TV-sarja: Reservation Dogs, kausi 2 (2022)

RESERVATION DOGS - KAUSI 2Luojat: Sterlin Harjo ja Taika Waititi
Pääosissa: Devery Jacobs, D'Pharaoh Woon-A-Tai, Lane Factor, Paulina Alexis, Elva Guerra, Sarah Podemski, Zahn McClarnon, Lil Mike, Funny Bone, Dallas Goldtooth, Kirk Fox, Matty Cardarople, Jana Schmieding, Tamara Podemski, Nathalie Standingcloud ja Dalton Cramer
Genre: draama, komedia
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 25 minuuttia - 33 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 52 minuuttia
Ikäraja: 16

Sterlin Harjon ja Taika Waititin luoma draamakomediasarja Reservation Dogs nousi pienimuotoiseen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa elokuussa 2021. Jatkoa ryhdyttiin heti suunnittelemaan ja kuvaukset käynnistyivät alkuvuodesta 2022. Lopulta Reservation Dogsin toinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa saman vuoden elokuussa. Itse kiinnostuin sarjasta heti, kun se saapui Suomeen Disney+ -palvelun kautta, lähinnä sen vekkulin, Quentin Tarantinon Reservoir Dogsista (1992) väännetyn nimen takia. Pohdin sarjan katselua, kun tämä kakkoskausi julkaistiin, mutta tuolloin homma jäi pelkän ajatuksen tasolle. Kuitenkin nyt, kun Reservation Dogs on saanut kolmannen ja samalla viimeisenkin tuotantokautensa, päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Pidin sarjan avauskaudesta ja ryhdyinkin positiivisin mielin katsomaan kakkoskautta.

Samalla kun Oklahoman reservaatissa korjaillaan tornadon aiheuttamia vahinkoja, Jackien kyytiin hypännyt Elora matkaa kohti Kaliforniaa.
Ykköskaudelta tutut "reservaattikoirat" tekevät paluun, joskin alun perin viisikosta nelikoksi muuttunut poppoo on nyt hajonnut, Eloran (Devery Jacobs) lähdettyä ykköskauden päätteeksi NDN Mafia -jengin johtajan Jackien (Elva Guerra) mukaan Kaliforniaan. Bear (D'Pharaoh Woon-A-Tai), Cheese (Lane Factor) ja Willie Jack (Paulina Alexis) pysyttelevät kotopuolella Oklahomassa, auttaen muita reservaatin asukkeja korjaamaan ykköskauden finaalijaksossa iskeneen tornadon aiheuttamia tuhoja. Hahmot toimivat toistamiseen mainiosti ja heitä syvennetään onnistuneesti tuotantokauden edetessä. Vaikka tällä kaudella Elora tuntuu nousevan merkittävimpänä esille, Bear, Cheese ja Willie Jack saavat ykköskauden tapaan myös omat jaksonsa ja jokainen nelikosta saa hyvin ruutuaikaa. Jacobs, Woon-A-Tai, Factor ja Alexis ovat yhä hyviä rooleissaan ja heidän yhteishenkensä on vain vahvistunut kuvausten edetessä.
     Muutkin tutut, kuten poliisi Big (Zahn McClarnon), rap-kaksikko Mose (Lil Mike) ja Mekko (Funny Bone), sekä saman tien fanisuosikiksi noussut edesmennyt soturi William Knifeman (Dallas Goldtooth) tekevät paluun ja yllättäen myös "tädit", eli Bearin äiti Rita (Sarah Podemski), Jackien täti Bev (Jana Schmieding), Eloran täti Teenie (Tamara Podemski), sekä Natalie (Nathalie Standingcloud) pääsevät tähdittämään omaa jaksoaan. Sivunäyttelijätkin suoriutuvat oivallisesti rooleistaan, Mosen, Mekkon ja Knifemanin hengen tarjotessa jälleen hupaisia hetkiä.
Reservation Dogsin toinen tuotantokausi jatkaa oivallisesti ykköskauden perässä, joskin se ei ihan samalla lailla nappaa mukaansa. Kakkoskauden avausjakso jatkaa toimivasti suoraan siitä, mihin viimeksi jäätiin ja erityisesti Eloran ja Jackien reissua on kiinnostavaa seurata. Mutkia tulee matkaan, eikä Kalifornia ole niin helppo paikka saavuttaa kuin reservaatin nuoret ovat uskoneet. Oklahomassa muutkin tutut kohtaavat omat ongelmansa ja myös tällä kertaa kausi ottaa eri jaksoissa keskiöönsä eri hahmoja. Vaikka nuorten meno toimii, huomasin innostuvani eniten tätinelikon omasta jaksosta, sekä etenkin Bigin huumeidentäyteisestä soolojaksosta.

Vaikka sarjassa onkin omat sekopäisyytensä, myös tällä kaudella draama ja komedia tuntuvat varsin aidoilta, aivan kuin seuraisimme todellisten ihmisten elämiä. Hahmojen keskustelut vievät usein mennessään, sisälsivät ne sitten hupaisaa sanailua tai vakavampiakin aiheita. Reservaattikoiriin aiemmin kuulunut, itsemurhan tehnyt Daniel (Dalton Cramer) nousee tietty usein puheenaiheeksi, mutta kausi ei saavuta tällä kertaa samaa liikuttavuutta kuin edellinen. Kauden loppupää ryhtyy viemään sarjaa uusille poluille ja mainion finaalijakson lopuksi aloin odottamaan, mitä kolmas ja viimeiseksi ilmoitettu tuotantokausi tuo tullessaan.
Sarjan toisen luojan Sterlin Harjon johdolla ohjaajat pitävät tunnelman mainiona ja käsikirjoittajat syventävät hahmoja, sekä työstävät heidän välille luonnollisen kuuloisia keskusteluja. Reservation Dogsin kakkoskausi on myös pätevästi kuvattu ja visuaalista ilmettä vain korostaa värimäärittely, joka tekee useista mustista alueista vihertäviä. Lavasteet ja asut ovat mainiot ja äänimaailma on hyvin rakennettu.

Yhteenveto: Reservation Dogsin toinen tuotantokausi on oivaa jatkoa erittäin hyvin käynnistyneelle draamakomediasarjalle. Draaman ja komedian välillä hypähdellään tälläkin kertaa pätevästi, joskin draama ei johda samanlaisiin liikuttavuuksiin, eikä komedia naurata ihan samalla lailla kuin viimeksi. Näiden nuorten elämiin hyppää jälleen mielellään mukaan ja heitä hyödynnetään oivallisesti pitkin kautta. Porukka toimii hyvin niin yhdessä kuin omillaan, jaksojen nostaessa yksi kerrallaan eri hahmoja parrasvaloihin. Vaikka Elora, Bear, Cheese ja Willie Jack ovatkin mainiot hahmot, parhaita jaksoja ovat täteihin keskittyvä jakso, sekä Big-poliisin oma jakso. Finaali vie sarjaa uuteen suuntaan ja jättää katsojan odottamaan tarinan päättävää kolmatta kautta positiivisin mielin. Jos siis pidit Reservation Dogsin ensimmäisestä kaudesta, kannattaa kakkoskausikin katsoa.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 9.9.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Reservation Dogs, Yhdysvallat, 2021-2023, FX Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti