TV-sarja: Orange Is the New Black, kausi 3 (2015)

ORANGE IS THE NEW BLACK - KAUSI 3Luoja: Jenji Kohan
Pääosissa: Taylor Schilling, Laura Prepon, Uzo Aduba, Dascha Polanco, Kate Mulgrew, Taryn Manning, Samira Wiley, Danielle Brooks, Selenis Leyva, Yael Stone, Michael Harney, Nick Sandow, Adrienne C. Moore, Natasha Lyonne, Lea DeLaria, Elizabeth Rodriguez, Laverne Cox, Diane Guerrero, Annie Golden, Constance Shulman, Kimiko Glenn, Ruby Rose, Jackie Cruz, Catherine Curtin, James McMenamin, Matt Peters, Matt McGorry, Pablo Schreiber, Michael Chernus ja Mary Steenburgen
Genre: draama, komedia, rikos
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: 53 minuuttia - 1 tunti 30 minuuttia - Yhteiskesto: noin 13 tuntia 10 minuuttia
Ikäraja: 16

Piper Kermanin kirjaan Orange Is the New Black: My Year in a Women's Prison (2010) perustuva televisiosarja Orange Is the New Black nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflixissä heinäkuussa 2013. Vuotta myöhemmin ilmestynyt toinen kausi vain kasvatti suosiota ja kolmannen kauden teko lähtikin heti liikkeelle. Kuvaukset käynnistyivät loppukesästä 2014 ja lopulta Orange Is the New Blackin kolmas tuotantokausi ilmestyi Netflixiin kesäkuussa 2015. Tämäkin kausi keräsi kehuja niin katsojilta kuin kriitikoilta, minkä lisäksi se sai kaksi Golden Globe -ehdokkuutta (paras komedia- tai musikaalisarja ja paras naissivuosa), sekä yhden Emmy-ehdokkuuden (paras roolitus). Itse olin jo pidemmän aikaa pohtinut Orange Is the New Blackin katsomista ja kun huomasin sarjan täyttävän tänä kesänä kymmenen vuotta, päätin juhlan kunniaksi vihdoin pistää sarjan pyörimään. Pidin todella paljon kahdesta ensimmäisestä kaudesta ja aloitinkin kolmoskauden positiivisin mielin.

Samalla kun Litchfieldin vankilan tulevaisuus horjuu vaakalaudalla, Alex Vause palaa vankilaan, aiheuttaen ongelmia Piper Chapmanille.
Jason Biggsin näyttelemää Larry-poikaystävää lukuun ottamatta Orange Is the New Blackin tutut hahmot tekevät jälleen paluun ja jälleen kerran käy selväksi, että keskiössä oleva Piper Chapman (Taylor Schilling) on tylsintä antia omassa sarjassaan. Schillingin roolisuorituksessa ei ole mitään vikaa, hän on erittäin mainio, mutta Piperin toiminta ja asenne käyvät vähän väliä katsojan hermoille. Niinpä onkin onni, että Litchfieldin vankila on täynnä toinen toistaan kiinnostavampia, pidettävämpiä ja omituisempia tyyppejä, joiden menoa seuraa jälleen mielellään. "Crazy Eyes" (Golden Globe -ehdokas Uzo Aduba), raskaana oleva Daya (Dascha Polano), hänen äitinsä Aleida (Elizabeth Rodriguez), kokki Red (Kate Mulgrew), Taystee (Danielle Brooks), Poussey (Samira Wiley), Gloria (Selenis Leyva), Tiffany (Taryn Manning), Lorna (Yael Stone), Cindy (Adrienne C. Moore), Yoga (Constance Shulman), Sophia (Laverne Cox), Soso (Kimiko Glenn), Norma (Annie Golden) ja Nicky (Natasha Lyonne) ovat monessa mukana ja heidän lisäksi Alex Vause (Laura Prepon) palaa takaisin Litchfieldiin, Piperin ikäväksi. Uutena vankina esitellään Ruby Rosen näyttelemä Stella.
     Vankilan johdossa toimivat Joe Caputo (Nick Sandow) ja Sam Healy (Michael Harney) ovat omien ongelmiensa äärellä, vankilan tulevaisuuden ollessa vaakalaudalla. Tutut vartijat Bennett (Matt McGorry) ja nyt itse vankilassa viruva Mendez (Pablo Schreiber) käyvät lähinnä kääntymässä kauden varrella, tehden tilaa muille kollegoilleen. Merkittävimpinä esiin nousevat Nickyn huumebisneksiin osallistuva Luschek (Matt Peters) ja Tiffanyn kanssa tuttavuutta tekevä Coates (James McMenamin). Jälleen on selvää, että monet vankilan työntekijöistä ansaitsisivat omat sellinsä tekojensa takia. Näyttelijäkaarti on edelleen huippuvireessä ja käsikirjoittajat keksivät monenlaisia kuvioita näiden hahmojen päiden menoksi.
Orange Is the New Blackin kolmas tuotantokausi ei ihan yllä kahden edellisen kauden korkeuksiin, mutta se on silti todella toimivaa ja paikoin erittäin viihdyttävää jatkoa mainiolle vankilasarjalle. Kauden ensimmäinen puolikas on ajoittain hieman raskassoutuinen ja jopa epäkiinnostava, ennen kuin kauden varrella kulkevat useat juonikuviot alkavat ottamaan muotoa ja eskaloitumaan kauden toisella puoliskolla mielenkiintoisiksi ja iskeviksi. Ja tällä tuotantokaudella totta vie on paljon juonikuvioita tarjottavanaan. Lähes jokainen hahmo saa oman kaarensa kauden varrella. Erään hahmon ympärille muodostuu kummallinen kultti, toinen taas aloittaa salakavalan ja todella kyseenalaisen bisneksen. Yksi tekee huumediilejä, jonkun toisen pohtiessa uskontonsa puolesta. Merkittävimpänä juonikuviona on Litchfieldin vankilan tulevaisuutta uhkaavat budjettikysymykset, joka vaikuttaa esimerkiksi Redin keittiössä, kun kunnon ruoan sijaan varastot täytetään halpistöhnällä. Yksi omasta mielestäni kiinnostavimmista kuvioista on edelleen Dayan raskaus, tarinakaari, joka viedään kaudella huippuunsa.

Vankilan tapahtumien lisäksi tälläkin tuotantokaudella syvennytään hahmojen taustoihin ja näytetään otteita heidän menneisyyksistään. Osa takaumista kertoo heidän rikollisten uriensa aluista ja kuinka he päätyivät vankilaan, kun taas toiset esittelevät heidän kohtaamiaan vääryyksiä, välillä jopa lapsesta alkaen. Jälleen kerran takaumat rikastuttavat hahmoja ja sarjaa, sekä tuovat tunnetta peliin. Kauden varrella katsoja pääseekin niin nauramaan kuin herkistymään ja jännittämään hahmojen puolesta. Lisäksi se sai minut viimeinkin välittämään Tiffanysta, jota olin aiemmilla kausilla pääasiassa inhonnut. Kaikki huipentuu taas puolitoistatuntiseen finaalijaksoon, jonka loppupäätä on mahdotonta olla katsomatta leveä hymy huulilla.
Tuotantokauden ohjaajat rakentavat tunnelmaa taitavasti ja saavat näyttelijöistä kaiken irti. Käsikirjoittajilta kestää pistää kolmoskausi kunnolla käyntiin, mutta kun he pääsevät vauhtiin lukuisten juonikuvioiden kanssa, meno sen kuin paranee. Tämäkin Orange Is the New Blackin tuotantokausi on taitavasti kuvattu ja pääasiassa sujuvasti leikattu kasaan. Lavasteet ja asut ovat edelleen mainiot ja maskeeraukset näyttävät hyviltä. Äänimaailma on oivallisesti pistetty kasaan musiikkeja myöten ja Regina Spektorin esittämä tunnuslaulu You've Got Time on yhä aivan mahtava.

Yhteenveto: Orange Is the New Blackin kolmas tuotantokausi on oikein mainiota jatkoa loistavasti käynnistyneelle vankilasarjalle. Kahden ensimmäisen kauden tasolle ei tällä kertaa ylletä, lähinnä kauden hieman raskassoutuisen ensimmäisen puoliskon takia. Toisella puoliskolla kausi ottaa tuulta siipiensä alle ja paranee jakso jaksolta. Kausi on pullollaan useita juonikuvioita, jotka herättävät vaihtelevasti mielenkiintoa. Kaikkea kasvatellaan kohti finaalia ja päätösjakso onkin kauden parasta antia. Näyttelijät suoriutuvat jälleen kerran vakuuttavasti rooleistaan, mutta Taylor Schilling ei onnistu vieläkään nostamaan Piper-hahmoaan sarjan tykättävimpien tyyppien joukkoon. Myös teknisiltä ansioiltaan kausi on taitavasti tehty. Jos pidit Orange Is the New Blackin edellisistä tuotantokausista, kannattaa kolmaskin katsoa, vaikkei se olekaan yhtä hyvä kuin edeltäjänsä.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 28.5.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Orange Is the New Black, Yhdysvallat, 2013-2019, Tilted Productions, Lionsgate Television


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti