TV-sarja: Sugar, kausi 1 (2024)

SUGAR - KAUSI 1Luoja: Mark Protosevich
Pääosissa: Colin Farrell, Kirby, Amy Ryan, James Cromwell, Dennis Boutsikaris, Nate Corddry, Alex Hernandez, Anna Gunn, Sydney Chandler, Eric Lange, Paula Andrea Placido, Jason Butler Harner, Natalie Alyn Lind ja Miguel Sandoval
Genre: rikos, mysteeri
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 33 minuuttia - 49 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 53 minuuttia
Ikäraja: 16

Sugar on Colin Farrellin tähdittämä rikosmysteerisarja. Mark Protosevich kehitteli sarjan idean ja sai Farrellin tarttumaan projektiin niin näyttelijänä kuin tuottajana. Suoratoistopalvelut kilpailivat sarjan oikeuksista ja lopulta Apple TV+ voitti kilpailun parhaalla tarjouksella. Kuvaukset käynnistyivät elokuussa 2022 ja nyt Sugarin ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu Apple TV+ -palvelussa. Itse kiinnostuin sarjasta heti, kun kuulin Farrellin tähdittävän sitä. Kun Sugar oli kokonaan saatavilla Apple TV+:ssa, katsoin sen läpi vajaassa viikossa.

Yksityisetsivä John Sugar saa uuden tapauksen tutkittavakseen: hänen täytyy löytää kuuluisan elokuvatuottajan kadonnut lapsenlapsi Olivia.
Pääroolissa yksityisetsivä John Sugarina nähdään tosiaan Colin Farrell, joka istuu osaansa erinomaisesti. Farrellista löytyy karismaa noir-henkiseksi etsiväksi, joka on kuitenkin genrelle poikkeuksellinen tapaus. Kaiken maailman alkoholisoituneiden ja kyynisten yksityisetsivien keskellä John Sugar on raikas tuulahdus, sillä sympaattinen mies vaikuttaisi haluavan auttaa ihmisiä ihan puhtaasti auttamisen ilosta. Tämä ei tee hänestä yhtään vähemmän pätevää heppua hommaan, vaan Sugar on taitava, silloinkin kun vastassa on fyysinen mittelö. Farrell kanavoi oivallisesti hahmonsa päämääräisyyttä ja katsojana ryhtyy kiinnostuneena hänen kanssa tutkimaan kadonneen Olivian (Sydney Chandler) arvoitusta.
     Sarjassa nähdään myös muun muassa Kirby Sugaria auttavana Rubynä, James Cromwell Olivian isoisänä, elokuvatuottaja Jonathan Siegelinä, Dennis Boutsikaris Olivian isänä, myöskin elokuvien parissa työskentelevänä Bernienä, Nate Corddry Olivian veljenä Davidina ja Amy Ryan Olivian äitipuolena Melaniena. Breaking Bad -sarjasta (2008-2013) tuttu Anna Gunn on myös menossa mukana Margitina. Näyttelijäkaarti suoriutuu läpikotaisin oivallisesti rooleistaan, mutta loppujen lopuksi Sugar on puhtaasti Farrellin show.
Sugar taitaa jopa olla omalaatuisin sarja, mitä vuoden 2024 aikana on tähän mennessä ilmestynyt. Yksityisetsiviä ja muita rikostutkijoita on kyllä nähty, mutta tämä sarja on monin tavoin hyvinkin persoonallinen lisäys kattauksen keskelle. Sarja lainaa paljon vanhoista noir-dekkareista, eikä yhtään häpeile selvää lainailuaan, vaan oikein korostaa asiaa ripottelemalla sekaan klippejä vanhoista klassikkoelokuvista, kuten Gildasta (1946), Tappajista (The Killers - 1946), Kolmannesta miehestä (The Third Man - 1949), Auringonlaskun kadusta (Sunset Boulevard - 1950) ja Vertigo - punaisesta kyyneleestä (Vertigo - 1958). John Sugar itse rakastaa elokuvia ja höpöttääkin niistä läpi tuotantokauden.

Sarjasta löytyy paljon tuttuja juttuja, joita yksityisetsivätarinoihin kuuluu. Kahdeksan pääasiassa vain hieman päälle puolen tunnin mittaista jaksoa sisältävät täpäriä tilanteita, jännitystä, hieman romantiikkaa, sekä erilaisia kerroksia mysteerin päällä, selkäänpuukotuksia, koukkuja ja monenlaisia käänteitä, joilla pakkaa sekoitetaan. En edes muista, milloin olisin viimeksi nähnyt jossain yhtä yllättäviä käänteitä kuin tässä sarjassa. Tietyt paljastukset ovat niin rohkeita, että ne tulevat taatusti jakamaan katsojat kahtia. Joidenkin kohdalla sarja lässähtää, kun taas toisten (kuten itseni) kohdalla Sugar vain paranee. Tällaista munaa ei pahemmin enää pääse näkemään sarjoissa tai elokuvissa.
Tuotantokauden ohjaajat Fernando Meirelles ja Adam Arkin rakentavat ajoittain jopa hieman unenomaisen puolelle kallistuvaa ilmapiiriä onnistuneesti ja pitävät katsojan hyvin otteessaan. Mark Protosevichin ideat ovat likimain hävyttömiä ja hänen johdolla käsikirjoitustiimi pyörittelee yllätyksellistä pakettia toimivasti. Tekniseltä puoleltaan Sugar jätti minulla eniten hampaankoloon. Sarjan kameratyöskentely on varsin villiä, paikoin jopa häiritsevää. Kameraa vaikutetaan vasta asettelevan paikoilleen siinä kohtaa, kun kamera jo pyörii ja kuvakulmat ovat usein jännän vinksahtaneita. Leikkaus on myös todella räväkkää. Sen lisäksi, että sekaan on tosiaan ripoteltu pätkiä vanhoista leffoista, on editointi päätetty pitää napakkana. Uusi repliikki alkaa usein edellisen kuvan päälle ja leikkaushuoneen lattialle on jäänyt runsaasti sekunteja, jotka yleensä jätettäisiin mukaan hengähdystauoksi. Kameratyöskentely ja leikkaus yhdistyvät kuitenkin Protosevichin muutenkin lennokkaaseen ideaan lopulta tavalla, joka tekee tietystä tyylitajuttomuudesta tyylikästä. Lavasteet, asut, maskeeraukset ja äänimaailma ovat kuitenkin kunnossa Ali Shaheed Muhammadin ja Adrian Youngen säveltämiä, mainiosti tunnelmoivia musiikkeja myöten.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 23.5.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Sugar, Yhdysvallat, 2024-, Apple Studios, Apple TV+, Genre Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti