TV-sarja: What We Do in the Shadows, kausi 1 (2019)

WHAT WE DO IN THE SHADOWS - KAUSI 1



Luoja: Jemaine Clement
Pääosissa: Kayvan Novak, Natasia Demetriou, Matt Berry, Harvey Guillén, Mark Proksch, Doug Jones, Beanie Feldstein ja Jake McDorman
Genre: komedia, fantasia
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 22 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 40 minuuttia
Ikäraja: 15

What We Do in the Shadows pohjautuu Jemaine Clementin ja Taika Waititin ohjaamaan, käsikirjoittamaan ja tähdittämään samannimiseen vampyyrikomediaan vuodelta 2014, mikä taas perustuu kaksikon lyhytelokuvaan What We Do in the Shadows: Interview with Some Vampires vuodelta 2005. Kaksikko piti aikaansaannoksestaan niin paljon, että he halusivat kehittää sitä vielä pidemmälle. Vuonna 2018 he loivat televisiosarjan Wellington Paranormal, mikä kertoi leffassa esiintyneistä poliiseista, jotka etsivät vampyyreja. Se ei kuitenkaan riittänyt Waititille ja Clementille ja he alkoivat luomaan vampyyrisarjaa elokuvan hengessä. FX-yhtiö tarttui kaksikon ideaan ja kuvaukset alkoivat lokakuussa 2018. What We Do in the Shadowsin ensimmäisen tuotantokauden jaksot alkoivat pyöriä Yhdysvalloissa televisioissa maaliskuussa 2019. Kausi sai hyvin katsojia, minkä lisäksi niin elokuvan fanit kuin kriitikot kehuivat sitä. Minulle kehuttiin pitkään jo What We Do in the Shadows -elokuvaa, mutta jostain syystä se, kuten myös tämä sarja jäivät minulta katsomatta. Kuitenkin nyt, kun sarja saa toisen tuotantokauden, päätin vihdoin aloittaa katselun. Katsoin ensin leffan eräänä yönä ja pari päivää myöhemmin katsoin HBO:lta koko ensimmäisen tuotantokauden lähes yhdessä pötkössä.

Dokumenttiryhmä seuraa Staten Islandin vampyyrikommuunia, kun nämä valmistautuvat hurjan, monta tuhatta vuotta eläneen paroni Afanaksen saapumiseen. Julma paroni haluaisi vampyyrien johtavan maailmaa, mutta mitä hyötyä on tästä porukasta, joka hädin tuskin kykenee pitämään huushollia pystyssä?

Sarja kertoo neljästä vampyyrista, jotka kaikki ovat suureksi vaaraksi ihmisille, mutta jotka voisi päihittää aika helposti, jos käyttää vähänkin älliä. Kayvan Novak näyttelee Nandoria, mahtipontista, mutta samalla myös hieman urpoa vampyyria, joka ei tajua monia asioita, jotka tapahtuvat hänen ympärillään. Matt Berry ja Natasia Demetriou esittävät pariskuntaa Laszloa ja Nadjaa, jotka ovat olleet yhdessä satoja vuosia... mikä alkaa myös näkyä heidän rakoilevassa avioliitossaan. Mark Proksch taas näyttelee Colin Robinsonia, vampyyria, joka ei ime uhreistaan verta, vaan energiaa tylsistyttämällä heidät höpötyksillään. Colin saattaakin jopa olla tehokkain vampyyri tässä taloudessa. Näyttelijät tekevät kaikki hyvää työtä rooleissaan, heittäytyen täysillä itsestään liikoja luulevien, muka-hienosti käyttäytyvien ja enemmän huvittavien kuin uhkaavien vampyyrien saappaisiin.




Harvey Guillén taas nähdään nelikon ihmispalvelijana, Guillermona, joka toivoo, että hänetkin muutettaisiin jonain päivänä vampyyriksi. Katsojan käy usein sääliksi Guillermoa, jota vampyyrit kohtelevat kuin orjaa tai lemmikkiä. Sympaattinen hahmo nousi itselläni kenties suosikiksi, vaikkei hän olekaan vampyyri. Guillén on mainio valinta epävarmaksi palvelijaksi, joka unelmoi paremmasta.
     Sarjan aikana nähdään myös mm. mahtava Doug Jones häikäilemättömänä paroni Afanaksena ja Beanie Feldstein larppaaja-Jennana, sekä tunnettuja näyttelijöitä, kuten Tilda Swinton, koomikko Nick Kroll, Guardians of the Galaxyn (2014) Dave "Drax" Bautista, Westworld-sarjan (2016-) Evan Rachel Wood, toimintastara Danny Trejo ja Blade-vampyyritrilogian (1998-2004) Wesley Snipes vampyyreina. Alkuperäisen What We Do in the Shadowsin päänäyttelijät Waititi, Clemens ja Jonathan Brugh palaavat pikaisesti rooleihinsa Viagona, Vladislavina ja Deaconina. Vaikka on mahtavaa nähdä kolmikko sarjassakin, saavat he katsojan hoksaamaan, kuinka paljon paremmat, mielenkiintoisemmat ja hauskemmat hahmot he ovat sarjan päähenkilöihin verrattuna. Nandor, Laszlo ja Nadja ovat mainiot tapaukset, mutta eivät läheskään yhtä muistettavat kuin elokuvan trio.

What We Do in the Shadows -sarja jatkaa vahvasti elokuvan jalanjäljissä. Kyseessä ei ole jatkotarina, vaan täysin oma kertomuksensa. Sarjan voikin siis katsoa näkemättä leffaa, mutta lopulta kaikesta saa irti vähän enemmän, kun filmi on katsottu. Elokuvan tavoin sarjakin on feikki-dokumentti, eli mokumentti, missä kuvausryhmä seuraa vampyyrikommuunin toimintaa kaiken aikaa. Hahmot antavat haastatteluja, missä he usein kritisoivat toisiaan ja kertovat omista taustoistaan. Huumoripuoleltaan sarja on hyvin samanlainen elokuvan kanssa ja nauraa saa vähän väliä monenlaisille jutuille. On julmaa vitsiä, häröä vitsiä, typerää vitsiä ja mokailusta syntyvää hauskaa kommellusta. Elokuvan tavoin sarjassa nähdään paljon absurdeja hetkiä. Koska yli kolme ja puoli tuntia yhteensä kestävällä televisiosarjalla on kaksi tuntia enemmän kestoa kuin leffalla, käyttää se hyvin aikaa vampyyrien maailman laajentamiseen. Lähes joka jaksossa tuodaan mukaan uusia puolia, jotka tekevät maailmasta yhä vain veikeämmän.




Täysin elokuvan mahtavuuteen sarja ei kuitenkaan yllä. Vaikka komedianero Taika Waititi on ollut ohjaamassa sarjaa ja esiintyykin yhdessä jaksossa, ja sarjan on luonut Jemaine Clement, ei sarjassa ole täysin sitä samaa iskua, mikä teki filmistä niin riemastuttavan. Kausi tarjoaa kuitenkin paljon hupia läpi kestonsa ja erittäin hyvä taso pysyy yllä läpi tuotantokauden. Yksittäinen jakso kestää vain parisenkymmentä minuuttia, joten juonikuviot pidetään napakoina ja tehokkaan simppeleinä. Paljon kaikenlaista ehtii kuitenkin tapahtua ja virne pysyy kasvoilla jatkuvasti. Vaikka hahmot eivät olekaan yhtä hyviä kuin elokuvassa, heitä kehitetään jo tässä tarpeeksi mielenkiintoisesti, jotta katsoja haluaa nähdä lisää heidän elämästään.

Ohjaajat (mm. Waititi ja Clement) pitävät vekkulimaisen tunnelman yllä kaiken aikaa ja jopa draaman kohtauksissa on jotain koomista. Täysin samaa tekemisen intoa ei kuitenkaan löydy kuin elokuvasta ja vaikka sarjassa nähdään uusia juttuja, on se tehty pääasiassa kierrättäen vanhoja, mahtaviksi todettuja ideoita. Käsikirjoittajat (Clement hoitanut sitäkin hommaa) keksivät hauskoja kertomuksia vampyyrien arjesta ja ovat saaneet mukaan osuvan hulvattomia vitsejä. Kuvaukseltaan sarja muistuttaa vahvasti dokumenttia zoomailevan ja hyvää kuvakulmaa etsivän kameratyöskentelyn kautta. Vampyyrien talon lavasteet ovat upeat ja hahmojen asut hienon vanhanaikaiset (vaikkakin hahmot itse luulevat niiden olevan uusinta muotia). Paroni Afamaksen maskeeraus on todella vaikuttava ja karmiva. Efektit eivät luota digikikkailuun, vaan praktikaalitehosteisiin, kuten nukkeihin ja asuihin. Äänimaailma on oivallisesti rakennettu ja elokuvan tapaan myös sarjan alkutekstejä säestää Norma Tanegan "You're Dead" -kappale.




Yhteenveto: What We Do in the Shadowsin ensimmäinen tuotantokausi jatkaa veikeästi elokuvan jalanjäljissä, muttei saavuta samaa mahtavuutta. Uudet vampyyrihahmot ovat hauskoja vekkuleita ja heidän näyttelijänsä sopivat todella hyvin rooleihinsa, mutta he jäävät silti leffan pääkolmikon varjoon, minkä huomaa erityisesti, kun Waititi, Clement ja Brugh tekevät yhdessä jaksossa cameon tuttuina hahmoinaan. Yllättäen suosikkihahmokseni nousi vampyyreja palveleva Guillermo. Hilpeä mokumenttityyli pysyy ja haastattelujen kautta syvennetään hahmoja ja tarjotaan lisähauskuutta. Nauraa saa läpi sarjan ja huumoria on monenlaista. Juonikuviot pitävät hyvin mukanaan, eikä aika todellakaan käy pitkäksi. Kun kaudella on kestoa vain hieman yli kolme ja puoli tuntia, sen katsoo helposti läpi vaikka yhdessä illassa. Itse katsoin koko ensimmäisen kauden samana päivänä ja jäinkin innolla odottamaan jatkoa. Toivonkin toisella kaudella tason pysyvän samana tai vielä nousevan lähemmas elokuvan fantastisuutta. Jos siis pidit What We Do in the Shadows -leffasta, suosittelen lämpimästi katsomaan myös sarjan!




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 23.3.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
What We Do in the Shadows, Yhdysvallat, 2019-, FX Productions, FX Network, 343 Incorporated, Two Canoes Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti