TV-sarja: The Falcon and the Winter Soldier (2021)

THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER



Luoja: Malcolm Spellman
Pääosissa: Anthony Mackie, Sebastian Stan, Wyatt Russell, Erin Kellyman, Daniel Brühl, Emily VanCamp, Adepero Oduye, Clé Bennett, Danny Ramirez, Georges St-Pierre, Florence Kasumba, Carl Lumbly, Julia Louis-Dreyfus ja Don Cheadle
Genre: toiminta, jännitys
Jaksomäärä: 6
Jakson kesto: 49 minuuttia - 1 tunti - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 15 minuuttia
Ikäraja: 12

The Falcon and the Winter Soldier on Malcolm Spellmanin luoma televisiosarja, joka sijoittuu Marvelin elokuvauniversumiin. Kun Marvelin omistava Disney-yhtiö alkoi suunnitella omaa suoratoistopalveluaan Disney+, Marvel ryhtyi kehittelemään televisiosarjoja palveluun, joilla laajentaa elokuviensa maailmaa. Alkuvuodesta ilmestyneen WandaVisionin (2021) ohella ensimmäisenä työn alle otettiin Falconiin ja Winter Soldieriin keskittyvä sarja, jonka kuvaukset käynnistyivät lokakuussa 2019. Sarjan julkaisua suunniteltiin alunperin elokuulle 2020, mutta saman vuoden maaliskuussa alkaneen koronavirusepidemian takia kuvaukset jouduttiin keskeyttämään ja samalla sarjan julkaisua täytyi siirtää. Kuvauksia päästiin jatkamaan syyskuussa 2020 ja nyt The Falcon and the Winter Soldier on vihdoin julkaistu Disney+ -palvelussa. Kuten WandaVisionin arvostelussani kerroin, en aluksi ollut erityisen innoissani odottamassa näitä televisiosarjoja, sillä huomioni oli niin kiinni tulevissa Marvel-elokuvissa. Koronaviruksen lykätessä ensi-iltoja kuitenkin hamaan tulevaisuuteen, kävi selväksi, että sarjat olisivat tulossa ensin ja vähitellen aloin odottamaan niiden näkemistä paljon. Koska olin alkuvuodesta lähtien erittäin innoissani WandaVisionista, en ehtinyt kunnolla edes odottamaan The Falcon and the Winter Soldieria, joka alkoi jo kaksi viikkoa WandaVisionin finaalijakson jälkeen. Positiivisin mielin aloitin kuitenkin The Falcon and the Winter Soldierin katsomisen heti, kun sen ensimmäinen jakso julkaistiin Disney+:ssa.

Sam Wilson ja Bucky Barnes, eli Falcon ja Winter Soldier saavat tehtäväkseen pysäyttää terroristijärjestö Lipunmurskaajat, mihin he tarvitsevat apua niin vanhoilta ystäviltään kuin vihamiehiltäänkin. Samaan aikaan Yhdysvaltojen armeija esittelee uuden Captain American.




Anthony Mackie ja Sebastian Stan palaavat rooleihinsa Sam "Falcon" Wilsonina ja Bucky "Winter Soldier" Barnesina. Kun sarjasta ilmoitettiin, en ollut erityisen kiinnostunut, sillä elokuvien puolella olin kokenut molemmat hieman tylsemmiksi sivuhahmoiksi suurten sankarien vierellä. Sarja toimiikin vain ja ainoastaan positiivisesti molemmille hahmoille ja nyt kun Iron Manin, Thorin ja Spider-Manin kaltaiset sankarit on raivattu pois tieltä, kaksikko pääsee täysin uudella tavalla valokeilaan. Samalla Mackie ja Stan tekevät luultavasti parasta työtään Marvel-maailmassa tähän mennessä. Erityisen hienoa on, kuinka täydellisesti heidän kemiansa kohtaavat. Sarja on täynnä mitä lystikkäintä dialogia ja naljailua hahmojen välillä ja jo sen ansiosta heidän omaan seikkailuunsa hyppää mielellään mukaan. Sen lisäksi, että Sam ja Bucky toimivat mahtavana parivaljakkona, toimivat he erittäin hyvin omillaankin. Molemmilla on omat henkilökohtaiset vaikeutensa, joita he yrittävät käsitellä sarjan aikana. Sam epäröi kovasti saatuaan Captain American kilven Avengers: Endgamen (2019) päätteeksi, kun taas Buckyä vaivaavat painajaiset ja traumat ajaltaan aivopestynä Winter Soldierina.
     Uusina hahmoina sarjassa esitellään Kurt Russellin pojan Wyattin näyttelemä John Walker, joka valitaan uudeksi Captain Americaksi ja joka on erityisen kiehtova uusi tapaus, sekä Erin Kellymanin esittämä Lipunmurskaajat-terroristiorganisaation johtohahmo Karli Morgenthau, jonka ajatusmaailmaa avataan pikkuhiljaa sarjan aikana. Muita hahmoja ovat mm. Walkeria auttava Lemar "Battlestar" Hoskins (Clé Bennett), Samin sisko Sarah (Adepero Oduye), Samia auttava sotilas Joaquin Torres (Danny Ramirez), sekä Captain America: The Winter Soldierista (2014) ja Captain America: Civil Warista (2016) tutut Sharon Carter (Emily VanCamp) ja Avengers-tiimin hajottanut paroni Zemo (Daniel Brühl). Uudet hahmot ovat oivallisia lisäyksiä ja heitä hyödynnetään hyvin tarinassa. Vanhoja tuttuja on mukava nähdä pitkästä aikaa. Erityisesti Brühl pääsee loistamaan Zemon osassa.




Siitä huolimatta, että The Falcon and the Winter Soldier alkoi kovaa kyytiä WandaVisionin päättymisen jälkeen, ei tässä päässyt minkäänlaista Marvel-ähkyä tulemaan. Tähän vaikuttaa voimakkaasti se, että vaikka kummatkin ovat Marvelin elokuvauniversumiin sijoittuvia sarjoja, ne ovat tyyleiltään ja toteutukseltaan valtavan erilaisia. Siinä, missä WandaVision oli mysteerinen ja tilannekomediahenkinen sarja maagisuuden kera, The Falcon and the Winter Soldier on paljon suoraviivaisempi vakoojamainen toimintajännäri. Aluksi pelkäsin, että WandaVisionin monikerroksisen tarinan jälkeen tällainen "helpompi" toimintasarja olisi automaattisesti paljon heikompi, mutta sarja tarjosikin todella ison positiivisen yllätyksen. Sarjan voi katsoa kevyenä ja vauhdikkaana toimintaviihteenä, missä murjotaan säännöllisin väliajoin pahiksia turpaan, mutta tästäkin löytyy lopulta paljon enemmän kerroksia pinnan alta.

Kuten jo aiemmin sanoin, sekä Samilla että Buckylla on omat henkilökohtaiset haasteensa, joiden käsittelyyn käytetään hyvin aikaa. Lisäksi heidän omat haasteensa aiheuttavat myös yhteisiä konflikteja, Buckyn syyttäessä Samia siitä, että tämä luopui Captain American kilvestä ja Steven antamasta kunniasta. Läpikotaisin konfliktit ovat onnistuneesti luotuja läpi sarjan ja katsojana voi helposti päästä itse kenenkin ajatusmaailmaan, jolloin ymmärtää useampia puolia ja miksi kukin tekee niin kuin tekee. Lisäksi sarja ei pelkää ottaa kantaa ongelmiin Yhdysvalloissa ja on mielenkiintoista, kuinka sarjassa käsitellään mm. maahanmuuttopolitiikkaa, syvälle juurtunutta rasismia ja armeijan toimintaa. Yhdessä kohtaa homma livahtaa hieman saarnaamisen puolelle, mutta muuten painava asia tuodaan mukaan hyvin. Sarjassa puidaan myös Avengers: Infinity Warin (2018) ja Avengers: Endgamen tapahtumia ja kuinka muutaman miljardin ihmisen katoaminen ja ilmestyminen takaisin viisi vuotta myöhemmin on vaikuttanut yhteiskuntaan.




Syvällisten aiheidensakin kanssa The Falcon and the Winter Soldier onnistuu viihdyttämään täysillä läpi kestonsa. Vain kuuden jakson mitta tekee sarjasta oivallisen tiiviin ja kun hahmot ovat näin hyvin kirjoitettuja ja tarina näin mielenkiintoinen, vajaan tunnin mittaiset jaksot kulkevat vauhdilla. Jos sarjaa ryhtyy katsomaan vasta, kun se on julkaistu kokonaan, katsoo sen sujuvasti läpi yhdessä päivässä - niin koukkuun siihen lopulta jää. Toimintakohtauksia tosiaan riittää joka jaksossa ja tyylikkäät tappelut ovat oivallisen erilaisia toisistaan. Tuttuun Marvelin tapaan huumoriakin löytyy ja Samin ja Buckyn kettuilut toisilleen tarjoavat monet naurut. Marvelin faneille mukana on tietty myös kivoja yksityiskohtia, yllätyksiä ja silmäniskuja, jotka vain innostavat lisää.

Koko sarjan ohjauksesta vastaa Kari Skogland, joka oli aiemmin tehnyt mm. Marvelin Netflix-sarjaa The Punisher (2017-2019). Sarjaa katsoessa onkin selvää, että hommaa hoitaa yksi ohjaaja, jolla on selvä visio, millainen lopputuloksesta pitää tulla. Skogland hoitaa tonttinsa taidokkaasti niin henkilödraaman kuin toiminnankin puolella. Sarjan luoja Malcolm Spellmanin johdolla käsikirjoittajatkin tekevät oivaa työtä ja panostavat mainiosti niin tarinaan kuin siinä pyöriviin ihmisiin. WandaVisionin tavoin tuotantoarvoiltaan The Falcon and the Winter Soldier näyttää enemmän elokuvalta kuin televisiosarjalta. Heti avausjakson toimintakohtauksessa sarja tarjoaa näyttäviä erikoistehosteita, osoittaen, ettei Marvel ole kitsastellut kustannuksissa. Kuvaus on tyylikästä ja leikkaus sujuvaa. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat onnistuneet ja äänimaisemakin toimii hyvin. Musiikeista vastaa Captain America: The Winter Soldierin ja Captain America: Civil Warin säveltäjä Henry Jackman, joka jatkaa filmeistä tutulla linjalla, mikä sopii erittäin hyvin sarjan meininkiin.




Yhteenveto: The Falcon and the Winter Soldier on jälleen mahtava lisäys Marvelin alati laajenevaan maailmaan. Sarja nostaa nimikkohahmonsa täysin uudenlaiseen valokeilaan ja niin Bucky Barnesista kuin erityisesti Sam Wilsonista saadaan paljon enemmän irti kuin ennen. Sebastian Stan ja Anthony Mackie tekevät entistä parempaa työtä rooleissaan ja heidän kemiansa kohtaavat täydellisesti, tehden Falconista ja Winter Soldierista erittäin toimivan ja veikeän parivaljakon. Hahmot naljailevat hauskasti vähän väliä toisilleen ja mukana on tuttua Marvel-huumoria. Jännitettäkin on luvassa, kuten myös tyylikkäitä toimintakohtauksia, sekä onneksi myös oivaa syvyyttä. Sarja panostaa hyvin hahmoihinsa ja heidän konflikteihinsa; niin sisäisiin kuin ongelmiin toistensa kanssa. Samalla sarjassa otetaan kantaa tosimaailmankin ongelmiin. Kuuden jakson mitassa sarja ei käy tylsäksi ja tunnin kestävät jaksot menevät vauhdilla. Tuotantoarvoiltaan sarja on elokuvien luokkaa ja mukana on hulppeita tehosteita. Suosittelen tietty The Falcon and the Winter Soldieria erittäin lämpimästi kaikille Marvel-faneille. Jos WandaVision ei iskenyt mysteeriensä, taikuuksiensa ja tilannekomediakikkailunsa kanssa, paljon suoraviivaisempi ja toimintapainotteisempi The Falcon and the Winter Soldier voi sopia paremmin. Toisille taas tämän sarjan tyyli voi tuntua pettymykseltä WandaVisioniin verrattuna. Itse pidin todella paljon molemmista ja nyt jään innolla odottamaan kesäkuussa alkavaa Loki-sarjaa (2021-)...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 23.4.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
The Falcon and the Winter Soldier, Yhdysvallat, 2021, Marvel Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti