TV-sarja: Gen V, kausi 1 (2023)

GEN V - KAUSI 1



Luojat: Craig Rosenberg, Evan Goldberg ja Eric Kripke
Pääosissa: Jaz Sinclair, Lizze Broadway, Chance Perdomo, Maddie Phillips, London Thor, Derek Luh, Asa Germann, Shelley Conn, Patrick Schwarzenegger, Sean Patrick Thomas, Alexander Calvert, Maia Jae Bastidas, Daniel Beirne, Marco Pigossi, P.J. Byrne, Clancy Brown, Derek Wilson, Colby Minifie, Jessie T. Usher, Chace Crawford, Jensen Ackles, Antony Starr ja Karl Urban
Genre: toiminta, draama
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 39 minuuttia - 59 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 18 minuuttia
Ikäraja: 18

Garth Ennisin ja Darick Robertsonin sarjakuviin perustuva televisiosarja The Boys nousi suureen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä Amazonin Prime Video -suoratoistopalvelussa kesällä 2019. Toinen ja kolmas kausi vain kasvattivat suosiota, joten tekijät ryhtyivät suunnittelemaan lisäosasarjoja The Boysin rinnalle. Ensin ilmestyi animaatiosarja The Boys Presents: Diabolical (2022), minkä jälkeen alkoi teinisupersankareihin keskittyvän sarjan ideointi. Kuvaukset käynnistyivät toukokuussa 2022 työnimellä "The Boys Presents: Varsity" ja nyt Gen V -nimen saaneen sarjan ensimmäinen kausi on pyörinyt loppuun Prime Videossa. Itse olen pitänyt valtavasti The Boysista, mutten silti pahemmin innostunut, kun kuulin lisäosasarjojen olevan tekeillä. Katsoin silti Gen V:n uudet jaksot pian niiden julkaisun jälkeen.

Vanhempansa verivoimillaan vahingossa tappanut Marie Moreau aloittaa opiskelut Godolkinin yliopistossa, joka keskittyy nuorten supersankareiden kouluttamiseen.




Netflixin Sabrina: Pimeällä puolella -sarjasta (Chilling Adventures of Sabrina - 2018-2020) tuttu Jaz Sinclair näyttelee Marie Moreauta, jolle selvisi lapsena ikävällä tavalla, että häneltä löytyy supervoimia, Marien tapettua vahingossa vanhempansa yliluonnollisilla kyvyillään. Yhä kahdeksan vuotta myöhemmin Marie potee syyllisyyttä tästä, mutta toivoo voivansa aloittaa puhtaalta pöydältä ja opettelemaan hallitsemaan voimiaan, kun hän saa paikan Godolkinin supersankareiden yliopistosta. Sinclair on roolissaan toimiva ja hänen hahmonsa on kiinnostava, joskin verivoimiensa puolesta varsin epäkäytännöllinen.
     Godolkinin yliopistossa Marie tapaa muita supernuoria, kuten kutistuvan kämppiksensä Emman (Lizze Broadway), koulun liekehtivän suosikkipojan Luken (Patrick Schwarzenegger), tämän mieliä hallitsevan tyttöystävän Caten (Maddie Phillips), väkivahvan veljen Samin (Asa Germann) ja telekineettisen parhaan kaverin Andren (myös Sabrinasta tuttu Chance Perdomo), sekä muotoaan muuttavan Jordanin (London Thor ja Derek Luh). Koulun rehtori on supervoimaton Indira Shetty (Shelley Conn) ja merkittävin professori on Rich Brink (Clancy Brown). Sivuhahmot ovat monin paikoin kiinnostavampia kuin itse päähenkilö ja omaksi suosikikseni nousi Emma, jonka Marvelin Ant-Mania muistuttavien voimien takana eivät ole mitkään Pym-partikkelit, vaan syömishäiriömetafora. Hahmojen supervoimien kautta heijastellaan muutenkin nuorille samaistuttavia asioita ja esimerkiksi Jordanin vaihtelu Thorin esittämän naisulkonäön ja Luhin esittämän miesulkonäön välillä on selkeä vertaus sukupuoli-identiteetin löytämiselle ja transihmisille. Näyttelijät suoriutuvat pääasiassa hyvin rooleistaan.




Gen V on kelpo lisäys The Boysin maailmaan, näyttäen toisenlaista puolta tästä vinksahtaneemmasta supersankarikuvauksesta. Menosta ei ole vieläkään tehty millään lailla lapsiystävällistä, vaan veri roiskuu yliampuvasti joka jaksossa, ihmisiä pistetään hengiltä toinen toistaan mielikuvituksellisemmilla ja brutaalimmilla tavoilla ja nähdäänpä sarjan varrella monenlaista seksiäkin. Gen V pelaa monin paikoin samoilla korteilla kuin itse pääsarja, yrittäen vääntää nuppeja vielä visummin kohti kaakkoa. Ajoittain tämä johtaa kuitenkin yliyritteliäisyyteen. The Boys osasi olla ronski, raaka ja mauton tyylitajuisesti. Gen V taas on toisinaan kuin lapsi, joka yrittää hiekkalaatikolla matkia isojen poikien leikkejä, ymmärtämättä ihan kuitenkaan, mikä niissä toimii ja mikä ei.

Tarinansa puolesta sarja on ihan menevä, mutta yliopistoasetelma ja sen hahmot eivät missään kohtaa koukuta samalla lailla kuin The Boysin poppoo. Kauden ensimmäisellä puoliskolla rakennellaan toimivasti hahmoja ja mysteeriä siitä, mitä koulun uumenissa tapahtuu. Toisin kuin nuorille hahmoille, The Boysin nähneille katsojille ei pitäisi tulla minään yllätyksenä, että Voughtin omistaman koulun toiminta on todellisuudessa erittäin kyseenalaista. Erittäin vekkuli on nelosjakso, jossa omaa televisio-ohjelmaansa tekevä Tek Knight (Derek Wilson) saapuu kuvaamaan uutta jaksoa kampukselle. Puolessa välissä kautta tarinan eteneminen kuitenkin töksähtää. Viides ja kuudes jakso laskevat tasoa roimasti tylsähköjen sivupolkujensa kanssa. Onneksi loppua kohti kausi taas parantaa otettaan ja finaalijakso onkin jälleen mainio, jättäen katsojan odottamaan jo ilmoitettua kakkoskautta uteliain mielin.




Sarjan ohjaajat rakentavat tunnelmaa kelvollisesti ja käsikirjoituksista löytyy hyviä vertauskuvia, sekä kerrontaa, mutta molemmissa on myös heikkoutensa. Tekijät yrittävät liikaa ylittää The Boysissa nähtyjä shokeerauksia, mutta tässä kohtaa katsoja on jo oudon turtunut vaikkapa jättimäiseltä vaikuttavan peniksen hyväilyyn tai erityisesti jatkuvaan veriroiskeeseen - erityisesti kun kyseinen veriroiske on tehty kehnoin tietokonetehostein. Gen V:n efektit näyttävät muutenkin hämmentävän halvoilta, ajoittain jopa kiusallisen huonoilta. Eikö Amazonilta muka enempää rahaa löytynyt näyttävämmän jäljen takaamiseen? Muilta teknisiltä puoliltaan avauskausi kuitenkin toimii. Se on hyvin kuvattu, lavastettu, puvustettu ja äänipuolikin on kunnossa, vaikka Matt Bowenin ja Christopher Lennertzin säveltämät musiikit eivät erityisemmin erotu edukseen.

Yhteenveto: Gen V:n ensimmäinen tuotantokausi on toimiva avaus The Boysin maailmaa laajentavalle, ehkä hieman tarpeettomalle lisäosasarjalle. On mielenkiintoista seurata toisenlaista puolta tästä kierosta supersankarimaailmasta, mutta kertomus ei koskaan kunnolla nappaa mukaansa ja etenkin puolivälin paikkeilla tarina tuntuu ottavan kummaa takapakkia ja lähtee kulkemaan sivupolkuja muistuttavia reittejä. Nuoret näyttelijät ovat hyviä rooleissaan ja heidän hahmonsa ovat ihan kiinnostavia tyyppejä, jolloin heidän kanssa ryhtyy mielellään selvittelemään mysteeriä - jonka syypäät eivät tosin tule The Boysin nähneille katsojille minään yllätyksenä. Nuorten voimilla heijastellaan hyvin monien nuorten kohtaamia juttuja, kuten sukupuoli-identiteetin etsintää, tehden sarjasta takuulla samaistuttavan etenkin teinikatsojille. Lapsille tätäkään sarjaa ei ole tehty, vaan kiusallisen kökköä digiverta roiskitaan minkä ehditään. Kiroilua, seksiä ja huumeitakin löytyy. Ajoittain Gen V tuntuu kuitenkin jopa yliyritteliäältä ronskiutensa kanssa ja sen hävyttömyys on paikoin jopa mitäänsanomatonta ja tylsää. Gen V ei millään yllä pääsarja The Boysin mahtavalle tasolle, mutta on se tarpeeksi menevä lisäosasarja. Sarjalle on jo ilmoitettu tehtävän jatkoa, mutta sitä ennen on luvassa itse The Boysin neljäs kausi. Hollywoodissa parhaillaan meneillään olevan näyttelijöiden lakon takia kumpaakin joutuu todennäköisesti odottamaan vielä tovin.

Viimeisen jakson lopputekstien aikana nähdään vielä lyhyt kohtaus.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 3.11.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Gen V, Yhdysvallat, 2023-, Amazon Studios, Kripke Enterprises, Original Film, Point Grey Pictures, Sony Pictures Television Studios, Sony Pictures Television


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti