy liittyen mm. pyhän aikajanan sääntöihin, jotka tuntuvat jatkuvasti olevan ristiriidassa Marvel-universumissa aiemmin nähdyn kanssa, minkä lisäksi toimintakohtaukset jättävät toivomisen varaa, mutta muuten Loki-sarjan avauskausi toimii vallan mainiosti ja sen auki jäävä huipennus jättää odottamaan jatkoa.

Parin jakson lopputekstien aikana nähdään vielä lyhyet kohtaukset.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 14.7.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Loki, Yhdysvallat, 2021-, Marvel Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti