TV-sarja: Reservation Dogs, kausi 1 (2021)

RESERVATION DOGS - KAUSI 1Luojat: Sterlin Harjo ja Taika Waititi
Pääosissa: D'Pharaoh Woon-A-Tai, Devery Jacobs, Lane Factor, Paulina Alexis, Sarah Podemski, Zahn McClarnon, Dallas Goldtooth, Lil Mike, Funny Bone, Gary Farmer, Elva Guerra, Jack Maricle, Jude Barnett, Xavier Bigpond, Kirk Fox, Matty Cardarople, Jon Proudstar, Kimberly Guerrero, Sten Joddi ja Dalton Cramer
Genre: draama, komedia
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 24 minuuttia - 31 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 35 minuuttia
Ikäraja: 16

Reservation Dogs on Taika Waititin ja Sterlin Harjon luoma televisiosarja, joka on ihka ensimmäinen sarja, jonka ohjaajat ja näyttelijät ovat lähes kaikki Amerikan alkuperäiskansalaisia. Sarjan teosta ilmoitettiin loppuvuodesta 2019, mutta tuotanto joutui viivästymään hieman alkuvuodesta 2020 alkaneen koronaviruspandemian vuoksi. Lopulta kuvaukset käynnistyivät loppuvuodesta 2020 ja Reservation Dogsin ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa (Suomessa Disney+ -palvelun kautta) elokuussa 2021. Kausi sai hyvin katsojia, minkä lisäksi se keräsi paljon kehuja kriitikoilta ja nappasi myös Golden Globe -ehdokkuuden parhaana komedia- tai musikaalisarjana. Itse kiinnostuin Reservation Dogsista heti, kun sen avauskausi julkaistiin, lähinnä sen hauskan, Quentin Tarantinon Reservoir Dogs -elokuvan (1992) nimellä leikittelyn vuoksi. Nyt kun sarja saa kolmannen ja samalla viimeisen tuotantokautensa, päätin vihdoin ja viimein ryhtyä katsomaan Reservation Dogsia.

Oklahoman alkuperäiskansalaisille tarkoitetulla reservaattialueella elävät nuoret Bear, Elora, Cheese ja Willie Jack viettävät päivänsä hengaillen ja varastellen, tavoitteenaan kerätä tarpeeksi rahaa, jotta he voivat muuttaa reservaatista Kaliforniaan.
Sarjan nimenmukaiset "Reservaattikoirat" ovat D'Pharaoh Woon-A-Tain näyttelemä Bear Smallhill, Devery Jacobsin näyttelemä Elora Danan Postoak, Lane Factorin esittämä Chester "Cheese" Williams ja Paulina Alexisin esittämä Wilhelmina Jacqueline "Willie Jack" Sampson. Nämä neljä aikuisuuden kynnyksellä olevaa Amerikan alkuperäiskansalaista ovat tunteneet toisensa pienestä pitäen ja viettävätkin lähes kaiken aikansa yhdessä. Heidän yhteinen haaveensa on päästä pois reservaatista ja muuttaa Kaliforniaan. Siihen tarvitaan kuitenkin rahaa, eikä nuorelle nelikolle ole niin väliä, hommaako rahaa laillisin vai laittomin keinoin. Bear, Elora, Cheese ja Willie Jack muodostavat nopeasti pidettävän poppoon. Jokainen ryhmästä on omanlaisensa persoona ja jokainen saa kauden varrella hyvin aikaa nousta esille muiden joukosta. Woon-A-Tai, Jacobs, Factor ja Alexis ovat kaikki erittäin mainiot rooleissaan ja heidän kaverikemiansa on onnistuneen uskottava. Katsojasta tuntuu heti, että nämä neljä ovat olleet toistensa tukena monenlaisessa lapsuudesta asti.
     Muita hahmoja sarjassa ovat muun muassa Bearin äiti Rita (Sarah Podemski), Eloran setä Brownie (Gary Farmer), Willie Jackin isä Leon (Jon Proudstar), poliisi Big (Zach McClarnon), räppäävät kaverukset Mose (Lil Mike) ja Mekko (Funny Bone), laitonta tavaraa myyvät Kenny Boy (Kirk Fox) ja Ansel (Matty Cardarople), Reservaattikoirien kanssa kilpailevaan NDN Mafia -jengiin kuuluvat Jackie (Elva Guerra), White Steve (Jack Maricle), Bone Thug Dog (Jude Barnett) ja Weeze (Xavier Bigpond), sekä Bearin näyissä esiintyvän intiaanisoturi William Knifemanin henki (Dallas Goldtooth). Tämä hupaisa henkisoturi nousi nopeasti omaksi suosikkihahmokseni, minkä lisäksi pidin paljon McClarnonin esittämästä poliisista. Ympäri reservaattia pyöräilevät ja räppäävät Mose ja Mekko ovat myös veikeät tapaukset. Sivunäyttelijätkin hoitavat hommansa mallikkaasti.
Reservation Dogs nappasi minut mukaansa heti sähäkällä alullaan, kun Bear, Elora, Cheese ja Willie Jack päättävät varastaa kuormarekan ja myydä sen sisältöineen. Mukaansatempaava jakso esittelee hyvin hahmot ja heidän tavoitteensa, sekä reservaatin ja sen kulttuurin ja käytännöt. Tunnelma on heti kättelyssä mainiosti rakennettu. Sarja sisältää oivaa draamaa ja syventyy toimivasti nuoren nelikkonsa mielenmaisemiin, mutta samalla siitä löytyy myös vekkulia komediaa. Mitään erityisen hulvatonta menoa ei ole luvassa, mutta aina silloin tällöin kaudelta löytyy varsin hauskoja hetkiä ja repliikkejä. Draaman ja myös huumorinkin kautta käsitellään toimivasti alkuperäiskansalaisten kulttuuria ja koettelemuksia. 

Avauskaudelta löytyy kahdeksan noin puolituntista jaksoa, joissa nähdään niin selkeää tarinajatkumoa nelikon yrityksistä kerätä tarpeeksi rahaa toteuttaakseen Kalifornia-unelmansa kuin myös yksittäisiä hahmovetoisia jaksoja, jotka syventyvät sarjan henkilöihin yksi kerrallaan. Bear, Elora, Cheese ja Willie Jack saavat jokainen omat jaksonsa, jotka ovat toinen toistaan kiinnostavampia, hahmojaan syventäviä, että jopa tunteikkaita. Heti sarjan alussa kerrotaan, että nelikon sijaan kyseessä oli alun perin viisikko, kunnes Daniel (Dalton Cramer) kuoli vuotta ennen sarjan tapahtumia. Kun hahmojen taustoja avaavissa jaksoissa päästään vihdoin siihen, mitä Danielille oikeasti tapahtui, on kohtaus musertava. Kauden päätösjakso jättää kertomuksen hyvään paikkaan ja katsojan mielenkiinnolla odottamaan, mitä seuraavaksi on luvassa?
Sarjan ohjaajat rakentavat mainiosti tunnelmaa, tasapainotellen hyvin komedian ja draaman välimaastossa. Välillä he saavat aikaan todella hauskoja hetkiä ja sitten taas yllättävänkin tunteikasta settiä. Käsikirjoittajat pyörittelevät hahmoja ja kertomusta onnistuneesti, syventyen toimivasti sarjan eri osa-alueisiin eri jaksoissa. Reservation Dogsin avauskausi on myös hyvin kuvattu ja sujuvasti leikattu. Visuaalinen ilme näyttää tyylittelynsä kanssa indie-elokuvalta, mikä varmasti ihastuttaa osaa katsojista. Lavasteet ja asut ovat oivalliset ja äänimaailma pätevästi työstetty. 

Yhteenveto: Reservation Dogsin ensimmäinen tuotantokausi on erittäin mainio avaus lupaavalle draamakomediasarjalle. Draama ja komedia kulkevat onnistuneesti käsi kädessä ja kauden varrelta löytyy niin hupaisia hetkiä kuin myös väkevimmillään todella musertavaa menoa. On kiinnostavaa ryhtyä seuraamaan näiden neljän reservaattinuoren elämää ja puuhia, kun he haaveilevat paremmasta tulevaisuudesta. Reservaattialueen menoon syvennytään myös kiinnostavasti. Päänelikosta jokainen pääsee hyvin esille kauden varrella, ja kun kauden alku ja loppu keskittyvät koko poppooseen, välistä löytyvät jaksot nostavat yksi kerrallaan jokaisen hahmoista esille. Puolituntiset jaksot vievät hyvin mukanaan ja tuotantokauden voi helposti tuijottaa läpi vaikka yhden päivän aikana. Näyttelijät suoriutuvat osistaan pätevästi ja myös teknisiltä ansioiltaan sarja on toimiva. Suosittelenkin Reservation Dogsia draamakomedioiden, etenkin indie-tuotantojen ystäville, sekä Amerikan alkuperäiskansan kulttuurista kiinnostuneille.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 27.7.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Reservation Dogs, Yhdysvallat, 2021-2023, FX Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti