TV-sarja: The Boys, kausi 1 (2019)

THE BOYS - KAUSI 1



Luoja: Eric Kripke
Pääosissa: Jack Quaid, Karl Urban, Erin Moriarty, Antony Starr, Laz Alonso, Tomer Capon, Chace Crawford, Elisabeth Shue, Jessie T. Usher, Dominigue McElligott, Karen Fukuhara, Nathan Mitchell, Simon Pegg, Jennifer Esposito, Colby Minifie, Ann Cusack, Alex Hassell, Haley Joel Osment, Brittany Allen, Shaun Benson ja Laila Robbins
Genre: komedia, toiminta
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: noin 59 minuuttia - Yhteiskesto: 7 tuntia 50 minuuttia
Ikäraja: 18

The Boys perustuu Garth Ennisin kirjoittamiin ja Darick Robertsonin piirtämiin samannimisiin sarjakuviin, mitkä ilmestyivät vuodesta 2006 vuoteen 2012. Elokuvayhtiöt Columbia Pictures ja Paramount Pictures kiinnostuivat sarjakuvista ja alkoivat suunnittelemaan leffaa niiden pohjalta. Filmiä suunniteltiin vuodesta 2008 vuoteen 2016, mutta lopulta projekti ei edennyt. Sarjakuvan oikeudet päätyivät Cinemaxin käsiin, joka alkoi työstämään televisiosarjaa elokuvan sijaan. Vuonna 2017 Amazon sai sarjan levitysoikeudet itselleen ja tilasi ensimmäisen tuotantokauden tekijöiltä. Kuvaukset alkoivat keväällä 2018 ja lopulta The Boysin ensimmäinen kausi julkaistiin Amazon Prime Videossa heinäkuussa. Itse kiinnostuin sarjasta heti, kun kuulin siitä ja pidin trailerista paljon. Minulla ei kuitenkaan ollut tunnuksia Amazon Prime Videoon ja minulla oli muita sarjoja katsottavana, joten ajattelin The Boysin jäävän minulta väliin. Sain kuitenkin Filmikela-arvostelusivua pyörittävän ystäväni tunnukset käyttööni, jolloin pääsin vihdoin katsomaan sarjaa. Katsoinkin ensimmäisen tuotantokauden kahdessa illassa.

Maailmassa, jossa supersankarit ovat julkisuustemppu, eivätkä oikeita suojelijoita, elektroniikkakaupan myyjä Hughie saa kokea näiden "sankareiden" kusipäisyyden ikävällä tavalla, kun maailman nopein mies A-Train juoksee vahingossa hänen tyttöystävänsä läpi, levittäen tämän sisälmykset pitkin katua. Kun supersankareita kontrolloiva Vought-yhtiö yrittää maksaa Hughien hiljaiseksi, hän saa tukea oudolta FBI-agentti Butcherilta, jolla on kana kynittävänään superien kanssa.

Näyttelijä Dennis Quaidin poika Jack Quaid näyttelee Hughieta, tavallista heppua, joka työskentelee elektroniikkakaupassa ja pitää elämästään tyttöystävänsä (Jess Salgueiro) kanssa. Kun tyttöystävä kuolee kauhistuttavalla tavalla, kääntyy Hughien elämänsä täysin päälaelleen, eikä paluuta enää ole. Hahmon matkaa onkin mielenkiintoista seurata alusta alkaen. Hughie on samaistuttava ja pidettävä henkilö, miksi onkin hyvä, että hän on päähenkilö sarjassa, mikä on täynnä supersankareita ja näille kostoa janoavia. Quaid pärjää roolissaan oivallisesti ja tuo hahmonsa monenlaiset tuntemukset hyvin esille. Hughien hieman hömelönä isänä nähdään Simon Pegg, mikä on nokkela viittaus, sillä "The Boys" -sarjakuvissa Hughien kasvot luonnosteltiin Peggin kasvojen mukaan. On siis loogista, että hän esittää tässä Hughien isää, kun sarjakuvissa hänhän oli tavallaan Hughien ulkonäön isä.
     Karl Urban taas näyttelee Billy Butcheria, FBI-agenttia, joka haluaa saada Hughien kostamaan supereille sen, mitä tämän tyttöystävälle kävi. Urban istuu kuin valettu tympeän ja törkypuheisen äijän rooliin, jollaista ei tosielämässä haluaisi tavata, mutta jollaisesta on sarjassa vaikea olla pitämättä. Hughie ja Butcher ovat erinomainen duo ja on hauska seurata heidän välien muokkautumista tuotantokauden aikana.




The Boysin supersankarit tai vielä tarkemmin supersankareista tärkeimmän joukon, The Sevenin muodostava tiimi on monen hahmon osalta selvä parodia DC Comicsin Justice Leaguesta. Ryhmää johtaa lentokykyinen, todella vahva, laserkatseinen ja asioiden läpi näkevä Homelander (Antony Starr), joka on kuin selvä Superman voimiensa ja asunsa kanssa. Supermanin on sarjakuvissa usein tarkoitus edustaa Yhdysvaltoja ja tämä on vedetty äärimmilleen Homelanderin kanssa, jonka viitta on Yhdysvaltojen lippu. Queen Maeve (Dominique McElliggott) on Wonder Womanin kaltainen soturiprinsessa, jonka asu on jälleen vahva kopio tiaraa myöten. Maailman nopein mies A-Train (Jessie T. Usher) on ilmiselvä Flash, kun taas veden alla hengittävä ja kirjaimellisesti kaloille puhuva Deep (Chace Crawford) on tämän sarjan Aquaman. Mustiin pukeutuva ja yöllä yksin taisteleva Black Noir (Nathan Mitchell) taas muistuttaa vahvasti erästä yrmyilevää lepakkoheppua. Vain näkymättömäksi muuttuva Translucent (Alex Hassell) ja uusi tulokas Starlight (Erin Moriarty) eivät ole selkeitä lainauksia. Tiimi on monin tavoin mielenkiintoinen. Tämän sarjan supersankarit ovat yleisestikin todella kiehtovia, sillä heidät otetaan käsittelyyn poikkeuksellisella tavalla. Hahmot ovat hyvin inhimillisiä ja vaikka heillä on hienot voimat, ei heillä ole ollut Ben-setää hokemassa suuren voiman tuomasta suuresta vastuusta, vaan he hyödyntävät kykyjään omien etujensa mukaisesti.
     Muita hahmoja sarjassa ovat mm. Butcherin tutut Mother's Milk (Laz Alonso) ja Frenchie (Tomer Capon), supersankareille komentoja antava Madelyn Stillwell (Elisabeth Shue), todella väkivaltainen nainen Kimiko (Karen Fukuhara), A-Train supertyttöystävä Popclaw (Brittany Allen), muiden ajatuksia lukeva Mesmer (Haley Joel Osment), CIA-pomo Raynor (Jennifer Esposito) ja Starlightin agentti Ashley (Colby Minifie). Aika pitkälti kaikki hahmot ovat mielenkiintoisia tapauksia ja jokaisen näyttelijä onnistuu roolissaan. Oli muuten yllättävää nähdä Kuudes aisti -elokuvasta (The Sixth Sense - 1999) tuttu Osment pitkästä aikaa, eikä hän todellakaan ole enää se pikkupoika, minä monet hänet muistavat.




2000-luku ja ennen kaikkea 2010-luku on ollut supersankarielokuvien ja -sarjojen kulta-aikaa. Siitä lähtien, kun X-Men (2000) ja Spider-Man - Hämähäkkimies (Spider-Man - 2002) nostivat supersankarileffat takaisin suosioon, on suosio vain kasvanut ja kasvanut. On tullut niin Christopher Nolanin ylistettyä Yön ritari -trilogiaa (The Dark Knight - 2005-2012), DC:n suosittujen televisiosarjojen rykelmä Arrowverse (2013-), sekä tietty Marvelin käsittämättömän massiiviseksi paisunut elokuvauniversumi, jonka isoin megaspektaakkeli Avengers: Endgame (2019) komeilee nyt maailman menestyneimmän filmin paikalla noin 2 miljardin ja 800 miljoonan dollarin lipputuloillaan. Aina kun joku tokaisee, että supersankarileffat eivät jaksa kiinnostaa enää ketään, paikalle saapuu Black Pantherin (2018) kaltaisia teoksia, mitkä tuottavat yllättäen yli miljardin. Ja aina, kun joku menee möläyttämään, että genre on jo loppuunkulutettu, tulee filmejä kuten Kick-Ass (2010), Guardians of the Galaxy (2014), Deadpool (2016), Logan (2017) ja Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia (Spider-Man: Into the Spider-Verse - 2018), jotka osoittavat tämän väittämän vääräksi.

Ja nyt meillä on The Boys. Voi pojat... Juuri kun ehdin itsekin pohtia, että olisikohan kohta niin, ettei supersankareista voida enää keksiä mitään uutta, paikalle saapuu tämä Amazonin sarja. Toki alkuperäinen sarjakuva alkoi ilmestyä jo yli 10 vuotta sitten, mutta elokuvien ja sarjojen maailmassa tämä on jotain ennennäkemätöntä. Lisäksi tohdin väittää, että moni sarjaa katsonut ei ollut kuullutkaan sarjakuvasta aiemmin. The Boys tekee heti ensiminuuteillaan fantastista työtä esitellessään tämän poikkeuksellisen supersankarien maailman. Vaikka tässä sarjassa hahmoilla on superkykyjä, eivät he ole mitään maailmanpelastajia, vaan itsekeskeisiä ja korruptoituneita ääliöitä, jotka esittävät mediassa hyvistä, jotta heidän oheistuotteensa myisivät jättisummilla. Supersankaribisnestä pyörittää Vought International, joka yrittää pitää voimakkaat superit kurissa vaikka kiristäen ja tekee kaikkensa pitääkseen hiljaisina ne, jotka saavat selville, mistä koko hommassa on kyse. The Boysissa supersankarit todella ovat bisnestä ja jo se koukuttaa katsojan mukaansa.




Lisäksi pidän sarjassa paljon siitä, että se on tehty selvästi aikuisyleisölle. Tästä viestii jo sarjan K18-ikäraja, mikä on paikoitellen täysin ansaittu. Sarja ei ole vain verinen (toimintakohtauksissa veri ja sisälmyksetkin roiskuvat), vaan siinä on seksiä, huumeiden käyttöä ja muutenkin painostavaa henkeä. Sarjan maailma on karu ja jo sarjan inhottavan vihertävä värimaailma viestii siitä, että tässä maailmassa ei ole asiat hyvin. Huumori on synkkää ja pariin otteeseen katsojasta saattaa tuntua ikävältä nauraa joillekin jutuille. Jo itse hahmot ja tarina eivät ole lapsikatsojille sopivaa materiaalia ja nuorempien kannattaakin vielä pysytellä Marvelin ja DC:n leffauniversumien puolella. Monille aikuiskatsojille tämä taas voi olla aikamoinenkin piristysruiske supersankaritulvassa. Itse innostuin The Boysista todella paljon. Sen tylympi asenne ja kiehtovan karu maailma, yhdistettynä tietty mukaansatempaavaan ja yllättävänkin syvälliseen ja osuvan satiiriseen tarinaan, tekivät tästä mahtavan paketin, joka jättää vaatimaan jatkoa.

The Boys -sarjan luoja Eric Kripke on selvästi halunnut olla tiukasti mukana sarjan teossa ja hän onkin yksi sarjan tuottajista, käsikirjoittajista ja ohjaajista. Myös sarjakuvan luoja Garth Ennis on ollut mukana sarjan teossa. Itse en ole alkuperäisiä sarjakuvia lukenut, joten en osaa yhtään sanoa, kuinka hyvin ne on siirretty ruudulle, mutta lopputulos on kuitenkin erinomainen. Ohjaus on iskevää ja käsikirjoitus kiinnostavaa, hauskaa ja nokkelaa. Sarja on myös hyvin kuvattu ja leikattu, vaikka parista jaksosta löytyy pientä venyttämistä (tämän voi tulkita piilovitsinä jos haluaa). Lavasteet ovat todella hyvin toteutetut ja niillä erotetaan hienosti rikkaiden superien ja köyhien taviksien maailmat. Väritkin ovat tarkkaan mietityt. Erikoistehosteiden taso kuitenkin heittelee pitkin tuotantokautta. Jotkut efektit näyttävät selvästi digitaalisilta tai hieman halvoilta, mutta mukaan mahtuu myös oivallisia tehosteita. Äänimaailma on sen sijaan kaikin puolin onnistunut ääniefekteistä musiikkeihin.




Yhteenveto: The Boysin ensimmäinen tuotantokausi on erinomainen ja uudenlainen lähestymistapa supersankarigenreen. Kausi esittelee ensiminuuteista lähtien kiehtovaa maailmaansa ja pistää katsojat näkemään superit täysin poikkeuksellisessa valossa. Sarja kertookin tarinaansa satiirin ja parodian (The Seven -tiimi on kuin DC:n Justice League) voimin ja koukuttaa yhä vain enemmän, mitä pidemmälle juoni etenee. Hahmot ovat kaikki mielenkiintoisia ja heidän näyttelijänsä ovat erittäin hyviä - etenkin Karl Urban, joka on kuin luotu rooliinsa mulkvisti-Butcherina. Sarja on täynnä synkkää huumoria ja muutamassa kohtaa katsoja saattaa ulvoa naurusta (jos omaa vaadittavan huumorintajun). Sarja on myös K18-ikärajaleimansa ansainnut, sillä niin rajuksi meno välillä äityy. Mukana on paljon kekseliäitä juttuja, kuten myös yllättävää syvällisyyttä. Kaiken kaikkiaan The Boysin ensimmäinen tuotantokausi on loistava ja suosittelenkin sitä kaikille supersankarien aikuisfaneille. Niille, joiden mielestä Marvelin elokuvauniversumi on liian lapsellista menoa, voi The Boys olla täysi napakymppi. Itse innostuin sarjasta, enkä malta odottaa toista tuotantokautta, mitä muuten kuvataan juuri tällä hetkellä!




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 20.8.2019
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
The Boys, Yhdysvallat, 2019-, Amazon Studios, Original Film, Sony Pictures Television, Point Grey Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti