perjantai 12. heinäkuuta 2019

Arvostelu: Escape Room (2019)

ESCAPE ROOMOhjaus: Adam Robitel
Pääosissa: Taylor Russell, Deborah Ann Wolf, Nick Dodani, Jay Ellis, Tyler Labine, Logan Miller ja Yorick van Wageningen
Genre: kauhu
Kesto: 1 tunti 39 minuuttia
Ikäraja: 16

Escape Room perustuu nimensä mukaisesti escape roomiin, eli pakohuonepeliin, missä pelaajat lukitaan johonkin tilaan ja heidän täytyy ratkoa erilaisia arvoituksia päästäkseen sieltä pois. Ensimmäiset pakohuonepelit luotiin 2000-luvun alussa ja vähitellen niiden suosio on kasvanut, joten ei ole ihme, että joku keksi tehdä niistä elokuvan. Leffan teko lähti liikkeelle nimellä "The Maze", jolloin elokuvan oli tarkoitus sijoittua yksinkertaisesti labyrinttiin, mutta pakohuonepelivillityksen kautta tekijät muokkasivat käsikirjoitusta, uskoen sen parantavan filmin myyntiä. Kuvaukset alkoivat loppuvuodesta 2017 ja lopulta Escape Room sai maailmanensi-iltansa tammikuun ensimmäisellä viikolla. Elokuva sai teatterilevityksen monissa maissa, muttei Suomessa, mitä ihmettelin, sillä ajattelin leffan herättävän paljon kiinnostusta täälläkin. Filmi onkin vasta nyt saapunut tänne suoraan vuokrattavaksi ja myytäväksi, ja kun huomasin Escape Roomin löytyvän Blockbusterista, katsoin sen lähes välittömästi ystäväni kanssa.

Kuusi ihmistä saavat kutsun pakohuonepeliin, missä heidän täytyy etsiä vihjeitä ja ratkoa mysteereitä voittaakseen. Pian käy kuitenkin selville, että jos tässä pelissä häviää, ei pois pääse elävänä.

Kuten arvata saattaa, kun kyseessä on teineille suunnattu kauhujännäri, eivät hahmot ole kovinkaan kummoisia. Pakohuonepeliin päätyvät kuusi henkilöä ovat hieman hermostunut mutta reipas Amanda (Deborah Ann Wolf), nopeasti arvoituksiin turhautuva Ben (Logan Miller), hänen vastakohtansa eli pakohuonepelistä innostuva Danny (Nik Dodani), tympeä bisnesmies Jason (Jay Ellis), selvästi muita vanhempi Mike (Tyler Labine), sekä hiljainen Zoey (Taylor Russell). Hahmot eivät ole erityisen kiinnostavia, vaikka heille yritetäänkin luoda taustoja kömpelöiden takaumien kautta, eivätkä he ole edes kovin pidettäviä. Pääasiassa kaikki kohtelevat toisiaan kehnosti ja ongelmien syntyessä huutaminen vasta alkaakin. Näyttelijät hoitavat hommansa tarpeeksi hyvin, mutta hekin ovat tainneet tietää, etteivät katsojat tule kiinnostumaan heidän hahmojensa kohtaloista.
En todellakaan odottanut paljoa Escape Roomilta, kun aloin katsomaan sitä. Olin lukenut monien kommentteja, että kyseessä olisi yksi vuoden huonoimmista leffoista, joten odotukseni olivat todella alhaiset. Tämä johtikin hämmästyksekseni siihen, että olin jokseenkin positiivisesti yllättynyt elokuvan tasosta. Ei tämä siis hyvä filmi ole, mutta pelkäsin tämän olevan paljon huonompi. Jos ei lasketa mukaan sitä, etten välittänyt hahmoista lainkaan (itse asiassa kun peli alkoi, teimme kaverini kanssa listan, missä järjestyksessä arvelimme hahmojen kohtaavan traagisen loppunsa ja yhtä hahmoa lukuunottamatta arvasimme oikein), elokuva onnistui nappaamaan napakasti mukaansa ja piti mukanaan lähestulkoon loppuun saakka. Peliin päästään hyvin nopeasti ja itseäni kiehtoivat suuresti tekijöiden keksimät pakohuoneet ja kuinka ne monimutkistuivat pelin edetessä. Samalla herää tietty mysteeri siitä, kuka tai mikä on päättänyt järjestää sellaisen pelin, missä häviäjiä odottaa kuolema?

Joku saattaa tässä kohtaa pohtia, että Escape Roomhan kuulostaa Kuution (Cube - 1997) ja Sawin (2004) sekoitukselta ja sitähän se oikeastaan onkin. Kyseessä on kuitenkin harmillisesti lähes veretön filmi, missä häviäjien kohtalot näytetään oudon esiteiniystävällisesti. Elokuvan K-16 -ikäraja saattaa aiheuttaa aikuiskatsojissa ihmetystä, sillä pääasiassa tämä on tehty juurikin yläasteen aloittaville nuorille. Kuution ahdistavasta ilmapiiristä ei ole tietoakaan, eikä yksikään ansa ole yhtä rankka kuin Saweissa. Vaikka pidin pakohuonepelin nokkelista huoneista ja tarina piti sujuvasti mukanaan, olin pettynyt siihen, ettei Escape Room tarjonnut lainkaan kauhua tai edes pientä jännitystä. Lisäksi kun olin positiivisesti yllättynyt siitä, että elokuva onkin parempi kuin luulin, olin loppupäässä äärimmäisen pettynyt, kun paljastuu, mistä hommassa on kyse. Mitään paljastamatta sanon vain, että lopun ratkaisut ovat laiskoja ja todella antiklimaattisia. Ja sen sijaan, että filmi veisi "kauhukertomuksensa" päätökseen, alkaa se tietty vihjailemaan jatko-osasta. Valitettavasti se jatko, mitä tämä pohjustaa, ei kiinnosta minua tippaakaan.
Elokuvan on ohjannut Adam Robitel, joka onnistuu pitämään katsojan mielenkiintoa yllä, mutta joka ei saa luotua kummoista tunnelmaa mukaan. Robitel hoitaa hommansa osittain sujuvasti, muttei lopulta häikäise visiollaan. Käsikirjoituksen työstäneet Bragi F. Schut ja Maria Melnik eivät jaksaneet panostaa hahmoihin, mutta ovat sentään keksineet nokkelia ansahuoneita. Loppua he eivät kuitenkaan osanneet kirjoittaa. Escape Room on oivallisesti kuvattu ja leikkaus on sujuvaa. Lavastajat ovat tehneet hyvää työtä eri huoneiden kanssa, mutta digiefektit ovat paikoitellen liiankin kömpelöt. Äänimaailma on kelvollisesti rakennettu, mutta Brian Tylerin ja John Careyn säveltämät musiikitkaan eivät onnistu luomaan tunnelmaa.

Yhteenveto: Escape Room on kahden ensimmäisen näytöksensä ajan menevä ja mielenkiintoinen jännäri (ilman tosin sitä jännitystä), joka kuitenkin lässähtää pahasti loppuhuipennuksessaan. Filmi on kuin kiltti versio Kuutiosta ja Sawista, mikä jättää varmasti monet katsojat pettyneiksi lopputuloksesta. Pakohuonepelin huoneet ovat kiehtovia ja paikoitellen jopa kekseliäitä, mutta silti tuntuu vahvasti siltä, ettei leffa millään saavuta potentiaaliaan. Kauhua elokuva ei onnistu tarjoamaan, eikä tylsien hahmojen puolesta jaksa jännittää. Näyttelijät hoitavat hommansa tarpeeksi kelvollisesti, mutta selvää alisuorittamista on havaittavissa. Kaikesta huolimatta leffa pitää ihan kivasti mielenkiinnon yllä. Escape Room sopii parhaiten yläasteen aloittaneille esiteineille, jotka ovat vielä liian nuoria Kuution klaustrofobiseen tunnelmaan ja Sawin raakoihin ansoihin. Jatko-osa on kuulemma jo suunnitteilla, mutta tämän filmin pohjustama jatko ei ainakaan omaan korvaan kuulosta kovin houkuttelevalta...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 3.7.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Escape Room, 2019, Original Film
Yhteistyössä

2 kommenttia:

  1. Leffa oli aika peffasta ja loppu oli täysin typerä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lopusta samaa mieltä, mutta sitä ennen pidin filmiä ihan katsottavana.

      Poista