TV-sarja: Ted (2024)

TEDLuoja: Seth MacFarlane
Pääosissa: Seth MacFarlane, Max Burkholder, Giorgia Whigham, Alanna Ubach, Scott Grimes, Jack Seavor McDonald, Marissa Shankar, Charly Jordan, Ara Hollyday, Liz Richman, Charlotte Fountain-Jardim, Julius Sharpe, Penny Johnson Jerald ja Ian McKellen
Genre: komedia
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 22 minuuttia - 43 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 42 minuuttia
Ikäraja: 12

Seth MacFarlanen ohjaama ja tähdittämä komediaelokuva Ted (2012) oli taloudellinen menestys, joten sille päätettiin tehdä jatkoa. Ted 2 (2015) ei kuitenkaan saanut yhtä suopeaa vastaanottoa ja ideat kolmannesta leffasta kariutuivat. Uuden elokuvan sijaan MacFarlane sai Peacock-kanavan innostumaan televisiosarjasta, joka toimisi esiosana elokuville. Kuvaukset käynnistyivät elokuussa 2022 ja nyt Ted-sarja on julkaistu kokonaisuudessaan (Suomessa SkyShowtime-palvelun kautta). Itse pidän ensimmäistä Ted-leffaa todella hauskana, mutta Ted 2 on aina ollut mielestäni pieni pettymys sen jälkeen. Kun kuulin, että MacFarlane työstää esiosasarjaa leffoille, en juuri innostunut ajatuksesta, mutta kun Ted-sarja saapui katsottavaksi Suomeen, päätin toki antaa sille mahdollisuuden.

Lapsena John Bennett sai joululahjaksi pehmonallen, jonka hän toivoi heräävän eloon. Toive toteutui ja vuonna 1993 John ja Ted-nalle käyvät high schoolia ja joutuvat erilaisiin kommelluksiin, joihin kuuluu kiusaajia, ensitreffejä ja huumekokeiluja.
Seth MacFarlanen ääninäyttelemä elävä ja rääväsuinen Ted-nalle ja tämän... öh, omistaja? paras kaveri? ...John Bennett tekevät paluun. Tosin tällä kertaa, sarjan sijoittuessa 1990-luvun alkuun, Johnina ei nähdä Mark Wahlbergia kuten elokuvissa, vaan nuori Max Burkholder, joka on tuttu muun muassa Puhdistuksen yö -kauhuleffasta (The Purge - 2013). Burkholder on myös toiminut ääninäyttelijänä MacFarlanen animaatiosarjoissa Family Guy (1999-) ja American Dad! (2005-), sekä näytellyt yhdessä jaksossa MacFarlanen scifikomediasarjassa The Orville (2017-), mikä on takuulla auttanut häntä saamaan roolin Tedistä. Asiaa on varmasti auttanut myös se, että Burkholder osaa kanavoida hämmentävän hyvin Wahlbergin maneereja ja puhetapaa. Hän suoriutuu muutenkin ihailtavasti roolistaan, sillä onhan se vaikea näytellä, jos vastanäyttelijä on lähes kaiken aikaa kuvaan jälkikäteen tietokoneella lisätty diginalle. MacFarlane jatkaa tutulla lystikkäällä tyylillään ja hänen ja Burkholderin kaverikemiat kohtaavat täydellisesti.
     Muita hahmoja sarjassa ovat muun muassa Johnin vanhemmat, jotka kulkivat leffoissa nimillä Helen ja Steve, mutta jotka ovat jostain syystä nimetty uusiksi Susaniksi ja Mattyksi ja joita näyttelevät tällä kertaa Alanna Ubach ja Scott Grimes, sekä Bennettien luona asuva Johnin serkku Blaire, jota esittää The Orvillessa parissa jaksossa nähty Giorgia Whigham. Ubach ja Grimes ovat nappivalinnat vanhemmiksi ja hahmot ovat eri tavoin hulvattomat. Turhankin kiltti Susan-äiti ja poliittisesti vahvasti oikealle kallistuva äkäinen jääräpää Matty-isä ovat toistensa vastakohdat, mutta toimivat silti oudosti yhdessä. Whigham on myös hyvä roolissaan, mutta hänen Blaire-hahmonsa jättää ristiriitaiset fiilikset. Blairen juttu on oikeastaan vain toimia moraalisena oikeuden äänenä ja moittia jatkuvasti Tediä ja Johnia kielenkäytöstä. Hahmo tuntuu liikaa 2020-luvun nuorelta, eikä välillä sovi lainkaan 1990-luvun alkuun, erityisesti käyttäessään ilmaisuja, joita tuohon aikaan ei tainnut olla edes olemassa.
Siitä huolimatta, että sarjaan on ympätty mukaan hahmo, joka on jatkuvasti torumassa päähenkilöitä, että "et voi käyttää tuota ilmaisua" ja "tuo ei ollut poliittisesti korrektia", niin älkää hätäilkö, jos nyt pelkäätte, että Ted-sarjasta olisi tehty elokuvia kesympi. Jaksojen varrelta löytyy joitain hieman saarnaavampia hetkiä, mutta pääasiassa leffoista tuttu ja Seth MacFarlanelle ominainen törkyhuumori on kukassaan ja jos Ted-leffat naurattivat, samaa tekee myös sarja. Vielä Suomessa hassusti kahtia jaettu avausjakso hakee itseään, mutta sitä seuraavat jaksot ovat parhaimmillaan hysteerisen hauskoja. Jo toinen (tai oikeastaan meillä kolmas) jakso, jossa John ja Ted päättävät näpäyttää kiusaajaansa (Jack Seavor McDonald), esittämällä tämän aikoja sitten hatkat ottanutta isää, on pirun hauska, etenkin kun pojat alkavat ottamaan isäroolin turhankin tosissaan.

Jaksojen varrelle mahtuu monenmoista kommellusta ja vaikka jaksoja on vain kahdeksan, sekaan mahtuu niin halloweenia (jolloin Ted pukeutuu ewokiksi), joulunviettoa (jolloin Ted kokee jeesuskompleksia) kuin myös päättäjäistansseja (jolloin Ted auttaa Johnia pääsemään eroon neitsyydestään). Pääasiassa hahmojen toilailulle ja hävyttömälle sanailulle saa nauraa makeasti, mutta seasta löytyy myös vitsejä, jotka lentävät kauas maalitaulustaan. Jaksoista löytyy myös toki runsaasti silmäniskuja leffasarjasta tuttuihin juttuihin, lähtien veikeästä ukkoslaulusta Flash Gordonin fanittamiseen. Tedin ja nuoren Johnin puuhailuja seuraa lopulta niin mielellään, että on sääli, kuinka lyhyt sarja onkaan. Ainakin toistaiseksi Ted on esitelty minisarjana, tietokonetehostepäähenkilön aiheuttaman korkean budjetin takia, mutta mahdollista jatkoa jää kaipaamaan.
Seth MacFarlane toimii koko sarjan ohjaajana ja pitää vekkulia ilmapiiriä hyvin yllä. Hänen johdolla käsikirjoitustiimi ei juuri pelkää heittää roisia läppää kohtauksesta toiseen, mutta samalla kirjoittajat yrittävät myös liikaa vakuutella tietävänsä, ettei tällaisia juttuja ole oikeasti hyväksyttävää puhua. Silloin tällöin he osaavat myös rauhoittua ja vakavoitua hieman syventämään hahmoja ja heidän välisiä suhteitaan. Sarja on myös menevästi kuvattu ja sujuvasti leikattu kasaan. Lavasteet näyttävät hyviltä ja asujen kanssa ne herättelevät 1990-luvun alkua takaisin henkiin. Itse Ted on sarjassakin mainio digiluomus ja hyvin nopeasti sitä ihan unohtaa katsovansa tietokonetehostetta ja pehmonalle vaikuttaa oikeasti elävän. Äänimaailma on myös toimivasti rakennettu Walter Murphyn kepeitä musiikkeja myöten.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 12.4.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja televisiosarjan juliste www.impawards.com
Ted, Yhdysvallat, 2024, Universal Content Productions, Media Rights Capital, MRC Television, Fuzzy Door Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti