TV-sarja: WandaVision (2021)

WANDAVISION



Luoja: Jac Schaeffer
Pääosissa: Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Kathryn Hahn, Teyonah Parris, Randall Park, Kat Dennings, Debra Jo Rupp, Fred Melamed, David Payton, Josh Stamberg, Julian Hilliard ja Jett Klyne
Genre: fantasia, komedia, romantiikka, scifi
Jaksomäärä: 9
Jakson kesto: 30 minuuttia - 50 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 48 minuuttia
Ikäraja: 12

WandaVision on Jac Schaefferin luoma televisiosarja, joka sijoittuu Marvelin elokuvauniversumiin. Kun Marvelin omistava Disney alkoi lanseeraamaan omaa suoratoistopalveluaan Disney+, Marvel alkoi suunnittelemaan useita elokuvauniversumiinsa sijoittuvia televisiosarjoja palveluun. Ensimmäisenä ideana toteutukseen lähti WandaVision, Marvelin pitäessä ideaa niin hyvänä ja kiehtovana. Sarjan kuvaukset käynnistyivät marraskuussa 2019, mutta ne jouduttiin keskeyttämään maaliskuussa 2020 alkaneen koronapandemian vuoksi. Samalla myös sarjan julkaisua piti siirtää eteenpäin. Kuvaukset käynnistyivät uudelleen syyskuussa ja vihdoin tammikuussa 2021 WandaVisionin jaksot alkoivat pyöriä Disney+ -palvelussa, käynnistäen Marvelin elokuvauniversumin neljännen vaiheen. Itse suurena Marvel-fanina olin tietty innoissani sarjan katsomisesta. Tosin vielä silloin, kun WandaVision ja muut sarjat ilmoitettiin, odotukseni olivat enemmän tulevissa Marvel-elokuvissa, kuten Black Widow'ssa (2021). Kuitenkin kun elokuvien julkaisua on vain siirretty ja siirretty, alkoi käydä selväksi, että nämä sarjat olisivatkin tiedossa ensin. Vähitellen aloinkin tuumia, että ne leffat tulevat sitten kun tulevat ja aloin enemmän innostua sarjoista. Katsoinkin WandaVisionin kaksi ensimmäistä jaksoa heti, kun ne julkaistiin ja sen jälkeen olen katsonut uudet jaksot aina heti perjantaiaamuna, kun ne on julkaistu. En vain sen takia, että olin malttamaton näkemään lisää, vaan koska huomasin, että sosiaalinen media oli täynnä juonipaljastuksia lähes heti uuden jakson ilmestymisen jälkeen. Ei kuitenkaan hätää, tämä arvostelu on mahdollisimman spoileriton!

Vastanainut pariskunta Wanda ja Vision muuttavat idylliseen asuntoon Westview'n kaupungissa. Peitellessään taianomaisia kykyjään Wanda ja Vision alkavat pian huomata, ettei kaikki olekaan sitä, miltä näyttää...




Elizabeth Olsen ja Paul Bettany palaavat tuttuihin rooleihinsa mieltä hallitsevia kykyjä omaavana Wanda Maximoffina ja tekoälyisenä Vision-robottina. Vaikka Olsen ja Bettany ovat tehneet ennenkin rooleissaan hyvää työtä, ovat Wanda ja Vision aiemmin jääneet pääasiassa sivuhahmoiksi Marvelin elokuvauniversumissa. Nyt heidät on nostettu valokeilaan omaan sarjaansa ja niin Bettany kuin etenkin Olsen pääsevät loistamaan täysin uudella tavalla. Heidän väliltään löytyvä kemia on entistä vahvempi ja jokin tässä kummallisessa rakkaustarinassa toimii erinomaisesti. Hahmoihin syvennytään paremmin, enkä ihmettele jos sarjan myötä Wandasta ja Visionista nousee uudet suosikkihahmot katsojalle.
     Lisäksi sarjassa nähdään mm. Kathryn Hahn, Fred Melamed, Debra Jo Rupp, Teyonah Parris ja David Peyton Wandan ja Visionin naapureina pienessä Westview-kaupungissa. Myös sivunäyttelijät, etenkin hillittömästi eläytyvä Hahn, tekevät hyvää työtä osissaan.

Marvelin elokuvauniversumi on osoittanut muuntautumiskykynsä moneen otteeseen yli kymmenen vuoden olemassaolonsa aikana. Saagan varrella on nähty niin perinteisempää supersankaritoimintaa kuin myös fantasiatarua, avaruusseikkailua, toista maailmansotaa ja vakoojajännäriä. Nyt olemme saaneet WandaVisionin, joka on... eri vuosikymmeniä mukaileva tilannekomedia? Tätä siis ihan kuvattiin liveyleisönkin edessä ja mukana on naururaidat, mainoskatkot ja kaikki. Jaksojen introt ottavat vaikutteita ikonisista komediasarjoista ja toteutus on täydellisesti kopioitu esikuviltaan. Kaikki näyttelemisestä lavasteisiin ja ihan kuvaustyyleihin, erikoistehosteisiin ja äänimaailmaan ovat todella tarkkaan lainattu eri aikakausilta. Kuvasuhde muuttuu sen mukaan, millaiset televisiot oli olemassa milloinkin ja ensimmäiset jaksot ovat mustavalkoiset. Välillä menoon jopa uppoutuu niinkin voimakkaasti, että unohtaa sarjan olevan tältä vuodelta. On niin ilahduttavaa nähdä jotain tällaista tänä päivänä ja vieläpä Marvelin sarjassa. Järki sanoisi, että idea on täysin älytön, eikä se voisi millään toimia, mutta niin vain Marvelin taikurit ovat saaneet loistosettiä aikaan.




Mutta mistä ihmeestä tässä on oikein kyse? Miten WandaVision yhdistyy Marvelin elokuvauniversumiin ja missä kohtaa aikajanaa se tapahtuu? Ensimmäisestä jaksosta lähtien kysymysten tulva täyttää katsojan ja joka kerta, kun annetaan uusia vastauksia, herää myös lisää kysymyksiä. Mihinkään tähän en tietenkään aio vastata, vaan teidän pitää itse katsoa sarja, jos haluatte tietää. Ja todella suosittelen sarjan katselua, sillä se on aivan mahtava! Olin koukussa heti avausjakson ensisekunneista lähtien, kun Marvel Studiosin logo pärähtää käyntiin mahtipontisten fanfaarien säestämänä ja hiljalleen logo muuttuu mustavalkoiseksi ja kuvasuhde lähes neliömäiseksi. Sillä hetkellä tiesin, että nyt olisi tiedossa jotain täysin uutta ja erilaista sarjakuvasovitusten genressä, enkä ollut väärässä. WandaVisionista muodostui niinkin koukuttava teos, että aloitusjaksojen jälkeen viikot olivatkin lähinnä sitä, että odottelin seuraavaa jaksoa ilmestyväksi. Sarjan takia perjantaista muodostui viikon kohokohta, samalla lailla kuin The Mandalorian -sarjan (2019-) kanssa kävi viime vuonna. Sarja jopa hyötyy siitä, että sitä ei julkaistu kaikkea kerralla, vaan fanit joutuivat odottamaan viikon ajan seuraavaa palasta tässä kertomuksessa. Uutta jaksoa odotellessa olikin hyvä aika puhua muiden fanien kanssa erilaisista teorioista internetissä ja sitten nähdä, toteutuivatko niistä mitkään.

Sen lisäksi, että sarja pitää sisällään paljon kysymyksiä ja sen mysteerisyys koukuttaa, on WandaVision muutenkin onnistunut paketti. Se on äärimmäisen viihdyttävä ja suurimmaksi osaksi todella hauska. Jopa komedian tyyli vaihtuu pitkin sarjaa, kun kuljetaan vuosikymmenestä toiseen. Ensimmäisten jaksojen hauskuus syntyy lähinnä siitä, kuinka puista ja pöljää kaikki on. Tekijät ovat selvästi vanhojen komediasarjojen faneja, sillä toteutus osuu niin täydellisesti maalitaulun keskelle. Tunnelma on kaikin puolin taidokkaasti loihdittu ja sarja tekee ovelia käänteitä siellä täällä. Yllätyksiä on totta tosiaan luvassa ja kerran jos toisenkin suuni loksahti auki. WandaVision avaa tietä monenlaisille uusille mahdollisuuksille Marvelin elokuvauniversumissa ja onkin kiehtovaa nähdä, minne saagaa kuljetetaan tämän lystikkään sarjan jälkeen...




Sarjan tekninen toteutus todella ällistyttää. Vaikka Marvelin elokuvauniversumissa onkin nähty koko elokuvahistorian eeppisimpiin hetkiin kuuluvia tapahtumia, on hienoa, että näinkin pienimuotoinen toteutus voi tarjota paljon riemua. Kuten jo sanoin, tekninen puoli mukailee erilaisia tilannekomedioita ja tarkoitan ihan jokaista osa-aluetta. Kameratyöskentely on mietitty täysin sen mukaan, kuinka paljon kameraa liikuteltiin eri vuosikymmenien sarjoissa. Kuvasommittelu on pitänyt miettiä kuvasuhteiden mukaan ja päälle onkin lisätty niin mustavalkoisuutta kuin rakeisuutta lisäämään aikojen henkeä. Eri aikakausien lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat upeat. Efektitkin mukailevat aikakausia. Ensimmäisissä jaksoissa ne ovat todella halvan näköiset, mutta vain hyvällä tapaa. Kun Wanda kokkaa taikavoimiensa avulla, katsoja yrittää tihrustaa, näkisikö leijuvissa astioissa vaijereita. Kun Vision muokkaa kasvonsa ihmismäisiksi sulautuakseen joukkoon, muutoksen efektit ovat kuin joku olisi piirtänyt käsin kuvan päälle. Äänimaisemakin on onnistuneesti rakennettu ja säveltäjä Christophe Beck tunnelmoi oivallisesti musiikeillaan. Niin alku- kuin lopputekstit ovat tyylikkäät, mutta niistä koituu myös kenties sarjan suurin miinuspuoli. Miksi ihmeessä lopputekstit kestävät noin seitsemän minuuttia? Jaksot itsessään ovat vain noin 30-40 minuuttisia, joten miksi siitä käytetään suunnilleen neljäsosa pelkkiin lopputeksteihin?

Yhteenveto: WandaVision on valloittavan mahtava lisäys television puolelle tosissaan laajenevaan Marvelin elokuvauniversumiin. Sarja on todella hilpeä, kummallinen, syvällinen ja vekkulimainen teos, mikä koukuttaa todella pahasti. Mysteeriä aletaan hitaasti rakentamaan ensimmäisestä jaksosta lähtien ja vaikka vastauksia annetaan, katsojalle herää silti koko ajan lisää kysymyksiä. Sarja tekee nokkelia käännöksiä siellä täällä, harhauttaen oivaltavasti katsojaa vähän väliä. Elizabeth Olsen ja Paul Bettany pääsevät säkenöimään aiempaa upeammin Wandana ja Visionina. Olsenin ja Bettanyn väliltä löytyy vahvaa kemiaa ja heidän rakkaustarinansa on todella voimakas. Eri aikakausien tilannekomediasarjoja tiiviisti seuraava toteutus on erittäin vakuuttava, ja ilahduttaa katsojaa joka jaksossa. Tekninen puoli on erinomaista ja sarjasta näkee tekijöiden rakkauden eri vuosikymmenten komediasarjoja kohtaan. Kaikin puolin WandaVision on loistava teos, jota suosittelen lämpimästi kaikille Marvel-faneille. Toiminnannälkäisille katsojille sarja saattaa tuottaa pettymyksen, sillä kyse on ihan muusta. Toiminnan lähes täysi puute ei itseäni haitannut yhtään, sillä hahmot, tarina ja toteutus toimivat niin hienosti. Nyt jäänkin innolla odottamaan, mitä muuta Marvelin televisiopuolella on valmisteltu faneja varten. Kauaa ei seuraavaa sarjaa tarvitse todellakaan odottaa, sillä The Falcon and the Winter Soldier -sarja (2021) alkaa jo kahden viikon päästä!

Kolmessa jaksossa nähdään vielä lopputekstien aikana lyhyet kohtaukset - finaalijaksossa jopa kaksin kappalein.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 5.3.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
WandaVision, Yhdysvallat, 2021, Marvel Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti