TV-sarja: Archer, kausi 3 (2011-2012)

ARCHER - KAUSI 3Luoja: Adam Reed
Pääosissa: H. Jon Benjamin, Jessica Walter, Aisha Tyler, Chris Parnell, Judy Greer, Amber Nash, Adam Reed, Lucky Yates, Patrick Warburton, David Cross, George Takei, Michael Rooker, Ona Grauer, Bryan Cranston ja Burt Reynolds
Genre: animaatio, komedia, toiminta
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: noin 21 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 25 minuuttia
Ikäraja: 16

Adam Reedin luoma animaatiokomediasarja Archer nousi suosioon, kun sen ensimmäinen kausi alkoi pyöriä televisioissa syksyllä 2009, joten sarjaa päätettiin jatkaa. Toinen kausi vain kasvatti suosiota, joten kolmannen kauden teko lähti heti liikkeelle. Kolmannen kauden jaksoja ryhdyttiin esittämään jo puoli vuotta kakkoskauden päättymisen jälkeen, syyskuussa 2011. Katsojaluvut nousivat jälleen ja tämäkin kausi keräsi positiivista palautetta kriitikoilta. Itse aloitin Archerin katselun muutama vuosi sitten isäni kehotuksesta, mutta silloin homma jäi pelkkään pilottijaksoon. Pohdin sen jälkeen sarjan pariin paluuta ja viime vuonna päätin vihdoin aloittaa sen alusta. Pidin kahdesta ensimmäisestä kaudesta ja aloinkin katsoa kolmatta kautta positiivisin mielin puoli kuukautta edellisen jälkeen.

Sterling Archerin ja Katya Kasanovan hääpäivän loputtua traagisesti Katyan kuolemaan, Archer on ollut kateissa kolme kuukautta. Hänen äitinsä lähettää seikkailija Rip Rileyn etsimään Archeria, joka on ryhtynyt merirosvoksi.
Tutut agenttihahmot aiemmilta kausilta tekevät paluun - joskin Sterling Archer (äänenä H. Jon Benjamin) on luopunut työtehtävästään, muserruttuaan täysin rakkaan Katyansa (Ona Grauer) kuolemasta. Archer on ollut kateissa kolme kuukautta, mikä aiheuttaa vaihtelevia reaktioita agenttijärjestössä. Hänen äitinsä Malory Archer (Jessica Walter) yrittää kovasti löytää poikansa - joskin kyse taitaa enemmän olla siitä, että hän haluaa tehokkaimman agenttinsa takaisin töihin. Jatkuvasti seksualisoitu Lana (Aisha Tyler), hento Cyril (Chris Parnell), rikkaaksi paljastunut Cheryl (Judy Greer), perverssi Pam (Amber Nash), agentti Ray (Adam Reed) ja tohtori Krieger (Lucky Yates) ovat jokainen eri mieltä siitä, tarvitaanko Archeria takaisin töihin. Hahmogalleriaa hyödynnetään jälleen laajemmin ja lystikkäämmin. Varsinkin Ray pääsee entistä paremmin esille.
     Kaudella käy kääntymässä myös vierailevia tähtiä, kuten Family Guy -sarjassa (1999-) esiintyvä Patrick Warburton, alkuperäisestä Star Trek -sarjasta (1966-1969) tuttu George Takei, koomikko David Cross, Breaking Bad -sarjaa (2008-2013) tähdittänyt Bryan Cranston, sekä toimintastara Burt Reynolds omana itsenään.
Archerin kolmas tuotantokausi pitää taidokkaasti sarjan hilpeää tasoa yllä, nousten kenties tähän asti suosikkikaudekseni sarjasta. Heikompia jaksoja ei tältä kaudelta oikeastaan löydy, vaan homma on alusta loppuun lystikästä. Ronski ja seksuaalinen läppä lentää minkä kerkeää, eikä jutuista tehdä vieläkään millään lailla lapsiystävällisiä. Joka jaksossa saa vähintään hymähdellä tyytyväisenä, mutta myös ääneenkin pääsee hekottelemaan aina silloin tällöin. 

Myös kauden juonikuviot ovat pääasiassa hauskoja. Yksittäisiä kommelluksia riittää taas monenlaisia ja luvassa onkin mm. syntymäpäiväjuhlia, junamatkoja, huumeparoneita ja jopa matka avaruuteen. Kakkoskauden tavoin jaksoja on kolmetoista. Kolme ensimmäistä keskittyvät Archerin uuteen uraan merirosvona. Tämä kolmiosainen Heart of Archness -tarina on hilpeän erilainen verrattuna sarjassa aiemmin nähtyyn ja niin on myös avaruuteen sijoittuva kaksiosainen finaali Space Race. Niiden väliin mahtuu kahdeksan tavanomaisempaa Archer-seikkailua. Jaksot pitävät hyvin mukanaan ja ne voi tykittää läpi helposti yhdessäkin päivässä.
Animaation taso jatkuu myös hyvällä linjalla, eikä sarjan nopea tekotahti ole heikentänyt visuaalista ulkonäköä. Tarkasti piirretyt, mutta hieman tönkösti liikkuvat hahmot ovat yhä onnistuneita ja taustat ovat täynnä pieniä yksityiskohtia. Uudet tapahtumapaikat, erityisesti avaruusasema, tarjoavat animaattoreille mahdollisuuden laajentaa työtään. Visuaalisen puolen lisäksi myös äänimaailma on onnistuneesti toteutettu. JG Thirlwellin säveltämät musiikit tunnelmoivat mukavasti ja alkuintro saa taas kerran innostumaan enemmän tulevista tapahtumista.

Yhteenveto: Archerin kolmas tuotantokausi on oikein kelpo viihdettä ja tähän asti sarjan parasta antia. Kausi pitää sisällään toinen toistaan lystikkäämpiä juonikuvioita, jotka pitävät hyvin mukanaan ja niinpä kauden voi helposti tuijottaa läpi yhdenkin päivän aikana. Kolmiosainen aloitus Heart of Archness on lystikkään erilaista menoa sarjassa aiemmin nähtyyn verrattuna, kuten on myös kaksiosainen finaali Space Race. Tavanomaiset agenttiseikkailut niiden välissäkin ovat mainioita. Ronski huumori naurattaa, vaikka seassa on yhä hieman kehnompia vitsejä. Hahmot ovat hilpeitä ja animaatiolaatu näyttää oikein hyvältä. Jos olet pitänyt Archer-sarjan aiemmista kausista, kannattaa katselua jatkaa kolmoskauteenkin.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 12.12.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Archer, Yhdysvallat, 2009-, FX Productions, Fox Television Animation, Floyd County Productions, Radical Axis


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti