sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Arvostelu: Crawl (2019)

CRAWLOhjaus: Alexandre Aja
Pääosissa: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Ross Anderson ja Anson Boon
Genre: kauhu
Kesto: 1 tunti 27 minuuttia
Ikäraja: 16

Crawl on Alexandre Ajan ohjaama uusi kauhuelokuva. Leffan käsikirjoittivat Rasmussenin veljekset ja idea lähti tosielämän tapauksista, joissa alligaattorit ovat päätyneet keskelle kaupunkia myrkyä paetessaan. Kuvaukset alkoivat elokuussa 2018 ja juuri kuvausten aikana Pohjois- ja Etelä-Carolinan osavaltioihin iski hurrikaani, minkä vuoksi ihmiset alkoivat bongailla alligaattoreita naapurustossaan. Nyt Crawl on saanut ensi-iltansa Suomessa ja minun täytyy myöntää, että olin melkein paniikissa, kun menin katsomaan tätä leffaa. Olen aiemmin arvosteluissani puhunut kammostani haikaloja kohtaan, mutta oikeastaan kammo koskee kaikkia veden alla vaanivia petoja ja siksi mietinkin, voinko edes mennä katsomaan tätä elokuvaa. Lopulta päätin kuitenkin kohdata pelkoni silmästä silmään ja uskaltauduin katsomaan Crawlin... taaimmaiselta penkkiriviltä, jotta valkokangas ja alligaattorit olisivat mahdollisimman kaukana minusta...

Floridaan on iskemässä viidennen asteen hurrikaani. Haley Keller ei saa yhteyttä isäänsä, jonka kaupunki on jäämässä myrkyn kouriin ja lähtee etsimään tätä. Haley löytää isänsä hänen talonsa kellarista, mutta sieltä löytyy myös epämiellyttäviä vieraita, verenhimoisia alligaattoreita.

Labyrintti-trilogiasta (The Maze Runner - 2014-2018) tuttu Kaya Scodelario näyttelee Haleyta, huippu-uimaria, jonka taidoille tulee kyllä löytymään käyttöä leffan aikana. Haley on hieman epävarma, mutta tarpeen tullen päättäväinen nuori nainen ja onkin jännittävää seurata, kuinka hän yrittää keksiä keinon päästä turvaan kellarista. Olen aiemmin pitänyt Scodelariota kelpo näyttelijänalkuna, mutta vasta tässä hän tuntuu todistavan kykynsä. Scodelariosta paistaa vimma löytää pakotie ja epätoivo ja kauhu, kun alligaattorit alkavat lähestyä.
     Haleyn isää, Dave Kelleriä taas näyttelee Barry Pepper. Haleyn ja Daven välit ovat vuosien varrella huonontuneet ja leffaan luodaankin lisädraamaa sillä, kun he yrittävät pelastautumisen lisäksi bondata jälleen isänä ja tyttärenä. Pepper on oikein mainio rikkinäisenä isähahmona, jonka täytyy kerätä rohkeutensa suojellakseen tytärtään. Pepper ja Scodelario toimivat erinomaisesti perheenä ja katsojana jännittääkin heidän puolestaan läpi leffan.
Crawlissa nimittäin saa jännittää läpi leffan. Elokuvassa vain nopeasti esitellään Haley, ennen kuin hän jo lähtee etsimään isäänsä. Kuluu varmaankin vain vartti, kun tapahtumat viedään Daven talon kellariin ja alligaattorit huomauttavat olemassaolollaan. Loppuleffa onkin tiivistunnelmaista kauhuilua ja erittäin tehokasta sellaista. Filmi rakentaa jännitystä fantastisesti monilla eri tavoilla. Pääkaksikkoa eivät uhkaa vain alligaattorit, jotka murisevat pimeydessä, kunnes hyökkäävät valtavat kidat avonaisina. Alligaattorien leuat ovat äärimmäisen vahvat ja niiden refleksit ovat todella nopeita, joten säpsäyttäviä tilanteita on kyllä luvassa. Elokuva ei kuitenkaan onneksi syyllisty laiskaan äkkisäikäyttelyyn, vaan leffaan on onnistuttu luomaan tiukka jännite, mikä ei hellitä ennen kuin lopputekstit alkavat. Pääkaksikolle ei anneta hengähdystaukoja, eikä niitä voi siksi antaa katsojallekaan.

Mutta kuten jo totesin, eivät alligaattorit ole ainoa uhka. Floridaan iskevä hurrikaani käy koko ajan voimakkaammaksi ja vesi vain jatkaa nousuaan. Vaikka Haley ja Dave pääsisivät kellarissa ahtautumaan koloon, minne alligaattorit eivät mahdu, vesi kyllä virtaa sinne. Kaksikon täytyy siis keksiä pakokeino nopeasti, sillä vaikka alligaattorit eivät nappaisi heitä, he hukkuvat kellarissa. Kello käy kaiken aikaa ja erilaiset vaarat pitävät jännitystason korkealla. Itse tosiaan pelkään veden alla vaanivia petoja, enkä muutenkaan pidä vedessä olemisesta, joten itselleni Crawl oli erittäin tehokas paketti. Koin suurta epämiellyttävyyden tunnetta joka kerta, kun hahmot olivat veden varassa ja sitähän tapahtuu tietty yhä vain enemmän, mitä pidemmälle tarina kulkee. Ahtaanpaikankammoisillekaan katselukokemus ei tule olemaan helppo.
Elokuvan ohjaajan Alexandra Ajan aiempiin töihin kuuluu mm. Piranha 3D (2010), mikä kertoi myös veden alla vaanivista pedoista. Se oli kuitenkin huomattavasti humoristisemmalla mielellä tehty, eikä läheskään yhtä hyvä filmi kuin Crawl. Aja luo hienosti tunnelmaa, mitä vahvistavat Max Arujin ja Steffen Thumin säveltämät musiikit. Michael ja Shawn Rasmussenin työstämä käsikirjoitus on tiivis paketti, mikä tietää tasan tarkkaan, mihin keskittyä. Siinä ja napakassa leikkauksessa on karsittu kaikki turha pois. Elokuva on myös taidokkaasti kuvattu ja kellarin lavasteet ovat inhottavan mutaiset ja ahdistavat. Maskeeraustiimi on tehnyt vaikuttavaa työtä alligaattoreiden puremien kanssa ja efektitiimi taas on pistänyt parastaan loihtiessaan digigaattorit ruudulle. Myrsky ja alligaattorit ovat upeat (ja tietty karmivat) ilmestykset. Äänimaailma on todella hyvin rakennettu aina murinoita, talon narinaa ja uhkaavaa myrskyn pauhua myöten.

Yhteenveto: Crawl on erittäin tehokas ja tiivistunnelmainen kauhuleffa. Elokuva menee nopeasti suoraan asiaan, eikä tuo mukaan mitään ylimääräistä, vaan keskittyy täysillä pääkaksikon koettelemuksiin ja selviytymisyrityksiin. Jännitettä rakennetaan mahtavasti eri tavoin sekä alligaattoreiden, että nousevan veden kautta. Tuollaisessa tilanteessa itse varmaan vain lamaantuisin pelosta ja lähinnä pohtisin, kumpi olisi mukavampi tapa kuolla - alligaattorin kidassa vai kellariin hukkuessa? Elokuva ei tarjoa hengähdyshetkiä hahmoille eikä katsojalle, vaan pitää jännityksen korkealla lopputeksteihin saakka. Ohjaaja Alexandra Aja on tehnyt todella hyvää työtä tunnelman kanssa ja Rasmussenin veljesten käsikirjoitus on tiukka, mitä vahvistaa tarkka leikkaus. Kaya Scodelario ja Barry Pepper ovat nappivalinnat päärooleihin ja katsoja kannustaa heitä pakenemaan upeasti luoduilta alligaattoreilta ja vaikuttavalta myrskyltä. Suosittelen Crawlia oikein lämpimästi creature feature -kauhuleffoista innostuville. Sen parissa on hyvä viilentyä helteisenä kesäpäivänä... tosin sillä mahdollisella haittavaikutuksella, ettei tämän jälkeen huvita enää mennä uimaan.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 27.7.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Crawl, 2019, Paramount Pictures, Raimi Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti