ARCHER - KAUSI 1
Luoja: Adam Reed
Pääosissa: H. Jon Benjamin, Jessica Walter, Aisha Tyler, Chris Parnell, Judy Greer, Amber Nash, Peter Newman, Lucky Yates, Adam Reed, George Coe, Dave Willis ja Coby Bell
Genre: animaatio, komedia, toiminta
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 21 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 29 minuuttia
Ikäraja: 16
Archer on Adam Reedin luoma animaatiokomediasarja. Kun Adult Swim oli lopettanut Reedin aiemman sarjan, Frisky Dingon (2006-2008) tuotannon, Reed ryhtyi kehittelemään uutta sarjaa. Matkustaessaan Espanjaan ja kokiessaan itsensä noloksi maan viehättävien naisten seurassa, hän keksi komean mieshahmon, joka olisi suosittu kaikkien naisten keskuudessa. Reedille tuli ideastaan nopeasti mieleen salainen agentti James Bond ja hän päättikin kehitellä hahmostaan Bond-parodian. Vuonna 2009 Reed sai ideansa läpi FX-kanavalla, joka tilasi häneltä ensimmäisen kauden. Archerin ensimmäinen jakso esitettiin samaisen vuoden syyskuussa It's Always Sunny in Philadelphia -sarjan (2005-) viidennen kauden avausjakson yhteydessä ja loput kaudesta julkaistiin tammikuussa 2010. Sarja nousi nopeasti suosituksi niin katsojien kuin kriitikoiden keskuudessa ja avauskausi sai parhaan ääninäyttelijän Emmy-ehdokkuuden. Itse olin katsonut Archerista vain sen avausjakson vuonna 2018, etsiessäni itselleni uutta sarjaa katseltavaksi. Katsoin useammasta sarjasta (mm. Archer, Rick and Morty, 2013-, Disenchantment, 2018- ja Paradise PD, 2018-) avausjaksot, mutta päädyin silloin jatkamaan vain Rick and Mortya. Päätin kuitenkin joskus palata takaisin Archerin pariin ja koin, että nyt on vihdoin sen aika. Katsoinkin Archerin ensimmäisen jakson uudestaan ja sitten ensi kertaa loput avauskaudesta kahden päivän aikana.
ISIS-nimisen vakoojajärjestön agentti Sterling Archer kokee suuria vaikeuksia suorittaa tehtäviään oppikirjan mukaisesti, totella johtajaäitiään tai pitää näppejään erossa järjestön viehättävistä naiskollegoista.
Archerin päähenkilö on sen nimikkohahmo Archer, Sterling Archer, jota ääninäyttelee H. Jon Benjamin ja joka on päivänselvä parodia James Bondista. Hahmo on vakoojajärjestön agentti, jolla on herkkä liipaisinsormi ja joka on turhankin päällekäyvä kauniiden neitien seurassa. Ei siis ihme, jos moni katsoja kokee Archerin ällöttäväksi pervoksi, eikä siksi tykkää katsoa sarjaa. Täytyy itsekin myöntää, että avauskauden perusteella Archer saattaa jopa olla vähiten pidettävä hahmo omassa sarjassaan. Siitä huolimatta koin Archerin aika ajoin varsin lystikkääksi Bond-satiiriksi, jonka seikkailuja ryhtyy jakso jaksolta seuraamaan mielekkäämmin.
Sterling Archerin lisäksi tähän näin jälkikäteen mietittynä kiusallisesti nimettyyn ISIS-järjestöön kuuluvat Sterlingin äiti Malory Archer (äänenä Jessica Walter), joka toimii organisaation johtajana, mistä Sterling ei pidä yhtään, mahdollisimman seksikkääksi piirretty agentti Lana (Aisha Tyler), jonka perään kaikki miehet kuolaavat, järjestön kirjanpitäjä Cyril (Chris Parnell), jonka kanssa Lana peuhailee tehdäkseen Archerin mustasukkaiseksi, Maloryn sihteeri Cheryl (Judy Greer), jonka nimeä kukaan ei aluksi muista ja joka vaihteleekin nimeä miellyttääkseen kaikkia, henkilöstöpäällikkö Pam (Amber Nash), joka haluaa päästä pukille ja hyödyntää outoa hainukkea terapiassa, sekä tohtori Krieger (Lucky Yates), joka yrmyilee vähäsanaisesti. Hahmot ovat vekkulimaisia, joskin kenties turhankin montaa tuntuu motivoivan seksi. Yksi tai kaksi häröilijää riittäisi, mutta toisaalta tästä kiimaisesta ryhmädynamiikasta saadaan hupaisia hetkiä aikaan. Parasta on Sterlingin vaikea äitisuhde pomoonsa, mikä tekee kummastakin hahmosta huomattavasti mielenkiintoisempia.
En ihmettele, miksi muutama vuosi sitten jätin Archerin kesken heti pilottijakson jälkeen. Se ei vieläkään saanut minua erityisemmin innostumaan sarjasta, eikä se myöskään kummemmin naurattanut. Olen kuitenkin tyytyväinen, että palasin sarjan pariin, sillä keskiverron avausjakson jälkeen meno alkaa vähitellen iskemään lujempaa ja paria hieman heikompaa jaksoa lukuun ottamatta koin tason vain nousevan kauden edetessä. Muutamat jaksoista ovat erityisen lystikkäitä - varsinkin kahdeksas jakso, jossa Archerin ja Lanan tehtävää uhkaa katastrofi, kun muu vakoojatiimi ryhtyy lakkoilemaan parempien palkkojen perässä. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, kuinka sarja yhdistelee veikeästi bondmaisia agenttiseikkailuja tavanomaiseen konttorikomediaan.
Kuten on jo varmaan voinut päätellä, ei Archeria missään tapauksessa ole tehty lapsille, vaikka se animaatio onkin. Sen huumori on todella ronskia, painottuen usein seksiin, raakuuksiin ja muuhun törkyilyyn. Kaikki vitsit eivät osu lähellekään maalitaulua, mutta huomasin aika ajoin hekottelevani sarjan jutuille. Mitä pidemmälle kaudessa etenee, sitä enemmän tämän järjestön hahmojen elämiin jää kiinni ja sitä hilpeämmiksi heidän koettelemuksensa ja juonikuvionsa käyvät. Ei sarja avauskautensa aikana mihinkään erityisiin korkeuksiin nouse, mutta se on oikein passelia hömppää. Lyhyen kestonsa ansiosta kauden katsoo vaikka yhdessä illassa. Lopuksi tuntuukin siltä, että kausi päättyy juuri, kun meininkiin on vihdoin oikeasti päässyt mukaan.
Sarjan animointi on oikein tyylikästä ja siinä yhdistyvät onnistuneesti sarjakuvamaiset hahmot ja hieman taiteellisemmat ja yksityiskohtaisemmat taustat. Hahmojen liikehdintä ei ole järin luontevaa, vaan kaikki ovat hieman tönkköjä, mihin kestää hetki tottua. Jossain kohtaa tähän ei enää kiinnitä huomiota ja pidinkin lopulta siitä, miltä sarja visuaalisesti näyttää. Äänityöskentely on myös oivallista ja JG Thirlwellin musiikit tunnelmoivat pätevästi - varsinkin mainion alkutekstipätkän aikana. Käsikirjoittajat keksivät tarpeeksi meneviä tarinoita jaksoihin, mutta erityisemmin yksikään ei selvästi nappaa mukaansa. Kauden varrella kulkevat hahmojen isommat juonikuviot ja suhdekoukerot ovat kiinnostavampia. Vaikka komedia perustuukin Bond-parodiointiin ja härskiin läppään, mukaan mahtuu yllättävän oveliakin juttuja ja piikittelyä; esimerkiksi jaksossa, jossa vakoojajärjestö palkkaa tummaihoisen Conway Sternin (Coby Bell) ihan vain täyttääkseen ihovärikiintiön, mistä nousee tietty paljon pohdintaa puolesta ja vastaan.
Yhteenveto: Archerin ensimmäinen tuotantokausi on mainio avaus lupaavalle animaatiokomediasarjalle. Se nappaa vähitellen mukaansa ja kauden varrella alkaa hiljalleen lämmetä tälle sekopäiselle ja varsin kiimaiselle vakoojajoukolle. Hahmojen dynamiikka toimii hilpeästi ja sarjassa yhdistellään vekkulimaisesti vakoojatarinoita konttorikomediaan. Yksittäinkin hahmot toimivat mainiosti, joskin jokainen osaa myös ärsyttää halutessaan. Kauden varrelta löytyy joitakin varsin oivallisia jaksoja, mutta myös pari hieman heikompaa. Parhaimmillaan meno naurattaa ääneen, mutta seasta löytyy vitsejäkin, jotka lässähtävät heti alkuunsa. Visuaalisesti sarja on mielenkiintoisesti tyylitelty tönkösti liikkuvien hahmojensa ja erittäin yksityiskohtaisten taustojensa ansiosta. Archerin avauskausi ei tehnyt minuun mitään erityisen suurta vaikutusta, mutta jatkan kyllä mielelläni sarjan parissa.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 7.9.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Archer, Yhdysvallat, 2009-, FX Productions, Fox Television Animation, Floyd County Productions, Radical Axis
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti