TV-sarja: What We Do in the Shadows, kausi 2 (2020)

WHAT WE DO IN THE SHADOWS - KAUSI 2Luoja: Jemaine Clement
Pääosissa: Kayvan Novak, Natasia Demetriou, Matt Berry, Harvey Guillén, Mark Proksch, Haley Joel Osment, Nick Kroll, Mark Hamill, Benedict Wong, Craig Robinson, Greta Lee ja Lucy Punch
Genre: komedia, fantasia
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 22 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 40 minuuttia
Ikäraja: 15

Jemaine Clementin ja Taika Waititin vampyyrikomediaelokuvaan What We Do in the Shadows (2014) perustuva Clementin luoma samanniminen televisiosarja nousi suosituksi ensimmäisen tuotantokautensa myötä. FX tilasikin Clementiltä heti toisen tuotantokauden, jonka kuvaukset alkoivat lokakuussa 2019 ja jonka jaksot alkoivat pyöriä huhtikuussa. Itse katsoin Clementin ja Waititin elokuvan vasta tänä vuonna ja pidin sitä aivan mahtavana. Aloitinkin What We Do in the Shadows -sarjan katselun heti ja sekin oli mielestäni erittäin mainio. Heti kun sarjan toisen kauden viimeinenkin jakso oli julkaistu, katsoin kauden innokkaasti läpi.

Laszlo ja Nadja hankkivat uuden palvelijan, kun taas Nandorin palvelija Guillermo yrittää peitellä Van Helsing -sukujuuriaan mestareiltaan. Colin Robinson saa ylennyksen työssään, mikä johtaa hänen voimiensa kasvuun.

Tutut vekkulimaiset vampyyrihahmot tekevät paluun ensimmäiseltä kaudelta. Nandor (Kayvan Novak) ei tunnu millään tajuavan, että hänen palvelijansa Guillermo (Harvey Guillén) on aikamoinen vampyyrintappaja. Pariskunta Nadja (Natasia Demetriou) ja Laszlo (Matt Berry) kohtaavat uudenlaisia ongelmia suhteessaan, eikä sinänsä ihme, sillä he ovat olleet yhdessä vuosisatoja. Energiavampyyri Colin Robinson (Mark Proksch) tylsistyttää kämppiksensä ja työkaverinsa kuoleman partaalle tylsillä jorinoillaan. Siinä, missä ensimmäisellä kaudella minulta kesti aikaa totutella uusiin hahmoihin, alkuperäisen elokuvan paremman hahmogallerian jälkeen, tällä kaudella Nandor, Nadja, Laszlo, Colin Robinson ja Guillermo tuntuvat vahvemmilta tapauksilta. Näyttelijät tekevät toistamiseen hyvää työtä ja suosikkinani pysyy Guillén ihmispalvelija Guillermona.
Tuotantokauden aikana nähdään paljon uusiakin tuttavuuksia, joita monia esittävät tunnetut näyttelijät, kuten Tähtien sota -saagan (Star Wars - 1977-) Luke Skywalker itse, Mark Hamill. Kuudes aisti -elokuvasta (The Sixth Sense - 1999) tuttu, aikuiseksi kasvanut Haley Joel Osment esittää Laszlon ja Nadjan uutta palvelijaa, Topheria. Benedict Wong näyttelee ihmisiä kuolleista manaavaa Wallacea, Lucy Punch esittää vampyyreita vihaavaa noita-akka Lilithiä ja koomikko Craig Robinson nähdään vampyyreita metsästävän joukon johtajana, Claudena.

What We Do in the Shadowsin toinen tuotantokausi onnistuu paikoitellen nousemaan ensimmäisen kauden yläpuolelle, kun taas välillä se ei pääse lähellekään ensimmäisen kauden tasoa. Kauden kymmenen jakson tasot vaihtelevat ihan kivasta aivan mahtavaan ja kaikkeen siltä väliltä. Alkupään haamuihin ja Super Bowliin liittyvät jaksot edustavat sarjan heikompaa päätyä, vaikka onkin lystikästä, että vampyyrit tulkitsevat Super Bowlin väärin ja luulevat juhlistavansa todella erityistä pöllöä (Superb Owl) - ovathan nekin yöllä metsästäviä lentoeläimiä kuten lepakot. Vampyyrien tapa tulkita eri asioita onkin yksi kauden hauskimmista puolista, varsinkin kun he saavat sähköpostiinsa roskaviestin, missä lukee, että he joutuvat karmaisevan kirouksen uhreiksi, jos eivät lähetä viestiä eteenpäin kymmenelle muulle ja tietenkin vampyyrit uskovat sen todeksi. Kaikenlaista hilpeää onkin jälleen luvassa ja vitsien taso vaihtelee lapsellisesta höpsöilystä aika rivoonkin revittelyyn.
Alkuperäisen elokuvan, sekä sarjan ensimmäisen tuotantokauden tavoin kyseessä on edelleen mokumentti, eli feikattu dokumentti, missä kuvausryhmä seuraa vampyyreja kaiken aikaa. Kuvausryhmää otetaan jälleen mukaan hauskoin tavoin, esimerkiksi Colin Robinsonin tylsistyttäessä erään kuvaajista niin, että tämä nukahtaa ja kaatuu kameransa kanssa. Lisäksi kaudella avataan sarjan maailmaa entisestään tuomalla haamujen lisäksi mukaan muitakin kauhuolentoja, kuten noitia ja zombeja. Vaikka mukana olisikin pari väsähtäneempää jaksoa, tekijät osoittavat useasti, että heillä kyllä riittää uudenlaisia ideoita vielä pidemmäksikin aikaa.

Sarjan ohjaajat (Kyle Newacheck on ohjannut jopa puolet kauden jaksoista) onnistuvat toistamiseen pitämään hyytävän hilpeän tunnelman yllä. Vaikka What We Do in the Shadows on pääasiassa komediasarja, tekijät onnistuvat hivuttamaan mukaan pienesti kunnon kauhuelementtejäkin. Käsikirjoittajat ovat keksineet jokaiseen jaksoon oman seikkailunsa vampyyreille, kun taas Guillermon kohdalla he selkeämmin jatkavat isompaa tarinaa, Guillermon halutessa olla vampyyri, mutta samaan aikaan hän kokee kohtalonaan olevan sittenkin vampyyrien metsästäminen. Teknisesti kausi on oivallisesti tehty. Osa efekteistä on aika kökköjä, mutta tällaiseen hömppään ne sopivat täydellisesti juuri sellaisinaan. Alkuintro on pidetty samana ja Norma Tanegan You're Dead -rallatus herättää katsojassa heti pientä tanssahtelun tunnetta.
Yhteenveto: What We Do in the Shadowsin toinen tuotantokausi on pienestä epätasaisuudestaan huolimatta oikein mainio paketti, mikä jatkaa hyvin näiden hilpeiden vampyyrien kertomusta. Jaksojen ja huumorin taso heittelee ihan kivasta jopa loistavaan viihteeseen. Näyttelijät ovat toistamiseen vauhdissa rooleissaan ja vierailevat tähdet tarjoavat hauskan lisänsä. Etenkin Mark Hamillin vierailu sarjassa on yksi parhaista. Feikki-dokumenttityyliä hyödynnetään hauskasti ja kuvausryhmää otetaan mukaan tapahtumiin yhä vain enemmän. Maailmaa laajennetaan toimivasti ja kauden aikana vampyyrit tapaavat lisää muita kauhun ikonisia olentoja. Jos piditte sarjan avauskaudesta, kannattaa toki myös toinenkin kausi katsoa! Kauden huipennus jätetään ikävästi kesken, mutta onneksi tekijät ovat jo ilmoittaneet työstävänsä What We Do in the Shadowsin kolmatta kautta. Toivottavasti se ilmestyy jo ensi vuoden puolella.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 11.6.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
What We Do in the Shadows, Yhdysvallat, 2019-, FX Productions, FX Network, 343 Incorporated, Two Canoes Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti