TV-sarja: The Boys, kausi 2 (2020)

THE BOYS - KAUSI 2



Luoja: Eric Kripke
Pääosissa: Karl Urban, Jack Quaid, Antony Starr, Erin Moriarty, Laz Alonso, Tomer Capon, Karen Fukuhara, Aya Cash, Dominique McElligott, Chace Crawford, Colby Minifie, Jessie T. Usher, Shantel VanSanten, Nathan Mitchell, Cameron Crovetti, Ann Cusack, Giancarlo Esposito, Jennifer Esposito, Shawn Ashmore, Nicola Correia-Damude, P. J. Byrne, David Thompson ja Langston Kerman
Genre: toiminta, komedia, draama
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: noin 1 tunti 3 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 21 minuuttia
Ikäraja: 18

Garth Ennisin ja Darick Robertsonin sarjakuviin (2006-2012) perustuva televisiosarja The Boys nousi välittömästi valtavaan suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Amazon Prime Videossa heinäkuussa 2019. Tekijät olivatkin jo ennen kauden julkaisua saaneet luvan tehdä toisen kauden, jonka kuvaukset alkoivatkin samaan aikaan ensimmäisen kauden ilmestymisen kanssa. Nyt The Boysin toisen kauden jaksot ovat pyörineet loppuun ja itse en malttanut odottaa tuotantokauden katsomista. Sarjan ensimmäinen kausi oli yksi viime vuoden isoimmista yllättäjistä ja kun olin ahminut kauden lähes kerralla, jäin innokkaasti odottamaan jatkoa. Minua ärsyttikin, kun toista kautta ei julkaistukaan kerralla kokonaan, kuten ensimmäinen kausi. Päätinkin odottaa siihen, että viimeinen jakso oli enää tulossa, kunnes aloitin vihdoin The Boysin toisen kauden katsomisen.

Hughie, Mother's Milk, Frenchie ja Kimiko yrittävät yhdessä Starlightin kanssa paljastaa yhdiste-V -kemikaalin salat julkisuuteen. Samalla Billy Butcher yrittää saada tyttöystävänsä takaisin Homelanderilta, joka taas haluaa saada poikansa itselleen.

Tutut ja aivan fantastiset hahmot ensimmäiseltä kaudelta tekevät paluun. Supersankareita vastustava Boys-tiimi, eli heikkohermoinen Hughie (Jack Quaid), yrmyilevä Mother's Milk (Laz Alonso), mukava Frenchie (Tomer Capon) ja tämän raju mielitietty Kimiko (Karen Fukuhara) yrittävät keksiä keinoa, millä saisivat Vought-yhtiön ja superit päihitettyä. Samalla tiimin eksentrinen ja törkyturpainen johtaja Billy Butcher (Karl Urban) yrittää taas pähkäillä, kuinka saisi rakkaan Beccansa (Shantel VanSanten) takaisin. Tiimin jäsenet ovat kaikki omalla tavallaan mahtavia, vaikka Mother's Milk, Frenchie ja Kimiko jäävätkin aika ajoin taka-alalle. Hekin saavat kaudella omat hetkensä loistaa kunnolla ja kolmikon näyttelijät tekevät mainiota työtä. Jack Quaid on toistamiseen hilpeä Hughiena, joka yrittää olla sankarillisempi tällä kaudella. Karl Urban taas sädehtii mahtavan Billy Butcherin osassa, tunkien kirosanoja ja haukkuja jokaiseen mahdolliseen koloon lauseissaan.




DC:n Justice Leagueta parodioiva supersankaritiimi Seitsikon jäsenet pääsevät kaikki hyvin esille, vaikka esimerkiksi Batman-henkinen Black Noir (Nathan Mitchell) pysyttelee täysin sivuhenkilönä. Supermanin voimat omaava hirviömäinen Homelander (Antony Starr) saattoi jopa nousta itselläni Butcherin ohi suosikkihahmokseni sarjasta. Homelander on aivan kamala ihmisperse, jota rakastaa vihata. Hahmoa kehitetään yhä monisävyisemmäksi, kun hän yrittää olla jonkin sortin isä hänen ja Beccan pojalle, Ryanille (Cameron Crovetti). Tähän kun vielä lisää päälle sen, kuinka upea ja hyytävä Starr on roolissa, Homelander on mitä täydellisin pahis. Wonder Womania muistuttava Queen Maeve (Dominique McElligott) joutuu moraaliseen kamppailuun, kun taas Aquamanin tavoin kaloille puhuva Deep (Chace Crawford) yrittää keksiä keinoa palata takaisin Seitsikon riveihin. Kenties Flashiakin nopeampi A-Train (Jessie T. Usher) on myös henkisen taistelun keskellä. Hughien ihastuksen kohde Starlight (oiva Erin Moriarty) yrittää auttaa Boys-jengiä, pitäen silti itsensä Seitsikossa kaksoisagenttina. Seitsikon jäsenet ovat kaikki jollain tavalla tekopyhiä tai valehtelijoita, mikä tekee joukosta todella kiinnostavan. Kukaan ei luota toisiinsa, eikä kukaan liiemmin pidä muista, mutta julkisuudessa heidän täytyy esittää isoa, rakastavaa perhettä.
     Uutena hahmona kaudella esitellään sähköistävä supersankari Stormfront (Aya Cash), jota hyvä julkisuus ei nappaa ja joka alkaakin aiheuttamaan ongelmia ensiesiintymisestään lähtien. Stormfront on erinomainen lisäys ja Cash suoriutuu roolistaan erittäin hyvin. 




The Boysin toinen tuotantokausi jatkaa samalla mahtavalla tasolla kuin loistokas avauskausi ja loppua kohti pistää jopa vieläkin paremmaksi! Kyse ei todellakaan ollut mistään yksittäisestä onnistumisesta viime vuonna, vaan tekijät todella tietävät mitä tekevät. Sarja pitää saman supersankariviihdettä kritisoivan, mutta samalla sitä rakastavan henkensä yllä. Pilkan kohteelta eivät voi välttyä viimeaikaiset DC:n leffat, kuten Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), jolle kausi naljailee, kun Seitsikon jäsenet kuvaavat uutta elokuvaansa, "Dawn of the Seveniä". Ja musiikeistahan siinä tietty vastaa Hans Zimmer! Vaikka kausi näyttää keskisormea, on selvää, että tekijät ovat suuria supersankarifaneja. Kettuilu ei kuitenkaan rajoitu vain supersankariteoksiin, vaan The Boys heittää häijysti vitsiä sosiaalisen median kulttuurista, kapitalismista ja jopa poliittisesta korrektiudesta. Kun somessa leviää #HeroesSoWhite, Seitsikon mediapuolta johtava Ashley (huvittava Colby Minifie) yrittää tehdä tiimistä etnisesti (kuten myös sukupuolisesti ja inklusiivisesti) monipuolisemman ja samalla myyvemmän, näyttäen, kuinka monia yrityksiä kiinnostaa tällainen vain, jos se tietää lisää rahaa. Parissa jaksossa nähtävät Voughtin propagandavideot ovat nerokas lisäys.

Siinä, missä ensimmäisellä kaudella viehätti juurikin supersankarigenrellä vitsailu ja yhteiskunnallinen satiiri, toisella kaudella käy paremmin selväksi, kuinka vahvasti The Boys seisoo omilla jaloillaan ilman viittauksia muihin sarjakuviin ja niistä tehtyihin filmeihin. Hahmogalleria on mitä mainioin ja henkilöitä kehitetään kauden aikana yhä vain mielenkiintoisempiin suuntiin. Kausi ei koskaan äidy valtavaksi spektaakkeliksi, vaan supervoimaistenkin kera se pysyy tiukasti hahmovetoisena kertomuksena. Kauden avausjaksosta lähtien katsoja napataan takaisin Billy Butcherin johtaman joukon ja supereiden väliseen taistoon, mitä käydään jälleen monin keinoin. Tarinaa rakennetaan koukuttavasti, eikä ihme, jos katsoja ahmii koko kauden yhdeltä istumalta yli kahdeksan tunnin kestosta huolimatta. Jännitystä nostatellaan kaiken aikaa korkeammaksi, kunnes se pääsee todella valloillaan mestarillisessa kauden huipennusjaksossa. Hyvää huumoriakin mahtuu joukkoon, eikä Billyn röyhkeille sanomisille voi olla naureskelematta.




Vaikka kausi on noussut suureen suosioon, ei todellakaan tarvitse pelätä, että tekijät olisivat nyt keventäneet materiaalia, saadakseen vieläkin laajemman yleisön. Jos jotain, niin The Boysin toinen kausi on vielä ensimmäistä kautta rajumpi, väkivaltaisempi, törkypuheisempi ja verisempi. Poloiset näyttelijät (etenkin Hughieta esittävä Quaid) peitetään kerta toisensa perään sisälmyksiin - olivat ne sitten ihmisen tai valaan - ja Homelander mm. pilkkoo ihmisiä kahtia lasersilmillään. Mistään lastensarjasta ei vieläkään ole kyse, vaan sarja on kyllä korkean K18-leimansa ansainnut. Pitkin kautta The Boys tarjoaa jälleen valtavasti riemua ja jättää katsojan odottamaan jatkoa ihan yhtä innokkaasti kuin ensimmäisen kauden päätyttyä. Toivottavasti koronavirustilanteesta huolimatta jo ilmoitetun kolmoskauden teko saataisiin aloitettua mahdollisimman pian.

Ohjaajat ja käsikirjoittajat ovat vielä paremmin perillä siitä, mitä tekevät ja luovat niin tunnelmaa kuin kuljettavat kertomusta taiturimaisesti. On hienoa, kuinka tarkkaan kirjoittajat panostavat yhä hahmoihin ja toivon todella, että sama tapahtuu myös jatkossa. Tekninen toteutus paranee ja erikoistehosteissa näkee isomman budjetin. Eivät sarjan efektit vieläkään suurten Hollywood-elokuvien tasolla ole, mutta ajavat asiansa tässä oikein sujuvasti. Kuvaus on tyylikästä ja lavasteet mainiot. Supersankarien asut ovat tässä kohtaa jo jäämässä genren historiaan ja edelleen suosikkini on Homelanderin puku Yhdysvaltojen lippua muistuttavan viitan kanssa, viitaten maan tapaan esittää sankaria, vaikka todellisuudessa hienoon lippuun kääritty sisältö onkin monin tavoin mätä. Äänimaailmakin on mainio ja Christopher Lennertzin säveltämät musiikit toimivat kelvollisesti taustalla. Yhä on tosin hieman harmillista, ettei The Boysilla ole kunnon tunnusmusiikkia perinteisten alkutekstien kera.




Yhteenveto: The Boysin toinen tuotantokausi on vielä avauskauttakin parempaa anti-supersankariviihdettä. Vaikka kaudelta löytyy jälleen paljon rakastavaa naljailua supersankarileffoja kohtaan, tämä kausi seisoo tukevammin omilla jaloillaan. Tarinaa rakennetaan vangitsevasti eteenpäin, jännitettä kasvatetaan painostavammaksi jakso jaksolta ja hahmoja kehitetään yhä vain kiehtovammiksi. Etenkin Homelanderista muovautuu monisävyisempi tapaus ja Antony Starr jatkaa häikäisemistä karmivassa roolissaan. Karl Urban loistaa mahtavana Billy Butcherina ja muutkin näyttelijät tekevät toistamiseen hyvää työtä. Aya Cash on nappivalinta Stormfrontiksi. Hauskoja juttuja löytyy ja meno on ihan yhtä ronskia ja brutaalia, ellei jopa pahempaa kuin viime kaudella. Tapahtumat eskaloituvat täydellisesti kauden huipennusjaksossa, mikä on huikea päätös tämän kauden tarinalle, mutta jättää katsojan tietty vaatimaan ja innolla odottamaan jatkoa. The Boysin kolmannen kauden teosta ilmoitettiinkin jo kesällä, enkä malta odottaa nähdä näiden hahmojen uusia seikkailuja. Toinen kausi on erinomainen paketti, mikä rakentaa esimerkillisesti ensimmäisellä kaudella nähdyn pohjustuksen päälle ja varmistaa The Boysin aseman yhtenä tämän hetken parhaimpana sarjana!




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 9.10.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
The Boys, Yhdysvallat, 2019-, Amazon Studios, Original Film, Sony Pictures Television, Point Grey Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti