TV-sarja: Archer, kausi 4 (2013)

ARCHER - KAUSI 4Luoja: Adam Reed
Pääosissa: H. Jon Benjamin, Jessica Walter, Aisha Tyler, Chris Parnell, Judy Greer, Amber Nash, Adam Reed, Lucky Yates, Ron Leibman, Ona Grauer, Jon Hamm ja Timothy Olyphant
Genre: animaatio, komedia, toiminta
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: noin 20 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 25 minuuttia
Ikäraja: 16

Adam Reedin luoma animaatiokomediasarja Archer nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa vuonna 2009. Toinen ja kolmas kausi kasvattivat suosiota, joten jatkoa oli tietty luvassa. Neljännen kauden esitys käynnistyi tammikuussa 2013 ja jälleen katsojaluvut nousivat. Itse aloitin isäni kehotuksesta Archerin katsomisen muutamia vuosia sitten, mutta silloin sain aikaiseksi katsottua vain avausjakson. Pohdin pidemmän aikaa sarjan pariin paluuta ja viime vuonna päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Pidin näkemästäni, mutta silti minulla kesti jopa kaksi kuukautta, kunnes jatkoin kolmoskaudesta neljänteen kauteen.

Muistinsa menettänyt Sterling Archer luulee elävänsä Bob's Burgers -animaatiosarjassa (2011-). ISIS-järjestö kuitenkin tarvitsee agenttinsa takaisin, sillä tiedossa on jälleen monenlaisia vakoojaoperaatioita ympäri maailman.
Sterling Archer (H. Jon Benjamin) ja kumppanit tekevät jälleen paluun - ja taas kerran muiden agenttien täytyy kauden alussa hakea Archer jostain omista ongelmistaan takaisin ISIS-järjestön hommiin. Tällä kertaa Archer traumatisoitui äitinsä Maloryn (Jessica Walter) häistä, menetti muistinsa ja luulee nyt olevansa Bob Belcher, Bob's Burgers -animaatiosarjan päähenkilö, jota muuten H. Jon Benjamin myös ääninäyttelee. Tällainen sarjojen crossover-homma on veikeä idea, joskin koko muistinmenetyskuvio tulee aika puskista.
     Lana (Aisha Tyler), Cyril (Chris Parnell), Pam (Amber Nash), Ray (Adam Reed), Krieger (Lucky Yates) ja kauden aikana todella rasittavaksi muuttuva Cheryl (Judy Greer) ovat menossa tietty mukana ja jokainen pääsee nousemaan kauden varrella valokeilaan ainakin kertaalleen. Cheryliä lukuun ottamatta kaikki hahmot tarjoavat makeita nauruja, joskin Lana nähdään lähinnä pyörittelemässä silmiä Archerin toilailuille ja kommenteille.
     Vierailevina tähtinä tällä kaudella kuullaan mm. näyttelijät Timothy Olyphant ja Jon Hamm entisenä agenttina Lucas Troynä ja Adam Reedin aiemmasta animaatiokomediasarjasta Sealab 2021 (2001-2005) tuttuna kapteeni Hazel "Hank" Murphynä.
Archer-sarjan taso ei putoa vielä neljännelläkään tuotantokaudella, eikä homma ala toistamaan itseään, vaikka mukana on toki hyvin samankaltaisia kuvioita kuin aiemmilla kausilla. Kauden kolmetoista jaksoa pitävät menevästi mukanaan, tarjoten erilaisia seikkailuja, jotka vievät Archeria ja kumppaneita niin Vatikaaniin kuin Marokkoon, joista jälkimmäisessä tapahtuva koirakertomus on kauden parasta antia. Hilpeitä ovat myös kuudes jakso, jossa käärmeen purema saa Archerin käymään läpi erilaisia hallusinaatioita ja viides jakso, jossa Katya (Ona Grauer) yrittää saada Barryn (Dave Willis) takaisin avaruudesta, Archer yrittäessä voittaa Katyan takaisin itselleen, samalla kun hän yrittää pitää Barryn loukussa avaruudessa.

Kieli poskessa tehty meno on veikeää, unohtamattakaan häröä läppää ja brutaaleja tappeluita. Aikuiseen makuun tehty huumori naurattaa yhä ja joka jaksossa saa vähintään hymähdellä tyytyväisenä. Osa vitseistä ei osu maalitauluunsa (etenkään Cherylin kohdalla), mutta pääasiassa homma toimii. Vieläkään sarja ei onnistunut tekemään minuun mitään erityisen suurta vaikutusta, mutta näiden pöljien agenttien kohelluksen seuraaminen on varsin passelia ajanvietettä ja katson mielelläni vieläkin lisää.
Sarjan mainio animaatiolaatu pysyy myös ennallaan. Niin hahmot kuin erityisesti taustat ovat tyylikkään yksityiskohtaisia. Toisinaan tiettyjen yksityiskohtien työstäminen on varmasti ollut animaattoreille mielekästä hommaa ja toisinaan voin kuvitella heidän pohtineen, että mitä ihmettä tulivat kyseisenä päivänä piirtämään työkseen. Äänipuolikin on kunnossa ja alkutekstipätkä pysyy oivallisen reippaana ja sähäkkänä.

Yhteenveto: Archerin neljäs tuotantokausi jatkaa sarjan hilpeää ja mainiota linjaa. Kauden kolmetoista jaksoa pitävät sujuvasti mukanaan ja tarjoavat veikeän erilaisia agenttikohelluksia, joista yhden jakson koiraongelma nousi omaksi suosikikseni kaudelta. Katyaan ja Barryyn liittyvä jakso on myös mainio, kuten on kauden avausjakson metatasoinen linkittyminen Bob's Burgers -sarjaan. Tälläkään kertaa kaikki vitsit eivät osu maalitauluunsa, mutta hekotella saa tarpeeksi paljon ja meno viihdyttää passelisti. Rasittavaa Cheryliä lukuun ottamatta hahmot toimivat hyvin. Visuaalisesti tämäkin kausi näyttää erittäin hyvältä. Jos on siis pitänyt sarjan aiemmista kausista, kannattaa Archeria toki jatkaa vieläkin lisää.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 14.2.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Archer, Yhdysvallat, 2009-, FX Productions, Fox Television Animation, Floyd County Productions, Radical Axis


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti