TV-sarja: Harley Quinn, kausi 2 (2020)

HARLEY QUINN - KAUSI 2Luojat: Justin Halpern, Patrick Schumacker ja Dean Lorey
Pääosissa: Kaley Cuoco, Lake Bell, Alan Tudyk, Ron Funches, Tony Hale, Jason Alexander, Christopher Meloni, Matt Oberg, Diedrich Bader, James Adomian, Andy Daly, Wayne Knight, Alfred Molina, Briana Cuoco, Sanaa Lathan, Jim Rash, Michael Ironside, Tom Hollander, James Wolk, Vanessa Marshall ja Scott Porter
Genre: animaatio, komedia, toiminta
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: noin 21 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 33 minuuttia
Ikäraja: 16

DC Comicsin sarjakuviin perustuva animaatiosarja Harley Quinn nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa marraskuussa 2019, joten jatkoa oli tietty luvassa. Toisen kauden esitys käynnistyi jo huhtikuussa 2020, alle kaksi kuukautta sen jälkeen, kun ensimmäisen kauden finaalijakso oli julkaistu. Tämäkin kausi keräsi kehuja ja hyvin katsojia. Itse olin pohtinut Harley Quinnin katsomista jo pitkään ja nyt kun sarja on saamassa jo neljännen tuotantokautensa, päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Pari kuukautta erittäin mainion ykköskauden jälkeen aloitin vihdoin sarjan kakkoskauden katselun.

Oikeuden puolustajien kadottua kuvioista, rikolliset ovat ottaneet Gothamin haltuunsa ja koko kaupunki on erotettu Yhdysvalloista. Harley Quinn pohtii paikkaansa maailmassa ilman Jokeria.
Harley Quinn (äänenä toistamiseen Kaley Cuoco) kavereineen palaa viihdyttämään. Gothamin sorruttua rikollisten valtaan, Oikeuden puolustajien kadottua Tarinoiden kuningattaren (Wanda Sykes) satukirjaan ja Jokerin (Alan Tudyk) pudottua takaisin myrkkyihinsä, Harley pohtii nyt asemaansa uudenlaisessa yhteiskunnassa. Hahmolle on kirjoitettu kelpo kehityskaari kaudelle ja hänen kommelluksiaan seuraa jälleen ilomielin - joskin kausi ei tarjoa yhtä mainiota menoa kuin edeltäjänsä.
     Harleyn rinnalla kulkevat tietty hänen paras ystävänsä Myrkkymuratti (Lake Bell), teatraalinen Savinaama (Tudyk), sympaattinen mutta verenhimoinen Kuningashai (Ron Funches), rasittava Tohtori Psyko (Tony Hale), sekä vuokranantaja-kyborgi Sy Borgman (Jason Alexander). Myrkkymuratti, Savinaama ja Kuningashai pysyvät pidettävinä tyyppeinä, mutta Tohtori Psyko ei vieläkään voita puolelleen ja Sy Borgman jää edelleen hieman mitäänsanomattomaksi tapaukseksi.
     Muita hahmoja kaudella ovat muun muassa oman arvonsa todistamista epätoivoisesti yrittävä poliisikomisario Gordon (Christopher Meloni), Myrkkymuratin poikaystävä Leijamies (Matt Oberg), pahisjengi Turmion puolustajat, eli Arvuuttaja (Jim Rash), Bane (James Adomian), Pingviini (Wayne Knight), Pakkasherra (Alfred Molina) ja Kaksinaama (Andy Daly), sekä uusina tuttavuuksina esiteltävät Gordonin tytär Barbara, eli Lepakkotyttö (Briana Cuoco) ja paha, parademoniarmeijaa käskyttävä Darkseid (Michael Ironside). Gordon varastaa show'n jälleen kerran ja naurettava Leijamies muuttuu yhä vain pidettävämmäksi hahmoksi sarjan edetessä.
Harley Quinnin toinen tuotantokausi ei ihan yllä ensimmäisen tasolle, mutta sarja pysyy silti varsin oivallisena edelleen. Ykköskauden lopussa tekijät päätyivät rohkeisiin ratkaisuihin ja olin kiinnostunut näkemään, kuinka niistä edettäisiin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että loppupeleissä näin radikaalit ja hullunkuriset ideat tulevat mukaan liian varhaisessa vaiheessa sarjaa. Gothamin jääminen rikollisten haltuun ja Oikeuden puolustajien pyyhkiminen pois kuvioista tuntuvat ideoilta, jotka kannattaisi jättää vasta myöhempään, kenties jopa sarjan finaalikaudelle. Nyt tuntuu siltä, että tekijät paisuttelivat hommaa liikaa liian nopeasti ja se loi ainakin minulle omanlaisensa ähkyn, vasta sarjahan on vasta alkutaipaleellaan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kyseessä olisi mitenkään huono kausi. Harley Quinnin toinen kausi ampuu välillä yli ja sen mekastus käväisee ajoittain ärsyttävän puolella, mutta pääasiassa sarja viihdyttää edelleen mukavasti ja tarjoaa hauskoja juttuja toisensa perään. Hahmojen väliset sanailut ovat hilpeitä, kuten ovat myös jotkut juonikuviot, joissa hahmot joutuvat yhä vain tiukempiin pinteisiin. Gordonin kuviot naurattavat makeasti, komisarion yrittäessä epätoivoisesti pitää lakia ja järjestystä yllä Gothamissa. Meno on edelleen ronskia, niin komedian kuin veristen toimintakohtausten puolesta ja sarja on ihailtavan anteeksipyytelemätön. Eräässä jaksossa tehdään jopa aika julmasti pilkkaa toksisesta fanikulttuurista, kun pari miestä selailevat televisiota ja etsivät katseltavaa. Yhden paita julistaa Justice League -leffan (2021) ns. Snyder Cutin puolesta, kun taas toisen paidassa lukee, ettei Star Wars: The Last Jediä (2017) voi laskea kaanoniksi. Toinen sitten vouhottaa, ettei Harley Quinnia voi katsoa, kun kyseessä on "feministi-woke-roskaa". Tällaisella karsitaan takuulla katsojia, mutta pidän siitä, että sarjan tekijöillä on ollut munaa ottaa kantaa ärsyttäviin internet-öyhöttäjiin.
Sarjan animaation taso pysyy ennallaan oivan laadukkaana, sarjan näyttäessä tyylikkäästi eloon herääviltä sarjakuvien sivuilta. Hahmot pysyvät veikeinä ja taustojen yksityiskohtiin on panostettu tarkkaan. Kakkoskausikin on miellyttävän värikäs, eivätkä animaattorit kitsastele animaatioveren roiskinnassa. Hyviä visuaalisuuksia tukee kelpo äänimaailma efektejä ja Jefferson Friedmanin musiikkeja myöten.

Yhteenveto: Harley Quinnin toinen tuotantokausi ei ole ihan yhtä veikeä kuin avauskausi, mutta se toimii silti kelpona jatkumona. Tekijöiden radikaalit ratkaisut ovat kenties jopa liiankin villejä näin kakkoskaudeksi ja sarja olisi voinut pidätellä näitä älyttömimpiä pommejaan vähän myöhempään vaiheeseen. Vähän turhan yliampuvasta yliampuvuudestaan huolimatta tuotantokausi viihdyttää passelisti ja tarjoaa hupaisaa menoa pitkin kestoaan. Tekijät eivät vieläkään vie sarjaa lapsiystävälliseksi, vaan pitävät roisin ja verisen meiningin yllä. Ääninäyttelijät ovat hyvässä vireessä ja animaattorit pitävät tyylikästä jälkeä yllä. Jos siis pidit Harley Quinnin ykköskaudesta, suosittelen jatkamaan sarjan parissa, vaikka taso ei olekaan kakkoskaudella yhtä korkea. Pienestä laskusta huolimatta kausi jättää katsojan odottamaan jatkoa positiivisin mielin.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 20.3.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Harley Quinn, Yhdysvallat, 2019-, DC Entertainment, Warner Bros. Animation, Yes, Norman Productions, Ehsugadee


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti